Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Edirne’de gurbetçi yoğunluğu, otellerde yer kalmadı

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve yaz tatillerini memlekette geçirmek üzere yola çıkan gurbetçiler, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan giriş yaptıktan sonra Edirne’deki otellerde konaklıyor. Salgın döneminde zor günler geçiren otelcilerin yüzü gurbetçilerle güldü.

Türkiye’ye giriş yaptıkları gibi Edirne’de konaklayan ve gün boyu alışveriş yapan gurbetçiler, kent ekonomisine katkı sağlıyor. Memleketlerine gitmek üzere yola çıkan gurbetçilerin Türkiye’ye girişte ilk durakları Edirne oluyor. Kilometrelerce yoldan gelen gurbetçiler, Edirne’de konaklamadan, alışverişe kadar birçok sektöre can suyu oluyor.


Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde işleri durgun geçen ve neredeyse hiç siftah yapamayan esnafların yüzü gurbetçi sezonu ile gülmeye başladı. Memleket hasretiyle yola çıkan gurbetçilerin dinlenmek üzere Edirne’de konaklamaları otellerdeki doluluk oranlarını arttırdı.

“Bu yıl gurbetçilerin gelişleri 3-4 kat arttı”

Salgın nedeniyle geçen yıl Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin gelişlerinin seyrek kaldığını söyleyen
Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi ve otel işletmecisi Gökhan Balta, bu sene salgının etkilerinin hafiflemesi ile bu özlemlerini gidermek açısından Kapıkule üzerinden Edirne’ye gelişlerin 3-4 kat arttığını ifade etti.

“Gurbetçilerin gelişleri hem ekonomiye hem de kültürel ve sosyal yaşantıya yansıdı”
Bu durumun Edirne’nin hem ekonomisine hem de sosyal ve kültürel yaşantısına iyi bir derecede etki yarattığını dile getiren Balta, “Şuan hala gelişler devam ediyor. Ağustos’un 15’ine kadar Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşların Türkiye’ye girişleri devam edecek. Aynı zamanda daha sonrasında dönüşleri olacak. Hem giderken hem de gelirken otellerde konaklayıp dinlenip yolculuklarına devam ediyorlar. Dönüşte de son bir defa memleketimizde kalıp sonrasında yaklaşık 2 bin kilometrelik kara yolculuğu ile oradaki evlerine gidiyorlar. Dolayısıyla biz de bu kısa dönem içerisinde elimizden geldiği kadar misafirlerimizi rahat ettirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Salgından önce kaybedilen ekonomi tekrar kazanılacak”

Salgın boyunca bu süreçten en çok etkilenenlerden birisinin de konaklama sektörü olduğuna değinen Balta, bu süreçte devlet destekleriyle ayakta kaldıklarını hatırlattı.
Sezonun açılması ve pandemi şartlarının biraz daha hafiflemesinin ardından serhat şehri Edirne’nin bu noktada yoğun bir talep artışı ile karşılaştığını aktaran Balta, “Kırkpınar’dan önce 15 Haziran’da başlayan talep artışının Ekim- Kasım aylarına kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Bu da pandemi sürecinde kaybedilen ekonominin tekrardan kazanılmasını sağlayacaktır. Bu noktada Edirne’deki tesisler olarak son derece memnun olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

“Dinlenmek için mola verdik”

Almanya’dan İzmir’e gitmek üzere ailesiyle birlikte yola çıkan Elisa Halat, dinlenmek için Edirne’deki otelde konakladıklarını ve biraz dolaşıp yola çıkacaklarını söyledi.
“Edirne halkı sıcakkanlı”
Almanya’dan Kayseri’ye doğru yola çıkan İbrahim Kabak, “Edirne’de konaklayıp dinlenme fırsatımız oldu. Buradan Kayseri’ye gideceğiz. Edirne’de oteller güzel. Bizi dinlendiriyor. Halkı da sıcakkanlı. Buradan bin kilometre yol gideceğiz” dedi.

“Her şeyimizi Edirne’de götürüyoruz”

Almanya’da yaşayan gurbetçilerden Hüseyin Çavdar, “Senelik izin için Edirne’ye geldik. 5 haftalığına geldik. İzin bitti yavaş yavaş geri dönüşe geçeceğiz. Hanım kışlık hazırlığı yaptı. Her şeyimizi Edirne’de götürüyoruz. Tatil iyi geçti. Denize gittik, köye gittik. Edirne’de restoranlarda yemek yedik. Giyimden gıdaya birçok ihtiyacımızı buradan aldık” dedi.


“Otelde kalma vesilesiyle Edirne’yi gezme fırsatı buldum”

Almanya’dan gelen gurbetçilerden Servet Kayhan, “Aşağı yukarı her sene memleketimi ziyarete geliyorum. Sıla yolunun eziyetlerini çekiyoruz. Yorgun olduğumuz için otelde kalma ihtiyacı hissettik. Kaldığım otel güzel ve hoş. 1 gün kaldık. Şimdi memleketimiz Konya’ya doğru yola çıkacağız. Otelde kalma vesilesiyle Edirne’yi gezme fırsatı buldum. Akşam gezmeme rağmen Edirne’de tarihi eserleri ve Selimiye Camii’ni gördük. Çok beğendim. Edirne’yi daha detaylı şekilde gezmek isterim. Onun için de bir gün ayıracağımı belirtmek istiyorum. Edirne çok güzel insanları cana yakın, esnaflarla sohbet etme fırsatı buldum. Çok memnun kaldım. Tüm gurbetçi hemşehrilerime tavsiye ederim. Gurbetten gelirken Edirne’ye uğrasınlar gezsinler, esnafıyla muhabbet etsinler, insanlarıyla diyalog içerisine girsinler. Ben çok memnun kaldım. Çok teşekkür ederim. Buradan Edirne halkına da sevgilerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.


Edirne’de yemek yedik, alışveriş yaptık”

Almanya’dan gelen gurbetçi Erdal Atasay, “Türkiye’ye giriş yaptık. Otelde konaklayıp dinlendik. Gece biraz dolaştık. Şimdi de yola çıkmadan önce alışveriş yapıp gezeceğiz. Edirne gerçekten güzel bir yer. Tarihi eserleri güzel. Edirne’de yemek yedik, alışveriş yaptık. Çocuklarla çay bahçelerine gittik. Salgından dolayı geçen sene gelememiştik. Bazı sıkıntılar vardı. Bu sene kendimizi buraya zor attık” dedi.

“Edirne’de otelde konakladık dinlendik”

Almanya’dan yola çıkan gurbetçi Hülya Bıçkıcı, “İstikametimiz Çanakkale ama Edirne’de otelde konakladık dinlendik. 1 gece kaldık. Tarihi yerleri ve çarşıyı gezip alışveriş yapacağız. Sonra da yola devam edeceğiz. Geçen yıl salgın nedeniyle gelemedik.

Çok gelen ve çok da dönen var yoğunluk yaşanıyor. Yollar güzeldi rahat geldik. Geçen seneye göre gelişler daha yoğun” dedi.
Almanya’dan yola çıkan Sohre Atasay, “Otelde konaklayıp dinlendik. Normalde her sene geliyoruz. Geçen sene gelemedik. Otelden memnun kaldık güzeldi. Edirne’de tarihi noktaları dolaşıp alışveriş yapmayı düşünüyoruz” dedi.
Bulgaristan Gümrük Kapısı’nda sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Mehmet Sert, “Fransa’da yaşıyoruz. Konyalıyız. Tatil için yola çıktık. Edirne’ye geldik. Otelde konaklayıp yorgunluğumuzu attık. Şimdi de Edirne’de küçük bir tur yapıp yolculuğa devam edeceğiz” dedi.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.