Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

“Sokak hayvanlarını azaltmamız lazım”

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü çerçevesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Sokak hayvanları çalıştayı’ başladı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam merkezinde düzenlenen çalıştayda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Muğla Veteriner Hekimler Odası gibi STK’lardan oluşan konunun uzmanları bir araya geldi.

Bekir Tosun
MUĞLA-
Çalıştayın açılışında konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, sokak hayvanlarının günümüzün en önemli konularından ve sıkıntıların en başında gelen bir konu olduğunu söyledi. Başkan Gümüş, “Son zamanlarda sokaklarımızda çok fazla sayıda can dostu görmeye başladık. Evlerimizde besliyoruz, komşularımız ile sıkıntılar başlıyor. Sokak hayvanlarını parkta yolda besliyoruz. Özellikle yaz aylarında yapılıyor, ama kış ayları geldiğinde bu hayvanlar sokakta yalnız başlarına kalıyor. Zaman zaman okula giden, sokakta yürüyen vatandaşlarımıza karşı saldırgan olabiliyor. Zaman zaman acı olaylar da yaşıyoruz. O nedenle bu çalıştaylarda neler yapılması gerekir konularının cevap bulmasını temenni ediyorum. Menteşe Belediyesi olarak nüfusumuz 100 bini geçtiği için hayvan bakımevi yapmak zorundayız. Bu konuda 3 yıldır Milli Parklardan yer tahsisi alabildik. Düzeyn bölgesinde 70 dönümlük orman arazisi tahsis edildi. Zemin etüdü ve bütün ön izinler bitti. İnyallan yakın zamanda hayata geçireceğiz” dedi.

“Sokak hayvanlarının sayısı her geçen gün artıyor”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, sokak hayvanlarının statülerinin bu şekilde devam edecekmiş gibi bakar, onların sokaktaki rahatını, huzurunu sürdürülebilir bir şekilde götürmeye çalışılması durumunda çözüme ulaşılamayacağını söyledi. Başkan Gürün, “Muğla havyanlar ile ilgili sevgisini çok rahatlıkla ifade eden ve özen gösteren bir il. Bugün 4 Ekim Sokak Hayvanlarını Koruma Günü. Konumuz sokak hayvanları. Neden bu kadar çok havyan sokağa bırakılıyor ve popülasyonu artıyor buna bakmakta yarar var. Sokak hayvanlarının durumunu normalmiş gibi, statülerinin bu şekilde devam edecekmiş gibi bakarsak, onların sokaktaki rahatını, huzurunu sürdürülebilir bir şekilde götürmeye çalışırsak çözüme ulaşamayız. Sokak hayvanlarının oluşmasını engellememiz gerekiyor. Yıllardır Muğla’da Perşembe akşamı ve Cuma sabahı ekipler oluşturarak bırakılmış olan köpekleri ve yavruları toplamakla görevlendirme yaptım. Çünkü kırsal kesimlerde nasıl olsa Muğla Belediyesinin barınağı var, bakıyor diyerek Perşembe günü alışveriş için gelen vatandaşım yanında getiriyor ve bırakıp gidiyor. Artık her gün sokak hayvanlarının sayısı artıyor. İçgüdüsel olarak özellikle geceleri çeteleşmeye meyilli karakterler var. Bir çete başı oluşuyor, toplu halde geziyorlar ve geceleri biraz daha agresif hale geliyorlar. Sokakta yürüyen vatandaşlarımız da bu konuda sıkıntı yaşıyor ve bu konuda çok sayıda telefonlar alıyoruz. Bir hekim olarak en büyük korkum kuduz hastalığının olabileceğini düşünüyorum. O zaman bu hayvanları telef etmek durumunda kalıyoruz. Böyle bir risk de var. Dolayısı ile sokak hayvanlarını koruyarak onları muhafaza etmek, aynı şekilde çoğaltarak muhafaza etmek değil, sokak hayvanlarını azaltmaya gitmemiz lazım. Bunun için de en önemli enstrümanımız doğum kontrolü. Kısırlaştırmayı yapmamız lazım. 2022’nin sonuna kadar çip takma ile ilgili mevzuat var. Peki kırsaldaki tüm hayvanlara çip takmak için gerekli organizasyon yapıldı mı? Bu konuda eksiklikler hala var. Çıkan yasa maalesef bizim yaramıza merhem olmuyor” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.