Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun’da kurbanlık fiyatları belli oldu

Samsun’da kurbanlık hayvanların canlı kilo fiyatı belli oldu.
Kurban Bayramı, 20 Temmuz Salı günü İslam alemi tarafından karşılanacak. Birçok Müslüman bu dini günde bayram namazının ardından kurbanlarını kesmeye başlayacak. Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, bayrama kısa bir süre kala Samsun’da kurbanlık hayvanların canlı kilo fiyatının belli olduğunu açıkladı.

“Dana 30, düve 29, inek kilo 26 TL, koyun ve keçi canlı kilo ise 35 TL”

Belli olan kurbanlık fiyatları hakkında bilgi veren Erdal Doğan, “Bu sene kurbanlık erkek dana canlı kilo fiyatı 30 TL. Dişi düve canlı kilo fiyatı 29 TL. Damızlık vasfını yitirmiş inek canlı kilo 26 TL. Koyun ve keçinin de canlı kilo fiyatı 35 TL. Geçen sene fiyatlar bunun biraz daha altındaydı. Kurbanlık hayvan varlığı bakımından 20 bin civarında büyükbaş, 15 bin civarında da küçükbaş kurbanlık var. Vatandaşlar şimdiden kurbanlıklarını alabilir” dedi.

“Hayvanın yaşını belli eden en önemli etken dişlerdir”

Her hayvanın kurbanlık vasfı taşımadığına da değinen Doğan, şunları söyledi:
“Vatandaşlar kurban vasfını taşıyan hayvanları bu işi bilen mahir insanlarla birlikte alsınlar. Kurban olamayacak, yaşını tamamlamamış hayvanları almasınlar. Şu anda hayvan ırklarından dolayı bazı genç hayvanlar çok cüsseli ve büyük görünüyor. O cüsseye aldanmasınlar. Kurbanlık alırken öncelikle hayvanın ağzına bakmaları gerekir. Ön dişlerinde süt düşünün düşüp de 2 tane kapak dediğimiz dişlerinin açılmasına riayet etsinler. Çünkü yaşı öğrenmenin en garanti yöntemi kapak atıp atmadığıdır. Bazı hayvanlarda kulak küpesinde yaşı tamamlamış gibi görülebilir ama en garanti yöntem, dişlere bakmaktır.”(iha)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Yıl sonu enflasyon tahmini belli oldu

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı: “Yıl sonu enflasyon hedefimizi yüzde 38’e çıkarıyoruz” (Karahan’ın açıklamalarını alttaki YouTube linkimizden canlı izleyebilirsiniz)

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: Yıl sonu enflasyon hedefimizi yüzde 38’e çıkarıyoruz. Enflasyon Mayıs ayında zirveyi görecek. Haziran ayından itibaren ise istikrarlı bir şeklide düşmeye başlayacak. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TCMB: Menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan açıklamada, finansal istikrarı güçlendirecek şekilde makroihtiyati politikaların sadeleştirilmeye devam edildiği ve bu doğrultuda menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemenin yürürlükten kaldırıldığı belirtildi.

ANKARA-TCMB’den kamuoyunu bilgilendirmek adına yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam etmektedir. 6 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda menkul kıymet tesisi düzenlemesine yönelik sadeleşme adımları duyurulmuş ve söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planlandığı açıklanmıştı. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır” denildi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.