Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Esnafa yerelde ve genelde tam destek sözü

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Esnaflarla İstişare Toplantısı’nda, esnafın sorunlarının çözümü noktasına yerelde ve genelde destek sözü verildi. Özhaseki, özellikle pandemi sürecinde Büyükşehir Belediyesi tarafından esnafa yapılan desteklerle AK Parti belediyeciliğinin en güzel örneklerinden birinin Bursa’da sergilendiğini söyledi.

BURSA-
Bursa Büyükşehir Belediyesi genel kurullarını tamamlayan esnaf odalarının yönetimlerini İstişare Toplantısı’nda bir araya getirdi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan ve 103 esnaf odası başkan ve yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Milletvekilleri Refik Özel ve Ahmet Kılıç, AK Parti İl Başkanı Da vut Gürkan, Osmangazi ve Yıldırım başta olmak üzere ilçe belediye başkanları da katıldı. Toplantının açılışında konuşan Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin yeni Başkanı Fahrettin Bilgit, Bursalı esnafın sorunlarının başında Çataltepe sanayi sitesinin geldiğini belirterek, bu konunun çözümü noktasında destek istedi. Küçük esnafın gün geçtikçe azaldığını ve daha da küçüldüğünü dile getiren Bilgit, esnafın sorunlarının çözümüne yönelik acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, klasik belediyecilik hizmetlerinin yanında esnafın önünü açmak ve şehir ekonomisine daha fazla hareketlilik kazandırmak için adeta seferberlik halinde olduklarını vurguladı. Özellikle pandemi sürecinde esnafa destek sağlayacak pek çok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Aktaş, “Son iki yıldır klasik erzak dağıtım uygulamasını yapmıyoruz. Bunun yerine devreye aldığımız Kart16 uygulaması ile halkımızın rencide edilmeden ve istediği ürünü almasına imkan sağlıyoruz. Bugüne kadar 12 bini aşkın vatandaşımız bu uygulamadan yararlandı ve halen 8 bin vatandaşımız Kart16’yı kullanıyor. Bu Türkiye’de bir ilkti. Ancak bizden 8-9 ay sonra bazı belediyeler büyük toplantılar düzenleyip, ilk kez yapıyorlarmış gibi lanse ettiler” dedi.

Kart16 uygulamasına ilave olarak Ramazan ayında destek çekleri uygulaması ile mahalle bakkalları, hazır giyim, ayakkabıcılar ve kırtasiye esnafına yönelik uygulamaları da gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Aktaş, “Bu uygulamaları önümüzdeki yıllarda daha artıracağız. Biz de yardım yapacağımız malzemeleri, TIR’larla getirip, vatandaşlara dağıtabilirdik. Ancak biz bu süreçten esnafımızın da yararlanmasını amaçladık. Yine şoför esnafımıza desteklerimiz oldu. Pandemi sürecinde hiç kira almadığımız ve kiranın yarısını aldığımız esnaflarımız oldu. Biz sorunları en aza indirmek için hep gayret içinde olduk, bundan sonra da aynı şekilde destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de pandemi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıkıntı bir sürecin yaşandığını belirterek, bu süreçte hem yerel hem de genelde sürekli esnafın yanında olduklarını hatırlattı. Bu süreçte AK Parti belediyeciliğinin en güzel örneklerinin Bursa’da sergilendiğini ifade eden Özhaseki, Başkan Aktaş ve ekibine teşekkür etti. Kendisinin de esnaf bir aileden geldiğini, babasının manifaturacı olduğunu dile getiren Özhaseki, “Çözümsüz hiçbir sorun yok. Yeter ki bir araya gelelim, konuşalım, istişare edelim. Biz sorunların çözümü noktasında üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ancak hayatın her alanında çok hızlı ve çok boyutlu bir dönüşüm yaşandığını unutmayalım. Tabi ticaret de şekil değiştiriyor. Bu durumu görmemiş lazım. E-ticaret bir kavram çıktı artık çocuklar bile alışverişini buradan yapıyor. Buna paralel olarak bazı meslekler kaybolmak üzere. Bu hızlı dönüşümde sadece kanunların bizi koruyamayacağını bilmemiz lazım” dedi.

Anadolu’nun 100 yıldır mazlumların sığınma coğrafyası olduğunu ifade eden Özhaseki, “Bu coğrafyada ayakta kalmanın tek yolu güçlü olmak. Biz güçlü olmak zorundayız. Okyanus ötesindeki devletlerin eliyle kurulan PKK bu ülkeyi bölmek istiyor. Bize paramızla silah satmayanlar, PKK’ya Tır’lar dolusu silahı bedava veriyor. Cumhurbaşkanımıza Avrupa’da miting yapmasına izin vermediler ama PKK oralarda cirit atıyor. Şuan ordumuz sefer halinde. Çukur eylemlerinde bile 30 binden fazla evi yıktılar. Bunun maliyetini düşünün. Buna rağmen çok güzel işler yapıldı. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda büyük hizmetler yapıldı. Ekonomik sıkıntıları da aşacağız. İktidara geldiğimizde Cumhuriyet mitingleri diye başladılar. Danıştay saldırıları oldu, parti kapatma davası oldu, e-muhturalar verildi. 17-25 Aralık, ardından çukur eylemleri başladı ve sonunda da hain 15 Temmuz kalkışması. Bütün bunlarla savaşmak kolay değil. Güçlü bir irade ve güçlü bir ekip ister. Ve o ekip iş başındadır” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Bakanlıktan altında ‘ithalat kotası’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla işlenmemiş altın ithalatına yönelik tedbir alınmasına ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

ANKARA-Bakanlık, işlenmemiş altın ithalatındaki kota tedbirlerine ilişkin son günlerde gündeme gelen sorulara yazılı açıklama yaparak, yanıt verdi.

1- Kota uygulamasına neden ihtiyaç duyuldu?

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2022 yılında işlenmemiş altın ithalatı bir önceki yıla göre miktar bazında yaklaşık yüzde 200’ün üzerinde bir artışla 379,2 ton (20,4 milyar dolar), 2023 yılı ilk 7 ayında ise yaklaşık 320 ton (19,2 milyar dolar) gerçekleşmiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre; 2022 yılında 49,1 milyar dolar gerçekleşen cari işlemler açığının 19,4 milyar doları (yüzde 39’u) net altın ithalatı kaynaklı olmuştur. 2023 yılının ilk 7 ayında ise cari işlemler açığı 42,3 milyar dolar gerçekleşmiş, net altın ithalatı 17,7 milyar dolar ile açığın yüzde 42’sini oluşturmuştur. Altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla işlenmemiş altın ithalatına yönelik tedbir alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.

2- Kota miktarı nasıl belirlendi?

İşlenmemiş altın ithalatının azaltılmasına yönelik çeşitli politika tedbirleri değerlendirilerek hızlı ve etkili bir tedbir olarak kota uygulanmasına karar verilmiştir. Kota uygulamasına 7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçilmiş olup, aylık kota miktarı işlenmemiş altın ithalatının uzun dönem aylık ortalaması olan 8 tonun 1,5 katı olacak şekilde 12 ton olarak belirlenmiştir.

3- Kota uygulaması hangi ithalat işlemlerini kapsamaktadır?

Kambiyo mevzuatı uyarınca işlenmemiş altın ithalatı Bakanlığımızca yetkilendirilen kıymetli madenler aracı kuruluşları aracılığıyla yapılabilmekte olduğundan, bahse konu kota söz konusu şirketler tarafından gerçekleştirilen ithalat işlemlerinde uygulanmaktadır. Kıymetli madenler aracı kuruluşu olmayan kişilerce yalnızca Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında işlenmemiş altın ithal edilmesi mümkün bulunmakta olup. DIR kapsamında gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı işlemleri kota uygulamasının dışında tutulmuştur.

4- Kota dağılımı nasıl yapıldı?

Aylık kota miktarının dağılımı için belirleyici kriter olarak kıymetli madenler aracı kuruluşlarının Ocak 2022-Temmuz 2023 döneminde gerçekleştirdikleri ve kota uygulamasının kapsamına giren işlenmemiş altın ithalatı miktarları esas alınmış olup dağılım nesnel şekilde, kural bazlı olarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, belirtilen dönemde kota kapsamına giren işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirmemiş, ancak kota uygulamasından sonra ithalat yapmak isteyen firmalar için bir rezerv miktarı ayrılmıştır.

5- Kota uygulaması sürecinde hangi değişiklikler yapıldı?

Kota uygulaması sürecinde kıymetli madenler aracı kuruluşu olmayan mücevher ihracatçısı firmaların ham maddeye sınırlı erişim ve uluslararası piyasalarla oluşan fiyat marjlarının yüksekliği sebebiyle sorun yaşadıkları Bakanlığımıza iletilmiş, sorunların giderilmesini teminen kotanın bir bölümü sadece mücevher ihracatçıları için bankalar üzerinden kullanılmak üzere tahsis dilmiştir. Böylelikle, mücevher ihracatçılarının söz konusu bankalara başvurarak DİR dışında gerçekleştirdikleri ihracat işlemlerini teşvik etmek suretiyle, yaptıkları ihracatın miktarına uygun şekilde işlenmemiş altın satın alabilmelerine imkan sağlanmıştır. Takip eden dönemde sektörle gerçekleştirilen toplantılarda dile getirilen hususlar, Bakanlığımıza intikal eden talepler ve geri bildirimler sonucunda, uluslararası piyasalarla oluşan fiyat marjlarının azaltılması ve uygulamanın etkinliğinin artırılabilmesi için kota dağılımında kıymetli madenler aracı kuruluşlarının payı azaltılarak mücevher ihracatçılarına satış için tahsis edilen kota artırılmış; ayrıca üretici ve ihracatçıların ham madde ihtiyacının daha geniş kapsamda karşılanabilmesini teminen Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmelerine satılmak üzere iki kamu bankasına kotanın bir bölümü tahsis edilmiştir.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tüketici enflasyonunda en yüksek ağırlık, gıda harcamalarında

Tüketici fiyatlarına etki eden ana harcama grupları içinde Nisan 2024 döneminde en yüksek ağırlığı yüzde 24,98 oranla gıda ve alkolsüz içecekler oluşturdu.

CANER ÜNVER
ANKARA-Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; nisan ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 69,80 oranla bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Tüketici enflasyonunu oluşturan toplam 12 ana harcama grubunda ağırlığı en yüksek harcamalar, yüzde 24,98 oranla gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 17,35 oranla ulaştırma, yüzde 14,20 oranla konut, yüzde 8,17 oranla lokanta ve oteller, yüzde 8,12 oranla ev eşyası ve yüzde 6,94 oranla giyim ve ayakkabı oldu.

Toplam 37 harcama kalemi içeren gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda en yüksek payı yüzde 2,62 oranla patates ve bazı yumru bitkileri hariç sebze harcamaları aldı. İkinci sırada yer tutan harcama grubu ulaştırmada yüzde 7,07 oranla benzinli otomobil fiyatları tüketici enflasyonuna etki etti. Konut harcamalarının yüzde 5,06 oran ile büyük bir bölümünü kira ödemeleri oluşturdu. Lokanta ve otellerde en yüksek harcama kalemi yüzde 6,01 oranla yiyecek hizmetleri olurken; ev eşyası grubunda yüzde 1,40 oranla temizlik malzemeleri, giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 2,29 oranla kadın giyimi tüketici enflasyonuna en fazla etki eden harcama kalemi oldu.

AĞIRLIKLARIN TESPİTİ

Ağırlıkların tespitinde ve endeks hesaplamasında Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması kullanıldı. Harcamalar 12 ana grup altında toplandı. Endekste toplam 404 madde kapsama alındı. Ağırlıkların kaynağı ise tüm sosyo-ekonomik gruplardan yaklaşık yıllık 15 bin hane halkı ile yapılan hane halkı bütçe anketi, kurumsal nüfus bireysel tüketim harcamaları anketi, yabancı uyrukluların Türkiye’de yapmış oldukları harcamalar için çıkış yapan yabancı ziyaretçiler anketi ve idari kayıtlardan elde edilen harcama ve ciro bilgileri, ulusal hesaplar hane halkı nihai tüketim harcama verilerinin değişim hızları ile genişletilerek hesaplandı.

Okumaya devam et

Asayiş

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmelere 61,6 milyon lira ceza uygulandı

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 61 milyon 66 bin 431 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun 2 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında başta marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünlerindeki fahiş fiyat artışları olmak üzere; otomotiv sektöründeki stokçuluk eylemleri, hazır beton ve çimento sektöründeki fahiş fiyat artışları ve ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar kurul gündemine alınarak incelendi. Böylece, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 61 milyon 66 bin 431 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca; Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 2023 yılında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere 355 milyon 804 bin 957 lira idari para cezası uygulandı. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.