Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun Büyükşehir Belediyesi araç filosuna 45 yeni kamyon

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentin altyapı yatırımlarında kullanmak üzere bünyesine kattığı 45 kamyonu, törenle hizmete aldı. Teslim töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, satın aldıkları araçları ez az 20 yıl kullanacaklarını belirterek, hizmet maliyetini üçte bire indirip 7 kat verimlilik elde edeceklerini ifade etti.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
2023 hedefleri kapsamında Samsun’u gelecek vizyonuna hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçedeki 946 mahallenin yol ve içme suyu sorunlarını çözmeye devam ediyor. İş makinesi ve kamyonları kiralamanın, yatırımlarda belediyeye yüksek maliyet getirmesi üzerine araçları satın alma yoluna giden belediye, 45 kamyon daha satın aldı.

Aksaray’da fabrikada üretilen damperli ve kar bıçaklı kamyonlar için Batı Park alanında teslim töreni düzenlendi. Törende kürsüye gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir maliyetin azaldığını, verimliliğin arttığını söyledi.

Şehrin kaybedecek vakti yok

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, geleceğe yürüyen Samsun’un kaybedecek vakti olmadığının altını çizdi. Her yatırımın ve hizmetin daha iyisini yapmak zorunda olduklarını ifade eden Başkan Demir, “Altyapı hizmetlerine 2019 yılı temmuz ayında başlamıştık. 946 mahallemiz. İsimleri okusak 3 saatte bitmez. Seçim kampanyasında halkımıza 5 yılda yol ve içme suyunda bütün kırsal altyapıyı bitirme sözünü vermiştik. 401 mahallemizde içme suyu problemi vardı. 2023 yılı sonuna bu vaadimizi yerine getiriyoruz. Bunu da bu ekiplerimizle yapıyoruz. Bu bir başarı hikayesidir. Geçen sene 80 iş makinesi satın alarak makine parkımızı güçlendirmiştik. Bugün de damperli ve kar bıçaklı 45 kamyonumuzu hizmete alıyoruz. Hayırlı olsun” dedi.

“3 yılda kendini amorti ediyor”

Araç kiralamak yerine neden satın almayı tercih ettiklerini de anlatan Başkan Demir, “Burası önemli. Halkımızın bilmesi lazım. Kiralasaydık KDV hariç ayda araç başına 50 bin TL ödeyecektik. 12 ayda 600 bin TL, iki yılda 1 milyon 200 bin TL yapar. 3 yıllık kira parası aracın maliyetine denk geliyor. Sonunda araç yine vatandaşın. Zaten kira öder gibi taksite bağlıyoruz. 3 yıl kira öder gibi ödeyeceğiz. Araçlar da bizim oluyor. Yeni kamyonların bize maliyeti 1 milyon 100 bin TL. En az 20 yıl da kullanacağız. Dolayısıyla 7 kat verimlilik elde etmiş oluyoruz. İşte aradaki fark budur. Geçen sene 80 tane iş makinesi satın alarak makine parkımızı güçlendirmiştik. Buna rağmen hala kiralık kullandığımız araçlar oluyor. Ancak gelecek vizyonumuz çerçevesinde plan ve programlarımıza göre bu kiralık araçların yerine satın almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST’e hazırlık

Başkan Demir konuşmasının devamında, “Seçim kampanyasında halkımıza 5 yılda yol ve içme suyunda bütün kırsal altyapıyı bitirme sözünü vermiştik. 401 mahallemizde içme suyu problemi vardı. 2023 yılı sonuna bu vaadimizi yerine getiriyoruz. Tüm ekiplerimizle başarı hikayesi yazıyoruz. Bölgenin merkezi olan Samsun’da yeni açılımlar sağlayan örnek bir belediyecilik yapmaya gayret ediyoruz. 17 ilçedeki altyapı yatırımları firmaya yaptırsaydık en az 3 kat fark maliyeti olacaktı. Eskiden olduğu gibi firmalara ihale etseydik, planladığımız yatırımlarımızın 3’te ikisini yapamayacaktık. 20 liraya mal edeceğimiz işi biz daha düzgün ve kaliteli olarak 3’te bir fiyatına, 8 liraya yapıyoruz. Onun için SASKİ ile birlikte kırsal alt yapı çalışmalarında çok büyük mesafe kat ettik. Havaalanını TEKNOFES’ te hazırlıyoruz. Orada 70 dönüm arazi 1.5 metre dolacak. 300 bin metreküp malzeme lazım. Bu yeni kamyonlarımızla birlikte gece vardiyasına geçiyoruz” şeklinde konuştu.

“Ülkemizin sayılı belediyeleri arasındayız”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram ise araç sayısı bakımından ülkenin sayılı belediyeleri arasında yer aldıklarını söyledi. Bayram, “Belediyecilik hizmetlerinde, kaliteli alt yapı için başkanımızın çizdiği vizyon çerçevesinde plan ve programlarımızı yaparak çalışmalarımıza başlamıştık. 213 araçla yılda bin 200 km civarında yol yapmamız gerekiyordu. 173 adet kiralayarak sayıyı 386’ya çıkardık. Zaman içinde kiralık araç bulmadaki zorluklar sebebiyle programlarda aksaklıklar yaşanmaya başlanması ve maliyetlerin artması sebebiyle yeni araç aldık. Araç sayımız 504’e ulaştı. Kırsal alt yapının tamamlanması, kent içi trafiğin düzenlenerek çağdaş standartların üzerine çıkılmasında, tüm ekiplerimizle gayretle çalışıyoruz. Dönem sonunda Samsun, çok iyi bir noktada olacak“ diye konuştu.

Ekonomi

Karadeniz’in tek inşaat fuarı Samsun’da kapıları açtı

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve İç Mimarlar Odası Samsun Şubeleri ve KOSGEB destekleri ve işbirlikleri ile hazırlanan 8’inci Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı bugün kapılarını açtı. Fuarda açılış konuşmasını yapan TÜYAP Fuar Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, “8’incisini gerçekleştirdiğimiz Samsun İnşaat Fuarımızı bu yıl 1 salonda yaklaşık 2 bin 500 metrekare alanda açıyoruz. İnşaat malzemelerinden bina tesisat sistemlerine, akıllık otomasyon sistemlerinden konut projelerine kadar pek çok kapsamda üretim yapan 41 firmayı fuarımızda ilgililer ile buluşturuyoruz. Fuarımıza bu yıl 6 ilden katılımcılar bekliyoruz. İzmir, Giresun, Sinop, Rize, İstanbul ve Samsun’dan sektör ilgililerini buluşturacağız. Fuarımıza 31 ülkeden toplam 2 binin üzerinde online davetiye doldurdu. Azerbaycan ve Gürcistan ağırlıklı olmak üzere Rusya, Ukrayna, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan gibi geniş bir coğrafyadan fuarımıza, davetiyeler doldurulmuştur” dedi.

Gökhan İÇKİLLİ
SAMSUN- ‘MALZEMELER SAMSUN’DA ÜRETİLİYOR’

Güvenli ve standardı yüksek yapı malzemelerinin ülkemizde üretilmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “İnşaat ve yapı malzemeleri deyince güvenli ve standardı yüksek yapı malzemelerinin ülkemizde üretilmesi ve dünya çapında marka firmalarının ülkemizde üretim yapması bu sektör açısından son derece anlamlı. Samsun başta olmak üzere güvenli şehirler oluşturan, güvenli yapı malzemeleri, konutlar, inşaat yapıları oluşturan Türk müteahhitlik firmaları da yapı malzemesi üreten firmalara öncelikle teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. İnşaat sektöründe teknoloji geliştikçe yapıların hem güvenli olması hem de standardın yüksek olması aynı zamanda estetik ve konforu da yüksek yapı malzemelerinin talep edildiğini günümüzde görmekteyiz” diye konuştu.

‘YAPACAĞIMIZ İŞLER VAR’

İnşaat sektörünün her sektörü ilgilendiren önemli bir sektör olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Diğer sektörleri de içinde barındıran ekonominin gidişatıyla çok alakalı olan bir sektör. İnsanların evine ekmek götürmede baş aktörlerden birisi inşaat sektörüdür. Dolayısıyla inşaat sektörünün bu günümüzde fuarı Samsun’da yapıyor olması bizim için de önemli. İnsanların piyasaya olan inancını, piyasadaki devamlılığı olan inancını gösteren önemli bir etkinlik. Samsunla alakalı yapacaklarımız var. Önemli olarak dirençli şehirler noktasında kentsel dönüşümle ilgili yapacağımız işler var. Buradaki inşaat firmaları ve inşaat firmalarımızla el ele vererek bu süreci biran evvel yapma arzusuyla hareket edeceğiz” dedi.

02-05 Mayıs tarihlerinde açık olacak olan fuarın açılışına, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, kaymakamlar, TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları, firma sahipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Konuşmaların ardından Samsun İnşaat Fuarı’nın açılış kurdelesi kesildi. Ardından katılımcılar fuarı gezdi. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Samsun manda varlığında 1’inci sırada geliyor

Samsun, Türkiye’deki manda varlığının yüzde 12,3’ünü elinde bulundurarak, manda varlığında ilk sırada geliyor.

Erdi Demir
SAMSUN-
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bakımından oldukça zengin bir konumda bulunan Samsun, büyükbaş havan varlığı bakımından ülke genelinde 12’nci sırada yer alıyor. Manda varlığında ilk sırayı alan Samsun, küçükbaş hayvan varlığı bakımında da önemli bir konumda bulunuyor.

TÜİK verilerine göre il genelinde kültür, melez ve yerli büyükbaş olarak Samsun’da toplam 325 bin 539 büyükbaş (sığır) hayvan bulunuyor. 20 bin 9 adet manda varlığı ile bu alanda 1’inci sırada bulunan Samsun’da ayrıca 225 bin koyun, 24 bin adet de keçi bulunuyor. Verilere göre Samsun, toplam 345 binden fazla büyükbaş, 250 binden fazla da küçükbaş hayvan varlığına sahip olarak dikkat çekiyor.

Ayrıca Samsun’da 1,8 milyon et tavuğu, 1,7 milyon yumurta tavuğu, 9 bin 400 adet hindi, 31 bin kaz, 22 bin ördek ve beç tavuğu olmak üzere toplam 3 milyon 675 binden fazla kanatlı hayvan bulunuyor.

97 bin 448 adet kovan bulunan Samsun’da yılda yaklaşık ortalama bin ton da bal üretiliyor.

Okumaya devam et

Ekonomi

Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 73,8 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 52 ile patates takip etti” dedi.

Kaan Taşkın – Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat değişimleri ile aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlere ilişkin basın açıklaması yaptı. Bayraktar, nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 284,3 ile kuru incirde görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Kuru incirdeki fiyat farkını yüzde 229,9 ile limon, yüzde 227,4 ile karnabahar, yüzde 176,6 ile kuru üzüm, yüzde 169,5 ile patates takip etti. Kuru incir 3,8 kat, limon ve karnabahar 3,3 kat, kuru üzüm 2,8 kat, patates 2,7 kat fazlaya satıldı. Üreticide 115 lira olan kuru incir markette 441 lira 99 kuruşa, 7 lira 50 kuruş olan limon markette 24 lira 74 kuruşa, 10 lira 88 kuruş olan karnabahar 35 lira 61 kuruşa, 60 lira olan kuru üzüm 165 lira 99 kuruşa ve 10 lira olan patates 26 lira 95 kuruşa satıldı.”

“Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu”

Nisan ayında markette 39 ürünün 22’sinde fiyat artışı, 17’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü ifade eden Bayraktar, “Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 73,8 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 52 ile patates, yüzde 47,9 ile limon, yüzde 23,2 ile tavuk eti ve yüzde 22,9 ile karnabahar takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 51 ile patlıcan oldu. Patlıcandaki fiyat düşüşünü yüzde 50,7 ile sivri biber, yüzde 31,4 ile salatalık, yüzde 19,5 ile yumurta ve yüzde 14,5 ile kabak izledi” ifadelerini kullandı.

“Üreticide en çok fiyat düşüşü patlıcanda görüldü”

Nisan ayında üreticide 31 ürünün 8’inde fiyat artışı, 14 üründe fiyat düşüşü olduğunu söyleyen Bayraktar, “Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 60,4 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat düşüşünü yüzde 58,6 ile sivri biber, yüzde 35,6 ile salatalık, yüzde 34,1 ile karnabahar, yüzde 25,8 ile yumurta ve yüzde 12,5 ile kabak izledi. Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 114,3 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 68,1 ile yeşil soğan, yüzde 20,1 ile maydanoz, yüzde 13,8 ile dana eti ve yüzde 7,2 ile kuzu eti izledi” açıklamasında bulundu.

Üreticide yaşanan fiyat değişimlerine de değinen Bayraktar, “Limonda sezonun sonuna gelindiği için fiyatlar yükseldi. Arzdaki azalışa bağlı olarak yeşil soğan ve maydanozda fiyatlar arttı. Mevsim sonu itibarıyla havuca olan talebin azalmasıyla fiyat düştü. Yumurta sektöründeki dönemsel arz fazlası ile ihracatta yaşanan sıkıntılar birleşince yumurta fiyatları geriledi” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.