Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Fahiş kira fiyatları geriliyor

Son 2 yılda rekor seviyelere ulaşan gayrimenkuldeki fahiş kira fiyatlarının gerilediğini ifade eden Emlak Uzmanı Özkan Aydemir, bunun yüksek konut faizleri sebebiyle satılamayan mülklerin kiraya çıkartılmasından kaynaklandığını söyledi.

Abdullah Çibir
BURSA-
Kiracı, mülk sahibi ve yatırımcının gözü kulağının her geçen gün artan ve tarihinin rekor seviyelerine ulaşan gayrimenkul fiyatlarına çevrildiğini belirten Elfi Gayrimenkul Kurucusu ve Brokerı Özkan Aydemir, “3-4 ay öncesi Bursa genelindeki kiralık daire verme ortalaması en fazla 1 haftaydı. Son 20-25 günlük süreçte bu ortalama 1-1,5 aya çıktı. 3 ay önce 23 bin liraya verilen dairelerin fiyatları da şu anda 20 bin liranın altına düştü. Ama buna rağmen tutan yok. Bunun sebeplerinden birisi yüzde 25 sınırının kalkacağını düşünen kesim, boş tuttukları dairelerini de kiralık olarak piyasaya sundu. 1,5 ay öncesinde Türkiye genelinde emlak portalında 580 bin konutun satış ilanı vardı. Bu konut ilanları 1,5 aylık süreçte yüzde 20’nin üzerinde azalarak 500 bin kadar düşmüş durumda. Çünkü, konut kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle satış yapamayacağını anlayan birçok müşteri dairelerini kiraya çevirdi. 1,5 ay öncesinde ofisimizde 7-8 tane kiralık daire olurken, şu an listelerimizde 40-45’e yakın kiralık daire portföyümüz var. Kiralık daire için gelen müşteri kesiminde aşırı bir düşüş var. Talep iyice azaldı. Ocak ve şubat aylarında bu talebin daha da aşağı düşeceğini ve fiyatların bir basamak daha geriye geleceğini öngörmekteyiz. Konut piyasasında 2 yıllık süreçte bir köpük oluşmuştu. Rakamlar yukarı çok hızlı çıkmıştı. Bu hem satış hem de kiraları etkiledi. 2 aylık süreçte bu köpüğün yavaş yavaş eridiğini, kiralık dairelerde normal seviyelere geldiğini, fiyatların bir basamak geri düşeceğini görmekteyiz” diye konuştu.

1 Eylül itibarıyla da arabuluculuk zorunluluğu geldiğini belirten Aydemir, “Kiralık daireler ve gayrimenkul hukuk üzerinde adliyelerde çok fazla dosya birikmesine sebep olmuştu. Arabuluculukta bugüne kadar gelen 605 bine yakın dosya süreci var. Bunların yüzde 20’sinin arabulucu ile çözüldüğünü görmekteyiz. Bir taraftan adliyenin üzerindeki yük azaltılmış oldu. Piyasanın 2-3 aylık süreçte hem satış hem de kiralama olarak önceki parlak yıllardan daha aşağıda olacağını öngörmekteyiz” dedi.

Bursa genelinde şu anda 4 bin 300’e yakın kiralık daire olduğunu ifade eden Aydemir, “Bunların 2 bin 200’e yakını Nilüfer bölgesinde. Görükle bölgesi en çok öğrencilerin yaşadığı, 1+1’lerin olduğu bölgelerden birisi. 1+1 daireler 10 bin liraya kadar çıkmıştı. Oradaki meslektaşlarımızla konuştuğumuzda dairelerin kiraya verilmediğini, 1.5 ay öncesinde 1+1’lerin 10 bin liraya kadar çıktığını ama şu anda bu fiyatların 8 bin liraya kadar geldiğini söyledi. Ama yine de tutulmadığını söyledi. Buradaki etkenlerden birisi de en son çıkan 100 gün altı dairelerin kiraya verilmemesi. Günlük kiraların şirketler haricinde verilmemesi nedenlerden birisi. Önceden dairelerini boş tutup kiraya verenler, 10 günlük ya da 1 aylık kiraya verenler vardı. Bu zorunluluk şimdi 100 güne çıktı. 1 Ocak’tan itibaren 100 günün altına dairelerin kiraya verilmesi piyasada artık olmayacak” diye konuştu.

Bursa’daki kiralık daire fiyatlarının geriye geleceğini son 1 aydır dillendirdiklerini belirten Aydemir, “3+1 dairelerin 25-30 bin liraya çıktığı yerlerde alım gücünün yavaş yavaş düştüğünü görmekteyiz. O yüzden kiralar geriye gelecekmiş gibi görünüyor. İş yerlerinde yüzde 25 sınırı sadece konutlarda olduğu için birçok bölgede fiyatların sanayide ve iş yerlerinde dahil yukarı çıktığını görmekteyiz. Bu da sektörü biraz handikaplı duruma getirmiş durumda. İş yeri kiralarında da 2 yıllık konutta verilen yüzde 25 sınırı iş yerlerine verilmediği için bölgelere baktığınız zaman iş yeri kiralarının yukarı çıktığını görmekteyiz” dedi.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.