Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

Bakan Çavuşoğlu: Bir müzakere zemini olacaksa bizim gönderdiğimiz belge üzerinden olması gerektiğini söyledik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin, “Bize gönderilen belgelerin beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak olduğunu hem NATO’ya hem de bu ülkelere söyledik. Şimdi biz bunlara karşı tekrar bunları derleyip toplayıp kendi cevabımızı göndereceğiz. Eğer bir müzakere zemini olacaksa bizim gönderdiğimiz belge üzerinden olması gerektiğini dün de bugün de genel sekretere söyledik” dedi.

Mevlüt İşli – Sadettin Aliusta
ANKARA-
İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney ve Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, Hatay’a yaptıkları ziyaretin ardından Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenlendi.

“Bu yardımların devamı için BM Güvenlik Konseyi’nin 2585 Sayılı Kararı’nın yenilenmesi gerekiyor”

Kuzeybatı Suriye’de yaklaşık 4.4 milyon kişinin yaşadığını söyleyen Çavuşoğlu, “Bunların 4.1 milyonu insani yardıma muhtaç durumda. Geçtiğimiz yıl bu sayı 3.4 milyon civarındaydı. Bir yılda 700 bin kişi daha insani yardıma muhtaç hale geldi. BM Sınır Ötesi İnsani Yardım Mekanizması İdlib başta olmak üzere bölgedeki 2.4 milyon kişiye her ay yardım ulaştırıyor. Cilvegöz Sınır Kapısı üzerinden aylık ortalama 800 tır uluslararası yardımı sevk ediyor. Bu yardımların devamı için BM Güvenlik Konseyi’nin 2585 Sayılı Kararı’nın yenilenmesi gerekiyor. Bugün kendi aramızda üçlü bir şekilde bu konuda neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. İrlanda ve Norveç bu yardım mekanizmasına ilişkin görev yönergesinin uzatılması için yoğun çaba sarf ediyor” diye konuştu.

“Sahada zorluklara rağmen hiç sorun olmadan 5 tane çizgi ötesi yardım gerçekleştirdik”

Çizgi ötesi yardımlara Suriyelilerin ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Bu Güvenlik Konseyi kararının uzatılması gerekiyor. Birbirine alternatif değil. Biz özellikle çizgi ötesi yardımların sorunsuz bir şekilde Halep tarafından Şam tarafından Dünya Gıda Programı’nın İdlib ve Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere getirilen yardımların insanlara ulaşması konusunda da yardımcı oldu. Sahada zorluklara rağmen hiç sorun olmadan 5 tane çizgi ötesi yardım gerçekleştirdik. 6’ncısı 9 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Bu Güvenlik Konseyi kararı 10’unda bitiyor, bir gün öncesinde. Biz Ruslara da bunları söyledik. Rus tarafını da ikna etmek için gerekli çabalarımızı da önümüzdeki süreçte sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bir müzakere zemini olacaksa bizim gönderdiğimiz belge üzerinden olmalı”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin gelen soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, “NATO’dan ortak bir uzlaşı belgesi geldi. İsveç Başbakanı Danışmanı’ndan bir belge geldi. Bize gönderilen bu belgelerin beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak olduğunu hem NATO’ya hem de bu ülkelere söyledik. Şimdi biz bunlara karşı tekrar bunları derleyip toplayıp kendi cevabımızı göndereceğiz. Eğer bir müzakere zemini olacaksa bizim gönderdiğimiz belge üzerinden olması gerektiğini dün de bugün de genel sekretere söyledik. Sonuçta ne zaman diye sorusunu cevaplamak doğru olmaz. Çünkü bu ülkeler ne zaman nasıl bu endişelerimizi karşılayacaklar? Top şu anda onların tarafında. Onlardan da ayrıca bir mektup değil de yazılı bir şekilde cevapları beklendiğimizi bir kere daha hatırlatmak isterim” değerlendirmesinde bulundu.

“Terör tehdidine karşı gerekli tedbiri almamız lazım”

İki ülke tarafından endişelerin karşılanması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, iki ülkenin savunma sanayi ihracatı konusundaki kısıtlamaları da kaldırması gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu, PKK/YPG terör örgütünün Türkiye topraklarına saldırılar düzenlendiğini, insani yardımların önünde engel olduğunu vurgulayarak, “ABD ve Rusya bu bölgeden bu teröristleri temizleyeceğine dair söz vermişti, anlaşmıştık ama yerine getiremediler. Elbette ki Türkiye’ye yönelik ve bu sahadaki çalışmalara yönelik terör tehdidine karşı gerekli tedbiri almamız lazım” şeklinde konuştu.

“Rusya’dan da olumlu cevap gelirse 4’lü toplantıyı İstanbul’da gerçekleştireceğiz”

Ukrayna’daki gıda yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından çıkamamasından kaynaklı oluşan tahıl krizine ilişkin gelen soruya ise Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti:
“Mayınlardan temizlemek yerine transit hat, güvenlik hat ve güvenli bölge. Güvenli bölgede gerekli denetimler yapılacak gemilerle ilgili. Bunu hızlı bir şekilde yapmamız lazım. Bu detayları görüşüyoruz. Önümüzdeki süreçte Rusya’dan da olumlu cevap gelirse 4’lü toplantıyı İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Buradan bir anlaşma çıkarsa bu işlerin denetimini yapmak için İstanbul’da bir merkez kurulması planlanıyor. Bu denetimler dronlarla da yapılabilir, insansız hava araçlarıyla da yapılabilir. Yeter ki bu mekanizma iyi bir şekilde işlesin. Hem Ukrayna’nın hem de Rusya’nın ihraç edeceği tahıllar ihtiyaç duyan ülkelere ulaştırılsın. Rusya’nın tahılına da ihtiyaç var. Çünkü dünyada tahıl üretiminin üçte birini bu ülkeler yapıyor. Şu anda 40’a yakın ülke ithalatının yüzde 50’sinden fazlasını bu iki ülkeyle bu yapıyor. Rusya’nın da beklentisi sigorta, taşımacılık ve lojistik. İki ülkenin de kabul edebileceği ve herkesin yararına bir şekilde çözülmesi gerekiyor.”

Siyaset

ABD, Ukrayna’ya 400 milyon dolarlık silah yardım paketini duyurdu

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya yapılacak 400 milyon dolarlık yeni silah ve teçhizat paketini açıkladı.

Şara Zehra ÖZBEY
ABD Dışişleri Bakanlığı dün Ukrayna’ya 400 milyon dolarlık yeni silah ve teçhizat paketi duyurdu. Yapılan açıklamada yeni paketin içerisinde, Patriot hava savunma sistemleri ile karadan havaya füze sistemleri, Stinger uçaksavar sistemleri, yüksek mobiliteli topçu roket sistemleri, zırhlı araçlar, tank ve silah mühimmatı ile çok sayıda askeri teçhizatın yer aldığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken yapılacak silah yardımı ile ilgili , “Bugün ABD, Ukrayna’nın cesur halkını desteklemek için 400 milyon dolarlık silah ve teçhizat paketini duyurdu. ABD, Rusya’nın saldırganlığına karşı mücadelede Ukrayna’nın yanında olmayı sürdürecek” dedi.

“ABD, UKRAYNA’YI DESTEKLEME KONUSUNDA LİDER KONUMDA”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yeni açıklanan paket ile ilgili teşekkürlerini dile getirerek, “Joe Biden’a minnettarım. Bu zamanında ve hayati önem taşıyan ABD yardımı, sivil hayatların kurtarılmasına ve ön saflardaki Ukraynalı savaşçıların güçlendirilmesine yardımcı olacak. Bu aynı zamanda şehirlerimizi ve topluluklarımızı Rusya’nın Ukrayna’nın kritik altyapı ve enerji tesislerine yönelik devam eden hava terör saldırılarına karşı daha iyi korumamıza da olanak tanıyacak. ABD, Ukrayna’yı destekleme konusundaki liderlik rolünü sürdürüyor ve bu, tarihi bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

Fahrettin Altun: Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis pazartesi günü ülkemize ziyaret gerçekleştirecek

Türk-Yunan Medya Akademisi Forumu’nda konuşan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis, iki gün sonra 13 Mayıs pazartesi günü ülkemize gerçekleştireceği ziyaretinde yine ikili ilişkilerimizin güçlendirmesi açısından son derece önemli olduğunu ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kübra SONKAYA – Özenç KILIÇ
İSTANBUL-Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul’da düzenlenen ‘Türk-Yunan Medya ve Akademi Forumu’nda konuştu.

Altun ‘’Türkiye ve Yunanistan ilişkileri her şeyden önce bir komşuluk ilişkisidir. Ve bu iki ülkenin coğrafi yakınlığına bağlı olarak şekillenir. Bununla birlikte bu iki ülke jeopolitik anlamda dünyanın en çetin bölgelerinden birinde konumlanmış durumdadır. Türkiye ve Yunanistan’ı bir araya getiren coğrafi yakınlık ve her ikisinin birden muhatap olduğu jeopolitik zorluklar, meydan okumalar, iki ülke ilişkilerini ele alırken bizlerin hiç kuşkusuz sıklıkla referans verdiğimiz unsurlardır. Bununla birlikte Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde dikkate değer bir başka husus daha vardır o da Türkiye ve Yunanistan arasındaki tarihsel kültürel toplumsal bağlardır, müşterek ve derin bağlardan bahsediyoruz.’’ dedi.

‘’BAĞLARIN NE DENLİ GÜÇLÜ OLDUĞUNU ACI TECRÜBELERLE GÖRDÜK’’

İletişim Başkanı Altun, 6 Şubat depremleri ve Yunanistan’da meydana gelen orman yangınları esnasında geliştirilen dayanışma ruhuna dikkat çekti. Altun ‘’Bu bağların ne denli güçlü olduğunu yakın bir zamanda yaşadığımız acı tecrübelerde hep birlikte gördük. Gerek Türkiye’de yaşadığımız 6 Şubat depremleri sürecinde, gerekse Yunanistan’da meydana gelen büyük orman yangınları esnasında ülkelerimizin karşılıklı olarak sergiledikleri dayanışma ruhu, bu yakınlığın somut bir nişanesi oldu. Türkiye ve Yunanistan arasındaki bir dostluk ve dayanışma iradesi, diplomatik girişimler ile hiç kuşkusuz daha da geliştirilmesi, daha da ileriye taşınması gereken bir kazanımdır. Öyle inanıyorum ki Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı olarak sergilenecek samimi gayretler, sadece ülkelerimize de kazandırmayacaktır. Aynı zamanda bölgemize barış istikrar ve refahın gelmesine de katkı sunacaktır. Böylelikle küresel barış istikrar ve güvenliğe de katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

‘’TAM ANLAMIYLA KÜRESEL BELİRSİZLİK ÇAĞINDA YAŞIYORUZ’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyaretine atıfta bulunan Altun, ‘’Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılı aralık ayının başındaki Atina ziyaretlerinde, Türkiye ve Yunanistan arasında tüm dünyaya örnek gösterilecek iş birliklerinin kurulmasının önemini vurgulamışlardır. İkili ve bölgesel faydalarının yanı sıra bu iş birliği girişimlerinin küresel anlamda da ne denli kıymetli ne denli anlamlı olduğunu, zannediyorum söylemeye bile gerek yok. Sadece 2020 yılından bu yana yaşadığımız krizlere dönüp bakalım. Pandemi, ekonomik krizler, gıda krizleri, tedarik zinciri krizleri, enerji krizleri, afetler vs… Yine bunlara eklenen Rusya ve Ukrayna Savaşı, yine 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’de fütursuzca sürdürdüğü ve sadece Orta Doğu‘yu değil tüm dünya barışını tehdit eden saldırıları… Bugün bütün bunları göz önünde bulundurduğumuza şunu açık ve net bir şekilde söylememiz gerekir ki, biz tam anlamıyla bir küresel belirsizlik çağında yaşıyoruz.’’

‘’SAYIN ERDOĞAN VE MİÇOTAKİS’İN İLİŞKİLERİ ÇOK ÖNEMLİ’’

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in iki gün sonra Türkiye’ye geleceğini belirten Altun, ‘’Kıymetli misafirler, yedi yıl sonra ilk kez 7 Aralık 2023 tarihinde Atina’da gerçekleştirilen 5. Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısıyla iki ülke bu potansiyellerden faydalanma iradesini, bizzat liderler düzeyinde ortaya koymuştur. Orada imzalanan 15 farklı iş birliği anlaşması ve Atina bildirgesi, bu gerçeğin en önemli göstergesidir. Yine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis, ortaya koydukları mevcut sorunlarımızın yapıcı diyalog, iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturulması yönündeki irade de çok önemli bir unsurdur. 2021 yılından itibaren başlatılan pozitif gündem girişimi, karşılıklı ziyaretlerle, iş birliği anlaşmalarıyla ve bugün düzenlediğimiz panel gibi organizasyonlarla kökleşmekte, kurumsallaşmaktadır. Bu bizim için büyük bir memnuniyet vesilesidir. Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis, iki gün sonra 13 Mayıs pazartesi günü ülkemize gerçekleştireceği ziyaretinde yine ikili ilişkilerimizin güçlendirmesi açısından son derece önemli olduğunu ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

İsrail Dışişleri Bakanı, BM kararını ‘siyasi tiyatro’ olarak adlandırdı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin’in BM üyeliğinin BMGK’de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısını kabul etti. Karara tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz, “BM adı verilen siyasi tiyatro, gerçeklikten kopuk, sadece terörizmi cesaretlendiren yapay bir karar almıştır” dedi.

Şara Zehra ÖZBEY
BM Genel Kurulu, dün Filistin’e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısını kabul etti. Genel Kurulda yapılan oylamada tasarı 143 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Tasarı 25 ‘çekimser’ oy alırken, aralarında ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan’ın bulunduğu 9 ülke tarafından ise ‘hayır’ oyu aldı. Filistin’in Genel Kurul oturumlarına, BM organları tarafından düzenlenen toplantılara ve BM konferanslarına katılımını sağlayacak şekilde bazı düzenlemelerin kabul edilmesi talep edilen kararda, bunun ‘istisnai olmak kaydıyla ve emsal teşkil etmeyecek şekilde’ yapılacağına dikkat çekildi.

“KARARI DESTEKLEMEYEN ÜLKELERE MİNETTARIZ”

Karar sonrasında İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz tepki göstererek, “BM adı verilen siyasi tiyatro, gerçeklikten kopuk, sadece terörizmi cesaretlendiren yapay bir karar almıştır. İsrail barış istemektedir ve barış ancak taraflar arasında doğrudan müzakere yoluyla sağlanacaktır. İsrail, tarihin ve ahlakın doğru tarafında durmayı tercih ederek bu çarpık hamleyi desteklemeyen ya da işbirliği yapmayan tüm ülkelere minnettardır” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.