Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Malatya’da 30 yıllık yol özlemi bitiyor

Uzun yıllardan beri Malatya’nın özlemini çektiği sahil yolu çalışmalarını yerinde inceleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

MALATYA-
Sahil Yolu çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Gürkan, Haziran ayının sonuna kadar alt yapı kısmının tamamlanacağını ve bu sezon içerisinde de sağlıklı bir şekilde trafiğe açılacağını söyledi. Çalışmaları devam eden Karakaya Baraj Gölü Sahil Yolu hakkında bilgiler veren Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay, “Bilindiği gibi sahil yolu uzun süredir Malatya’mızın özlemini çektiği bir yolumuzdu. Bu bölgede yaklaşık 1 kilometrelik yolumuz imarlı alanda kalıyor. Orada hem kamulaştırma ve imar problemini çözdükten sonra yol projeleri tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bir kısmını finanse ettiği yolumuzun ihalesini tamamladık. İnşallah alt yapı, yol genişletme, tretuvarlar, taş duvarı kısımları, menfez ve köprü kısımları tamamlandıktan sonra üst yapı kısmını, asfalt kısmını tamamlamış olacağız. Haziran ayının sonuna kadar alt yapı kısmını tamamlayıp, Temmuz ayı içerisinde de asfaltlamış olacağız” dedi.

İnceleme gezisinde yer alan muhtarlardan Kadıçayırı Mahallesi Muhtarı Alattin Eren, “Baraj geldiğinden bu yana sahil yolu bu halde duruyor. Yani Malatya’nın denizi de barajımız. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yaptığı bu yol ve yenileme çalışmasıyla buraya büyük bir değer katıyor. Başkanıma çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” sözlerini ifade etti.

Toygar Mahallesi Muhtarı Muhittin Doğan da, “Yaklaşık 30 yıldan beri sahil yolumuz vardı fakat dar ve kötü bir haldeydi. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız bu yolu düzeltip genişletti. Güzel bir çalışmayla inşallah çok güzel olacak. Asfalt çalışması da yapılınca tozdan da kurtulmuş olacağız” dedi.

Boran Mahalle Muhtarı İbrahim Mazooğlu ise “Sahil yolu Kırgöz mevkisinde başlayıp, Atabey İskelesi’ne yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafenin yıllardır düzgün bir ulaşımın sağlanmadığı bir yolumuz. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın kendi çabası ve gayretleriyle yolun çalışmaları devam ediyor. Birkaç güne kadar da bitecek. Çalışmalar tamamlandıktan sonra sahil yolu ulaşımı rahat bir şekilde sağlanacak. Bu çalışmanın Malatya’mıza, ilçemize ve mahallelerimize hayırlı olacağına inanıyorum. Çalışmalardan dolayı başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Mahalle sakini Halit Erşahin, “Biz burada bahçemize giderken çok zor şartlarla gidiyorduk. Ama şu anda alt yapı yapılmak üzere, inşallah ileriki zamanda da asfaltı dökülür rahat bir şekilde ulaşımımızı sağlamış oluruz. Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Alacakapı Mahallesi Muhtarı Nafız Sayın, “30-35 yıllık bir özlem Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız sayesinde çözüme kavuşuyor. Teşekkür ederim” sözlerini kaydetti.

Karahan Mahallesi Muhtarlığı Remzi Ongen de, “Selahattin Başkanım sağ olsun bütün ilçelere eşit bir şekilde hizmetlerini devam ettiriyor. Eski Malatya’mızın da sahil yolunu bugün geldik yerinde gördük. Atabey’e kadar tamamlanacak. Malatya’mız için gurur verici bir çalışma. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Meydanbaşı Mahallesi Muhtarı Ramazan Şener, “34 senedir burada bir sahil yolu hasreti vardı. Bu sahil yolunun yapımı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a nasip oldu. İnşallah Rabbim daha böyle güzel büyük hizmetleri kendisine nasip eder. Bizler de Malatyalılar olarak seviniriz. Kendisine teşekkür ediyoruz” sözlerini kaydetti.

Sahil Yolu çalışmalarını yerinde inceleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “1980’li yılların ikinci yarısında baraj göleti dolduktan sonra burada iz yolu olarak o dönemin valisi özel idare gayretiyle bir kadastrosal yol açıldı. Fakat bu yol ondan sonra rehabilite edilmeyince yol işlevini yitirdi. Yaklaşık 15 kilometrelik yolu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapmış olduğumuz protokol muhaceresi içerisinde yapmış olduğumuz girişimler neticesinde buranın bir turizm yolu olması ve sahil şerit yolu olmasıyla birlikte Malatya’nın barajla bütünleşmesi ve buradaki ev sahiplerinin de sağlıklı bir şekilde ulaşımını amaçlıyoruz. Mesai arkadaşlarımız yolun genişletilmesi noktasında, tretuvarların duvarların yapılması noktasında, geçici su menfezlerinin konulması noktasında yoğun bir çalışma içerisindeler. Alt zemin çalışmalarının büyük bir kısmı yapıldı. Kalan kısmı da en kısa zamanda bitirilerek, trafiğe açılması ve tam yol oturduktan sonra da inşallah buranın asfaltı yapılarak Kırgöz mevkisinde giden birinin hemen Atabey İskelesi’ne oradan da Malatya’ya ulaşımını sağlayacak. Ulaşım sağlarken bu şehrin güzelliği ve bu doğanın güzelliğini barajın güzelliği ile birlikte sindirerek bir mesire yolu haliyle yapılması noktasında arkadaşlarımız ihalelerini yaptılar, çalışmalar yapılıyor. Bu yolların Malatya’ya ve Malatya’mızın turizmine hayırlı olmasını temenni ediyorum. Özellikle Malatya’da kangren olmuş sorunlardan biri de sahil şerit yoluydu. Hep konuşulurdu ama kimse bir adım atmazdı. Buraya da neşter vurduk. Yani Malatya’da sorun içeren hiçbir problemi bırakmama noktasında bütün ekibimizle birlikte gece gündüz demeden yoğun bir gayret ve çaba içerisindeyiz” diye konuştu.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.