Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Arabuluculuğa gelen başvuruların yüzde 70’i anlaşmayla sonuçlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sorunların ortak akılla çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Arabuluculuk Merkezi’nin önemine dikkat çeken Rifat Hisarcıklıoğlu, “Şu an ülke genelinde arabuluculuğa gelen başvuru sayısı, ayda 100 bine ulaştı. Ve bunların yüzde 70’i, anlaşmayla sonuçlandı. Taraflar helalleşerek ayrıldı” diye konuştu.

Onur Altındağ – Emrecan Bayram
ZONGULDAK-
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açılışı ve değer katanlar ödül törenine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Zonguldak TSO’nun beş yıldızla akredite edildiğini aktardı. Hisarcıklıoğlu, “Zonguldak’ta, ekonominin kanaat önderi görevini üstlenmiş, asırlık bir kurumumuz var. Zonguldak TSO’mız, Zonguldak’ın tarihine ve taşıdığı öneme yakışan şekilde, azimle ve gayretle çalışıyor. Şehre değer katan çalışmalar gerçekleştiriyor. Zaten akredite Oda, 5 yıldız. Metin Demir Başkanımız liderliğinde daha çok projeleri var. Her geldiğinde proje ile bana gelmekte. Karaelmasın başkenti olan Zonguldak’ı, dünyadaki yeşil mutabakata uygun şekilde, dönüşüme hazırlıyor” diye konuştu.

“Zonguldak, ülkemizin sanayileşme yolculuğunda, ilk adımın atıldığı yerdir”

Kömürün keşfiyle ilk modern kömür işletmelerinin kurulduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, “19. yüzyılda burada, kömürün keşfinin ardından, ilk modern kömür işletmeleri açılıyor. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte, Zonguldak’ın bir ilçesi olan Karabük’te, ilk demir çelik fabrikamız Kardemir kuruluyor. Sonrasında da Erdemir geliyor. Yani Türkiye’nin sanayileşmesi, Zonguldak’ın öncülüğünde başlıyor. Bugün de Zonguldak, yeşil dönüşüme öncülük ediyor. Yıllardır hayalini kurduğumuz Filyos Projesi, Metin Başkanımızın da ısrarlı talebi ve takibiyle, nihayet hayata geçiyor” şeklinde konuştu.

“Filyos sayesinde, sanayi, turizm ve tarım alanlarında yeni iş ve yatırım fırsatları doğuyor”

Zonguldak’ta yeni iş ve yatırım fırsatlarının doğduğunu aktaran TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Filyos sayesinde, sanayi, turizm ve tarım alanlarında yeni iş ve yatırım fırsatları doğuyor. Zaten yeni kurduğunuz ve 5. Bölge avantajlarına sahip Gökçebey OSB’ye gelen yoğun yatırım talepleri de, buna işaret ediyor. İnanıyorum ki, Metin kardeşimin gayretleriyle hız kazanan, tüm bu çalışmalar netice verecek. Zonguldak yeniden bir cazibe merkezi haline gelecek. Ve Batı Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı olacak. Biz de sizlere Ankara’da, her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Odalarımızla birlikte kurucu ortağı olduğumuz Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla Zonguldak’ta bugüne kadar yaklaşık 8 bin üyemize toplamda 3 milyon lira kefalet desteği verilmiş durumda. Devir öyle bir devir ki babanın oğluna, kardeşin kardeşe kefil olmadığı dönemdeyiz. Dünyada ilk ve tek bir oda sistemi var kendi üyesine kefil oluyor. Bazen aklımıza geliyor. Bu odalar ne iş yapıyor diye? Bugün odalar kefil oluyor. KGF vasıtasıyla odalar diyor ki bankalara ‘Eğer üyemin kredisi batarsa, Allah korusun. Yüzde 85’ini ben ödeyeceğim’ diyor. Bu büyük bir rakam. Daha bundan büyük hizmet mi olur. Biz kredilere ulaşırken yüksek enflasyon nedeniyle, firmaların işletme sermayesi ihtiyacı da hızla artmaktadır. Onları desteklemek üzere, yeni kredi ve KGF kefaletli kredi paketlerinin geçirilmesi için hükümete iletiyoruz. İnşallah olumlu sonuçlanır ve Zonguldak için daha fazla kefalet desteği de sağlamış oluruz. Zira Zonguldak’ta, önemli bir üretim potansiyeli olduğu şimdiden belli ve bunu güçlendirmemiz gerekiyor. Bakın geçenlerde, TOBB Sanayi Veritabanındaki 90 bin üreticimizi ve 4 bin ürünü analiz ettik.

Buna göre Zonguldak, demir-çelik başta olmak üzere, tam 25 üründe üretim kapasitesi anlamında, Türkiye’de 1. Konumda. Bu müthiş bir potansiyel. 20 üründe ikinci, 17 üründe de üçüncü sıradasınız. Pozitif alanlara odaklanmamız lazım. Zonguldak’ın artıları neler bunu görmemizde fayda var. Bu vesileyle Zonguldak’ta üretim ve yatırım yapan, tüm girişimcilerimiz de tebrik ediyorum. Öte yandan Odamız, bugün bir güzel işe daha imza atıyor” şeklinde konuştu.

“Bugüne kadar arabuluculuğa 100 bin dosya geldi”

Tahkim ve arabuluculuk merkezleri ile anlaşmazlıkların çözüldüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar 100 bin dosya geldiğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi kuruyor. Bizim asırlardır kullandığımız bir geleneğimiz. Bu geleneği bıraktık. Eskiden iki tüccar anlaşamazsa 300-400 yıl önce meseleleri nasıl çözüyorlardı? Bu güzel kültürümüzü bıraktık. Batı yapınca güzel oluyor. ABD olmak üzere tüm batı sisteminde arabuluculuk ve tahkim sistemi var. Geçmişte ahilik ve loncalığın yaptığını onlar bizden kopyalamışlar. Artık iki tüccarın arasında anlaşmazlık olduğu zaman odaya geliyoruz. En haklı davamız birinci derece mahkemede iki yılda sonuçlanıyor. Kaybettiğim zaman ikinci derece mahkemede itiraz ediyorum. İki yıl da orada sürüyor. Halbuki bu merkezde üç ayda sonuçlanıyor. Siz kendiniz anlaşıyorsunuz. Masraf da mahkeme masraflarının yarısı. Yıllar süren mahkemelerden de hep birlikte kurtulmuş olacağız.

Şu an ülke genelinde arabuluculuğa gelen başvuru sayısı, ayda 100 bine ulaştı. Ve bunların yüzde 70’i, anlaşmayla sonuçlandı. Taraflar helalleşerek ayrıldı. Zonguldak için yeni bir karar daha aldık. Daha önce Odalar Birliği olarak Zonguldak’a okul yapmıştık. Eğitime yapılan yatırımın en değerlisi olduğunu düşünüyorum. Dünyada bir yatırım var ki kesinlikle zarar etmezsin. O da eğitime yapılan yatırım. Bir kişinin kurtuluşu, meslek sahibi olması kadar büyük bir onur yok. Her iki dünyada da büyük bir onur var. Odalar Birliği olarak daha önce buraya bir okul yapmıştık. Sonra 81 ile 81 okul projemiz vardı. Onu da bitirdik. Şimdi ilçe oda başkanlarının ortak talebi doğrultusunda 4 okul yapma kararı aldık.”

“Bugün öğrenciler hangi araba kullanılıyorsa onun üzerinden eğitim alıyor”

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer ile mesleki eğitime ilişkin yaptıkları görüşmeleri hatırlatan Rifat Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Bütün dünya mesleki eğitimi örnek olarak Almanya ve Avusturya’yı taklit etmeye çalışıyor. Yine sizler, Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü ile Zonguldak MTAL’sine hamilik yapıyorsunuz. Bunu sağlayan, eski rektörünüz şimdiki Eğitim Bakanımız Mahmut Özer hocamızdan Allah razı olsun. Gittim mesleki eğitim kimin için yapılıyor, bizim için yapılıyor dedim. Sanayi ve ticarete adam yetiştirmek, altın bileziği olsun. Almanya ve Avusturya bunu odalar vasıtasıyla yapıyor. Tüm dünyada örnek alınıyor. Biz bu mesleki eğitimi yapalım dedik. Müfredatta eksik noksan, bakıyorsun. Motor bölümünde eğitim yapan çocuklar, Murat 124 üzerinde eğitim alıyor. Murat 124 kalmamış. Çocuklar orada eğitim alıyor. Motor Meslek Lisesi bitirdim diyor sanayide yine çırak muamelesi görüyor. Bugün son model araba üzerinde eğitim yapıyorlar. Bugün Türkiye’de hangi araba kullanılıyorsa onun üzerinden eğitim alıyor. LGS’de 113 meslek lisesini benim odalarım kendi hamiliği üzerine aldılar. LGS sonrası doluluk bizde yüzde 96, MEB’de doluluk oranı geçen sene 77. Yine Odamız bugün çok doğru bir iş daha yapıyor.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya’nın oluşturduğu MIKTA’nın, Meksika’nın başkenti Meksiko’da düzenlenen 10. Parlamento Başkanları Toplantısı’nın ‘Uluslararası Göç Akımlarındaki Artış Göz Önüne Alındığında, İnsan Hakları Nasıl Güvence Altına Alınır?’ konulu 4. Oturumunun başkanlığını yaptı. Kurtulmuş konuşmasında, Türkiye’nin 2014’ten bu yana dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu belirtti.

MEKSİKA-Türkiye’nin insani yardımlar konusunda, özellikle göçmenlerle ilgili alanda dünyada en büyük fedakarlığa katlanan ülkelerin başında geldiğini belirten Kurtulmuş, “Bu anlamda göç konusunda fevkalade büyük bir tecrübeye sahip olduğumuzu söyleyebilirim” diye konuştu. Kurtulmuş, Türkiye’nin tarihsel anlamda göç konusunda büyük bir tecrübeye sahip olduğunu ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

“Osmanlı Cihan Devleti yıkıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun öncesi ve sonrasında Osmanlı Devleti’nin farklı bölgelerinden gelen çok sayıda Osmanlı vatandaşı Türkiye Cumhuriyeti’ne gelmiş ve Anadolu topraklarında kendilerine yeni bir anayurt elde etmişlerdir. Ayrıca yine tarih boyunca saldırılardan kaçanlara topraklarımızı açmış ve onlara ev sahipliği yapmışızdır. Örneğin 500 küsur yıl önce İspanya’da engizisyon mahkemelerinden kaçan Yahudilerin ve farklı etnik, dini kökenlere sahip insanların gelip sığındığı yer Türkiye olmuştur, Osmanlı toprakları olmuştur. Yine İkinci Dünya Savaşında Almanya’da Nazilerin katliamlarından kaçan Yahudilerin sığındığı yer Türkiye olmuştur. Örnek olarak şunu söyleyebilirim. 1938 yılında Türkiye, Nazilerin katliamından kaçan, Avrupa’daki Yahudi bilim adamlarına kapılarını açmış İstanbul ve Ankara üniversitesinin çok sayıda fakültesi Alman kökenli Yahudi bilim adamlarının sayesinde önemli bilimsel araştırmaların merkezi olmuştur. Bugün de bu tarihi misyonumuzu sürdürüyoruz ve dünyanın dört bir tarafından gelen çaresiz insanlara ev sahipliğini gerçekleştiriyoruz”

Kurtulmuş, göçün küresel bir problem haline gelmesi ile ilgili olarak “Halbuki göç, bir sebep değil çok sayıda sebebin ortaya çıkardığı vahim, insanlığı tehdit altında bırakan bir sonuçtur. Dolayısıyla göçün bu farklı nedenlerini bulmak, göçü ortaya çıkaran ve göçü küresel bir tehdit haline getiren nedenlerle mücadele etmek, onları ortadan kaldırmak uluslararası camianın vazifesidir” dedi. Kurtulmuş, savaşlar, yoksulluklar ve yoksunluklar, işgaller, iç çatışmalar, iklim değişikliği ve özellikle iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık, çölleşme, kıtlık ve susuzluğun getirdiği yeni göç dalgaları, dünyanın birçok bölgesinde devam eden istikrarsızlıklar ortadan kaldırmadan göçmen meselesini çözebilmemizin mümkün olmadığının altını çizdi.

“SURİYELİLERİN HAYATTA KALMAK İÇİN TÜRKİYE’YE GÖÇ ETMELERİ GEREKİYORDU”

Kurtulmuş, Türkiye’nin göçmen politikasına ilişkin, “Göçmen meselesinin çözülmesi için bu sonuçların ortadan kaldırılmasını sağlamamız lazım. Çok açık söylemek istiyorum. Kontrol edilemeyen göç meselesi askeri tedbirlerle, güvenlik tedbirleriyle önlenemez. Eğer öyle olmuş olsaydı, örneğin Meksika’dayız, Meksika’dan bir tane insanın Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmek için yola çıkmaması gerekirdi. Eğer askeri tedbirlerle düzensiz göç önlenebilir olsaydı Akdeniz’de, Orta Akdeniz’de ve Doğu Akdeniz’de her gün onlarca göçmen gemisi soğuk denizin diplerinde kaybolup gitmezdi. Sadece şimdiye kadar Akdeniz’de ölen göçmenlerin sayısı 29 bini aşmıştır.

Afganistan’dan binlerce, on binlerce insanın göç etmesinden bahsediyoruz da Afganistan’ın önce Ruslar, ardından Amerikalılar tarafından on yıllar boyunca işgalinin nasıl Afgan halkını çaresizlik içerisinde bıraktığı üzerinde hiç konuşmuyoruz. Eğer Afgan halkı o çaresizliğin içerisinde olmasaydı Allah aşkına bir tanesi hayatını tehlikeye atarak başka ülkelere göç etmek ister miydi? Şimdi Türkiye’nin tecrübesinden bahsedelim. Yaklaşık 3 milyonu aşkın Suriyeli’den bahsediyoruz. Köylerinin yakıldığı, bombalarla şehirlerinin yok edildiği, ölümle burun burnunda kalan bu Suriyelilerin hayatta kalmaktan başka tek bir çaresi Türkiye’ye göç etmeleriydi” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

Hamas, Mısır ve Katar’ın ateşkes önerisini kabul etti

Hamas’a ait resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, Mısır ve Katar’ın sunduğu ateşkes anlaşması önerisinin kabul edildiği belirtildi. İsrail tarafından ise ateşkes anlaşması henüz resmi olarak onaylanmadı.

VAHDET AYAZ
Hamas’tan yapılan açıklamada, “Hamas hareketinin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman al-Sani ve Mısır İstihbarat Bakanı Abbas Kamel ile telefon görüşmesi yaparak ateşkes anlaşmasına ilişkin önerisini kabul ettiklerini bildirdi” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Şu anda bu yanıtı gözden geçiriyoruz ve bölgedeki ortaklarımızla görüşüyoruz. Bir rehine anlaşmasının İsrail halkına yararı olacağına inanmaya devam ediyoruz. Bu Filistin halkının da yararınadır” dedi.

İsrail tarafından ateşkes resmi olarak onaylanmadı.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

KAAN ULU
ANKARA-Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı. Saat 16.30’da başlayan toplantıda bakanların kendi alanları ile ilgili sunum yapacağı belirtildi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklama yapması bekleniyor.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.