Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Özçelik İş Sendikasının MESS ile TİS görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı

Özçelik-İş Sendikası ve Metal Sanayi İşverenleri Sendikası (MESS) arasında yaklaşık 2 aydır devam eden Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı.

Rıdvan Bostancı
ANKARA-
Özçelik-İş Sendikasından yapılan açıklamada, “TİS görüşmelerine başladığı günden bu yana yapılan 5 ayrı oturumda, sendikamız ile MESS arasında 48 ana madde, 5 geçici ve 3 ek madde olmak üzere toplam 56 madde üzerinde uzlaşma sağlanmıştır. Ücret artışı ve sosyal haklara ilişkin parasal maddelerin de aralarında bulunduğu, toplam 39 madde üzerinde ise anlaşma sağlanamamıştır” denildi.

Özçelik İş Sendikasının son oturumda 2 yıllık sözleşme teklifinin karşılık, MESS’in sözleşmenin üç yıllık olarak yapılmasını teklif ettiğinin belirtildiği açıklamada, “MESS, sözleşmenin ilk 6 aylık dilimi için yüzde 35, diğer 6 aylık dönemler için de enflasyon oranında artış yapılmasını sendikamıza teklif etti. Sosyal haklara birinci yıl için yüzde 65 oranında artış yapılmasını öneren MESS, ikinci ve üçüncü yıllar için de enflasyon oranında artış yapılmasını istedi. MESS, ayrıca Tamamlayıcı Sağlık Sigortası gibi daha önceki sözleşme dönemlerinde elde etmiş olduğumuz bazı kazanılmış hakların sözleşmeden çıkarılmasını istemiştir. Belirsizliği ve kaos ortamını hedefleyen MESS’in tüm bu tekliflerini, sendikamızın yetkili kurulları tarafından kesin bir dille reddedilmiştir. Böylelikle uyuşmazlık tutanağını tutularak, arabulucu süreci başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

“MESS vermiş olduğu ücret artış teklifiyle bizi fabrikalara değil, sokaklara davet etmiş, kaos ve kargaşa çağrısı yapmıştır” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İşçinin böylesi zor bir dönemde çaresizliğe itilmesini, mutfaktaki yangınla baş başa bırakılmasını hiç kimse bizden beklemesin. Hiç kimse, üretimden gelen gücümüzü harekete geçirmeyeceğimiz algısına düşmesin. Bu ülkenin kalkınmasını, fabrika bacalarının tütmesini, çarkların dönmesini sağlayan biz emekçileri, kimse test etmeye, açlıkla terbiye etmeye kalkmasın. Hayat pahalılığının hat safhaya çıktığı, üyelerimizin geçim koşullarının her geçen gün ağırlaştığı bir dönemde, MESS’in masayı deviren bu olumsuz tavrına karşılık, her türlü mücadeleyi kararlılıkla dün olduğu gibi bugün de vereceğiz. Üyelerimizin talep ve beklentileri karşılayan, onların refah ve mutluluğunu artıran, geçim sıkıntısına çare olacak ücret artışını elde etmeden asla geri adım atmayacağız. Her türlü meşru eylemlerin listesi yazılı bir şekilde cebimizde beklemektedir. Gerektiğinde listeyi hayata geçirmekten de geri durmayacağımızı herkes duysun ve bilsin. Başlayan arabuluculuk sürecinde ve sonrasında da MESS’in iş barışını bozacak, işyerlerinde huzursuzluğu körükleyecek tekliflerinde ısrar etmesi durumunda, yasalar çerçevesinde nasıl ki masada mücadele verdiysek, aynı kararlılıkla sahada da mücadele vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.”

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.