Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür Sanat

Kazakistan’ın bağımsızlığının 30’uncu yılı Ankara’da kutlandı

Kazakistan’ın bağımsızlısının 30’uncu yılı dolayısıyla Keçiören Belediyesi tarafından Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu’nda kutlama programı düzenlendi

Huzeyfe Tarık Yaman – İbrahim Çakmak
ANKARA
-Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen programda katılımcılara hitap eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Kazakistan’ın bağımsızlığı bizim bağımsızlığımızdır, kardeş ülkemizin bağımsızlığıdır. Kazakistan 30 yılda çok hızlı bir gelişme gösterdi. Bunda da Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in çok büyük payı vardır. Kazakistan, komşularıyla problemi olmayan, içinde problem yaşamadan kaynaşan, birlik ve beraberliğini sağlayan ve kısa zamanda büyük atılımlar yapan bir ülke olmuştur. Kazakistan, Elbaşı Nursultan Nazarbayev’e sahip olduğu için şanslıdır. Nazarbayev’i saygı ve sevgi ile selamlıyoruz. Allah Nursultan Nazarbayev’e sağlık ve sağlamlıklar versin” dedi.

Başkan Altınok, Varşova Paktı’nın yıkılmasıyla birçok Türk Cumhuriyeti’nin de bağımsızlığına kavuştuğunu ve Kazakistan’ın dünyaya entegre olma konusunda büyük bir atılım gösterdiğini kaydederek şunları söyledi:

“1990’lı yıllar dünyanın yeniden şekillendiği yıllardı. Varşova Paktı’nın çöküşü ile bağımsızlığını kazanan Orta Asya’dan, Balkanlar’dan, Batı Avrupa’dan birçok devlet olmuştur. Aynı zamanda Varşova Paktı’nın dağılması ile birlikte 5 Türk cumhuriyetimiz de bağımsızlığını ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz de kardeşliğin gereği olarak bu devletlerimizin bağımsızlığını tanıdı. Kazakistan’daki nüfusa baktığımız zaman dezavantajlı bir yapıya sahiptir. Yüzde 50’si Kazak, yüzde 50’si de başka ırklara mensup insanlardan oluşmaktadır. Nursultan Nazarbayev sağlığında devlet başkanlığı görevinden çekildi ve güzel de bir şey yaptı. Nazarbayev’in kalıcı olmasının nedeni de budur. Devletin kurumlarını oluşturmak ve dünyaya entegre etmek konusunda oldukça başarı göstermiştir. Türk dünyasındaki birlik ve beraberliğin sağlanmasında, fikirlerin oluşmasında büyük emeği vardır. Hep masada olmuştur. Bir devlet adamı olarak yol gösterici olmuştur. Onun fikirleri Türk Devletleri Konseyi’nin oluşmasını sağlamıştır. Rusya ile yaşadığımız gerginliğin ve krizin aşılmasına da Nursultan Nazarbayev öncülük etmiştir.”

Keçiören’de yeni inşa edilen devasa bir park ve spor kompleksine de Nursultan Nazarbayev’in ismini verdiklerini hatırlatan Altınok, “97 bin metrekarelik bir alana kurduğumuz park ve spor kompleksimize Nursultan Nazarbayev’in ismini verdik. Bununla da gurur duyuyoruz.

Gençlerimiz, çocuklarımız Nursultan Nazarbayev’in kim olduğunu tanımalıdır. Kazakistan devletimizin bağımsızlığının 30’uncu yılını kutluyorum. İnşallah kıyamete kadar payidar olsun ve bayrakları dalgalansın. Birliğimizi, dirliğimizi sağladığımız takdirde inanıyorum ki yarınlara daha güçlü, daha güvenle koşa koşa gideceğiz” ifadelerini kullandı.

Kazakistanlı sanatçıların çeşitli dans ve müzik gösterisi ile devam eden etkinlikte Kazak sporcu Timur Spatayev çeşitli güç gösterileri sergiledi. Kutlama etkenliğine Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, büyükelçilik yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

ÖZGÜR BASIN, MUTLU TOPLUM DEMEKTİR…

“Basın özgürlüğü dünya genelinde tehdit altında. Özgür ve mutlu bir toplum, özgür basın ile mümkündür”

SAMSUN-Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Çakır mesajında şu görüşlere yer verdi;

“Birleşmiş Milletler (BM) 3 Mayıs 1994 yılında aldığı bir karar ile aynı gün Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmaya başlandı. Son yıllarda basın özgürlüğü sadece az gelişmiş demokrasilerde değil, çok gelişmiş ve ileri demokratik ülkelerde bile tartışılır hale gelmiştir. Bazı medya kuruluşları ise ekonomik kaygılarla ayakta kalabilmek adına yayın ilkelerinden ve etik değerlerden taviz vermeye başlamıştır. Bu durum medya bağımsızlığını ve basın özgürlüğünü de tehdit etmektedir.

Bunun yanı sıra, maalesef dünyanın birçok ülkesinde basın çalışanları büyük haksızlıklara uğramakta, baskıya ve şiddete maruz kalmaktadır. Özgür basının olduğu yerde daha özgür ve mutlu bir toplum olacaktır.

Bu düşüncelerin ışığında, ülkemizde basın özgürlüğünün çok daha ileri noktalara taşınmasını istiyor, halkın sesi olan tüm gazetecilerimizin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor, meslektaşlarıma başarılar diliyorum.”

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Erdi Demir
SAMSUN-
Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Samsun’da Turizm Haftası kutlamaları

Samsun’da Turizm Haftası dolayısıyla anıta çelenk bırakıldı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri Samsun’da Atatürk Onur Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başladı. Anıta çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Akabinde İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hasan Kılıçarslan yaptığı konuşmada, “Bu yıl 47’ncisi kutladığımız Turizm Haftası dolayısıyla bir araya geldik. Samsun’da turizm sektörünün geliştirilmesiyle ilgili valiliğimiz önderliğinde büyükşehrin ve tüm sektörlerin katılımıyla turizm master planı uygulaması yapıldı. Bakanlığımız ve ilimizin yöneticileriyle ilimizde turizm sektörünün ileriye götürülmesi için hızlı bir çalışma içerisindeyiz. Turizm sektörü ülkemizde ve dünyada artık bacasız sanayi olarak nitelendiriliyor. Her geçen gün ülkemiz bu konuda ciddi anlamda potansiyelini artırarak dünyada iyi bir yere geldi ve liderliğe oynamaktadır. İlimiz de bu bağlamda turizmdeki yerini almak için çaba içerisindedir. Her geçen gün turistik yerleri daha verimli hale getirerek bu çalışmalar gayretli bir şekilde sürmektedir” dedi.
Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.