Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artmaya devam etti

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı paydaki artış eğiliminin 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam ettiğini ve 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık artış ile yüzde 1,082 seviyesine yükseldiğini duyurdu.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından yayımlanan 2024 yılı ilk çeyrek dış ticaret istatistikleri kapsamında 2024 yılı ilk çeyreğinde, dünya ihracatı yüzde 0,6 oranında düşüş ile 5 trilyon 919 milyar dolar olur iken, ülkemizin ihracatı yüzde 3,6 oranında artış ile 63 milyar 603 milyon dolar olmuştur. Yıllıklandırılmış olarak bakıldığında ise, dünya ihracatı yüzde 4,2 oranında düşüşle 23 trilyon 808 milyar dolar olurken, ülkemiz ihracatı yüzde 0,8 oranında artışla 257,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” denildi.

Küresel ihracattaki düşüşe rağmen Türkiye’nin ihracatındaki artışların devam ettiği belirtilerek, “Bu kapsamda yıllıklandırılmış ihracatımızın küresel ihracattan aldığı paydaki artış eğilimi 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiş ve 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık artış ile yüzde 1,082 seviyesine yükselmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak, katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı ihracat perspektifinde sürdürdüğümüz politika ve stratejilerle Türkiye’nin küresel ticaretteki payını daha da yükseklere çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu daha da güçlendirmek için küresel ticaretteki eğilimleri en iyi şekilde değerlendirip elde ettiğimiz kazanımları artırarak devam ettireceğiz” ifadelerine yer verildi.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

KOOP-DES ikinci çağrı dönemi başvuruları başladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) kapsamında 2024 yılı ikinci çağrı dönemini başvurularının başladığını duyurdu.

 Gizem ÇORLU
ANKARA-Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ticaret Bakanlığı olarak, KOOP-DES kapsamında, kooperatiflerimize projeleri bazında nakdi destekler sağlamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda; 2024 yılı ikinci çağrı dönemini kooperatiflerimizin başvurularına açmış bulunuyoruz. Kooperatiflerimiz; mal alımlarında 400 bin liraya, hizmet alımlarında 60 bin liraya, nitelikli personel istihdamlarında bir personel için yıllık 204 bin liraya ve iki personel içinse yıllık 408 bin liraya kadar hibe desteklerimizden faydalanabilecektir. Ticaret Bakanlığımız görev alanında yer alan tüm kooperatiflerimize ve üst kuruluşlarına açık olan Program kapsamındaki proje başvuruları, 31 Temmuz 2024 tarihine kadar Ticaret İl Müdürlüklerimize yapılabilecektir” dedi.(DHA)


Okumaya devam et

Ekonomi

Araçlarıyla Türkiye’ye gelen gurbetçilere sigorta uyarısı

Gurbet Kasko Kurucusu Abdulcelil Alkış, yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye’ye araçla seyahate gideceklerinde trafik sigortalarına ilişkin dikkat etmeleri gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu. Alkış, vatandaşların sigortalarına eğer Türkiye dahil değilse ekletmelerinde fayda olduğunu ayrıca yeşil kartıyla Türkiye’ye gelen gurbetçilerin kendi sigorta şirketlerinden yeşil kartları hakkında yazılı teyit almalarını tavsiye etti.

İSTANBUL-Yaşadıkları ülkedeki trafik sigortalarının Türkiye’de geçerli olmayabileceğine dair uyarıda bulunan Gurbet Kasko’nun Kurucusu Abdulcelil Alkış, “Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz, ülkemizi araçlarıyla ziyaret ettiklerinde sigorta konusunda problemler yaşayabiliyor. Yurt dışındaki zorunlu trafik sigortalarının sınırsız ödeme yaptığını düşünerek Türkiye’nin de aynı kapsamda olduğunu sanıyorlar. Sigorta poliçelerini okumadıkları için burada büyük mağduriyetler yaşıyorlar. Birçok gurbetçi, kendi ülkelerinden aldıkları yeşil kartla sınırdan sorunsuz geçiyor. Ancak yeşil kart sistemi çok farklı işliyor. Yeşil kart sistemi, hangi üye ülkede hasar olursa, o ülkenin trafik sigortası limitlerinin geçerli olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, yeşil kartıyla ülkemize gelen gurbetçiler sadece ülkemizdeki limit olan 200 bin liraya kadar korunuyor. Bu durum, ciddi mağduriyetlere yol açabiliyor. Bu noktada, kendi sigorta şirketleriyle bu konular hakkında yazılı teyit almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

“25 MİLYON LİRAYA KADAR GÜVENCE SAĞLIYORUZ”

Sınırda yeşil kartlarında Türkiye’nin hariç bırakıldığını fark etmeyen gurbetçilerin sigortalarının var olduğunu düşünseler de, kaza durumunda ödemelerin yapılmadığını öğrendiklerini belirten Alkış, “Özellikle sadece Avrupa kıtası için geçerli olan sigortaların diğer kıtalardaki hasarları ödememesi gibi durumlarla sıkça karşılaşılıyor. Türkiye’de sınırda yapılan sigortalar ise 200 bin lira limitli olup, bu limitin üstünde bir hasar gerçekleştiğinde gurbetçiler karşı tarafın araçlarında oluşan zararı ceplerinden ödemek zorunda kalıyor. Gurbet Kasko olarak, biz de bu noktada devreye girerek anlaşmalı sigorta şirketlerimiz üzerinden 25 milyon liraya kadar güvence sağlıyoruz. Böylece gurbetçilerimiz, limitin üstünde bir zarar durumunda mağduriyet yaşamadan sigorta güvencesinden faydalanabiliyor” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: 2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye çıkardık

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin 34’üncü Yıllık Kongresi ve Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “İç hat yolcu taşımacılığını rekabete açmamız, havacılık sektörümüz açısından bir milattır. 2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye çıkardık. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağımıza 286 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 346 noktaya ulaştırdık. 2023 yılında Türkiye semalarından yaklaşık her 15 saniyede bir uçak geçti. Bu yıl bu istatistiklerin çok daha üzerinde değerlere ulaşacağımızı öngörüyoruz” dedi.

 Gül KABA DEMİR-Özenç KILINÇ
İSTANBUL-Avrupa havaalanı sektöründeki üst düzey lider ve temsilcilerini bir araya getiren Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI Europe) 34’üncü Yıllık Kongresi ve Genel Kurul Toplantısı başladı. İstanbul’da bir otelde düzenlenen toplantının ev sahipliğini İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA yapıyor.

Yarın sona erecek toplantıdan havacılık endüstrisi ve Avrupa havaalanı endüstrisindeki gelişmeler ele alınacak. Sektörün durumu, jeopolitik gelişmeler, Türkiye pazarının derinlemesine incelenmesi, operasyonel esneklik, sürdürülebilirlik ve gelir çeşitlendirmesi konuları da masaya yatırılacak.

“GENEL KURULUN İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞMESİ ÇOK YERİNDE BİR ADIM OLMUŞTUR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “169 ülkede 2 bin 110 havalimanını temsil eden Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin bu seferki genel kurulunu Avrupa ve Asya-Pasifik coğrafyalarının merkezinde yer alan İstanbul’da gerçekleştirmesi çok yerinde bir adım olmuştur. Çünkü, ülkemiz tarih boyunca hem coğrafi hem de kültürel olarak kıtaların, medeniyetlerin ve kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer almıştır. Türkiye, Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasında bulunmaktadır” dedi.

EN HIZLI, GÜVENLİ VE KONFORLU ULAŞIM YOLU HAVAYOLU TAŞIMACILIĞIDIR

Havayolu ulaşımının önemine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Türkiye olarak 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde avantajlı ve muhteşem bir lokasyona sahibiz. Bugün havayolu sayesinde sermaye hareketlerinin, bilgi birikiminin ve yetişmiş insan gücünün küresel dolaşım kabiliyetinin tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hız kazandığını görüyoruz. Ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomik iş birliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesi için gerekli olan en hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım yolu da havayolu taşımacılığıdır” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, “Geçen yıl gerçekleştirilen Routes World 2023 zirvesi ve şu anki etkinlik gibi uluslararası havacılık sektörünü ilgilendiren etkinliklerde Türkiye artık başı çeken ev sahiplerinden biri olmaya başladı. Bu başarıda elbette Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2002 yılından itibaren yürüttüğümüz hava ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle, dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri olmamızın payı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.