Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür Sanat

Necip Fazıl Kısakürek panelle anıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve Türkiye Yazarlar Birliği iş birliği ile “Anadolu Mektebi Kültür Kervanı” etkinliği çerçevesinde Kayseri’de Necip Fazıl Kısakürek paneli yapıldı.

Eren Kan
KAYSERİ-
Düzenlenen panele Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Anadolu Mektebi Başkanı ve önceki dönem Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, İl Kültür Müdürü Şükrü Dursun, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Anadolu mektebi ile 7 yıl önce tanıştığını söyleyen Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, “Ben Anadolu Mektebi çalışmalarıyla yaklaşık 7 yıl önce tanıştım. Sayın bakanımız Kastamonu’da program icra ederken o programa da katıldım. Daha sonra Isparta’ya geldiler orada da katıldım ve şimdi de burada katıldım. Programın yürütüldüğü 30 vilayetin içinde 3 vilayette bulundum. Bu programdan dolayı da çok memnun oldum. Başta sayın bakanımıza, çalışma arkadaşlarına ve bu çalışmalarda destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Öğrencimizin de söylediği gibi gerek Mehmet Akif’in, gerek Necip Fazıl’ın ve gerek Sezai Karakoç’un ifade ettiği neslin oluşmasında ve gelişmesinde ben bu Anadolu Mektebi faaliyetinin de çok faydalı olduğunu, çok katkı verdiğini düşünüyorum. Bu faaliyete gönül, destek ve katkı verdikleri için, tekrar milli ve manevi değerlerimize uygun olarak gençlerimizin yetişmesine büyük destek veren bu faaliyet için başta sayın bakanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da, “Sayın bakanımızın kaygısı olan bir insan olarak böyle anlamlı bir çalışmaya yön vermesi, böyle bir çalışmayı hayata geçiriyor olması bizleri ayrıca sevindirmiştir. Üstat Necip Fazıl’la ilgili çalışmalarda Milli Türk Talebe Birliği bünyesinde İzmir’de yer aldım. Ancak üstatla tanışmam lise yıllarımda oldu. Bu açıdan üstadın adeta bir bakıma mücadele ruhu anlayışı içerisindeki bizlere vermiş olduğu kaygı, çalışma ve gayret azmi hep hayatımızda yer buldu. Sizlerin bizler için bir harfe sığdırılamayacak kadar değerli ve anlamlı olduğunuzu buradan ben de paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Anadolu Mektebi Başkanı ve önceki dönem Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, bu faaliyetlerin çok önemli olduğunu belirterek, “Bugün programımıza ilk defa gelen öğrencilerimiz varsa eğer, bu program onlar için bir davettir. Eskiler için de hatıraların canlanmasıdır. Öğretmenler için ise verdikleri emeklerin huzur olarak kendilerine mutluluk olarak dönmesidir. Burada bulunan Anadolu Mektebi öğrencileri Türkçe’yi nasıl bu kadar güzel konuşuyorlar diye düşünülebilir. Bunun arkasında bir tek husus var o da emek. Bu arkadaşlar bu konuşmaları yapabilmek için Necip Fazıl’ın 20’den fazla kitabını okudular. Necip Fazıl okumadan önce 4 yazarı okudular aynı şekilde. Yani biriktire biriktire geldiler buraya. Test çözülerek memleketin sorunları çözülmüyor. İyi okullara gidiliyor ama iyi okullara gidilirken bu toprak hakkında çok bilgi olmuyor. Bu öğrenciler, olamayacak şeylerin kendilerinde dolmasına vesile olacak yazarları okuyorlar. Bu öğrencilerde hem bilgi hem de ahlak birlikte olacak. Bu böyle bir şey ve davetimiz buna. Bu organizasyonda emeği geçen hocalarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin sabırla bu faaliyetlerine devam etmesi, kendi dünyalarının güzelleşmesi açısından çok değerli olduklarını hatırlatıyorum” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik ise, “Anadolu Mektebi Kültür Kervanı” programı, 08 – 15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ve altı ilimizi kapsayan bir programdır. Bu güzel ve nezih yolculuk başkentimiz Ankara ile başlamış olup, ikinci durağı ise ticaretin başladığı yer olan, İpek Yolu’nun kalbi, zenginlikler şehri, alimler yurdu, sultanlar beşiği, köklü bir kültürle yoğrulan insanların yurdu olan, medreseleri ile eğitim tarihindeki yerini alan, köklü geçmişe sahip, kadim şehrimiz Kayserimiz olmuştur. Sayın Bakanımızın 2012 yılında, Sakarya Üniversitesinde 12 kişilik bir öğrenci grubu ile başlattığı okuma faaliyeti, geride bıraktığımız 10 yılda kartopu misali büyüyerek tüm yurda yayılmaktadır. Mezun vermeyen, mezun olunamayan, tek mektep olan, Anadolu Mektebi insanlarımızın nitelikli bir okuma, yazı ile kendini ifade etme becerisi, sosyal ve kültürel yönden gelişme sağlamalarına yardımcı olmaktadır. Öğrencilerimizin ise bir büyük ideale sahip, Çalışkan ve Doğru sözlü, Sadakatli, kendine güvenen, irade sahibi insanlar olmasını, Hayatta kimseye zarar vermeden yaşayan, Önceliklerini doğru belirleyen, İlkeli ve tutarlı olabilen ve en önemlisi Mensup olduğu aileyi önemseyen bireyler olmalarını hedeflemektedir. Anadolu Mektebi, kendini ait olduğu milleti ve değerler dünyasını tanıyan, emek ve insan merkezli bir hayat anlayışı ile milli ve evrensel bir sorumluluk ruhuna sahip, erdemli, ilkeli, araştıran, sorgulayan, kendisine ve ülkesine aydınlık bir gelecek hazırlamaya çalışan, çok yönlü, yüksek vasıflı ve donanımlı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak vizyonuyla hareket etmektedir. Yurdun dört bir yanına bu vizyonla, az önce saydığım ilkeleri yaymaya başlayan Anadolu Mektebi, örnek gösterilecek hareketlerinden birisi olmuştur. Bu güzel ve hayırlı hizmetlere katkılarından dolayı Başta sayın bakanım olmak üzere tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor, tüm katılımcılarımıza şimdiden, teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sempozyumun ardından protokol tarafından konuşmacı öğrencilere belge takdim edildi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

ÖZGÜR BASIN, MUTLU TOPLUM DEMEKTİR…

“Basın özgürlüğü dünya genelinde tehdit altında. Özgür ve mutlu bir toplum, özgür basın ile mümkündür”

SAMSUN-Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Çakır mesajında şu görüşlere yer verdi;

“Birleşmiş Milletler (BM) 3 Mayıs 1994 yılında aldığı bir karar ile aynı gün Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmaya başlandı. Son yıllarda basın özgürlüğü sadece az gelişmiş demokrasilerde değil, çok gelişmiş ve ileri demokratik ülkelerde bile tartışılır hale gelmiştir. Bazı medya kuruluşları ise ekonomik kaygılarla ayakta kalabilmek adına yayın ilkelerinden ve etik değerlerden taviz vermeye başlamıştır. Bu durum medya bağımsızlığını ve basın özgürlüğünü de tehdit etmektedir.

Bunun yanı sıra, maalesef dünyanın birçok ülkesinde basın çalışanları büyük haksızlıklara uğramakta, baskıya ve şiddete maruz kalmaktadır. Özgür basının olduğu yerde daha özgür ve mutlu bir toplum olacaktır.

Bu düşüncelerin ışığında, ülkemizde basın özgürlüğünün çok daha ileri noktalara taşınmasını istiyor, halkın sesi olan tüm gazetecilerimizin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor, meslektaşlarıma başarılar diliyorum.”

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Erdi Demir
SAMSUN-
Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Samsun’da Turizm Haftası kutlamaları

Samsun’da Turizm Haftası dolayısıyla anıta çelenk bırakıldı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri Samsun’da Atatürk Onur Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başladı. Anıta çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Akabinde İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hasan Kılıçarslan yaptığı konuşmada, “Bu yıl 47’ncisi kutladığımız Turizm Haftası dolayısıyla bir araya geldik. Samsun’da turizm sektörünün geliştirilmesiyle ilgili valiliğimiz önderliğinde büyükşehrin ve tüm sektörlerin katılımıyla turizm master planı uygulaması yapıldı. Bakanlığımız ve ilimizin yöneticileriyle ilimizde turizm sektörünün ileriye götürülmesi için hızlı bir çalışma içerisindeyiz. Turizm sektörü ülkemizde ve dünyada artık bacasız sanayi olarak nitelendiriliyor. Her geçen gün ülkemiz bu konuda ciddi anlamda potansiyelini artırarak dünyada iyi bir yere geldi ve liderliğe oynamaktadır. İlimiz de bu bağlamda turizmdeki yerini almak için çaba içerisindedir. Her geçen gün turistik yerleri daha verimli hale getirerek bu çalışmalar gayretli bir şekilde sürmektedir” dedi.
Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.