Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

2. el otoda fiyatlar düştü, satışlar artmadı

Samsun’da 2. El Oto Pazarı’nda araçların fiyatı düşse de satışlarda bir hareketlilik yaşanmıyor.

Erdi Demir-Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Karadeniz’in en büyük oto pazarından biri olan Samsun’da 2. el otomobillere olan rağbetin düşmesi ve pazarın cumartesi günü kurulması alışverişi olumsuz etkiliyor. Araba fiyatlarının yüzde 10 oranında düşmesine rağmen satışlarda bir hareketlilik yaşanmıyor. Satıcılar; alıcıların fiyatların daha da düşmesini beklediğini düşünürken, alıcılar ise pazarın cumartesi günü kurulmasının daha az araba ve insanın pazara gelmesine neden olduğundan dolayı araç alışverişinde bir hareketlilik yaşanmadığını söylediler.

“2. el oto fiyatlarında bir düşüş var”

Fiyatların düşmesine rağmen bunun satışlara yansımadığını ifade eden Hasan Yorulmaz, “Şu anda fiyatlar durgun. Yaz sezonu da bitiğinden piyasa duruldu. Şimdiye kadar alan aldı, satan da sattı. Bundan sonra da ne olacağı belli değil. Piyasada durgunluk var ama fiyatlarda da düşüş var. Yüzde 10 civarında bir düşüş oldu. Vatandaşlar fiyatların daha da düşeceğini umarak beklemede olduğunu düşünüyorum. Ben de aracımı pazara 500 bin TL’ye satmak için getirdim. Piyasaya uyum sağlamak için 480 bin TL’ye kadar düştüm ama alıcı çıkmadı. Bir de oto pazarı cumartesi değil de pazar günü olsa daha çok alışveriş olacağını düşünüyorum” dedi.

“Piyasası 320 bin TL olan aracı 300 bine satamıyorum”

Piyasanın çok aşağısında pazara gelen araçların satıldığına dikkat çeken Besim İçler, “Bence araçlar yine ederinin üzerinde satılmaya çalışılıyor. Biz de satmak için araç getirdik. Aracın piyasası 320 bin TL’ydi ama bu arabayı 300 bin TL’ye satamıyoruz. Soran da yok alan da yok. Çok cüzi fiyata araba gelirse ancak o zaman araçlar satılıyor” diye konuştu.

Cumartesi günü kurulan pazarın alışverişi olumsuz etkilediğini belirten vatandaşlar ise “Bu oto pazarı çok ölü bir yerde. Arabası olmayan bir kişinin buraya gelip, araç bakması çok zor. Yürüyerek gelinecek bir yer de değil. Eskiden oto pazarı pazar günleri olduğunda burası tıklım tıklım olurdu. Şimdi ise cumartesi günü olduğundan pek alışveriş olmuyor. Bursa’da oturuyorum. Bursa’nın oto pazarı pazar günü ve çok alışveriş yapılıyor” ifadelerini kullandılar.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Borsa İstanbul’da tarihi zirve

 Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 10.000 puanı aşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü.

İSTANBUL-Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Haftaya 76,83 puan ve yüzde 0,77 artışla 9.992,45 puandan rekor seviyede başlayan BIST 100 endeksi, tarihinde ilk kez 10.000 puanı aştı.

Okumaya devam et

Ekonomi

2024’TE EVLENMENİN MALİYETİ 750 BİN TL

ABDULLAH GONCA
ANKARA-
Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yuva kuracak çiftlerin yaptığı harcamalar başta mobilyacı, beyaz eşyacı, kuyumcu, tekstilci olmak üzere 415 meslek koluna birden etki ediyor. 2023 yılında 565 bin çift evlendi. Bu yıl da artan nüfusa rağmen yaklaşık 600 bin çiftin evleneceğini öngörülüyor. Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi.

-“ALTIN FİYATLARI SON 1 YILDA YÜZDE 100’E YAKIN ARTTI”

Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti beyaz eşyasından koltuk takımına, düğün salonundan ziynet eşyalarına, kuaförden organizasyon giderlerine kadar 500 bin TL’den başlıyor, 750-800 bini hatta neredeyse 1 milyonu buluyor. Ancak döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma olanaklarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu.

-“GEÇTİĞİMİZ YIL DÜĞÜNLER PİYASAYA 300 MİLYAR TL KATKI SAĞLADI”

Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Ekonomik güven endeksi 99,0 oldu

 Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

İSTANBUL-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 80,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.