Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Asayiş

Atakum Belediyesi’nden “8,6 milyon TL’lik yolsuzluk” iddiasına suç duyurusu

Samsun’un Atakum İlçe Belediyesi, 2017-2018 yıllarında belediyeye ait şirkette “8,6 milyon TL’lik yolsuzluk yapıldığı” iddiasıyla Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, konunun takipçisi olduklarını söyledi.

Erdi Demür-Ünsal Karka
SAMSUN-
İddia konusu olaylar, Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 24 Aralık 2020 tarihli yazısı ile gündeme geldi. İlgili yazıda Atakum İmar İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.’nin 2017-2018 yıllarında mal aldığını beyan ettiği 9 firma hakkında sahte belge düzenleme yönünde rapor yazıldığı kaydedildi. Bunun üzerine 3 Mayıs 2021 tarihindeki görevlendirme ile Atakum Belediyesi Teftiş Kurulu Müdürlüğü bir inceleme raporu hazırladı. Raporda 9 firmaya ek olarak 2 firma daha tespit edildiği belirtildi. Toplamda 11 firma tarafından kesilmiş faturaların, maliye müfettişleri tarafından ‘sahte belge’ oldukları tespit edilerek ilgili firmaların resen kapatıldığı belirlendi. Raporda ayrıca S.T. adlı bir kişinin 2017-2018 yıllarında 11 adet çek ile 2 milyon 891 bin 41,46 TL tutarında çek tahsilatı yapıp sonrasında şirkette işe başladığı yer aldı.
İnceleme raporunda yapılan tespitlere göre, sahte faturaların toplam tutarı KDV dahil 8 milyon 650 bin 63 TL’yi buldu ve bu faturalarla kapı kolundan Ankara’dan getirilen inşaat kumuna kadar toplamda 14 bin ton hayali inşaat malzemesi alınmış gibi gösterildi. Malzemelerin taşındığı belirtilen araçların bazılarının plakalarının ise ‘motosiklet’, ‘otomobil’ ve ‘çekici’ye ait olduğu tespit edildi. Fatura karşılığı alındığı iddia edilen malzemelerin bedellerinin bazılarının ise kesilen çekler karşılığı Atakum İmar İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. çalışanları ya da şirkete yakın olan kişilerce bankadan tahsil edildiği ifade edildi. Tahsilde görev alan bir personel, raporda da yer alan beyanında, çektiği tutarları o dönemki Atakum Belediyesi Şirket Müdürü ve Müdürler Kurulu Başkanı O.T.’ye teslim ettiğini ileri sürdü.

O dönemki müdür O.T., muhasebe servisi çalışanları İ.Ö., Z.B. ve 11 çek tahsil edip işe başlayan S.T. hakkında “görevi kötüye kullanma, özel belgede sahtecilik, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarından Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na kamu davası açılması talebiyle suç duyurusunda bulunuldu. Konu ile alakalı olarak açıklamalarda bulunan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “8 milyon 560 bin TL kamu zararımız var” dedi.

“8 milyon liradan fazla kamu zararı var”

Şirketin hayali fatura ile kamuyu zarara uğrattığını söyleyen Başkan Cemil Deveci, “Ben, benden öncekilerin defterlerini sürekli karıştıran, oralardan acaba bir şey çıkartabilir miyim diyen birisi değilim. Öyle bir alışkanlığım da kültürüm de yok. Kamuoyuna da mal olan Atakum Belediyesi’nin benden önceki şirketi ve onun borçlarıyla ilgili olaylar sıkça kamuoyuna yansıdı. O dönem ‘ne oluyor bu şirkete’ diye incelemiştik. 3-4 tane dosya savcılığa göndermiştik. Bu son konu ise başka bir şey. Bu bize ‘defterdarlık vergi denetim uzmanları’ tarafından resen kontrollerde tespit edilmiş, iz sürerek Atakum Belediyesi’ne gelmiş bir dosyadır. Normal vergi denetim kontrollerinde yapılmış; Ankara, Trabzon ve İstanbul firmaları işin içinde. Birbirine yakın 9 tane firma. 9 firmanın da sahte fatura sattığını tespit etmişler. 9’unun da sahte fatura ile mal sattığı yer Atakum Belediyesi’nin önceki şirketi. Vergi denetim müfettişleri, bu şirketleri sahte fatura düzenlemek ve satmaktan dolayı kapatmışlar. Savcılığa suç duyurusunda bulunmadan dosyayı kapatıp bize göndermişler. Ben dosyayı kendi iç denetim uzmanlarımıza incelettim. İncelemeler neticesinde vahim tablo tüm çıplaklığı ile ortaya çıktı. Yaklaşık 8 milyon TL’lik kamu zararı var. 14 bin ton inşaat malzemesi ve bir miktar da temizlik malzemesi almış bizim şirketimiz, bu firmalardan. Kapı kolundan kuma kadar alışveriş yapılmış. Kumu Ankara’dan almışlar. Ankara’dan bir firma bize inşaatta kullanılacak harç kumu satmış. Her tırın 25 ton taşıdığını düşünürseniz 560 adet tır ediyor. Günde 3 adet tırın Atakum Belediyesi önüne gelip, yük boşaltması gerekiyor. Bu şirket söz konusu dönemde hiç inşaat işi yapmamış. Devri yok, teslimi yok, teslim alanı yok. İşlemler çekle ödenmiş gibi gösterilmiş, muhasebeleştirilmiş. Çekler daha sonra bankadan şirketin çalışanları ve yakın elemanları tarafından tahsil edilmiş. Ayrıca mal getirdiği iddia edilen araçların plakalarına ulaştık. Söz konusu taşımacılığın yapıldığı araçların birisi ‘motosiklet’, biri ‘otomobil’ biri de ‘çekici’ plakalı çıkıyor” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Asayiş

Elektronik kelepçeyi kırıp eski sevgilisini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

Adana’da hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen elektronik kelepçeyi kırıp, kendisi ile barışmak istemeyen eski sevgilisi Bahar Torun’u (40) oğlunun yanında öldüren tutuklu sanık Burak Acar (41) hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istemiyle dava açıldı.

Neşet KARADAĞ
ADANA-Burak Acar, iddiaya göre, bir süre arkadaşlık yapıp kendisinden ayrılan güvenlik görevlisi 2 çocuk annesi Bahar Torun’a barışma teklifinde bulundu. Torun bu teklifi kabul etmeyince Acar, Torun’u bacağından silahla vurup yaraladı. Bahar Torun hastanede tedavi olup çıktıktan sonra izini kaybetmek için işten ayrılıp bir temizlik şirketinde çalışmaya başladı. Ancak, Burak Acar, Torun’un izini buldu ve barışma teklifini tekrarladı. Barışmayınca tehditler savurdu. Temizlik şirketindeki işinden de olan Bahar Torun kendisini devamlı tehdit eden Burak Acar hakkında savcılığa şikayette bulundu.

ELEKTRONİK KELEPÇE TAKILDI

Şikayet üzerine Acar hakkında uzaklaştırma kararı verilip elektronik kelepçe takıldı. Burak Acar, uzaklaştırma kararına uymayıp elektronik kelepçeyi de kırarak barışmak için 13 Ekim 2022’de Bahar Torun’un Yavuzlar Mahallesi’ndeki evine gitti. Torun’un olumsuz cevap vermesi üzerine ikili arasında sokak ortasında tartışma çıktı. Burak Acar, tabancayla, 11 yaşındaki oğlunun gözü önünde Torun’a ateş açtı. Omzuna ve sırtına isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan Torun kanlar içinde yere yığılırken, Burak Acar ise olay yerinden kaçtı. Özel bir hastaneye kaldırılan Torun, müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Cinayet bürosu ekipleri tarafından cinayet şüphelisi Burak Acar, Seyhan ilçesi Tellidere Mahallesi’nde metruk bir evde yakalanıp sevk edildiği adliyede tutuklandı.

Savcı, Bahar Torun’un öldürülmesi ile ilgili soruşturmayı tamamlayarak iddianameyi hazırladı. Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame, yapılan inceleme sonucunda kabul edildi. Savcı, tutuklu sanık Burak Acar hakkında ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca ‘kamu malına zarar verme (elektronik kelepçe)’ suçundan 4 yıl ve ‘ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma’ suçundan ise 3 yıl hapis cezaları ile cezalandırılmasını istedi. Tutuklu sanık Burak Acar, ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkarak yargılanmaya başlayacak.(DHA)




Okumaya devam et

Asayiş

Başakşehir’de gölette boğulan Mısırlı iki kardeşin acı hikayesi

Başakşehir‘de 3 çocuk iddiaya göre güvenlik önlemi bulunmayan gölete girdi. Gölete giren 3 çocuktan, 11 ve 7 yaşlarındaki Mısır uyruklu 2 kardeş boğuldu. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri 2 çocuğun cansız bedenine ulaştı. Kardeşlerin babasının 9 yıl önce Mısır’daki bir trafik kazasında hayatını kaybettiği öğrenildi. Annenin çocuklarını suda çırpındıkları sırada kurtarmak için suya atladığı ancak başarılı olamadığı öğrenildi.

 Kübra SONKAYA-Fırat ALKIZ
İSTANBUL-Mısır uyruklu olduğu öğrenilen 3 çocuk, dün akşam saat 19.00 sıralarında Kayabaşı Mahallesi 24. Bölge’deki gölete girdi. Çocuklardan biri sudan kendi çabalarıyla çıkarken 2 çocuk gölette çırpınırken gözden kayboldu. İki arkadaşı için yardım isteyen çocuğun ihbarı üzerine olay yerine, AFAD, polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İBB’ye bağlı Su Altı Arama Kurtarma (İSAK) ekiplerinin de katıldığı çalışma sonrası 2 çocuğun cansız bedenine ulaşıldı. Çocukların cenazeleri Adli Tıp Kurum Morgu’na kaldırıldı.

“AĞABEYİ KARDEŞİNİ KURTARMAK İÇİN SUYA ATLAMIŞ”

Gölette boğulan iki kardeşin 11 yaşındaki Basel Ahmed Muhammed ile 7 yaşındaki Fares Ahmed Muhammed olduğu tespit edildi. Anneleri Mai Abdelmohsin ile 6 yıldır İstanbul’da yaşadığı öğrenilen iki kardeşin babalarının 9 yıl önce Mısır’da bir trafik kazasında öldüğü öğrenildi.

Mısırlı ailenin komşusu Mehmet Aydın, çocukların girdiği gölet etrafında hiçbir güvenlik önlemi olmadığını iddia ederek, “Bir yapay gölet vardı orada çocuklar suya giriyorlar. Küçüğü girdiği zaman büyüğü de onu kurtarmak için giriyor, çırpınıyor. Dibi bataklık olduğu için ikisi de orada rahmetli oluyor.Ortada biraz derin yer vardı. Orada ikisi de birbirine sarılmış olarak rahmetli oluyorlar. Gölete girmek yasak, dibinde çamur var balçık var. Hayvanlar su içiyor oradan. Onun için yetkililerin bir an önce kapatmaları lazım. Biz orada bulunduğumuz süre içinde çocukları oraya sokmuyorduk. Nasıl olduysa dalgınlıkla çocuklar gitmişler. Kendimiz alıyorduk göndermiyorduk, geçen sene yapay göle bahçe yaptık, hobi bahçeleri. Çocukları göndermiyorduk oraya. Bu da işte Allah’ın takdiri mi ihmalkarlık mı küçük giriyor, büyük de onu kurtarmak için giriyor.” dedi.

“BABALARI RAHMETLİ OLMUŞ TRAFİK KAZASINDA”

Komşu Aydın, “Zaten babaları da rahmetli olmuştu trafik kazasında. Biz elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorduk. Kadının elbiselerini falan getirdik, o da atlıyor suya kurtarmak için. Yani onlar önlem almak için haber verdi kendi konsolosluklarına. Mısırlı kendileri. Zaten babası rahmetli olmuştu. Annesi de İngilizce öğretmeniydi orada.” dedi. İki kardeşin cenazesinin defin işlemleri için Adli Tıp Kurumu’ndan teslim alınması bekleniyor. Hayatını kaybeden 2 çocuğun cenazesinin defin işlemleri için Adli Tıp Kurumu’ndan sevki bekleniyor.(DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

FETÖ elebaşının yeğenine 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla tahliye kararı

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fethullah Gülen’in yeğeni Selman Gülen ve eşi Nur Gülen’inde aralarında bulunduğu 4 sanığın “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yargılandığı davada mahkeme sanıklara ayrı ayrı 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti. Heyet, Selman Gülen’in tutukluluğunda geçirdiği süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verdi.

MİKAİL BIYIKLI
İSTANBUL-İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Selman Gülen tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Sanık avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.

4 SANIĞA AYRI AYRI 6 YIL HAPİS CEZASI

Söz verilen sanık avukatları müvekkillerinin beraatine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanıklar Selman Gülen, Nur Gülen, Bekir Öztürk ve Mine Öztürk’ü “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan ayrı ayrı 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi.

GÜLEN’İN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

Sanık Selman Gülen’in tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak yurt dışı çıkış yasağı ve bulunduğu ili terk etmeme şeklinde adli kontrol şartıyla tahliyesine karar veren heyet, diğer sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmetti.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, haklarında “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yakalama kararı bulunan sanıklar Nur Gülen, Bekir Öztürk ve Mine Öztürk’ün, adres kayıtlarının İzmir’de bulunmasına rağmen Sancaktepe’deki gaybubet adı verilen evde saklandıklarının tespit edildiği anlatıldı. İddianamede, sanıkların kaldıkları adreslerde farklı isimlerde tanındıkları, çevreleriyle irtibat kurmamaya özen gösterdikleri, GSM hattı üzerinden iletişim kurmadıkları, örgüt mensupları ile de internet tabanlı bir uygulamadan iletişim sağladıkları, aldıkları bu tedbirler sayesinde 2017 yılından beri yakalanamadıkları belirtildi. İddianamede, Selman Gülen’in 2018 yılında İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılama sonucu “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan hapse mahkum edildiği, cezasının infaz edilmesinin ardından 7 Haziran 2022’de de cezaevinden tahliye edildiği hatırlatıldı. Tahliyesinden bu zamana kadar herhangi bir adres kaydı bulunmayan Selman Gülen’in, elde edilen bilgiler sonucunda Sancaktepe’deki adrese saklandığının belirlendiği aktarılan iddianamede, sanığın tahliyesinin ardından topluma karışmadığı, örgüt yöneticilerinin talimatları doğrultusunda gaybubet adı verilen evde kalmaya devam ettiği, yaşamsal faaliyetlerini karşılayacak ekonomik gelirleri sağlayıcı bir işte çalışmadığı aktarıldı. İddianamede, Selman Gülen’in saklandığı evde yapılan aramada bulunan 14 bin 500 dolar, 850 avro ve 500 kron para miktarı gözetildiğinde, sanığın örgüt mensupları aracılığıyla yurt dışından yasa dışı yollarla örgüt tarafından gönderilen paralarla geçimini sağladığına dair tespitlerin yerinde olduğu belirtildi. Selman Gülen’in adına kayıtlı telefon kullanmayarak tedbir uygulamaya devam ettiği belirtilen iddianamede, örgüt üyeliği suçundan arandığını bildiği kişilere yardımda bulunduğu kaydedildi. İddianamede, örgüt ile olan bağını koparmayan ve tam bir gizlilik ve sadakat içerisinde tutum sergileyen sanığın, örgütün gizlilik talimatları ile hareket etmeye devam ettiği, kendi iradesini örgüt yöneticilerinin iradesine rızaen teslim ettiği değerlendirmesinde bulunuldu.

İddianamede, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında tanık olarak ifadesine başvurulan G.E.T’nin, “Mine Öztürk, Yeni Oluşum Vakfı Yönetim Kurulu’nda bulunmaktaydı. Bu şahıs da benim ‘mütevelli’ olarak bildiğim kişilerdendir. FETÖ yapılanması içerisinde hiyerarşik bir konumu yoktu. ‘Halk tabakası’ olarak bildiğim kısmındaydı. Bu şahsın kızı olan Nur Öztürk isimli şahsın Fetullah Gülen’in yeğeni olan Selman Gülen ile evlendiğini biliyorum.” şeklinde ifadesine yer verildi. Sanık Nur Gülen’in örgütün sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptığı kaydedilen iddianamede, sanığın örgüt yöneticilerinin talimatları ile bankacılık finansal işlemleri gerçekleştirdiği, örgüte ait basın yayın organlarına düzenli abonelik ödemeleri yaptığı, hakkında yakalama emri olduğunu bilmesine rağmen ifade vermeyi tercih etmediği ifade edildi. İddianamede, sanık Nur Gülen’in de cep telefonu kullanmadığı, kendi adı ile resmi işlemler gerçekleştirmediği, yaşamsal faaliyetlerini karşılayacak ekonomik gelir sağlayıcı bir işte çalışmadığı, tam bir gizlilik ve sadakat içerisinde tutum sergilediği, örgütün gizlilik talimatları ile hareket etmeye devam ettiği vurgulandı

Sanık Bekir Öztürk’ün Bank Asya’da hesabının bulunduğu aktarılan iddianamede, FETÖ ile iltisaklı yayınlar yapan bir firmaya 2015-2016 yıllarında düzenli ödemeler yaptığı, Kimse Yok Mu isimli kuruluşa para gönderdiği, kullandığı GSM hattı ile örgütün tepe yöneticileri ile çok sayıda görüşmesinin tespit edildiği belirtildi. Sanık Mine Öztürk’ün ise tanık beyanına göre örgütün mütevelli olarak adlandırdığı yapılanma içerisinde faaliyet yürüttüğü, örgütün sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptığı aktarıldı. İddianamede, sanıkların örgütün “gaybubet evi” olarak adlandırdığı kira sözleşmesi başkası tarafından yapılmış bir evde birlikte kaldıkları, kendilerini çevrelerinde yaşayanlara farklı isimlerle tanıttıkları, yakalanmamak amacıyla tedbir alarak market alışverişini dahi internet tabanlı market uygulamaları üzerinden yaptıkları belirtildi.

SANIKLARA 15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İddianamede, tutuklu sanıklar Selman Gülen, Nur Gülen ile tutuksuz sanıklar Bekir Öztürk ve Mine Öztürk’ün “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6’şar aydan 15’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyordu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.