Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

Erdoğan: Tütün ürünlerine karşı en etkili mücadeleyi yürüten bizim hükümetlerimizdir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ kapsamında Vahdettin Köşkü’nde milli sporcular ve birçok farklı ülkeden çocuk ve gençlerle biraraya geldi. Tütün ürünlerinin toplum sağlığına zararları ve yarattığı çevresel kirlilik konusunda gençlerle sohbet eden Erdoğan, düşünce ve dileklerini de dinledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tütün ürünlerine karşı en etkili, en kararlı mücadeleyi yürüten hükümetler, bizim hükümetlerimizdir.” şeklinde konuştu, sigara bağımlılığıyla mücadele kapsamında önemli mesajlar verdi. 15 yaşındaki İngiliz genç Edward Smith’in İngiltere’de yürürlüğe giren ve 2009 sonrası doğumluların tütün ürünlerine erişimini engelleyen yasayla ilgili sözleri sonrasında konuşan Erdoğan, “Gerekirse, Birleşik Krallık ile irtibat kurarız” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Elektronik sigarayla da bizim ülkemize değişik kanallarla girmenin mücadelesini çok veriyorlar. Bazı hepinizin de duyduğu bildiği markalar var, müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz.” dedi.

Melihcan ÇALIŞKAN
İSTANBUL-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ kapsamında Vahdettin Köşkü’nde düzenlenen programda, milli sporcular ve birçok farklı ülkeden çocuk ve gençlerle biraraya geldi. Erdoğan, tütün ürünlerinin toplum sağlığına zararları ve yarattığı çevresel kirlilik konusunda gençlerle sohbet etti. AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut da programda yer aldı. Gençlerin ve çocukların konu hakkındaki düşünce ve dileklerini de dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigara bağımlılığıyla mücadele kapsamında önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlerin sorularını cevaplandırmadan önce, açılış konuşması yaptı. Erdoğan, programa katılan gençlere tebrik ve teşekkürlerini de iletti.

“ÜLKEMİZDE HER YIL 85 BİN İNSANIMIZI TÜTÜN CANAVARINA KURBAN VERİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinin tütün mamullerinin zararlarına ilişkin farkındalığın artmasına katkı sağlamasını diliyorum. Bunun için de tabi, özellikle Tuba Kardeşime çok teşekkür ediyorum, bu konuda verdiği mücadele için. Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz. Tütün endüstrisi yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına kazancına kazanç eklemektedir. Aslında rakamlar sorunun vardığı ürkütücü boyutları ortaya koyuyor. Dünyada her gün 20 bin kişi sigaradan kaynaklanan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise her yıl 85 bin insanımızı tütün canavarına kurban veriyoruz.” dedi.

“TÜTÜN DÜNYAMIZI DA KİRLETİYOR”

Erdoğan, “Tütün sadece insanı zehirlemiyor aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor. Dünya genelindeki çocuk nüfusunun yaklaşık yarısı tütün dumanının kirlettiği havayı solumak zorunda kalıyor. Sigara dumanı 4 binden fazla toksik ve kanserojen madde içeriyor. Tütün ürünlerinin içindeki toksin ve diğer kanserojen maddeler havaya yayılarak içen kişinin yakınındakiler için kirli bir ortam oluşturmakta. Tütün kullanmadığı halde, tütüne maruz kalanların, yani pasif içicilerin durumu daha kötü, daha vahimdir. Sigaranın bütün bu zararlarına rağmen tütün endüstrisi büyümeye her yıl 700 milyar dolar kazanç sağlamaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“TÜTÜN ÜRÜNLERİNE KARŞI EN ETKİLİ, EN KARARLI MÜCADELEYİ YÜRÜTEN HÜKÜMETLER, BİZİM HÜKÜMETLERİMİZDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şahsımın ilk gençlik yıllarından itibaren sigaraya karşı verdiği mücadeleyi aziz milletimiz çok iyi bilmektedir. Yakın çevremizden başlamak suretiyle tütün kullanan herkesi bu meretin zararlarına karşı açıkça uyardık. Varsa sigara paketlerine el koyduk. Onlardan bırakacaklarına dair söz aldık, üzerine ismini, tarihi ve bunları da Cumhurbaşkanlığı makamında özel olarak, adeta orada onlara özel makamlar ayırdık, oralarda teşhir ediyoruz. Düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle gençlerimizi sigara bağımlılığına karşı bilinçlendirmeye özen gösterdik. Kapalı mekanlarda sigara içme yasağından, para cezalarının artırılmasına ve yüksek vergi uygulamasına kadar çok önemli adımlar attık. Sağlık uyarılarının sigara paketleri üzerinde daha görünür ve etkili şekilde yer almasını sağladık. ‘Dumansız Hava Sahası’ ve ‘Havanı Koru’ kampanyalarıyla toplumsal farkındalığı artırmaya çalıştık. Tütün ürünlerine karşı en etkili, en kararlı mücadeleyi yürüten hükümetler, bizim hükümetlerimizdir” şeklinde konuştu. Erdoğan, “Tavizsiz tavrımız neticesinde ülkemizde sigara kullanımında az da olsa bir gerileme yaşandığını memnuniyetle müşahade ediyoruz. Bu sinsi tehlikeye karşı bütün vatandaşlarımızın tüm insanlığın teyakkuz halinde olması gerektiğine inanıyorum. İnşallah bundan sonra da mücadelemizi daha kararlı ve çok boyutlu bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

“SİGARA İZMARİTLERİ SU ALTINDA SİZLERİ CİDDİ MANADA RAHATSIZ EDİYORDUR

Erdoğan, Dünya Okyanus Günü’nü de işaret ettiği konuşmasında, sigara atıklarının deniz kirliliğinde büyük pay sahibi olduğunu söyleyen milli sporcu Şahika Ercümen’in konuşmasına da yanıt verdi. Erdoğan, “Sigara izmaritleri su altında sizleri, ciddi manada da rahatsız ediyordur. Maalesef, durum bu. Ben tabi, sizi özellikle tebrik ediyorum, çünkü bu sıfır atık konusunda gerçekten sporcularımız içerisinde ciddi bir mücadele verdiniz, bu mücadelede de bütün sporcu kardeşlerimize örnek oldunuz. Tüm milletim adına sizleri tebrik ediyorum” dedi. Erdoğan, İspanya’dan Stella isimli bir kız çocuğunun; İspanya’da uygulanmaya başlanan bir çevre düzenlemesiyle, tütün şirketlerinin sigara ve sigara izmaritlerinin yarattığı çevresel kirlilikten mesul tutulduğu, sigaraya dair atıkların toplanması ve atık tesislerine aktarılmasında aktif rol almalarının mecbur kılındığı bir yasal altyapı oluşturulduğunu anlattığı konuşmaya da yanıt verdi. Erdoğan, “İspanya’dan Sayın Sanchez’den bu kanun metnini isteyeceğim” dedi.

“ELEKTRONİK SİGARAYLA ÜLKEMİZE GİRMENİN MÜCADELESİNİ ÇOK VERİYORLAR”

Erdoğan, elektronik sigaranın da orijinal sigara kadar zararlı olduğunu ifade eden, elektronik sigaraların zararları ve başta ergenler olmak üzere gençler arasındaki yayılımına dikkat çeken bir konuşma gerçekleştiren Dağıstan asıllı Japon genç Adem’in konuşması sonrasında elektronik sigara konusundaki düşüncelerini de açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elektronik sigarayla da bizim ülkemize değişik kanallarla girmenin mücadelesini çok veriyorlar. Kaçak yollardan da maalesef sızmalar oluyor ama bizim şu anda gümrükler bu konuda iyi bir mücadele veriyorlar. Bize farklı yollardan gelenler oluyor. Biz şu anda kadar buna müsaade etmedik. Bazı hepinizin de duyduğu bildiği markalar var, müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz. Çünkü, onun daha zararlı olduğunun tespitini de yaptık, çıkardık. Çünkü biz, insanımızı zehirlemeye asla müsaade edemeyiz bunun için de bu gayretin bu önlemlerin alındığı bir yapıyı inşa ediyoruz” dedi.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Gündem

Dışişlerinden Suriye ve Türkiye’de son yaşanan olaylara ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığı‘nca yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir” denildi.

ANKARA-Dışişleri Bakanlığı‘nın sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, “Zanlısı hakkında devletimizin adli süreçleri işlettiği bir suçun ardından Kayseri’de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır. Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir” ifadelerine yer verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

Mehmet Özhaseki, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevinden istifa etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki görevinden istifa ettiğini açıkladı. Görevinden affını istediğini belirten Özhaseki, “Üstlendiğim bu kutlu görevi sağlık sorunlarım sebebiyle kendi dileğimle bırakmak istediğimi Cumhurbaşkanımıza arz ettim” dedi.

ANKARA-Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Aziz milletimiz, Uzun zaman önce; 1994 yılında Kayserili hemşehrilerimizin yoğun talebi üzerine, belediye başkanı olarak hizmet kervanına katılmıştım. Türkiye’nin zor yıllarıydı o dönemler. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak devam eden bu yolculukta doğduğum şehre hizmet etmekten, her bir köşesine emek verip iz bırakmaktan derin bir manevi haz duydum” ifadelerini kullandı.

‘CUMHURBAŞKANIMIZLA YOL YÜRÜMEK HER DAİM BİZİM İÇİN BİR ONUR VESİLESİ OLMUŞTUR’

İlerleyen yıllarda çok farklı alanlarda memleket hizmetinde görev aldığını belirten Özhaseki, “Önce Kayseri Milletvekili sonrasında AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ardından da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak güzel Türkiye’mize hizmet ettim. Bu hizmet süresi boyunca Sayın Cumhurbaşkanımızla yol yürümek her daim bizim için bir onur vesilesi olmuştur. Ülkemizin başına gelen en büyük doğal afette yaraları sarmak ve yıkılan şehirlerimizi imar etmek için tarihi bir sorumluk üstlendim. Hamdolsun; geldiğimiz noktada işlerin çözümünde önemli bir mesafe alınmış oldu. Yol netleşti, yapılacak inşa ve ihya faaliyetleri adım adım belirlendi.”

‘SAĞLIK SORUNLARIM SEBEBİYLE BIRAKMAK İSTEDİĞİMİ CUMHURBAŞKANIMIZA ARZ ETTİM’

Özhaseki açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün ise; üstlendiğim bu kutlu görevi sağlık sorunlarım sebebiyle kendi dileğimle bırakmak istediğimi Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Aldığım görevler boyunca gece gündüz çalışarak, hiçbir dünyevi hesabın içinde olmadan Hakk’ın rızasını temin etmeyi yegane gaye edinerek çalıştım. Vicdan terazisine uygun düşmeyen bir tutum içinde olmamaya ayrı bir özen gösterdim. Ne kendimin ne de çocuklarımın boğazından haram bir lokma geçmemesine yönelik hassasiyetimi hep diri tuttum. Bundan sonraki dönemde kuracağımız aile vakfında sağlığım elverdiğince hizmet vermeye devam edeceğim. Ülkem için hayırlı olan her işe desteğim elbette sürecektir. Milletimizden haklarını helal etmelerini hususiyle dilerim. Sayın Cumhurbaşkanımıza, göstermiş olduğu güven ve teveccühleri münasebetiyle şükranlarımı arz ediyorum.”(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

İletişim Başkanlığı: ‘Suriyeli bir sığınmacı savaş başlasın dedi’ başlığıyla paylaşılan görüntüler provokasyon amaçlıdır

ANKARA-İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bazı sosyal medya hesaplarından, ‘Suriyeli bir sığınmacı savaş başlasın dedi’ başlığıyla paylaşılan görüntüler provokasyon amaçlıdır. Bahse konu görüntüler 2021 yılına ait olup konuşmayı yapan M.M. isimli yabancı uyruklu şahıs, emniyet güçleri tarafından 2021 yılında gözaltına alınarak sınır dışı edilmiştir. Kamuoyunu provoke etmeye yönelik haber ve paylaşımlara itibar etmeyiniz” ifadeleri yer aldı.(DHA)



Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.