Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Devrimsel bir adım atılıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Devrimsel bir adım atılıyor. Kültürümüzde var olan arabuluculuğu unutmuştuk. Bu bize ahilik teşkilatından geliyor. Yıllardır talep ediyorduk. Bizim kültümüzü kapan Batı, sorunları daha çabuk çözüyordu. Bugün tahkim ve arabuluculuk hukuk sistemimizin içine girdi.” dedi.

Emre Akarca
EDİRNE-
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ilk durağu, Keşan TSO oldu. Beraberindeki TOBB Yönetim Kurulu üyeleri ile Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ile Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri ile personel, çevre il ve ilçelerin oda ve borsa başkanları tarafından karşılanan Hisarcıklıoğlu, Keşan TSO hizmet binasında hazırlanan Keşan TSO TOBB Uyum Arabuluculuk ve Çözüm Merkezi’nin açılış kurdelesini kesti. Daha sonra Keşan TSO Konferans Salonu’nda düzenlenen istişare toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu’na, İsmail Şapçı, Keşan TSO olarak gerçekleştirilen hizmetler ile ilgili sunumu yaptı.

“Geciken adalet, adalet değildir”

Keşan’da kesilen kurdele ile açılışı yapılan TOBB Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi hakkında konuşan Hisarcıklıoğlu, “Devrimsel bir adım atılıyor” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Kültürümüzde var olan arabuluculuğu unutmuştuk. Bu bize ahilik teşkilatından geliyor. Yıllardır talep ediyorduk. Bizim kültümüzü kapan batı, sorunları daha çabuk çözüyordu. Geciken adalet adalet değildir, diye bir söz vardır. 100 bin lira alacağı olan bir kişi mahkemeye gidiyor ve 4 yılda ancak çözülüyor. Bugünün 100 bin lirası da enflasyonda eriyip gidiyor, 10 lira olarak alıyorsunuz. Biz de önümüzün açılmasını istedik ve Cemil Çiçek Adalet Bakanlığı görevindeyken bunu destekledi. Bugün tahkim ve arabuluculuk hukuk sistemimizin içine girdi.”

Bugüne kadar çözüme kavuşmak için gelen TOBB Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’ne gelen dosya sayısının 3 milyonu bulduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bunun yüzde yetmişi anlaşmayla çözümlendi. Sorunlar artık uzlaşarak çözülüyor, iki tarafın da rızası var ve el sıkışıyorlar. Mahkemelerde 4 yıl süren bir dava, burada 3 ay sürüyor. Bunu odalarınızda kullanın, siz kazançlı çıkacaksınız. Verilen karar kesin karar, mahkemeye gitmenize de gerek yok ve masraf da yarıya iniyor.” derken sistemin çalışma şeklini anlattı.

“Yaklaşık 6 buçuk saat, çözümleri ile birlikte anlattık”

Hisarcıklıoğlu, daha sonra pandemi dönemini dünya ülkelerine kıyasla en az hasarla atlatan ülkenin Türkiye olduğunu söylerine ekledi. Bu konuda 365 oda ve borsa başkanının katkısı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu sorunların ivedilikle çözüldüğünü söyleyerek, “Herhangi bir kardeşimizin sorunu varsa başkanlarına aktardılar, başkanlar da bize aktardı. Sonrasında biz hepsini topladık ve Cumhurbaşkanı başta olmak üzere tüm bakanlara ilettik. 230’a yakın talebin yüzde 97’si çözüldü. Bundan daha hayırlı bir iş mi olur? Bizim görevimiz çözüm mekanizmasına iletmek. Geçen ay başkanlarımızla beraber Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ekonomiden sorumu bakanlar ile bir araya geldik. Orada sorunlar birinci ağızdan ilettik. Yaklaşık 6 buçuk saat, çözümleri ile birlikte anlattık. Daha sonra Merkez Bankası Başkanımızla, sektör meclisi başkanlarımızı bir araya getirdik. İhracat ve döviz bozmada yaşadıkları sorunları anlattılar.” sözleriyle de ilgili konuların yetkilileriyle görüşmelerini aktardı.

“TOGG’a Keşan’da bineceğiz”

Son olarak 2022 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır olması beklenen TOGG için konuşan Hisarcıklıoğlu, “2017 yılında bir görev üstlendik. Türk insanının 120 yıllık hayali, 60 yıl önce yarıda kalmış bir hayalimiz vardı. Bu da Türk markasıyla Türkiye’nin otomobilinin üretilmesiydi. Bize bu görev verilince bu işi yarız dedik. 15 yıl çağrıda bulunuldu, kimse çıkmadı. Biz de Türk iş dünyası olarak bunu yaparız dedik. Allah nasip ederse tüm IP hakları bizim, yüzde 51’i yerli ve Türkiye’nin ilk otomobili TOGG’un fabrikasını 29 Ekim’de açacağız. İnşallah Mart ayında da Keşan’da bineceğiz.” diye konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile beraberindeki heyet, daha sonra Keşan TB hizmet binasına geçti. Hisarcıklıoğlu burada da; Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Edirne TB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz ile Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri, borsa üyeleri ve personel tarafından karşılandı.

TOBB olarak Keşan’a bir okul yapacaklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının, tarım ile hayvancılığın, dünyanın 1 numaralı sektörü olduğunu öğrettiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Sıkıntılarınız var. Gereken yerlere de iletiyoruz. Ancak son 10 yılda dünyada fiyatı en çok artan şey ne altın ne akaryakıtın, hiçbir hammadde tarım ve hayvancılık kadar artmadı. Dünya nüfusu her yıl Türkiye’ye ilave oluyor. Bunlar tüketecek. Allah bize müthiş bir coğrafya vermiş. Eğer bu coğrafyayı doğru akılla, ilimle eker ve biçersek, hayvanlarımızı doğru yetiştirirsek, dünyayı besleriz. Önümüzdeki dönem, dünyayı besleyen dünyanın lideri olacak. Ne kendiniz ne de çocuklarınız bu işten vazgeçmeyin. Sıkıntısız iş yok. Sıkıntılarınızı, oda-borsa başkanlarımız ile birlikte 1 ay önce 6 bakana ilettik. Finans konusunda da Merkez Bankası Başkanımız ile 4 saat süren bir toplantı yaptık. Herkes derdini anlattı. Kamu Bankası genel müdürleri ile 6 saat süren toplantıda sorunlar iletildi.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Hepsiburada Moda Haftası başladı

Hepsiburada, 10 bin marka ve birçok üründe geçerli olan Moda Haftası‘nın başladığını duyurdu. 16 Mayıs’a kadar sürecek olan etkinlik kapsamında moda, kozmetik ve giyilebilir teknoloji ürünlerinde müşteriyi, peşin fiyatına 12 taksit, Hepsiburada limiti ve kapıda kolay iade gibi avantajlar bekliyor.

İSTANBUL-Moda Haftası kapsamında 4 gün boyunca erkekler ve kadınlar için giyim, çanta-ayakkabı, saat, gözlük & aksesuar, kişisel bakım, giyilebilir teknoloji ürünlerinde cazip kampanyalarla alışveriş yapılabilecek.

Peşin fiyatına 12 taksit imkanı ile bütçeleri zorlamadan alışveriş keyfinin yanı sarı, Hepsiburada limiti ile kartsız taksitle ödeme ve kapıda kolay iade gibi avantajlar da Moda Haftası’nda kullanıcıları bekliyor. Moda tutkunları, ‘İyi fiyata süper görün’ mottosuyla hayata geçen etkinlikte tarzını yansıtacak ürünlere uygun fiyatlarla sahip olabilecek.

ÖZEL İNDİRİMLERLE AVANTAJLI ALIŞVERİŞ

Erkekler ve kadınlar için geniş bir yelpazede, binlerce markanın milyonlarca ürününün yer alacağı Moda Haftasında, giyim ürünleri, saat, gözlük ve aksesuar çeşitleri, kişisel bakım ve kozmetik ürünleri, akıllı saatler ve bileklikler gibi giyilebilir teknolojiler avantajlı fırsatlarla sunuldu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Yıllık 2 bin tarımsal Ar-Ge projesi yürütüyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal alanda Ar-Ge’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın, ülkenin geleceğine yapılan yatırım olduğunu söyleyerek, “Güçlü tarımsal Ar-Ge alt yapımızla, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle iş birliği içerisinde çalışıyor, yıllık yaklaşık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz” dedi.

Taha AYHAN- Ali Eren İĞDE
ANKARA-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde ‘2024 Uluslararası Tarım Teknolojileri Festivali’nin açılışına katıldı. Bakan Yumaklı, tarımsal üretimlerini geliştirmek ve dünyayla rekabet gücünü arttırmak için son dönemde önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bitkisel üretimden hayvansal üretime, su ürünleri üretiminden tarımsal Ar-Ge’ye, kırsal kalkınma yatırımlarından su ve sulama yatırımlarına, birçok alanda üretimi ve üreticimizi destekledik. Yıllık 69,2 milyar dolarlık tarımsal hasılayla; Avrupa’da 1’inci, dünyada ilk 10 ülke arasına girdik. Bunların sonucunda bugün 85 milyon nüfusumuzun ve 60 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacını sorunsuz karşıladık ve karşılamaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra; 31 milyar dolar tarımsal ürün ihracatımızla ekonomimize önemli katkı sağlıyoruz. Hem ihtiyacımız olan gıdayı üretiyoruz, hem de ürettiğimiz gıdanın fazlasını ihraç ediyoruz. Ancak bu başarı bizde rehavet oluşturmamalı. Son 10 yıl içinde ülkemizin bulunduğu coğrafyada önemli değişimler oluyor. Savaşlar, pandemi, afetler, iklim değişikliği, nüfus artışı. Bu sıraladığım bütün risk faktörleri, başta tarım sektörümüz olmak üzere, tüm alanlarda ekonomimizi etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. İşte biz bu risk faktörlerini yeni normal olarak tanımlıyoruz. Uzun değil, 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar, Türkiye nüfusu da 105 milyon olacak. Bu durum gıdaya olan talebin yüzde 70 daha fazla olacağını gösteriyor. Ülkemiz gıda üretimi noktasında büyük bir potansiyele ve üretim kabiliyetine sahip. Ülkemiz tarımını geleceğe taşıyacak olan insan kaynağını yetiştirme ile bilim ve teknoloji üretme konularında üniversitelerimize büyük görevler düşüyor” ifadelerini kullandı.

‘POLİTİKALARIMIZDA AR-GE VE İNOVASYON KONUSUNUN AYRI YERİ VAR’

Bilim ve teknolojinin her alanda geliştiği bir çağda yaşadıklarını aktaran Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Tarımsal alanda Ar-Ge’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın, bu ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu çok iyi biliyoruz. Bakanlık politikalarımızda Ar-Ge ve inovasyon konusunun ayrı bir yeri var. Bugün Türkiye, bulunduğu coğrafyanın en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkesinden biri. Tarımsal Ar-Ge anlamında; 49 araştırma enstitümüz, 300 laboratuvarımız, 2 binden fazlası akademik seviyede olmak üzere 6 bin 500 personelimiz ile ihtiyaç duyulan her alanda ülkemizin hizmetindeyiz. Güçlü tarımsal Ar-Ge alt yapımızla, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle iş birliği içerisinde çalışıyor, yıllık yaklaşık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Bu çalışmalarla üreticimizin verimli ve kaliteli ürün almasını sağlıyoruz. Araştırma kurumlarımızda; tarla bitkilerinde 1004, bahçe bitkilerinde 1041 yerli ve milli tohumluk çeşidi geliştirdik. Ata Tohumu Projesi kapsamında, farklı türlerde 37 yerel çeşidi tescil ettik ve koruma altına aldık. Tarımsal üretimin geleceğinin teminatı olan 318 bin genetik materyali gen bankalarımızda koruyoruz. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz bir dönemdeyiz. Bunun için kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı tohum çeşitleri geliştiriyoruz. Bu bağlamda, 79 tohumluk çeşidi geliştirdik ve çiftçilerimizin hizmetine sunduk.”

‘HİBE DESTEKLERİNE ÖNEMLİ YENİLİKLER GETİRDİK’

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimde gençlerin söz sahibi olması için genç girişimcilerine hibe destekleriyle pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, “Buradaki temel amacımız, kırsalda teknolojiyi ve inovasyonu üretime katarak, üretimde verimliliği sağlayan genç ve kadın çiftçi sayısını arttırmak. Çünkü artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için daha az kaynak kullanarak, daha çok üretmemiz gerekiyor. Bu kapsamda ekonomik yatırımlar ve IPARD programları ile genç ve kadın girişimcilerimizin projelerine ekstra puan ve hibe desteği veriyoruz. Bu yıl hibe desteklerimizle ilgili önemli yenilikler getirdik. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı’nda hibe desteğine esas proje limitlerini 7 milyon TL’den, 14 milyon TL’ye yükselttik. 42 ilde uyguladığımız IPARD programını da 81 ilimize yaygınlaştırdık. Yeni hayvancılık yol haritamız kapsamında; hayvancılık desteklerimizde gençlere ve kadınlara daha çok destek vereceğiz. Bunun yanı sıra; tarım ve ormancılık alanında yükseköğrenim görmüş gençlerimizin sektöre yatırım yapması için Uzman Eller Projesi’ni başlattık. Projeyle tarımsal üretime katma değer sağlayan her projeye 250 bin lira hibe desteği sağlıyoruz. TARSİM, ORKÖY ve daha birçok alanda kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz” dedi.(DHA)


Okumaya devam et

Ekonomi

2024 yılı Mart ayı cari işlem açığı yüzde 13,4 oranında azalışla 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşti

Ticaret Bakanlığı: 2023 yılı Mart ayında 5,2 milyar dolar olan cari işlemler açığı, 2024 yılı Mart ayında yüzde 13,4 oranında azalışla 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.(DHA)


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.