Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bangladeş ve Karadeniz Bölgesi arasında ticari iş birliği

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (Samsun TSO) ziyaretinde konuşan Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan, Samsun ile ilişkileri güçlendirmek istediklerini söyledi. Başkan Murzioğlu ise Bangladeş ve Türkiye’nin dost iki ülke olduğunu belirterek, yapılacak iş birliklerinin iki ülke halkına da önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Aralık ayında görevine başlayan Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan, Samsun TSO’yu ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Meclis Başkanı Haluk Akyüz, Yönetim Kurulu Üyeleri Erkan Malkoç ve Zafer Dilmen’in yer aldığı ziyaret oldukça samimi bir ortamda gerçekleşti. Başkan Salih Zeki Murzioğlu, nazik ziyaretleri nedeniyle konuğu Büyükelçi Mannan’a teşekkür ederek, Samsun’un ekonomi, sanayi ve ihracat potansiyelinin yanı sıra öne çıkan sektörlerine ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye ve Bangladeş’in kardeş iki ülke olduğuna değinen Murzioğlu, “İki ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün daha da güçleniyor. Tarih boyunca her iki ülke, her daim birbirlerinin yanında olarak her konuda destek olmuşlardır. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çok olanak var. Başta ekonomi olmak üzere her alanda ilişkilerimizi daha ileriye taşımak adına elimizden gelen çabayı göstermeye hazırız. Yapılacak işbirliklerinin iki ülke halkına da önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

“Ortak yapılacak çok iş var”

Türkiye ile bağlarının kuvvetli olduğunu söyleyen Büyükelçi Mannan ise “Karadeniz Bölgesi’ne ilk gelişim. Kurtuluş Mücadelesi’nin ilk meşalesinin yakıldığı Samsun’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı sunmak için buradayım. Bugün ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ni de ziyaret ettim. Üniversiteyle bilim ve teknoloji araştırmalarını kapsayan bir anlaşma imzaladık. Bangladeş ve Karadeniz Bölgesi arasında ticari ve iş birliği oldukça yüksek. Dünyada tekstilde Çin’den sonra ikinci ülkeyiz. İlaç sanayi, deri ve deri ürünlerinde de epeyce ilerleme kaydettik. Jüt imalatında iyiyiz. Yazılım konusunda 5 milyar dolarlık yeni bir yatırımımız oldu. Deniz ürünlerinde önemli bir kapasitemiz söz konusu. Burada görevde olduğum sürece Türkiye ile anlattığım bu sektörlerle ilgili iş birliklerini geliştirmeyi planlıyorum. Türkiye’nin özellikle inşaat sektöründe oldukça güçlü bir ülke olduğunu biliyorum. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da inşaat ve medikal alanlarında iş birliğine önem veriyor. Başka sektörlerle de zaten iş birliklerimiz var. Ülkemizin nüfusu 180 milyon. Pandemiden sonra tarım alanlarında iş birlikleri yapabiliriz. Bunun yanında aynı birliktelik bilişim alanlarında da sağlanabilir. Samsun ile Bangladeş arasında ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Ortak yapılacak çok iş var. İnşallah önümüzdeki süreçte sizin de desteğinizle iş dünyası ile daha etkili, verimli bir ekonomik bağ kuracağız” diye konuştu.
Ziyaret, görüş alışverişinde bulunulması ve karşılıklı anı takdiminin ardından sona erdi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı nisanda arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısının nisan ayında yıllık yüzde 4,6, aylık yüzde 0,2 arttığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Nisan 2024 dönemine ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini açıkladı. Buna göre; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 14 milyon 617 bin 730 kişi iken, 2024 yılı Nisan ayında 15 milyon 283 bin 78 kişi oldu. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2024 Nisan ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 1, inşaat sektöründe yüzde 12,9 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 5,1 arttı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2024 Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı. Alt detaylarına bakıldığında; 2024 Nisan ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,2 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 1 arttı ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,2 arttı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Şimşek: Borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine erteliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “İlgili tüm taraflardan gelen geri bildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz” dedi.

ANKARA-Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Vergide etkinliği ve adaleti artırmaya, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik vergisel düzenlemeleri içeren paket yakın zamanda TBMM’ye sunulacak. İlgili tüm taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Şimşek: Brüt rezervlerde tarihi yüksek seviyeye ulaşıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Brüt rezervlerde tarihi yüksek seviye. 7 Haziran itibarıyla brüt rezervler 146,2 milyar dolara, swap hariç net rezervler 6 milyar dolara yükseldi” dedi.

ANKARA-Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, brüt rezervlerde tarihi yüksek seviye ulaşıldığını belirterek, “7 Haziran itibarıyla brüt rezervler 146,2 milyar dolara, swap hariç net rezervler 6 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervlerde nisan başından bu yana artış 71,5 milyar dolara ulaştı. Kur Korumalı Mevduat (KKM) stoku 2023 yılı Ağustosa göre yüzde 38,4 azaldı, 1,3 trilyon TL düşüş gerçekleşti. TL mevduatların toplam içindeki payı 16,8 puan artarken, KKM’nin payı 12,9 puan ve yabancı para mevduatların payı 3,8 puan azaldı. Rezervlerdeki artışa dış kaynak girişinin yanı sıra ters dolarizasyon da katkı verdi. Kırılganlıkları azaltarak güçlendirdiğimiz makro finansal istikrar, kalıcı fiyat istikrarı hedefimize ulaşmamıza önemli destek sağlayacak” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.