Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

İSEDAK 37’nci Bakanlar Toplantısı başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 37. Bakanlar Toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın konuşmasıyla başladı.

İSTANBUL-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 37. Bakanlar Toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek zirvede, mikro işletmeler ile KOBİ’lerin koronavirüs salgınına karşı desteklenmesinde İslami finansın rolü konusunda görüş alışverişinde bulunulacak ve bir dizi kararlar alınacak.

Açılış oturumunda konuşan Oktay bu yılki toplantıda KOBİ’lerin Covid-19’a karşı desteklenmesinde İslami finansın rolü konusunun ele alınacağını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde İİT genel sekreteri olarak görevine başlayan Hissein Brahim Taha tebrik ederek sözlerini devam ettiren Oktay, “İİT ülkeler arasında iş birliğini farklı boyutlara taşımaya vesile olmasını yürekten arzu ediyorum. Teşkilatın Afrika bölgesinden bir kardeşimizin genel sekreter olarak göreve başlamasından ve ilk resmi ziyaretini İSEDAK kapsamından yapmış olmasınıda büyük memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Somut çıktıları hedeflemeli ve kısa sürede sonuca ulaşmalıyız”

Oktay, “İSEDAK’ın gündemindeki önemli projelerinden, İİT üyesi ülkeler arasından tercihli ticaret sistemi TPS, İİT tahkim merkezi ve İİT İSEDAK 50 İslami endeksi gibi projeler ve girişimlerde somut adımlar atılması için yoğun çabalar sarf etmiştik. Bu projelerin sunduğu avantajları ve gelinen son aşamayı İnşallah bu gün oturumlarımız içinde konuşacağız. İSEDAK kapsamında bundan sonra yapacağımız proje ve çalışmalarda benzer şekilde somut çıktıları hedeflemeli ve kısa sürede sonuca ulaşacak adımları atmalıyız” şeklinde konuştu.

Oturumlarda salgın ortamının küresel ekonomiye getirdiği zorlukların ele alınacağını belirten Oktay, “Bu yılki bakanlar görüş alışveriş oturumundaysa yine mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yani Kobilerin Covid-19’a karşı desteklenmesinde İslami finansın rolü konusunu ele alacağız. İçinde bulunduğumuz salgın ortamının küresel ekonomiye getirdiği zorluklar karşısında bu oturumdaki tartışmaların ülkelerimiz arasında ortak bir anlayış geliştirilmesine ve etkin politikalar oluşturulmasına önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Oturumda alacağımız tüm kararların ülkelerimiz ve işbirliğimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin kuruluş çalışmalarını başlattık”

Toplantıya katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise “İslam ülkeleri olarak birliği, beraberliği ve dayanışmayı seferber etmemiz gerekirken enerjimizi ve kaynaklarımızı aramızdaki çekişmelere heba ediyoruz. itilafları değil ittifakları husumeti değil muhabbeti güçlendirmeliyiz. Bölücü değil birleştirici olmalıyız. Bunların en önemli yolu ticarettir. Ticaret en büyük huzur kaynağıdır. Ticaret yapan itilafı konuşmaz birbirine kötü bakmaz. Bu nedenle önce ülkelerimiz arasındaki ticari engelleri kaldırmalı birbirimize ticareti arttırmalıyız. Bu yönde önemli bir adım daha attık. TOBB ve İslam Ticaret Sanayi Odası olarak Cumhurbaşkanımızın talimatıyla İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin kuruluş çalışmalarını başlattık. Mütevelli heyetini ve yönetim kurulunu oluşturduk. böylece tahkim merkezinin hukuki olarak kuruluş süreci tamamlanmış oldu. Sizlerden isteğimiz İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin kendi ülkelerinizde görünür olması için bizlere destek vermeniz. Kısa süre içerisinde dünyanın en önemli tahkim merkezlerinden biri haline getirmek için elimizden geleni yapacağız. Bu sayede İslam ülkeleri arasındaki ticareti ve yatırımları daha da cazip hale getirip arttıracağız. Diğer yandan İslam ülkeleri arasındaki tercihli ticaret anlaşmasını hayata geçirmeliyiz. Vize konusunda sorun olamaya devam ediyor. İnsanlar ülkelere girip çıkarken zorluk yaşadıkları ülkelere değil rahat ulaşabildikleri ülke ile ticaret ve yatırım yapar” şeklinde konuştu.

“Düşük gelirli İslam ülkelerinin aşıya ulaşımı için maddi destekler oluşturmalıyız”

Pandemi sürecinde ülkeler arası aşılama konusunu ele alan Hisarcıklıoğlu, “Pandemi sürecinde aşılama konusunda birbirimize destek olmalıyız. Devletimizin de desteğiyle nüfuzumuzun yüzde 80’i aşılandı. Özellikle düşük gelirli İslam ülkelerinin aşıya ulaşımı için maddi destekler oluşturabiliriz. Öte yandan ekonomilerimizin temelini oluşturan Kobilerin desteklenmesi amacı ile İslami finans modellerini geliştirip yaygınlaştırmalıyız. Faiz ve kar hırsı üzerine bina edilmiş olan mevcut küresel finans sisteminin girişimcilerin korunması mümkün değildir. Bunun yüzünden dünyada gelir ve servet dağılımı bozulmuştur. Ülkeler ve toplumlar arası refah makası açılmıştır. Bu yüzden İslami finansı öne çıkarmalıyız. Giderek büyüyen Fintech uygulamaları ile kullanım alanını genişletmeliyiz” dedi.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.