Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Eğitim

Bakan Selçuk, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Paneli’ne katıldı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Paneline katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Panaeli’ne katıldı. Millet Kütüphanesi’nde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen panele 81 ilin Çocuk Hakları İl Komitelerinden gelen çocuklar katıldı. Bakan Selçuk burada yaptığı konuşmasında çocuk işçiliği ile mücadelede Milli Eğitim Bakanlığı’nın uyguladığı politikaları ve başlattığı projeleri anlattı.
Çocukların üstün yararının gözetilmesinin en önemli görevlerinden biri olduğunu söyleyen Bakan Ziya Selçuk, “Her türlü sosyal, duygusal, akademik, bilişsel, ahlaki değerlerle donanım donanmadıklarından emin olmak bizim sorumluluğumuz altında” ifadelerini kullandı.

“Toplumumuzu daha yüksek bir bilinçle bilinçlendirme konusunda çalışmalara ihtiyacımız var”

Çocuk işçiliğinin sanayi toplumunun başladığı ülkelerde ciddi tartışmalara konu olduğunu ve hala bu tartışmaların devam ettiğini söyleyen Ziya Selçuk, “Bizim buradaki temel bakış açımız fırsat adaleti ile ilgili yani her çocuğun eğitim fırsatına, eğitimle ilgili nitelikli imkanlara ulaşabilmeleri fırsat adaletinin temelini oluşturuyor. Toplumumuzu daha yüksek bir bilinçle bilinçlendirme konusunda çalışmalara ihtiyacımız var. Bizim bu konuda yetişkin eğitimi faaliyetlerimiz ve Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğümüzün çatısı altında yetişkinlere yönelik olarak; çocuklarımızın aldığı eğitim, eğitimin neden önemli olduğu, çocuklarımızın eğitimindeki süreçler. Bu şekilde farkındalık geliştirme amaçlı yetişkin eğitimlerimiz var ve bunlar son hızla devam ediyor” şeklinde konuştu.


“Eğitime erişim konusunda çalışmalarımız var”

Çocuk işçiliği sorununun eğitimle alakalı bir sorun olduğunu belirten Selçuk, “Çocuğun eğitime erişimi, devamı ve nitelikli bir eğitim alması önemli çünkü bu takip edildiğinde çocuk işçiliği ile ilgili problemlerin önemli bir kısmı çözülmüş oluyor. Örneğin mevsimlik tarım işçileri var ve bunlar göçer ya da yarı göçer olarak yaşıyorlar bu ailelerin çocuklarının eğitime erişimi konusunda çalışmalarımız var. Tüm bu bahsettiğim hususları ‘2023 Eğitim Vizyonu’ belgemizde ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.
Yüzde 100’e yakın başarı
Çocuk işçiliği ile mücadeleden de bahseden Bakan Selçuk, “İlçelerimizde mevsimlik tarım işçileri ile ilgili olarak göçer veya yarı göçer ailelerin takip edilmesi. Bunlarla ilgili takip ekiplerinin kurulması, E-okul yönetim bilgi sisteminde düzenleme yapılaması, bu öğrencilerin kayıtlarının yenilenebilmesi, nakillerinin kolaylaştırılması gibi çok sayıda önlem alınmış durumda. Bu takipler anlık olarak da sürdürülüyor.

Çocukların eğitimlerden mahrum olmaması içinde taşımalı eğitim imkanları oluşturuldu. Şartlı eğitim yardımları önemli. Okula devam da 2003 yıllarından itibaren kız çocuklarının okula devamlılığına bakarsanız yüzde yüze yakın bir başarı elde edildiğini görürünüz. Çünkü şartlı eğitim yardımlarının da çok büyük katkıları oldu” ifadelerine yer verdi.

Verilen eğitim kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalarda bulunulduğunu ifade eden Selçuk, öğrencilerin okullara devam durumlarının kontrol edildiğini ve aynı zamanda okullarda kaliteli vakit geçirmeleri için sportif faaliyetlere de ağırlık verdiklerini bunun yanı sıra doğa sevgisinin çocuklara aşılanması için uluslararası birçok kuruluşla belirtti.

Eğitimin yılın ve hayatın her dönemi devam ettiğine dikkat çeken Bakan Selçuk, yaz aylarında öğrencilerin eğitim ve öğretimden geri kalmamaları için görevlendirmeler olduğunu ve belirli nedenlerle okuldan kopmuş çocuklarında Meslek Eğitim Merkezleri ile ilişkilendirildiğini söyledi.

“Sorumlulukları ortak vicdani bir paydada buluşturup, hep beraber bu konuda çok daha fazla yol almamız gerekir”

Çocukların eğitimi ve çocuk işçiliği ile mücadelede kurumların ortak paydalar etrafında buluşması gerektiğini söyleyen Selçuk, “Bakanlıklarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, diğer devlet kurumlarının hatta özel kuruluşların sorumlulukları da var. Bütün bu sorumlulukları ortak vicdani bir paydada buluşturup, hep beraber bu konuda çok daha fazla yol almamız gerekir” dedi.(iha)


Eğitim

KPSS Lisans oturumları sıralamaları yenilendi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) lisans oturumlarına katılan adayların yeni sınav sonuçlarına göre branş bazında sıralamalarının açıklandığını bildirdi.

ANKARA-ÖSYM‘den yapılan yazılı açıklamada, 2024-KPSS Lisans oturumlarına katılan adayların yeni sınav sonuçlarına göre branş bazında sıralamaları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne yansıtıldığı belirtilerek, “Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle branş bazında sıralamalarını öğrenebilecektir. Branş bazında sıralamalar; adayları bilgilendirme amacıyla oluşturulmuş, kendileri ile aynı alanda sınava giren diğer adaylar arasında kendi başarı durumlarını değerlendirmelerine imkan veren bir hizmettir. Görüntülenen sayfa, belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır. Branş bazında sıralama işlemleri adayların, (YÖKSİS sistemi üzerinden çekilmiş olan) ÖSYM sistemi üzerinde ilgili işlemlerin yapıldığı tarih itibarıyla aktif olarak bulunan eğitim bilgileri ve bu tarih itibarıyla sistemde aktif eğitimi gözükmeyen adayların ise başvuruda belirttikleri eğitim bilgileri baz alınarak hazırlanmıştır” denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen öğretmen alımlarında KPSS P10, P120 ve P121 puan türlerinin kullanıldığı aktarılan açıklamada, “MEB tarafından öğretmenliğe atanacakların sıralamaları; alanlara göre mezun oldukları yükseköğretim programları, mezun oldukları yıllar ve öncelikleri,Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına göre kontrol edilerek ve adayların alan bazındaki başvuruları esas alınarak belirlenmektedir. Bu nedenle öğretmen adaylarının branş bazında sıralama bilgilerini kontrol ederken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Eğitim

Üniversite öğrencilerine 2 aylık burs ve kredi ödemesi

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne ilk defa burs ve kredi başvurusunda bulunan öğrencilerin ekim ve kasım aylarını içerecek şekilde 2 aylık ödeme alacağını duyurdu.

Mikail KARAMAN
ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından taahhütnamesini onaylayan yükseköğrenim öğrencilerinin beklediği ödemeler, öğrencilerin hesabına yatırılmaya başlandı. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne ilk defa burs/kredi başvurusunda bulunan öğrenciler, ekim ve kasım aylarını içerecek şekilde iki aylık ödeme alacak.

ÖDEMELER BAŞLADI

Öğrencilerin T.C. kimlik numaralarının son hanesine göre yapılacak ödemeler, ilk defa burs/kredi alacak öğrenciler için 18-22 Kasım 2024 tarihlerinde yatırılacak. T.C. kimlik numarasının son hanesi ‘0’ olan öğrencilere 18 Kasım’da, ‘2’ olan öğrencilere 19 Kasım’da, ‘4’ olan öğrencilere 20 Kasım’da, ‘6’ olanlara 21 Kasım’da, ‘8’ olan öğrencilere ise 22 Kasım’da burs/kredi ödemesi yapılacak. Sadece ilk ödeme için geçerli olan bu tarihlerde öğrenciler burs/kredilerini Ziraat Bankası ATM’lerinden çekebilecek. 2024 yılı burs/kredi miktarları baz alındığı için lisans öğrencilerine 2 bin TL, yüksek lisans öğrencilerine 4 bin TL, doktora öğrencilerine 6 bin TL üzerinden 2 aylık burs/kredi ödenecek.(DHA)

Okumaya devam et

Eğitim

20 bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmen ataması için tercih sürecinin başladığını açıkladı.

ANKARABakan Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “20 bin öğretmen atamamız için tercih sürecimiz başlıyor. Kesinleşen puanlara göre oluşan sıralamalar, öğretmen adaylarımızın tercih ekranında yer alacaktır. Tercih başvuru süreci 20 Kasım saat 16.00’da sona erecektir. Öğretmen adaylarımıza ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.