Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Başkan Murzioğlu: 1140 şirket kuruluş işlemi yapıldı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, verilerle 2021 yılı içinde yürüttükleri faaliyetleri değerlendirerek, 1140 şirket kuruluş işleminin yapıldığını açıkladı.

SAMSUN-
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 2021 yılı içinde yaptıkları çalışmaları rakamlarla değerlendirdi. Açıklamasında, ‘çok zor bir yılı geride bıraktıklarını’ ifade eden Başkan Murzioğlu, “Pandemi kavramı hayatımıza girdiğinden bu yana kaygılarımızın, zorluklarımızın giderek arttığından söz ediyoruz. Her ne kadar 2021 yılı aşılanma sürecinin yani pandemiyle mücadelenin daha etkin yönetildiği bir süreç olsa da sürecin oluşturduğu tahribatın sonuçlarıyla yüzleşmeye devam ediyoruz. Öte yandan umutlandıran gelişmeler de var. Omicron varyantının son varyant olabileceği de konuşuluyor. Ancak, hiç şüphesiz ekonomik bağlamda oluşan yaraların sarılması biraz daha zaman alacaktır. Bizlerin bu süreçten edindiğimiz bilgilerle yola devam ediyor olmamız ise çok kıymetli. Tüm zorluklara rağmen 2021 yılında yolumuza, hizmetlerimize hız kesmeden devam ettik” dedi.

1140 şirket kuruluş işlemi yapıldı

2021 yılında yeni oda hizmet binasını hizmete açmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirten Başkan Murzioğlu, “Oda olarak en önemli kazanımımız 31 Ağustos 2021 tarihinde hizmete aldığımız yeni hizmet binamız oldu. Bir hayal, ardından hedefle başlayan ve büyük emeklerle camiamıza kazandırmamızın mutluluğunu yaşadık. Bunun yanında çok büyük uğraşını verdiğimiz Türkiye’nin 394’üncü organize sanayi bölgesini ilimize kazandırmanın da sevincini yaşadık. Büyük ortağı olduğumuz Samsun Lojistik Merkezi’nde de yatay kapalı depo projesini tamamladık ve işletmeye aldık. 2021 yılında bin 140 şirket kuruluş işlemi, 3 bin 463 tescil işlemi gerçekleştirdik. 134 sanayicimize yerli malı belgesi, 271 sanayicimize kapasite raporu düzenledik. 3 bin 284 kişiye sayısal takograf kartı, 285 adet iş makinesi tescil belgesi ve 600 adet tır karnesi verdik” diye konuştu.

“Çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz”

İhracata yönelik işlemlerin gerçekleşmesine de 7/24 destek verdiklerini dile getiren Murzioğlu, “2021 yılında 41 bin 468 adet dolaşım ve menşe belgesini elektronik ortamda onayladık. 23 firmamıza profesyonel ihracat danışmanlığı verdik. B2B organizasyonunda 58 firmamızı eşleştirdik. 15 firmaya dış ticaret istihbaratı sağladık. 2021 yılında Samsun ve Türkiye ekonomisinin analiz edildiği 57 tane yayın ürettik. Üyelerimize yönelik 7 eğitim düzenledik. 13 adet sosyal ve kültürel faaliyet gerçekleştirdik. Yönetim kurulu üyelerimizle birlikte çok sayıda üyemizi ziyaret etti. Büyük bir katılımla birlikte 2022–2025 yıllarını kapsayan ‘Stratejik Plan Paydaş Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Bu çalışma bizim için çok değerli. Zira dört yılı kapsayan süreç için hedeflerimizi paydaşlarımızın katkısı ile belirledik. Önümüzdeki günlerde bu hazırlığa katkı veren paydaşlarımızı da davet ederek detayları paylaşacağız. Umarım kaygılarımızdan, tasalarımızdan uzaklaştığımız bereketli bir yıl olur. Daha büyük, daha güçlü bir Türkiye için ulaşmak istediğimiz hedefler var. Yeni yılda da hep birlikte bunun için azimle çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Her yeni başlangıç da yeni umutları, yeni hedefleri beraberinde getirir. 2022 yılının camiamız adına başarılı bir yıl olmasını en içten duygularımla temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.