Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Metaverse bir magazin konusu değil artık ekonomimizin temel unsurlarından biri haline gelmeli”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Artık yeni dijital evrenimiz Metaverse. Metaverse dediğimiz şey sadece sanal gerçeklikten ve gözlükten ibaret değil. Artık perakendeciler sanal mağaza açarak satış yapıyor. Metaverse bir magazin konusu değil artık ekonomimizin temel unsurlarından biri haline gelmeli” dedi.

Mustafa Cenik
ANKARA-
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde, Eticaret Merkezi A.Ş ve Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Teknoloji Buluşmaları”, bu yıl “Dijital İşler” ana konusu ile düzenleniyor. İşini dijital tabanlı iş modelleri ile güçlendirmek veya yeni nesil iş modelleri ile yeni bir geleceğe yönelmek isteyenlerin katıldığı etkinlik TOBB İkiz Kuleler’de başladı. 8.’si düzenlenen etkinlikte “E-ticaret & E-ihracat”, “Dijitalleşme”, “Metaverse”, “NFT”, “Blockchain” gibi alt konu başlıkları ele alındı. Etkinliğin açılış programında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra sektör temsilcileri, Anadolu’nun dört bir yanından gelen KOBİ’ler ve çok sayıda girişimci genç yer aldı.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmasında, Teknoloji Buluşmaları başlığında bugüne kadar 26 ilde 78 etkinlik düzenlediklerini belirerek, yüz binin üzerinde girişimciye ve KOBİ’ye ulaştıklarını ve onların dijitalleşmesine ve yaşanan hızlı dönüşüme ayak uydurmalarını sağladıklarını ifade etti.

Dijital dünya ile artık dünyanın bir ucundan diğer ucuna mal satılabildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu müthiş bir fırsat girişimciler için. Artık bir yere gitmeye gerek yok. Bir tuşla Avustralya’nın köyüne gidebiliyorsun. Bu müthiş bir avantaj, fırsat aynı zamanda iyi kullanamıyorsak tehdit. 20 trilyon dolarlık bir pazar. 7 milyar insan bir tuşun ucunda” dedi.

“Ürün ve hizmetleri dijital ortama hep beraber taşımak zorundayız”

Hisarcıklıoğlu, 2017 yılında e-ticaret sektörü büyüklüğünün 42,2 milyar lira olduğunu hatırlatarak, “2021’de pandeminin de etkisi ile biz e-ticareti keşfettik hep beraber 381 milyar lira oldu. Yani e-ticaret hacmimiz 4 yılda neredeyse tam 10 katına çıkmış durumda. Bir önceki yıla göre mukayese ettiğimiz zaman yüzde 69 artmış. Covid-19 sonrasında e-ticarete yönelim hız kesmeden sürüyor. İnternetten alışveriş yapmaya başlayan tüketiciye e-ticaret bir alışkanlık haline geldi. Oturdukları yerden en iyi fiyata en iyi kaliteli malı rahatlıkla alabiliyorlar. O halde ürün ve hizmetleri dijital ortama hep beraber taşımak zorundayız” diye konuştu


“Bir yandan Türkiye’nin e-ticaret hacmi rekorlar kırarken diğer yandan e-ticaret hacmi 2 milyar doları aştı”

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak 81 ilde kadın ve genç girişimci kurullarının, girişimcilerin yetkinliklerini geliştirmek için eğitimler verdiğine değinerek, şunları söyledi:
“Dünyanın en büyük küresel firmaları ile girişimcilerimizin dijital altyapısını geliştiriyoruz. Eğitim, danışmanlık ve mentorluk programlarımızla yüzbinlerce girişimcimize Türkiye’de dokunduk. Sınırları aşmasını da sağladık. Bir yandan Türkiye’nin e-ticaret hacmi rekorlar kırarken diğer yandan e-ticaret hacmi 2 milyar doları aştı. Ancak gidecek daha çok yolumuz var. İşte bu sebeple TOBB olarak e-ihracat seferberliğini başlatıyoruz. E-ticaret kapasitesi ve tecrübesi olan şirketlerimizi bir üst lige çıkartıyoruz. Amerika ve Avrupa başta olmak üzere gelişmiş pazarlara erişimlerini sağlamak için eğitim, danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunuyoruz. Amerikan şirketleri derneği ile birlikte bu ay başladığımız proje ile Amerika pazarında başarılı olmuş girişimcilerimiz sizlere yol gösterecek, tecrübelerini sizlere aktaracak. Danışmanlarımız lojistikten depolamaya, pazarlamadan ürün tutundurmaya kadar çok geniş yelpazede hizmet sunuyor olacaklar.”

“(Girişimcilere) İşinizi muhakkak dijital ortama taşımalısınız”

Dünyanın en değerli arazisinin cep telefonu ekranları olduğunu savunan Hisarcıklıoğlu, “Dünyanın en değerli arazisi cep telefonu ekranları. Önemli olan bu arazide yer kapabilmek. Buradan araziyi kapmanız lazım. Bütün iş burada artık. Peki cep telefonu ekranında nasıl yer alabiliriz. İşte bütün mesele burada. Şirketinin veya ürününün ya mobil uygulaması olacak yada geliştirilen mobil uygulamanın içerisinde muhakkak yer alacaksın. Mobil uygulamalar tüketicilere müthiş kolaylık sağlıyor. Hepiniz kullanıyorsunuz. Hepiniz bunun farkındasınız. Dijital medyanın geçen yıl aldığı reklam payı, tüm reklam pastasının içinde aldığı payda yüzde 51 oldu. Tüketiciler de artık sanal ortama kaymakta ve süreç artık sürmekte. O halde girişimcilerin orda olması gerekmektedir. İşinizi muhakkak dijital ortama taşımalısınız” dedi.
“Metaverse bir magazin konusu değil artık ekonomimizin temel unsurlarından biri haline gelmeli”

Geçtiğimiz yıllarda dijital dünyada var olmak için internet sitesi kurulması gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Artık yeni dijital evrenimiz Metaverse. Metaverse dediğimiz şey sadece sanal gerçeklikten ve gözlükten ibaret değil. Artık perakendeciler sanal mağaza açarak satış yapıyor. Metaverse evreninde etkinlikler düzenliyor. Tehlikeli meslekler sanal gerçeklikte öğretiliyor. Ancak Metaverse’in gerçekten bir ekonomi olabilmesi için ödeme altyapılarına entegre etmemiz lazım. Bu da blok zincirin altyapısı ile ancak mümkün olabilir. Blok zinciri uygulamaları hayatımıza Bitcoin ile girdi. Sonra birçok başka kripto varlıklar çıktı. Ancak bu kripto varlıklarla akıllı sözleşmeler yapılıyor. En basitinden ihracatta teminat vermek gibi sorunların altyapısı sürdürülmektedir. IMF’nin verilerine göre Türkiye, dünyada en çok kripto borsalarından işlem yapan ülke. Ancak bu platformu iş üretmek için kullanmıyoruz. Maalesef çıkardığımız blok zinciri girişimimiz çok az. Yani bu teknolojilerin üreticisi değil, tüketicisiyiz. Bu teknolojinin üretim ayağına daha çok kafa yormalıyız. Metaverse bir magazin konusu değil artık ekonomimizin temel unsurlarından biri haline gelmeli” değerlendirmesini yaptı.


Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.