Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

Anayasa Komisyonu, Milletvekili Seçim Kanunu teklifini görüşmek üzere toplandı

TBMM Anayasa Komisyonu, seçim kanunu ile ilgili kanun teklifini görüşmek üzere toplandı.

Ahmet Umur Öztürk
ANKARA-
Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP’nin ortak teklifi olan Milletvekili Seçim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız milletvekillerine bilgi verdi. Yazıcı, teklifin 15 maddeden oluştuğunu söyleyerek, “Bu kanun teklifi MHP ile huzura getirdiğimiz 15 maddelik teklifle halen yüzde 10 barajına uygun. Seçim barajı yüzde 7’ye indirilmektedir. Temsilde adaletin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Genel dont sistemi uygulanacaktır. İttifak partilerinin tüzüklerinden hareket edip belirli küme altında tekelleşmesi değildir. Seçmen iradesinin kendi iradesi dışında başka partiye yansıması hedeflenmektedir” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise siyasi partilerin ve seçimlerin demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olduğunu aktararak, “Seçimler millet iradesinin görünür yanı, gösterildiği yerlerdir. Seçimle ilgili kanunlar ülkedeki demokrasinin çıtasını göstermesi bakımından önemlidir. Demokrasi doğası gereği korunması zor rejimlerdir. Kesintiye uğrasa da Türk milleti demokrasiyi özümsemiş, yaşatmayı bilmiştir. 12 Eylül’ün eseri olan baraj uygulanmaktadır. Seçim ittifakı sıfırlanmıştır ama yasal olarak seçim barajı korunmaktadır” diye konuştu.

Yıldız, yüzde 10 barajının yüksek olduğunu kaydederek, “Mecliste sandalye dağılımını etkilediği doğru. Seçim barajının anayasaya aykırılık iddiası tartışmaları uzun süre yapılmıştır. Anayasa Mahkemesi (AYM) seçim barajının kabul edilebilir olduğuna hükmetmiştir. Ancak AYM kararlarında devamlılık yoktur. Bugünkü seçim barajını AYM’ye götürme yolu kapalıdır. Avrupa Birliği, seçim barajının Avrupa’daki en yüksek seçim barajı olduğunu söylemiştir. HDP’ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ‘baraj yüksek olsa da siz aşıyorsunuz’ demiştir. Niye 3 değil, 7 olduğunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi söylemiştir” şeklinde konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özel’i ziyaret etti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Anayasa milletin Anayasasıdır. Parlamento’da oluşabilecek en yüksek konsensüsle mümkünse 400’ün üzerinde bir ittifakla, ulusal mutabakat metni olarak Türkiye’nin yeni Anayasası ortay çıksın” dedi.

Ahmet Umur Öztürk – İbrahim Berat Yılmaz
ANKARA-
Kurtulmuş, Anayasa çalışmaları kapsamında CHP Genel Başkanı Özel ile CHP Genel Başkanı makamında görüştü. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmeden sonra ikili kameraların karşısına geçerek, açıklama yaptılar.

Kurtulmuş, Türkiye Anayasa görüşlerini almak için siyasi parti gruplarını ziyaret ettiğini belirterek, “Yapılacak işin usulleri tespit edilmesi ve onun sonucu olarak da doğru bir istikamette müzakerelerin sürdürülmesidir. Bu çerçevede başka temel kural ise partilerin Anayasaları olmaz. Anayasa milletin anayasasıdır. Parlamento’da oluşabilecek en yüksek konsensüsle mümkünse 400’ün üzerinde bir ittifakla, ulusal mutabakat metni olarak Türkiye’nin yeni Anayasası ortaya çıksın” dedi.

Özel, siyaset halkın gündemine duyarsız olamayacağının altını çizerek, “Yoksulluk, açlık, işsizlik, üst düzeyde beklentileri varken yeni bir anayasa beklentisi toplumun taleplerinin neresindedir onu tartmak lazım. Partinin yetkili kurullarında bir konuyu değerlendirmeden doğrudan cevap vermeyi Cumhuriyet Halk Partisi’nin olmazsa olmaz parti içi demokrasiye ve yönetim anlayışına uygun görmeyiz” ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

Siyaset

MHP Lideri Bahçeli: Biz siyaseti mertçe yaparız, adam gibi yaparız

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Biz siyaseti mertçe yaparız, adam gibi yaparız, muhataplarımızın da böyle davranmalarını bekleriz” dedi.

Hidayet Türkyılmaz
ANKARA-
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’deki, partisinin grup toplantısında konuştu. Cumhuriyet’in yeni yüzyılında tarihi mahiyetli görev ve sorumluluklarının çok fazla olduğunu ifade eden Bahçeli, “Boşa geçecek zamanımız yoktur. Boş yere nefes tüketmeye gerek yoktur.Türkiye, peş peşe yapılan seçimlerin hitamında 4 yıl boyunca devam edecek seçimsiz bir döneme girmiştir. Önümüzdeki bu zorlu süreç doğru, etkin, kararlı, kaliteli, verimli ve sonuç odaklı gelişmelere birer birer sahne olmalıdır. Milletimizin beklentisi sürdürülebilir hizmettir” şeklinde konuştu.

Cumhur İttifakı’nın siyasi istikrarın kökleşmesinde, yüksek hedeflerin uyanışında muazzam bir rol oynadığını belirten Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın, Türk ve Türkiye Yüzyılı hedeflerinin yediemin umudu, yegâne ufku olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin milletler mücadelesinde siyasi ve stratejik kuvveti olduğunu söyleyen Bahçeli, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni sorgulayan, yargılayan, karalayan çevrelerin asıl kaygı ve korkusu uyanan devin ayağa kalkması, küresel ve bölgesel hadiseler karşısında sözü geçen, ne diyeceği merak uyandıran bir Türkiye’nin doğuşudur. Doğum sancılı olsa da, doğan kudret Lider Ülke Türkiye’dir” diye konuştu.

Dünyada jeopolitik çalkantıların, jeokültürel çatlakların, siyasi ve ekonomik çarpıklıkların derinleştiğini hatırlatan Bahçeli, “Bugünün dünyasında Türkiye’mizin gücüne güç katması, adını ve varlığını hem masada hem de sahada izhar etmesi küçük bir azınlık dışında her insanımızın memnun ve mutmain olmasını sağlamaktadır. Mazlum toplumların tercümanı olan, haksızlık karşısında susmayı reddeden, zulme tepki gösteren bir millet, bir devlet vardır ve tarihin tekerrürüne şahit olunmaktadır. Böyle gelse de, böyle gitmez diyen; doğruya doğru, yanlışa yanlış hükmü veren bir irade hamd olsun dirilmiş ve sivrilmiştir” dedi.

“İsrail’in Gazze’de işlemiş olduğu soykırım suçunun takipçisi bilhassa Türkiye’dir”

Çocukların, kadınların, masum ve sivil bir halkın dökülen kanlarının yerde kalmayacağını ifade eden Bahçeli, “Açıkça ifade etmek isterim ki, İsrail’in Gazze’de işlemiş olduğu soykırım suçunun takipçisi bilhassa Türkiye’dir. Çocukların, kadınların, masum ve sivil bir halkın dökülen kanları inşallah yerde kalmayacaktır. 7 Ekim 2023 tarihinden buyana 35 bine yakın Filistinli kardeşimiz terör devleti İsrail’in saldırılarıyla hayattan koparılmıştır” diye konuştu.

“Gazze’nin yanı sıra Batı Şeria da tehlike altındadır”

Gazze Şeridi’nde kabus filmlerini aratmayan korkunç bir trajedinin yaşandığını aktaran Bahçeli, “Birleşmiş Miletler kaynaklı açıklamalara bakarsak, Gazze’de 37 milyon ton enkaz ve molozun biriktiği, bunların temizlenmesi için 14 yıla ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Gazze’deki katliam ve yıkımın cesametini göstermesi bakımından bu tespit başlı başına ibret verici ve isyan ettirici niteliktedir. Mısır’da devam eden taraflar arasındaki rehine takası ve ateşkes görüşmelerinin sonuca bağlanması gönülden dileğimizdir. İsrail müzakerelerde ilerleme kaydedilmemesi halinde Refah’a kara saldırısı tehdidini sürekli gündemde tutmaktadır. Gazze’nin yanı sıra Batı Şeria da tehlike altındadır” şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletlerin Filistin sorununun çözümünde acz içinde olduğunun altını çizen Bahçeli, BM Konsey’inin yapısı ve daimî üyelerinin veto yetkisi nedeniyle dünya barışı ve çatışmaların önlenmesi için bir umut olmaktan bugünkü haliyle çok uzak olduğunu belirtti.

Okumaya devam et

Siyaset

‘Altılı Masa’da bulunan 2 genel başkan partilerine veda etti

Altılı Masa’da bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener’de partisine veda etti.

Yunus Emre Aytekin
ANKARA-
Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Demokrasi ve Atılım Partisinden oluşan ‘Altılı Masa’ ilk toplantısını 12 Şubat 2022’de gerçekleştirdi. Millet İttifakından bağımsız olan masa, 26 Ocak 2023’te yaptığı 11’inci toplantı sonrasında kendini “Millet İttifakı” olarak tanımladı. Ardından 30 Ocak 2023’te Altılı Masa tarafından Ortak Politikalar Mutabakat Metni Ankara’da kamuoyu ile paylaşıldı. Cumhur İttifakına karşı Cumhurbaşkanı adayı belirleme süreci uzun süren Altılı Masa’da İYİ Parti, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını desteklemeyerek 3 Mart 2023’te masadan ayrıldı. Masadan ayrılışı kısa süren İYİ Parti, 6 Mart 2023’te dönerek Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etti. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı aynı gün Saadet Partisi Genel Merkezinde yapılan mitingle halka duyuruldu.

Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı seçildi

14 Mayıs 2023’te gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,50 alırken Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,90 oy aldı. Erdoğan, rakibi Kılıçdaroğlu’na 2 buçuk milyonu aşkın fark attı ama Cumhurbaşkanı seçimi 50 artı 1 şartı arandığından dolayı seçimler ikinci tura kaldı. 28 Mayıs’ta yapılan seçimlerde ise Erdoğan yüzde 52,18 alarak Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçildi. Rakibi Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,82 oy aldı.

CHP’de 13 yıllık Kılıçdaroğlu dönemi sona erdi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerin ardından CHP, yaklaşık 6 ay sonra 38. Olağan Kurultayı’nı Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. Yapılan seçimlerin ardından Manisa Milletvekili Özgür Özel, genel başkanlık seçimini kazanarak CHP’nin 8. genel başkanı oldu. Böylece CHP’de genel başkanlığı 13 yıl süren Kemal Kılıçdaroğlu dönemi sona erdi.

İYİ Parti’nin kurucu lideri Akşener, partisine veda etti

İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener, 31 Mart yerel seçim sonuçlarının ardından partisini seçimli olağanüstü kurultaya götürme kararı aldı. Akşener, ardından kurultayda genel başkan seçimi için aday olmadığını açıkladı. 27 Nisan’da ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilen İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı’nda adaylardan Müsavat Dervişoğlu genel başkanlığa seçildi. Böylece İYİ Parti’nin kurucu lideri ve ilk genel başkanı olan Meral Akşener’de partisine veda etti.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.