Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

“Emekliler ile emekli olmadan çalışanların arasındaki SGK prim farkı giderilecek”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, “Emekliler ile emekli olmadan çalışanların arasındaki SGK prim farkı giderilecek” dedi.

Doğukan Gürel – Mert Cerrahoğlu
ANKARA-
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışma takviminin belirlendiği toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapıldı. Bakan Vedat Bilgin ile görüştükten sonra TİSK Başkanı Akkol, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve belirlenecek asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. İşverenler ve çalışanlara yönelik ideal bir çözümün üretilmesi için kamu-işçi-işveren ayrımı yapmadan belirli önerilerin paylaşıldığını dile getiren Akkol, “Çalışma hayatı için ve işverenler için birkaç süreçle ilgili önemli bir gün yaşıyoruz. EYT, uzun süredir çalışma hayatının gündeminde. Milyonlarca çalışma arkadaşımızın da çözüm beklediği bir konu. Devletimiz son birkaç haftada yoğun olmak üzere bu konunun çözülmek üzere olduğunu ve yakın zamanda da bu konuyla ilgili bir açıklama yapılacağını birkaç kez paylaştı” ifadelerini kullandı.

“Emekliler ile emekli olmadan çalışanların arasındaki SGK prim farkı giderilecek”

İşverenlerin beklentileriyle ilgili geniş çerçeveli bir çalışmanın bugün tekrardan Bakan Bilgin’e sunulduğunu belirten Akkol, “Emekli olup çalışmaya devam edecek arkadaşlarımızın SGK primi ve işveren maliyeti artıyor. TİSK bir anket yaptı Temmuz ve Ağustos aylarında, oldukça yüklü sayıda EYT çerçevesindeki çalışanın katıldığı. Şunu gördük yüzde 80’in üzerinde çalışma arkadaşımız iş hayatına devam etmek istiyor. Devletin emeklilik maaşını almak ama aynı zamanda da işletmesinde çalışmaya devam etmek istiyor. İşverenlere sorduğumuzda da yine çok büyük bir oranda işveren bu istihdam işini devam ettirmek istiyor. Bir uyum görüyoruz, bu uyumun kaybolmamasını istiyoruz. SGK’da bir maliyet artışı söz konusu eğer emekli çalıştırırsanız. Bu hem istihdamın devamı hem işverenler için bir risk. Dolayısıyla bu konuyu birkaç aydır gündeme getiriyoruz. Bakanımız müjdeli haberi geçtiğimiz haftalarda kapalı bir toplantıda vermişti. Emekliler ile emekli olmadan çalışanların arasındaki SGK prim farkı giderilecek. İşverenlere ilave bir maliyet olmadan istihdam ilişkisi devam edecek” diye konuştu.

Kıdem tazminatları için işverene düşük faizli kredi imkanı sunulacak

Emekli olacak çalışanların kısa bir süre içerisinde emekli olması durumunda işveren için ağır yük olacağını dile getiren Akkol, “Emekli olacak çalışanların aynı anda, hatta aynı günde emekli olması durumunda işverenler için çok ciddi bir finansman problemi doğması söz konusu. Büyük ve küçük işletmeleri düşünün oldukça yüklü sayıda emekliden bahsediyoruz. Aynı gün kıdem tazminatının alınması durumunda bir finansman sıkıntısı içine girme durumu. Bu durumda da çalışanın mağdur olma ihtimali var. Sayın bakanımız az evvel yine müjdeyi verdi; Hazine ve Maliye Bakanımızın da destek olduğunu ifade etti. Kredi Garanti Fonun’dan (KGF) işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini az evvel aldık. Kıdem tazminatları ile ilgili çok uygun kredi faiziyle bu anlamda işverenlere destek olunacak. Kıdem tazminatları da dolayısıyla çalışanlara gidecek” şekline konuştu.

“Yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması durumunda üretimi, ihracatı etkileyen durumlar olabiliyor”

Akkol şöyle devam etti:
“Kritik bazı sektörlerde ve şirketlerde yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması durumunda üretimi, ihracatı etkileyen durumlar olabiliyor. Bazı departmanlar komple emekli olabiliyor. Özellikle kıdemin önemli olduğu sektörlerde iş sağlığı ve güvenliği riskleri doğabilecek. Biz de ülke olarak çalışma arkadaşlarımızı mağdur etmeden aynı üretimin, ihracatın devamlılığına mani olmadan bir planlama dahilinde emekliliklerini organize ediyor olmamız gerekiyor. Bu konunun yine ülke için önemli olduğunu düşünüyoruz.”

“Asgari ücrette rakam var ama bunu zikretmek sürece de saygısızlık olacaktır”

Asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulunan Akkol, “Asgari ücrette rakam var ama bunu zikretmek sürece de saygısızlık olacaktır. Komisyonun bu rakamları detaylı bir şekilde paylaşacağını öngörüyoruz. Burada benim şahsi görüşüm şu, yeteri kadar rakam zikrediliyor. Sabah 7’de haber programları ile başlıyoruz, gece 12’de, 1’de asgari asgari ücret. Tabii ülke için çok önemli bir konu ama bazen altında çok analiz olmayan, gerçekçi olmayan, yüksek veya alçak rakamlar konuşuluyor” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Borsa İstanbul’da tarihi zirve

 Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 10.000 puanı aşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü.

İSTANBUL-Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Haftaya 76,83 puan ve yüzde 0,77 artışla 9.992,45 puandan rekor seviyede başlayan BIST 100 endeksi, tarihinde ilk kez 10.000 puanı aştı.

Okumaya devam et

Ekonomi

2024’TE EVLENMENİN MALİYETİ 750 BİN TL

ABDULLAH GONCA
ANKARA-
Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yuva kuracak çiftlerin yaptığı harcamalar başta mobilyacı, beyaz eşyacı, kuyumcu, tekstilci olmak üzere 415 meslek koluna birden etki ediyor. 2023 yılında 565 bin çift evlendi. Bu yıl da artan nüfusa rağmen yaklaşık 600 bin çiftin evleneceğini öngörülüyor. Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi.

-“ALTIN FİYATLARI SON 1 YILDA YÜZDE 100’E YAKIN ARTTI”

Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti beyaz eşyasından koltuk takımına, düğün salonundan ziynet eşyalarına, kuaförden organizasyon giderlerine kadar 500 bin TL’den başlıyor, 750-800 bini hatta neredeyse 1 milyonu buluyor. Ancak döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma olanaklarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu.

-“GEÇTİĞİMİZ YIL DÜĞÜNLER PİYASAYA 300 MİLYAR TL KATKI SAĞLADI”

Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Ekonomik güven endeksi 99,0 oldu

 Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

İSTANBUL-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 80,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.