Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Samsun’da akarsular taşkınlara karşı ıslah ediliyor

Geçmişte birçok sel felaketine maruz kalan Samsun’da taşkına yol açan akarsular ıslah ediliyor.

Erdi Demür
SAMSUN-
Türkiye’nin en önemli akarsularından Kızılırmak ve Yeşilırmak Nehirleri Samsun’dan denize dökülüyor. Bafra ve Çarşamba Ovalarını besleyen bu nehirler ile diğer akarsular zaman zaman taşkınlara, sel felaketlerine yol açıyor. Can ve mal kayıplarına neden olan taşkınların önüne geçilmesi için, Devlet Su İşleri(DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü tarafından birçok proje yürütülüyor.

Taşkın ve ıslah projeleri

Doğal Afet ve Taşkın Hasarları Onarımı Terme Dereleri 2. Kısım Projesi’nin toplam maliyeti 9 milyon 466 bin TL. İş kapsamında 1160 metre dere yatağı temizlenmesi ve kazıdan çıkan malzeme ile sedde dolgusu yapılması, 2 bin 953,17 metre tahkimat, 154,35 metre betonarme duvar, 154,35 metre grobeton, 370 metre betonarme inşaatın yıkılması ve uygun görülen yerlere korkuluk yapılacak. Projenin sözleşmesi 31 Ocak’ta imzalandı.

Kızılırmak Islahı 2. Kısım işinin toplam proje maliyeti 42 milyon 60 bin TL. Yüzde 75’i tamamlanan projede ilgili iş kapsamında 2 bin 366 metre yatak tanzimi, çift taraflı harçlı pere, harçlı kargir duvar imalatları yapılması planlandı. İhale kapsamındaki imalatlarda sona gelindi. Projeye iş artışı yapılarak 700 metrelik bölüm ilave edildi. Sol sahilde 700 metre harçlı pere imalatı tamamlandı ve diğer imalatların yapımına devam ediliyor. Kızılırmak Nehri üzerindeki akarsuyun ıslah hattı uzunluğu ise 3066 metre.

Tersakan Irmağı 2. Kısım işinin toplam maliyeti 27 milyon 240 bin TL. Yüzde 53’ü tamamlanan proje çerçevesinde 2 bin 751,04 metre temeli beton harçlı kargir duvar, kanal kaplama betonu, duvar üstü korkuluk ve uygulama projesi yapılacak. İş kapsamında bugüne kadar 1475,00 metre harçlı kargir duvar imalatı ve 1475,00 metre temel kütle betonu imalatı tamamlandı ve çalışmalar devam ediyor.

19 Mayıs Kuşkayası Mahallesi ve Tarım Arazilerinin Engiz Çayı Islahı Projesi’nin toplam maliyeti 13 milyon 22 bin TL. Yüzde 44’ü tamamlanan projede iş kapsamında 1415 metre H.K. duvar, 3 adet tersip bendi, 1 adet B.A. köprü, 1700 metre yaya ve köprü korkuluğu yapılacak. 850 metre duvar imalatı, 1 adet tersip bendi ve sağ tarafta 110 metre temel betonu imalatı tamamlandı. Projede şu anda mevsim şartları nedeniyle çalışma yapılmıyor.

Engiz Çayı 2. Kısım işinin toplam proje maliyeti 30 milyon 453 bin TL. Yüzde 15’i tamamlanan projenin iş kapsamında 2 adet köprü, 1250 metre H.K. duvar yapılacak. Kamulaştırma sorunu olmayan, aynı dere güzergahı üzerinde köprü ve duvar imalatlarının yapılması planlandı. 1 adet köprü inşaatının öngermeli kiriş montajı tamamlandı. Köprü yaklaşımındaki harçlı kargir duvarlarının temel beton çalışmaları tamamlandı ve taş nakli devam ediyor.

Terme Bazlamaç Karagöl Deresi Islahı Projesi’nin toplam maliyeti 39 milyon 437 bin TL. Yüzde 95’i tamamlanan iş kapsamında taş tahkimatlı sedde, 2 adet prefabrik kirişli betonarme köprü, harçlı kargir brit, beton direkli tel çit, uygulama projesi yapılacak. 4 bin 500 metre temel betonu, 3 bin 600 metre harçlı kargir duvar ve 825 metre beton duvar imalatı yapıldı.

Taflan Deresi Taşkın ve Kıyı Oyuntusundan Korunması Projesi’nin toplam maliyeti 20 milyon 854 bin TL. Yüzde 48’i tamamlanan İş kapsamında 1470,00 metre beton ağırlık duvar, 1500 m3 istifli taş dolgu, 1200 adet korkuluk (1 adet = 1,70 m), 4 adet uyarı levhası imalatları yapılacak. İş kapsamında 833 metre temel betonu, 813 metre ağırlık tipi perde duvar imalatı tamamlandı.

Çevre

Antakya ve Defne’de okullara ‘sağanak’ tatili

Hatay’ın merkez Antakya ve Defne ilçelerinde kuvvetli sağanak yağış nedeniyle tüm okulların 1 gün tatil edildiği açıklandı.

HATAY-Hatay Valiliği, kentte dün etkili olan, bugün de etkisini sürdürmesi beklenen kuvvetli sağanak nedeniyle merkez Antakya ve Defne ilçelerinde tüm okulların 1 gün tatil edildiğini duyurdu. Ayrıca 24 saat esasına uygun olarak tüm ekiplerin 315 araç ve 666 personel ile sahada hazır olunduğu bildirildi.(DHA)

Okumaya devam et

Çevre

7 dakikada tsunami uyarısı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni ‘Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı’ istasyonunu devreye aldı. Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, “Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız. Dolayısıyla uluslararası standartlar 7 dakika, Marmara Denizi için istasyon sayımızı ne kadar arttırırsak bu uyarı mesajını daha erken verme şansımız var. Bu biz bunu 4-5 dakika civarlarına indirmeyi planlıyoruz” dedi.

Feridun AÇIKGÖZ
İSTANBUL-Beklenen İstanbul depreminin yıkıcı etkisi kadar Marmara Denizi kıyılarında oluşturacağı tsunami ihtimali de endişe yaratıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yerleştirilmesi planlanan 20 adet yeni ‘Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı’ istasyonlarından 19’unu devreye aldı. Yapımı devam eden İmralı istasyonunun devreye alınmasıyla birlikte daha önce yapılan 28 istasyonla birlikte toplam erken uyarı sistemi sayısı 48’e ulaşılmış olacak. Türkiye genelinde faaliyet gösteren istasyonlar sayesinde depremin ardından 7 dakika içerisinde tsunami olup olmayacağı yönünde vatandaşların uyarılabileceğini belirten Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, istasyon sayısını arttırarak süreyi 4 dakika seviyesine indirmeyi planladıklarını söyledi.

“13 FARKLI ÜLKEDE 19 TANE KURUMA TSUNAMİ UYARI MESAJI YOLLUYORUZ”

Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, “Hepimizin bildiği gibi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü sadece Türkiye’de değil, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde tsunami uyarı merkezi. Bu merkezin görevi sadece Türkiye’ye değil bize abone olan 13 farklı ülkede 19 tane farklı kuruma biz tsunami uyarı mesajı yolluyoruz. Bir denizde bahsetmiş olduğum denizlerde veya karadan 100 kilometre içeride, 5 buçuğun üzerinde bir deprem olduktan sonra bu depremlerin tsunami yaratma riski bulunuyor. Enstitümüzde bu konuda bir depremden sonra arkadaşlarımız bir algoritma çalıştırdıktan sonra bunun bir tsunami yaratma imkanı varsa bunu Türkiye’de AFAD aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılıyor. Onun dışında dediğim gibi farklı ülkelere gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

“MARMARA DENİZİ’NDE HEYELANLARDAN DOLAYI TSUNAMİ OLMA RİSKİ VAR”

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 10 yılı aşkın süredir bu konuda yetkili olduğunu söyleyen Haluk Özener, “Sadece Türkiye içinde değil, bakın şu ana kadar Harita Genel Müdürlüğü’nün kurmuş olduğu 20 tane deniz seviyesi istasyonlarının verileri Kandilli’ye geliyor. Bizim kurmuş olduğumuz 8 tane daha öncesinde deniz seviyesi istasyonları var. Tsunami istasyonları diyoruz, mareograf diyoruz. Fakat önceki 8 tanenin farklılıkları, içinde sismik gözlem yapan cihazların da olmasıydı. Bununla birlikte İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında, tabii ki bunun büyük ölçekteki organizasyonda TARAP, Türkiye Afet Risk Azaltma planı. Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli’ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Doğu Karadeniz’de kış geri döndü

Doğu Karadeniz’de hava sıcaklıkların düşmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Dağların tepeleri beyaz örtü ile kaplanırken, köylerde yaşayan vatandaşlarla soba yakarak ısındı.

NUSRET DURUR-
ARTVİN-Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yerlerinde etkili olan soğuk ve yağmurlu hava kış mevsiminden kalan günleri yaşatıyor. Bölgede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışına etkili oldu. Rize’nin 2600 rakımlı Ovit Yaylası’nda sabah saatlerinde kar yağışı başlarken, Kaçkar Dağları’nın zirvesi de beyaza büründü. Kar yağışının etkili olduğu Rize ve Artvin’de yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşlar, ısınmak için yeniden sobalarını yaktı. Meteoroloji verilerine göre bölgede soğuk hava dalgasının hafta boyunca süreği tahmin ediliyor. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.