Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Türkiye uçak ve helikopterleriyle orman yangınlarına hazır

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangın sezonuna 21 bin kara personelinin yanı sıra, 55 helikopter ve 20 uçak ile hazır olduklarını belirterek, “Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının bünyesindeki 25 helikopter ve 2 uçak rezerv güç olarak ihtiyaç anında görev yapacak” dedi. Ayrıca Moldova’dan kiralanan ve Antalya’da göreve hazır olan yangın söndürme helikopteri de görüntülendi.

İsa Akar – Ertuğrul Gün
ANTALYA-
Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, ülke genelinde muhtemel orman yangınlarına karşı hazırlıklarını tamamladı. Orman yangınlarının sık yaşandığı Antalya’da görev yapacak olan Moldova’dan kiralanan yangın söndürme helikopteri yakından görüntülendi. Güver Uçurumu’ndaki noktasında hazır bekleyen helikopterde 2’si pilot teknisyenlerle birlikte 18 personel görev yapıyor. Bambisinde 2,5 ton su taşıyan helikopter, ekim ayının sonuna kadar bölgede görev yapacak. Öte yandan il genelinde 10 helikopterin kritik bölgelerde göreve hazır olacağı bildirildi.

“Ekiplerimizi hazır hale getirdik”

Antalya’da hazırlıkları yerinde inceleyen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 2022 yılının mayıs ayının sonlarına geldiklerini ve orman yangınlarına karşı hazırlıkları tamamladıklarının altını çizdi. İlerleyen günlerde hava sıcaklığının yükseleceğine, nemin düşeceğine işaret eden Karacabey, “Bu durumu da dikkate alarak ekiplerimizi hazır hale getirdik. Tabii ki hava şartlarına göre biz hazırlıklarımızı yapıyoruz, ancak önemli olan şey yangının çıkmamasıdır. Bu kapsamda vatandaşlarımıza gerekli uyarıları yaptık, köylerimizde eğitimleri de verdik. İnşallah bu yıl az yangınlı, hatta hiç yangının olmadığı bir sezon olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Hava araçları sayısında artış

Bu yıl helikopter sayısını 55’e, uçak sayısını 20’ye çıkardıklarını vurgulayan Karacabey, “Bu önemli bir güç, toplam hava araçlarımızın bir seferde atacakları su kapasitesini 300 tona yükselttik. Ayrıca bizim çalıştıracağımız, kiraladığımız hava araçlarına ilave olarak Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının bünyesinde bulunan hava araçlarında da bir rezerv güç oluşturduk. Bu çerçevede de 25 tane helikopter, 2 tane de uçak rezerv güç olarak ihtiyaç anında görev yapacak” dedi.

Karacabey, yeni sezonda çok değişik ülkelerden hava araçlarının bünyelerinde olacağını kaydetti. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü olarak yerli gücün oluşturulması için hazırlık başlattıklarını aktaran Karacabey, “Uçak ve helikopter satın alınmasıyla ilgili süreç başladı. Şu anda ihaleleri devam ediyor. İnşallah kısa sürede sonuçlanacak” dedi.

“21 bin ekip hazır”

Çanakkale’den Hatay’a kadar olan orman varlığının yüzde 55 kısmını oluşturan bu bölgenin yangına daha hassas olduğunun altını çizen Karacabey, “Toplamda kara araçlarımızla birlikte 21 bin personelimizle yangın sezonuna hazırlıklarımızı yaptık” ifadelerini kullandı.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.