Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

“En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmeli”

Hak Emekliler Derneği’nin (HAK EMEK-DER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun, hükümete, emekli maaşlarıyla ilgili olarak bir çağrı yaparak, emeklilerin asgari bir yaşam standardına kavuşması gerektiğini söyledi.

Yasin Erdem
KARABÜK-
Emekli maaşları ile ilgili bir yazılı basın açıklaması yapan HAK EMEK-DER Başkanı Altun, “Her geçen gün artan enflasyon, en başta emekli vatandaşlarımızı olumsuz etkilemekte, emeklilerimizin geçim koşullarını daha da ağırlaştırmaktadır. Bu nedenle emeklilerin geçim sıkıntısına çare olacak çözümleri bir an evvel hayata geçirmek konusunda adımlar atılmasını bekliyoruz. Türkiye’deki yoksulluk, açlık sınırı, enflasyon ve alım gücü dikkate aldığında, en düşük emekli aylığı, asgari ücret seviyesine çekilmelidir. Milyonlarca emeklinin beklentisi bu yöndedir. Emeklilerin asgari bir yaşam standardına kavuşabilmesi için, bu talebimizin acilen karşılanması elzem hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan milletin istikbal’e güvenle bakmaya hakkı yoktur.” sözüne atıf yapan Altun, Sosyal Devlet anlayışı içinde emeklerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Çarpık gelir dağılımına son verilmeli”

“Prime esas kazanç ile Prim gün sayısı olmak üzere iki önemli parametreyi dikkate alarak emekli maaşları için basamaklar oluşturulmalıdır.” diyen Başkan Altun, “TÜİK’in 2006 yılından bu yana her yıl yayınladığı ve en son 2022 yılında yayınladığı “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırma Sonuçlarına” göre nüfusun yüzde 80’ni milli gelirin yüzde 51,99’unu, nüfusun yüzde 20’sinin ise milli gelirin yüzde 48,01’ini alıyor. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in Destan şiirinde; “Allah’ın on pulunu bekleye dursun on kul; bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa; Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa!” diyerek bugünkü çarpık gelir dağılımını çok güzel bir şekilde özetlemiş. Bu çarpık gelir dağılımına son verip, adil gelir dağılımını sağladığımız takdirde bütün emeklilerin de, çalışanların da sorunlarını kolaylıkla çözüme kavuştururuz diye konuştu.

“Suni bir zam yağmuru var”

En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesiyle birlikte emeklilerin bir nebze de olsa rahat bir nefes alacağını kaydeden Başkan Altun, “Birçok mal ve hizmette, denetimsiz, suni bir artışla ile karşı karşıyayız. Maalesef temel ihtiyaç malzemelerinde bile fahiş zamlar yapıldığını görüyoruz. Hükümetimizin emekli maaşlarını iyileştirmekle beraber, fahiş zamlara da acil çözüm bulmalı, fırsatçılara da en ağır yaptırımları uygulamalıdır.” diyerek son dönemdeki suni zamlara dikkat çekti.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Yıl sonu enflasyon tahmini belli oldu

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı: “Yıl sonu enflasyon hedefimizi yüzde 38’e çıkarıyoruz” (Karahan’ın açıklamalarını alttaki YouTube linkimizden canlı izleyebilirsiniz)

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: Yıl sonu enflasyon hedefimizi yüzde 38’e çıkarıyoruz. Enflasyon Mayıs ayında zirveyi görecek. Haziran ayından itibaren ise istikrarlı bir şeklide düşmeye başlayacak. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TCMB: Menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan açıklamada, finansal istikrarı güçlendirecek şekilde makroihtiyati politikaların sadeleştirilmeye devam edildiği ve bu doğrultuda menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemenin yürürlükten kaldırıldığı belirtildi.

ANKARA-TCMB’den kamuoyunu bilgilendirmek adına yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam etmektedir. 6 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda menkul kıymet tesisi düzenlemesine yönelik sadeleşme adımları duyurulmuş ve söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planlandığı açıklanmıştı. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır” denildi. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Nisanda en yüksek reel getiriyi BİST 100 sağladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında yatırımcısına en yüksek aylık getiriyi BİST 100 endeksinin sağladığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Nisan 2024 dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre; aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,17, tüketici fiyatları (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 3,59 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile külçe altın yüzde 1,37 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,56, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,76, dolar yüzde 2,55 ve euro yüzde 3,87 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile külçe altın yüzde 1,78 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,16, DİBS yüzde 0,36, dolar yüzde 2,15 ve euro yüzde 3,48 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Külçe altın, 3 aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile yüzde 10,31, TÜFE ile yüzde 10,08 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 7,60, TÜFE ile yüzde 7,80 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. 6 aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile yüzde 18,30, TÜFE ile yüzde 12,69 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 10,48, TÜFE ile yüzde 14,73 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ BİST 100 ENDEKSİNDE

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile yüzde 23,92, TÜFE ile yüzde 13,60 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın yüzde 23,85, dolar yüzde 7,40 ve euro yüzde 5,04 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 26,71 ve DİBS yüzde 44,81 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 13,54 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 1,54, euro yüzde 3,70, mevduat faizi (brüt) yüzde 32,81 ve DİBS yüzde 49,41 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.