Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Eğitim

Bakan Selçuk, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Paneli’ne katıldı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Paneline katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Panaeli’ne katıldı. Millet Kütüphanesi’nde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen panele 81 ilin Çocuk Hakları İl Komitelerinden gelen çocuklar katıldı. Bakan Selçuk burada yaptığı konuşmasında çocuk işçiliği ile mücadelede Milli Eğitim Bakanlığı’nın uyguladığı politikaları ve başlattığı projeleri anlattı.
Çocukların üstün yararının gözetilmesinin en önemli görevlerinden biri olduğunu söyleyen Bakan Ziya Selçuk, “Her türlü sosyal, duygusal, akademik, bilişsel, ahlaki değerlerle donanım donanmadıklarından emin olmak bizim sorumluluğumuz altında” ifadelerini kullandı.

“Toplumumuzu daha yüksek bir bilinçle bilinçlendirme konusunda çalışmalara ihtiyacımız var”

Çocuk işçiliğinin sanayi toplumunun başladığı ülkelerde ciddi tartışmalara konu olduğunu ve hala bu tartışmaların devam ettiğini söyleyen Ziya Selçuk, “Bizim buradaki temel bakış açımız fırsat adaleti ile ilgili yani her çocuğun eğitim fırsatına, eğitimle ilgili nitelikli imkanlara ulaşabilmeleri fırsat adaletinin temelini oluşturuyor. Toplumumuzu daha yüksek bir bilinçle bilinçlendirme konusunda çalışmalara ihtiyacımız var. Bizim bu konuda yetişkin eğitimi faaliyetlerimiz ve Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğümüzün çatısı altında yetişkinlere yönelik olarak; çocuklarımızın aldığı eğitim, eğitimin neden önemli olduğu, çocuklarımızın eğitimindeki süreçler. Bu şekilde farkındalık geliştirme amaçlı yetişkin eğitimlerimiz var ve bunlar son hızla devam ediyor” şeklinde konuştu.


“Eğitime erişim konusunda çalışmalarımız var”

Çocuk işçiliği sorununun eğitimle alakalı bir sorun olduğunu belirten Selçuk, “Çocuğun eğitime erişimi, devamı ve nitelikli bir eğitim alması önemli çünkü bu takip edildiğinde çocuk işçiliği ile ilgili problemlerin önemli bir kısmı çözülmüş oluyor. Örneğin mevsimlik tarım işçileri var ve bunlar göçer ya da yarı göçer olarak yaşıyorlar bu ailelerin çocuklarının eğitime erişimi konusunda çalışmalarımız var. Tüm bu bahsettiğim hususları ‘2023 Eğitim Vizyonu’ belgemizde ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.
Yüzde 100’e yakın başarı
Çocuk işçiliği ile mücadeleden de bahseden Bakan Selçuk, “İlçelerimizde mevsimlik tarım işçileri ile ilgili olarak göçer veya yarı göçer ailelerin takip edilmesi. Bunlarla ilgili takip ekiplerinin kurulması, E-okul yönetim bilgi sisteminde düzenleme yapılaması, bu öğrencilerin kayıtlarının yenilenebilmesi, nakillerinin kolaylaştırılması gibi çok sayıda önlem alınmış durumda. Bu takipler anlık olarak da sürdürülüyor.

Çocukların eğitimlerden mahrum olmaması içinde taşımalı eğitim imkanları oluşturuldu. Şartlı eğitim yardımları önemli. Okula devam da 2003 yıllarından itibaren kız çocuklarının okula devamlılığına bakarsanız yüzde yüze yakın bir başarı elde edildiğini görürünüz. Çünkü şartlı eğitim yardımlarının da çok büyük katkıları oldu” ifadelerine yer verdi.

Verilen eğitim kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalarda bulunulduğunu ifade eden Selçuk, öğrencilerin okullara devam durumlarının kontrol edildiğini ve aynı zamanda okullarda kaliteli vakit geçirmeleri için sportif faaliyetlere de ağırlık verdiklerini bunun yanı sıra doğa sevgisinin çocuklara aşılanması için uluslararası birçok kuruluşla belirtti.

Eğitimin yılın ve hayatın her dönemi devam ettiğine dikkat çeken Bakan Selçuk, yaz aylarında öğrencilerin eğitim ve öğretimden geri kalmamaları için görevlendirmeler olduğunu ve belirli nedenlerle okuldan kopmuş çocuklarında Meslek Eğitim Merkezleri ile ilişkilendirildiğini söyledi.

“Sorumlulukları ortak vicdani bir paydada buluşturup, hep beraber bu konuda çok daha fazla yol almamız gerekir”

Çocukların eğitimi ve çocuk işçiliği ile mücadelede kurumların ortak paydalar etrafında buluşması gerektiğini söyleyen Selçuk, “Bakanlıklarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, diğer devlet kurumlarının hatta özel kuruluşların sorumlulukları da var. Bütün bu sorumlulukları ortak vicdani bir paydada buluşturup, hep beraber bu konuda çok daha fazla yol almamız gerekir” dedi.(iha)


Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Eğitim

2025-LGS başvuru ve uygulama kılavuzu yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı’nca Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ilişkin başvuru ve uygulama kılavuzu yayımlandı. Öğrenciler, başvurularını 2-11 Nisan 2025 tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapabilecek.

 Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL
ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; 2025 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, ‘www.meb.gov.tr’ adresinde yayımlandı. Kılavuzda resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları 8’inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılacak merkezi sınavla ilgili usul ve esaslara yer verildi. LGS kapsamında 15 Haziran 2025’te düzenlenecek merkezi sınav başvuruları, 2-11 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Katılımın isteğe bağlı olduğu sınava girmek isteyen öğrenciler, başvurularını e-Okul sistemi üzerinden yapabilecek. Okul müdürlükleri, başvuru sürecinde öğrencilere rehberlik edecek. Başvurular, 14 Nisan 2025 tarihine kadar okul müdürlükleri tarafından onaylanacak. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda eğitim gören öğrenciler, başvurularını yayımlanan kılavuzda bulunan formu doldurarak yapacak. Öğrenciler, başvurularının durumunu elektronik ortamdan takip edebilecek.

SINAVIN KAPSAMI

Sınavda, 8’inci sınıf öğretim programlarındaki kazanımlar esas alınacak ve öğrencilerin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç gibi becerilerini ölçecek sorular yer alacak. Giriş belgeleri 4 Haziran’dan itibaren açıklanacak. Fotoğraflı sınav giriş belgeleri, 4 Haziran 2025’ten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecek. Öğrencilerin sınava gelirken fotoğraflı onaylı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekecek.

SINAV İÇERİĞİ VE SÜRESİ

1’inci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak, 75 dakika süre verilecek. 2’nci oturumda öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal alanlardaki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.

SONUÇLAR, 11 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK

Sınav sonuçları, 11 Temmuz’da ‘www.meb.gov.tr’ adresinde ilan edilecek. Sınav sonuç belgeleri, posta yoluyla gönderilmeyecek. Tercih işlemleri, 14-24 Temmuz 2025 tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 4 Ağustos 2025’te ilan edilecek. Yerleştirmeye esas 1 ve 2’nci nakil tercih başvuruları ve sonuçları, 4-14 Ağustos 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. (DHA)

Okumaya devam et

Eğitim

Milli Savunma Üniversitesi sınav sonuçları açıklandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınav sonuçlarının açıklandığını duyurdu.

 Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL
ANKARA-ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, 23 Şubat 2025 tarihinde uygulanan 2025 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’nın (2025-MSÜ) değerlendirme işlemleri tamamlandı. Adaylar, sınav sonuçlarına bugün saat 10.30’dan itibaren ÖSYM’nin ‘https://sonuc.osym.gov.tr’ adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle erişebilecek. (DHA)

Okumaya devam et

Eğitim

YKS başvuruları bugün sona erecek

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 21-22 Haziran’da yapılacak 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) başvurularının bugün 23.59’da sona ereceğini duyurdu.

 Ayşenur DEMİRTAŞ GÜ
ANKARA-ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamaya göre; 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde yapılacak olan 2025-YKS için 6 Şubat 2025 tarihinde başlayan başvuru ve ücret ödeme işlemleri bugün saat 23.59’da tamamlanacak. Sınav başvurusunu ve ücret ödeme işlemini henüz tamamlamayan adaylar, bugün saat 23.59’a kadar başvuru ve ücret ödeme işlemlerini yapabilecek. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.