Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Muş’ta terörden temizlenen köye 29 yıl sonra enerji nakil hattı çekildi

Muş’ta, 1993 yılında PKK’lı teröristlerin baskıları sonucu göç etmek zorunda kaldıkları köylerine 29 yıl aradan sonra geri dönen vatandaşlara elektrik hizmeti götürülüyor.

Uğur Ulu
MUŞ-
Muş’un Şenyayla bölgesinde terör olayları nedeniyle 1993’te köylerini boşaltarak başka illere göç veren vatandaşlar, geri dönüşlerle köylerine yerleşmeye başladı. Merkeze 40 kilometre mesafedeki Yörecik (Zengök) köyü sakinleri, 29 yıl sonra döndükleri ata topraklarında devlet yatırımlarıyla hayat buluyor. Bölgenin teröristlerden arındırılmasıyla köylerine dönen vatandaşlar, yeni evler yaparak yeniden tarım ve hayvancılığa başladı. Bölgede elektrik ihtiyaçlarının giderilmesi için zorlu çalışma yürüten Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) Muş İl Müdürlüğü, Şenyayla yakınındaki Yörecik köyüne enerji nakil hattı çekmeye başladı.

Dron ile Murat nehri üzerinden hat geçirildi

VEDAŞ ekipleri, Ulukaya köyü bölgesindeki direklerden Yörecik köyü için Murat Nehri üzerinden enerji nakil hattını dron kullanarak geçirdi. Zorlu coğrafyada çalışma yürüten VEDAŞ, 400 metrelik enerji nakil hattını insan gücünün yetmediği bölgelerde dron sayesinde gideriyor.

“29 yıl sonra buradaki köylerimiz yeniden elektrik enerjisiyle tanışacak”

Çalışmaların devam ettiği bölgede incelemelerde bulunan VEDAŞ Muş İl Müdürü Suat Coşar, Vangölü Elektrik Dağıtım Şirketi olarak zor bir coğrafyada oldukça kritik bir görevi ifa ettiklerini söyledi. 1993 yılında terör baskısı nedeniyle boşaltılan köylere yeniden yerleşimlerin olması nedeniyle, 29 yıl aradan sonra enerji taleplerini gidermek için yeni yatırımlar yapıldığını kaydeden Coşar, “Yüklenici firma tarafından iletken hattının çekimi yapılmaktadır. Toplamda 154 direkle 3 bin 500 metre enerji nakil hattı çekilerek Yörecik (Zengök) köyündeki 25 aboneye enerji arzının sağlanması için çalışmalar yapılmaktadır. Şu an yaklaşık 25 hanede yaşam var. Bölgede yeni yapılar yükseliyor. Yaklaşık 2-3 hafta sonra inşallah köyümüz yeniden elektrik enerjisine kavuşacaktır. Yaklaşık 29 yıl sonra buradaki köylerimiz yeniden elektrik enerjisiyle tanışacaklardır” dedi.

“Terörden temizlenen bu bölgeye yatırımlarımız yapılmaktadır”

Elektrik enerjisinin gelmesiyle buradaki yatırımları daha da artıracaklarını ifade eden Coşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Buraya huzurun geldiğini görmekteyiz. İnşallah elektrik enerjisiyle bölgede bir hareketlilik olacaktır. Tarım ve hayvancılıkta gelişecektir. Özellikle Yamaç, Yörecik ve Şenyayla bölgesinde güvenlik güçlerimizin yapmış olduğu başarılı operasyonlar neticesinde terörden temizlenen bu bölgeye, ekiplerimizce yatırımlarımız yapılmaktadır. Bölgenin kalkınması için elimizden gelen her şeyi yapmaktayız. Enerji nakil hattını çektiğimiz bölge dağlık zor bir bölge olduğu için ekiplerimiz iletken çekimini drone yardımıyla yaklaşık 400 metre ipi karşıya geçirerek gerçekleştirdi.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.