Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

“Azerbaycan ile 2 buçuk milyar, Gürcistan ile 2 milyar seviyesinde karşılıklı ticaretimiz var”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 6. Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan İş Forumu’na katılan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, “Azerbaycan ile 2 buçuk milyar, Gürcistan ile 2 milyar seviyesinde karşılıklı ticaretimiz var” dedi

Kamil Nadirli
BAKÜ-Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Kongre Merkezinde düzenlenen 6. Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan İş Forumu çok sayıda iş adamını ve bağlı kuruluşları bir araya getirdi. Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov, Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Natiya Turnava başta olmak üzere Azerbaycan’da İhracat ve Yatırımları Teşvik Fonu (AZPROMO) Başkan Vekili Yusif Abdullayev, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Giorgi Pertaia ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak forumda konuşma yaptı.

Forum kapsamında güzel adımlar atılarak devam edileceğini belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, “Türkiye açısından bakıldığında Azerbaycan ile 2 buçuk milyar, Gürcistan ile 2 milyar seviyesinde karşılıklı ticaretimiz var. Bu noktada özellikle savunma sanayisinde Azerbaycan ile artan iş birliğimizin yanı sıra Gürcistan ile sıfırlanan vergilerle tarım sektöründen de daha iyi sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum. Uluslararası ilişkiler açısından büyük önemi olan Bakü-Tiflis demiryolu hattı elbette en mühim destek unsurlarından birisi. Türkiye ile Azerbaycan’ı kara yoluyla birbirine bağlayacak olan Zengezur koridoru da lojistik ve ticarette yeni alternatiflerinin önünü açacaktır diye düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. İş birliği yapmak için çok farklı fırsat alanlarının mevcut olduğunu da vurgulayan Olpak, “Sağlığı bu dönemde çok konuşuyoruz ama sadece sağlık değil tarım, gıda, altyapı ve madencilik gibi konulara da yoğunlaşmalıyız. Bir başka çok önemli konu ise, işgal altından kurtarılan Karabağ’ın yeniden inşası süreci. Bu süreç, Azerbaycan için olduğu kadar hepimizin açısından da son derece önemli. Biz de burada daha fazla fiili katkıda, daha fazla projeyle birlikte olabileceğimizi düşünüyorum. Bir başka unsur yatırım ve proje dediğimizde aynı zamanda finansman var. Türkiye’nin bu konuda çok başarılı olduğu yap işlet devret projeleri var. Onları sadece tecrübe paylaşımı değil, uygulamalı olarak hem Azerbaycan, hem de Gürcistan’da birlikte gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum. Üçüncü ülkeleri de unutmayalım, özellikle Afrika bu konuda çok konuşulanlardan birisi” diye konuştu.

Türkiye ve Gürcistan’a teşekkür edildi

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov, Azerbaycan’ın 2020’de Karabağ’ı işgalden kurtardığını belirterek, gösterdikleri destek için Türkiye ve Gürcistan’a teşekkür etti. Karabağ ihtilafının sona ermesiyle bölgede yeni dengelerin oluştuğunu vurgulayan Cabbarov,“Bu durum yeni iş ve ekonomik imkanlara yol açtı. Geçtiğimiz süreç boyunca kardeş Türkiye ile ilişkilerimiz hızla gelişti. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki müttefiklik hakkında Şuşa Beyannamesinin imzalanması ikili ilişkilerimizi yeni seviyelere yükseltmiştir. Azerbaycan’ın yurt dışındaki yatırım hacmine göre Türkiye ilk sıradadır. Şu anda, bu yatırımlar 19 milyar dolardan fazladır. Türkiye aynı zamanda Azerbaycan’ın petrol dışı sektöründe de en büyük yatırımcıdır. Bu yıl pek çok Türk şirketi ile sermaye yatırımı konusunda anlaşma memorandumları imzalandı. Dağ-maden alanında, iplik üretimi ve fabrikasının kurulması daha sonra kumaş ve tekstil ürünlerinin üretimini kapsayan enerji alanındaki projeleri hatırlatmak isterdim. Bugün Türk iş adamlarının ülkemizde olmasının aramızdaki ekonomik ilişkilere daha olumlu katkısı olacaktır” dedi.

Beş belge imzalandı

Forumun açılış konuşmalarının ardından, Türkiye ve Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odaları arasında 1 mutabakat zaptı olmak üzere 3 ülkenin çeşitli iş ve yatırım kurumları arasında ticaret, ekonomik ve endüstriyel alanlarda 5 belge imzalandı. Forumun ardından Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov, Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Natia Turnava ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Cabbarov, son dönemde ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çeşitli platformlarda çok sayıda görüşmeler gerçekleştirildiği kaydetti. İş birliğinin geliştirilmek ve yeni seviyeyi ulaştırılması için Türkiye ile etkili bir şekilde çalıştıklarını da belirten Cabbarov,“Hükümetler, yatırımların artırılması ve ticaret ilişkilerinin yükseltilmesi için devlet başkanlarımızın kabul ettiği kararları gerçekleştirmek için etkili bir şekilde çalışıyor. Karşımıza iddialı bir hedef koyduk. Ticaret hacmimizi kısa zaman içinde 15 milyar dolara ulaştırmak için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Azerbaycan ve Türkiye arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsama alanını geliştirmek için yapılan görüşmelerin 15 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için önemli olduğunu da belirten Cabbarov,“Tercihli Ticaret Anlaşmasının yürürlüğe girmesi Azerbaycan ile Türkiye arasındaki petrol dışı sektördeki ticarete olumlu etkisini göstermiştir. Bu yıl, Azerbaycan’dan Türkiye ihracatı yapılan ürünlerin hacminde artış olduğunu gözlemledik” ifadelerini kullandı.

Genel

CHP lideri Özel: 23 bin 900 öğretmenin atanması asla kabul edilemez

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, “Maalesef Milli Eğitim Bakanı 2024’te, 2023 yılında emekli olan kadar öğretmen atayacaklarını söyledi. Sayın Erdoğan da ‘Bir miktar atama yapacağız’ dedi, gençleri de çok üzdü. Bu rakam maalesef 23 bin 900’dür. 23 bin 900 öğretmenin atanması asla kabul edilemez” dedi.

Ömer Faruk Karataş
ANKARA-
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirilen grup toplantısında konuştu. Konuşmasında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Özel, öğretmen atamalarının daha yüksek oranlarda yapılmasını ve atamalarda mülakatların kaldırılması gerektiğini söyledi. 1 Mayıs hakkında da konuşan Özel, Taksim Meydanı’na kefil olduklarını ve kutlamaların orada olması gerektiğini ifade etti.

“Anayasaya uymak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına, bağlayıcılığına uymakla olur”

Anayasa değişikliği konusunda öncelikle herkesin anayasaya uyması gerektiğini, sonrasında bu konuda değişiklik için destek verebileceklerini söyleyen Özel, “Türkiye Cumhuriyeti bir anayasa devletidir. Sahip çıktığımız maddelerin yanında elbette eleştirdiğimiz, değiştirilmesini istediğimiz maddeler olabilir. Ama bu ülkede eğer devlet olacaksa, yani insanların canı ve malı güvende olacaksa bu ülkede en üstteki cumhurbaşkanından en sade vatandaşa kadar herkes bu anayasaya bağlı olacak. Bir ülkede anayasanın işine gelen kısımlarını uygulayıp, oradan güç alıp, yetki alıp kullanıp, işine gelmeyen kısımlarını ihlal edersen bu hak bir kişide değil herkeste olur. Orada devlet ortadan kalkar, anayasal düzen ortadan kalkar ve keşmekeş olur, karmaşa olur. İşte o zaman beka sorunu olur. O yüzden bu ülkedeki en sade yurttaştan en yeni kamu görevlisine, en kıdemli devlet memurundan cumhurbaşkanına kadar herkesin bu anayasaya harfiyen öncelikle uyması gerekir. Anayasaya uymak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına, bağlayıcılığına uymakla olur” ifadelerini kullandı.

“1 Mayıs’ın kutlanmasına ve o meydanın boşalmasına kefaleti ben koyuyorum”

1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’nın açılması gerektiğini söyleyen Özel, “Şimdi buradan karar alıcılara sesleniyorum. Var mısın? Ben kefilim, orada olacağım. İşçilerle birlikte, bir kişinin burnu kanamadan 1 Mayıs’ın kutlanmasına ve o meydanın boşalmasına kefaleti ben koyuyorum. Taksim’i 1 Mayıs’a açın, 31 Mart’ın mesajını aldığınızı anlatın. Açın, özgüvenli olduğunuzu gösterin. Ben 31 Mart’ın birinci partisinin genel başkanı olarak, son genel seçimlerin birinci partisinin genel başkanına diyorum ki ‘Elimizi uzatıyoruz, elimiz emekçinin elidir, elimiz barışır elidir, elimiz öz güvenin elidir. 1 Mayıs’ta Taksim’in kazanılması, bu ülkenin yeni iklimine hizmet edecektir.’ Emekçilerin elini havada bırakmayınız, elimizi havada bırakmayınız” ifadelerine yer verdi.

Okumaya devam et

Genel

Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

İstanbul Beşiktaş’taki evinde ölü bulunan Mehmet Ali Yılmaz, 49. ve 50. Hükümette Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak yer aldı. Bakanlığı döneminde Türkiye Futbol Federasyonuna özerklik getirdi. Futbolda havuz sistemini düzenleyen kişidir. Trabzonspor’a tesis kazandırdı.

İSTANBUL-
Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz, İstanbul Beşiktaş’taki evinde ölü bulundu. Mehmet Ali Yılmaz, 21 Ekim 1948 günü Trabzon’da dünyaya geldi. İstanbul Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Fakültesini bitirdi. Bankacılık, Basın alanlarıyla ilgilendi. Tek-Art Holding ve Yılmaz Yayınları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı, Güneş Gazetesi sahibi, Titibank Yönetim Kurulu Başkanı, Trabzonspor Kulübü Başkanı, Mühendisler Odası, Müteahhitler Sendikası, İstanbul gazeteciler Cemiyeti, Gazete sahipleri Sendikası ve Türkiye Spor Yazarları Derneği Üyesi olarak görev yaptı.

Yılmaz, 1991 genel seçimlerinde DYP’den Trabzon Milletvekili seçilerek, 20.10.1991-24.12.1995 arası TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 49. ve 50. Hükümette Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak yer aldı. Bakanlığı döneminde Türkiye Futbol Federasyonuna özerklik getirdi. Futbolda havuz sistemini düzenleyen kişidir. Trabzonspor’a tesis kazandırdı. Evli, 5 çocuk babasıdır.

Okumaya devam et

Genel

Bakan Tunç: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

Adalet Bakanı Tunç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.

Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Tunç paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Şanlı tarihimizin en önemli sembollerinden biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, milli iradenin tecelligahıdır.

Geleceğimizin teminatı evlatlarımız istiklalimize daima sahip çıkacak, Gazi Meclisimiz ilelebet millet egemenliğinin ve demokrasinin merkezi olmaya devam edecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümü ve tüm çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.”

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.