Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Samsun’da zeytincilik küllerinden doğuyor

Samsun’da kaybolmaya yüz tutmuş ‘zeytincilik’ yeniden canlandırılıyor, adeta küllerinden doğuyor.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün üretim planlamasında yer alan zeytin yetiştirme hedefi hız kesmeden devam ediyor. 2020 yılının ilk aylarında başlayan proje ile Samsun’un 19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Yakakent ve Vezirköprü ilçelerinde 17 bin zeytin fidanı dikildi. Yıllar önce kaybolmuş Samsun’a özgü tuzlu, yağlı ve salamura zeytin çeşitlerinin ise fidanları İzmir Bornova Zeytin Araştırma Enstitüsü tarafından Samsun’a gönderildi. Koruma altına alınan fidanlar zamanla çoğaltılacak.

“5 yıl içerisinde ilimizde sanayi tesislerini de kuracağız”

Samsun’da zeytin yetiştiriciliği ile ilgili bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun’da ilk başladığımızda burada Samsun’un özellikle doğu kesimlerinde marjinal diye tabir ettiğimiz ph’ı yüksek olan yerlerde zeytin ürününü arttırmayı hedeflemiştik. Özellikle bizim Samsun’da üretim planlamasında 55 hedefimizden bir tanesi zeytinin artırılmasıydı. Özellikle Gemlik zeytini ana ürün olarak bunun dölleyicisi olarak Ayvalık çeşidinin ekim çalışmaları başladı. Dolayısıyla Bornova Araştırma Enstitümüzle görüştüğümüzde Samsun’da özellikle neden Gemlik zeytini ile ilgili çalışma yaptığımız bize söylendi. Biz de iklim verilerinin buna uygun olduğunu söyledik. Tabii, Valimiz Zülkif Dağlı’nın da zeytinliğe büyük desteği var. Küresel ısınmadan dolayı yakında Karadeniz iklimi Akdeniz’de, belki de Akdeniz’de yetişen ürünlerin tamamı burada olacaktır. Bornova Araştırma Enstitü Müdürümüz Samsun’da yıllar önce kaybolmuş, Samsun tuzlusu, Samsun yağlığı ve Samsun salamura çeşitlerinin olduğunu söyledi. Bu bizi çok heyecanlandırdı. Ellerinde 10 adedi geçmeyecek şeklinde büyük fidanlar olduğunu ve onları bize göndermek istediği söylediğinde çok heyecanlandık. Bafra ilçemizle hemen görüştük. Onları özellikle koruma altında getirttireceğiz. Koruma altında çoğaltacağız. Samsun’dan yıllar önce gitmiş olan Samsun çeşitlerimizi de tekrar kazandıracağız. Bunun da mutluluğunu yaşıyorum. 2028 yıllarına doğru mutlaka Samsun’a yağlık ve salamura zeytin tesisin kurulduğunu göreceksiniz. Burada hatta 5 -6 tane yatırımcımız mutlaka ilk fabrikayı kendilerinin kurmak istediğini söylediğinde biz de tamam diyeceğiz. Biz de kurulacak olan tesisin yüzde 50’sine bakanlık olarak destek vereceğiz. Dolayısıyla 5 yıl içerisinde ilimizde sanayi tesislerini de kuracağız. Zeytinde rakama bakıldığını Karadeniz ortalaması Türkiye’de yüzde 0,2’dir. Bunun yüzde 53’ü Ege Bölgesi’nde, yüzde 23’ü Akdeniz Bölgesi’nde, yine yüzde 18’i Marmara Bölgesi’nde, yüzde 6’sı da Güneydoğu Anadolu’dadır. Çok küçük bir kısmı Karadeniz’de yer almaktadır. 10 yıl içerisinde Samsun’a zeytinin neler yapabileceğini çiftçimizde görecek” diye konuştu.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.