Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

Özgür Özel: Erken seçim kararını millet verir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Biz bir erken seçim çağrısı yapmıyoruz. Erken seçim kararını millet verir. Erken seçim yapılabilmesi için bunun milletin gündemi olması ve vatandaşın istemesi gerekir” dedi.

Umutcan ÖREN 
ANKARA-CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş ile görüşmesinin ardından, CHP Genel Merkezi’nde açıklama yaptı. Özel, 11 Haziran’da saat 16.00’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı genel merkezde ağırlayacaklarını belirterek, “Gün ve saat bu şekilde netleşmiş oldu. Kendilerini bekliyoruz. Aynı heyetlerle ikinci görüşmeyi gerçekleştireceğiz. İki siyasi partisinin genel başkanları nasıl oturması gerekiyorsa o şekilde Sayın Cumhurbaşkanını ağırlayacağız. Onun dışında herhangi bir şeyi müzakere etmeye gerek yok” dedi.

Özel, 31 Mart seçim sonuçlarının Cumhuriyet Halk Partisi’ni 47 yıl sonra birinci parti yaptığını hatırlatarak, “O günden bugüne de hiçbir anket yok ki Cumhuriyet Halk Partisi birinci parti olmasın ve Adalet ve Kalkınma Partisi ile arasındaki farkı seçim akşamından daha çok açmasın. Hal böyle olduğundan biz bir erken seçim çağrısı yapmıyoruz. Erken seçim kararını millet verir. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin 127 milletvekiliyle erken seçim kararını alabilecek güçte zaten değilim. Olsa yarın alırım, öbür pazar iktidara gelirim. CHP, erken seçim istemez mi, evet ister ama erken seçim yapılabilmesi için bunun milletin gündemi olması ve vatandaşın istemesi gerekir. Şimdi siz 10 bin lira emekli maaşını değiştirmezseniz, çaya 17 lira taban fiyat verirseniz, daha dünkü görüşmelerde Gezi ile ilgili değerlendirmeleri yerel basın mensuplarıyla yapılan sohbette okuduk. Anayasa Mahkemesi ve AHİM kararlarına uymazsanız ve asgari ücrete zam yapmama gibi bir noktaya gelirseniz toplumun hangi kesimi sizden memnun olacak da devam edeceksiniz? O zaman erken seçim kaçınılmaz olur” diye konuştu.

‘CHP’NİN ÇAĞRISI DEĞİL’

Özel, siyasette erken seçim konuşmanın mayına basmak olduğunu düşünmediklerini belirterek, “Hele hele 1’inci parti hiç böyle düşünmez ama oy oranınız sizi bir seçimden uzak tutuyorsa seçimi mayınlı saha olarak nitelendirirsiniz. CHP, yarın bir seçim yapılsa iktidara gelecek partidir, iktidar namzeti partidir. Ancak erken seçim meselesinde benim atfım CHP’nin çağrısı değil, hukuk tanımazlığın ve vatandaşın sesini duymamanın doğurabileceği sonuçlara ilişkindir. Sayın Cumhurbaşkanı gelecek, iadeyiziyarette bulunacak. Tüm konuları görüşeceğiz. Önemli olan görüşebilmek, önemli olan konuşabilmek. Siyasetçiler el sıkışmazsa birtakım vesayet odakları ellerini ovuşturmaya başlarlar. Siyasetçiler görüşmezse bazı gizli mahfiller de başka planlar yapılmaya başlar. Siyasetçiler görüşür, konuşur, tartışır, yarışır sandık gelir; vatandaş kazanır, Türkiye kazanır. O yüzden demokratik siyaset kanallarını açık tutmaya devam edeceğiz” dedi.

‘NORMALLEŞMEDEN RAHATSIZ OLANLAR VAR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yumuşama süreci için kırmızı çizgileri olduğuna yönelik sözleri sorulan Özel, “Biz zaten bir yumuşamadan bahsetmiyoruz, vatandaşın canı bu kadar burnundayken muhalefeti yumuşatacağımızı kimse beklemesin. Ama bir normalleşmeden bahsediyoruz, müzakere de edebilmek, görüşebilmek, nezaket sınırlarını muhafaza edebilmek; eleştirmek ama hakaret etmemek. Ben vatandaşın bundan memnun olduğunu tüm değerlendirmelerde görüyorum. Yine bunun devamında birtakım konularda müzakere etmek, sonuç alınabilirse bunu vatandaşın kazanımına dönüştürmek, sonuç alınamazsa mücadeleye devam etmek. Normal olan budur. Yoksa siyasetçilerin birbiriyle çatıştıkları, adeta savaştıkları, küfürleştikleri, hakaret davalarının havalarda uçuştuğu bir siyasetin hiç kimseye, hiçbirimize, en çok da yoksulumuza, fakirimize, işsizliğimize, çiftçimize hiçbir faydası yok. O yüzden normalleşmeden rahatsız olanlar krizden ve gerilimden beslenenlerdir. Böyle partiler var; böyle partiler ‘normalleşme olmasın’ diye her fırsatta bize hakaret ediyorlar, saldırıyorlar ama biz sorumluluğumuzun farkındayız. Siyasete 31 Mart’ta seçmenin 1’inci parti olarak sırtımıza koyduğu yük ve sorumluluk onun sorunlarını gündemde tutmaktır. 2 aydır gündemi Özgür Özel belirlemiyor. 2 aydır gündemi Özgür Özel’in dile getirdiği halkın sorunları belirliyor, halkın sorunları konuşuluyor. Bunu yapmaya devam edeceğiz” diye yanıt verdi.

Özel, eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Erdoğan’ın görüşmesine ilişkin “Siyasette uzun süre rekabet etmiş 2 kişinin birisi siyasetten ayrıldıysa onun bir ziyarette bulunması ve bir görüşme gerçekleştirmelerini tuhaf anlamlar yüklememek gerekir” dedi.

‘HERHALDE KENDİ YARATTIKLARI HUKUKA UYUYOR’

Özel, Hakkari Belediye Başkanlığı’ndaki görevlendirmeyle ilgili tartışmalarla ilgili ise “Sayın Bahçeli’nin ‘Milletin çıkarları gerekirse demokrasinin ve devletin önündedir. Milletin varlığı demokrasinin varlığının ve devletin varlığının önündedir’ değerlendirmesi çok sorunlu. Millet vardır, eğer demokrasi varsa demokratik yönetilen bir devlet kurarsınız, o devleti demokrasiyle yönetirsiniz milletin yüzü güler. Yoksa milletin menfaatlerini bugün Sayın Bahçeli başka tarif eder, ben başka tarif ederim, bir başkası gelir bambaşka tarif eder, hepimiz tarumar oluruz. Bugün yetkiyi elinde bulunduranla aran iyi, ‘Ayar veriyorum, yön veriyorum’ diye milletin sesi olunmaz. Milletin sesi sandıktadır. Kime yetkiyi verirse milletin sesi o olur, ülkeyi öyle yönetir, demokrasiye bağlı kalarak, hukuk kuralları içerisinde. ‘Hukuku çiğnedik milletin menfaati burada’ diyemezsiniz, ‘Anayasayı askıya aldık milletin menfaati burada’ diyemezsiniz. Milletin menfaatlerinin nerede olduğuna, millet karar verir. Siyasetçiler kendilerine göre okuma yapamazlar. Sayın Erdoğan’ın da kanunu değil hukuku işletme lafında kanuna aykırı bir kararın kendilerince hukuki olduğunu değerlendiriyorlar. Kendi tarif ettikleri hukuk; ‘Yani evet siz belediye başkan seçebilirsiniz ama biz istersek yönetirsiniz’ demek kendi yarattıkları hukuka herhalde saray hukukuna uyuyor. Kanunun böyle olmadığını kendisi de dün ifade etti” diye konuştu.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa Birliği’ne tam üyelik stratejik hedefimizdir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Her vesileyle vurguladığımız üzere Avrupa Birliği’ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye’ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimiz olduğu aşikar’’ dedi.

Kaan ULU
ANKARA-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Sözlerine Estonya Cumhurbaşkanı Karis’e ‘hoş geldiniz’ diyerek başlayan Erdoğan, “Görüşmelerimiz vesilesiyle kıymetli mevkidaşımla Türkiye – Estonya ilişkilerini geliştirme yönündeki ortak irademizi teyit ettik. Bu istikamette atacağımız müşterek adımları ele aldık. Her alanda iş birliğimizi ilerletme potansiyeline sahibiz. 429 milyon dolara ulaşan ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımlarımızı daha da artırabiliriz. Geçen yıl tesis ettiğimiz ekonomi ve ticaret ortak komitesinin ilk toplantısını inşallah en kısa zamanda Türkiye’de gerçekleştireceğiz. Bu toplantıyla ekonomik ve ticari ilişkilerimiz bakımından yeni bir yol haritası da belirlemiş olacağız. NATO müttefikleri olarak savunma sanayi alanında tesis ettiğimiz mevcut iş birliğini ilave somut projelerle geliştirebileceğimiz inancındayız. Bilim ve teknolojiden eğitim, kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesini, iş birliğimizin geleceğine yapacağımız önemli yatırımlar olarak adlediyoruz. Dijital dönüşüm, dijital uygulamalar ve siber savunma konularında Estonya dünyada önemli bir konuma sahip. Görüşmelerimizde bu alanda sahip olduğumuz tecrübelerin paylaşımı üzerinde de durduk’’ diye konuştu.

‘AVRUPA BİRLİĞİNE TAM ÜYELİK STRATEJİK HEDEFİMİZDİR

Erdoğan, Estonya ile Türkiye’nin yakın ikili ilişkilerinin ve NATO bünyesindeki dayanışmanın sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inandığını ifade ederek, ‘’Sayın Cumhurbaşkanı ile Türkiye Avrupa Birliği (AB) ilişkileri ile güncel, bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Her vesileyle vurguladığımız üzere Avrupa Birliği’ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye’ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimiz olduğu aşikar. Estonya‘nın da anlayış temelinde Türkiye’ye olan desteğinin artarak devam edeceğine inanıyorum. Bu beklentimi Sayın Karis’le de bu vesileyle paylaşmış oldum. Görüşmelerimizde Ukrayna’daki savaşa yönelik gelişmeleri de ele aldık. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizin altını bir kez daha çizdim. Ukrayna’daki yıkımın bir an evvel son bulması ve taraflar için adil nihai çözüme ulaşılması ancak diplomasi ile mümkündür. Taraflara yönelik bu yöndeki telkinlerimizi sürdürüyoruz. Rusya’nın dışlandığı girişimlerin arzu edilen sonuçları vermeyeceğine dair görüşümüzü de koruyoruz. Gazze’de yaşanan vahşet de hiç şüphesiz gündemimizdeydi. İsrail’in uluslararası toplumun kalıcı ateşkes çağrılarına rağmen Gazze’de sürdürdüğü katliamlar sadece bölgesel istikrarı değil küresel güvenliği de tehdit etmektedir. Gazze’deki bu barbarlığın sorumluları uluslararası hukuk önünde er ya da geç hesap verecektir. Bu konunun takipçisi olduğumuzu da buradan bir kez daha belirtmek istiyorum. Gazze’deki insani felaketin sona ermesi için öncelikle acil ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması ihtiyacı devam ediyor. Türkiye olarak bu konularda elimizden gelen ne varsa yapmaya devam edeceğiz. Uluslararası toplumun ağırlığını artık koyması lazım’’ ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Estonya Cumhurbaşkanı Karis’i resmi törenle karşıladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis’i resmi törenle karşıladı.

Kaan ULU
ANKARA-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Karşılama töreninde, 21 pare top atışı eşliğinde 2 ülkenin milli marşları çalındı. Karis, tören kıtasını ‘Merhaba asker’ diyerek selamladı. Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Karis, merdivende Türkiye ve Estonya bayrakları önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Karşılama töreninin ardından liderler, baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti. Erdoğan ve Karis’in görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Yıkıcı fikirlerin Avrupa’yı siyaseten zehirlemesine karşıyız

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın adil ve hakkaniyetli bir şekilde sona erdirilmesi başta olmak üzere; ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı gibi birtakım yıkıcı fikirlerin de Avrupa‘yı siyaseten zehirlemesine karşıyız” dedi.

Aliekber METE- Emirhan YÜZÜGÜLDÜ
ANKARA-TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis ile Meclis’teki makamında bir araya geldi. Kurtulmuş, Türkiye ile Estonya arasındaki dostluk ve diplomatik ilişkilerin 100’üncü yılı vesilesiyle yapılan ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirterek, “Türkiye bildiğiniz gibi en başından beri Estonya’nın Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilmesini asla kabul etmemiş ve Estonya’nın toprak bütünlüğünü savunmuştur. 1991 yılındaki bağımsızlığınızdan bu yana Türkiye ve Estonya arasındaki ilişkiler, son derece sıcak, samimi ilişkiler gelişerek devam etmektedir. Aynı zamanda çok taraflı platformlarda da Estonya ile yakın ilişki içerisindeyiz. Örneğin, Avrupa Parlamentosu’nda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve NATO Parlamenter Meclisi’nde de Estonya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, parlamenter diplomasi boyutlarıyla devam etmektedir” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN AB PERSPEKTİFİ DEVAM EDİYOR’

Estonyalı mevkidaşı ile geçen yıl Avrupa Parlamento Başkanları Toplantısı’nda yaptığı görüşmenin verimli geçtiğini söyleyen Kurtulmuş, “Parlamenter diplomasi anlamında bu ilişkilerin önce dostluk grupları nezdinde, ardından da bütün çok taraflı platformlarda artması kararlığındayız. Bu çerçevede Estonya’nın başından itibaren, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği çerçevesinde verdiği desteğinden dolayı müteşekkiriz. Türkiye’nin, AB üyelik perspektifi samimi bir şekilde devam etmektedir; ancak AB tarafından uygulanan çifte standartlı davranışları da hiçbir zaman kabul etmediğimizi her platformda dile getiriyoruz. Estonya’nın, Türkiye’nin tam üyelik süreçlerine verdiği desteğin devam etmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.

‘İŞ BİRLİĞİ İHTİYACI ARTTI’

Dünyada meydana gelen son gelişmelerin, Avrupa’nın güvenlik ve iş birliği ihtiyacını artırdığını belirten Numan Kurtulmuş, “Bir taraftan 3’üncü yılını geride bıraktığımız Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başta Avrupa kıtası olmak üzere bütün dünyaya maalesef yaymakta olduğu güvensizlik ortamı, diğer taraftan son seçimlerle birlikte bütün Avrupa ülkelerinde aşırı sağın yükselişe geçmesi, Avrupa’nın en önemli ihtiyaçlarından birisinin güvenlik ve iş birliği olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye bu anlamda, Avrupa kıtasının güvenlik ve iş birliği meselesinin, Türkiye ve Avrupa ile ilişkilerinde yer alan en hassas konulardan biri olduğunun farkındadır. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın adil ve hakkaniyetli bir şekilde sona erdirilmesi başta olmak üzere; ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı gibi birtakım yıkıcı fikirlerin de Avrupa’yı siyaseten zehirlemesine karşıyız” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN MEVCUDİYETİNİ DESTEKLİYORUZ’

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis ise Estonya’nın Sovyetler Birliği’nce ilhakında Türkiye’nin ülkesine desteğini unutmadıklarını vurgulayarak, “Her zaman Türkiye ile olan dostluğumuza ve müttefikliğimize son derece büyük bir önem atfetmiş bulunmaktayız. Türkiye’nin, Baltık meselelerindeki mevcudiyetini her zaman destekliyoruz. Savunma alanında alınacak önemli kararlarda Türkiye’nin de dahil olması gerektiğini düşünüyoruz. Birbirimizi birlikte savunmamız gerektiğini düşünüyoruz. Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı saldırganlığı yalnızca çevre ülkeleri veya komşu ülkeleri etkilemekle kalmıyor, Avrupa kıtasındaki her ülkenin güvenliğini ve dünya barışını da tehdit ediyor. Bu bağlamda tabii ki temennimiz, barışın hakkaniyetli bir şeklide tesis edilmesi; ama şu da bir gerçek ki Ukrayna ordusunun askeri anlamda desteklenmesi gerek. Bunların yanı sıra; Türkiye’nin AB üyeliğini her zaman destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.