Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Altın değerlendirme sistemi kapsamında 13 ton 513 kg altın toplandı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Banka Altın Değerlendirme Sistemi kapsamında yaklaşık 6 ton 586 kg ve Rafineriler aracılığıyla yaklaşık 6 ton 660 kg olmak üzere toplam 13 ton 513 kg altın toplanmıştır” dedi.

Ali Canberk Özbuğutu – Muhammed Fırat Aksoy
İSTANBUL-
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün 555’inci Yıl vesilesiyle düzenlenen programın açılışına katıldı. Sözlerine dün gece Düzce’de gerçekleşen 5.9 şiddetindeki depremde yaralanan vatandaşlara geçmiş olsun dilekleriyle başlayan Bakan Nebati, “ Bize ulaşan güncel bilgilere göre, panik sonucu düşme ve atlamalardan kaynaklanan Düzce ve çevre illerimizde toplam 50 vatandaşımız hafif yaralanmış, 33 vatandaşımız taburcu edilmiştir. Devletimiz ivedilikle harekete geçmiş, gereken tüm desteği kapsamlı ve en hızlı şekilde sağlamış, bölge insanımıza ulaştırmıştır. Devam eden süreçte de tüm afetlerde olduğu gibi depremzede vatandaşlarımıza gereken her türlü yardım ve destekte bulunacaktır” dedi.

Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri olan Darphanenin, bundan tam 555 yıl önce, çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han tarafından, İstanbul’da Beyazıt Camii civarında kurulmuş ve asırlardan bu yana önemli görevler üstlendiğinin altını çizen Bakan Nebati, “Yakın döneme bakacak olursak, yerli ve milli pasaport üretimi bu önemli çalışmalara güncel ve kıymetli bir örnektir. Küresel çip krizi sebebiyle, pasaport tedariği dahil birçok alanda tüm dünyada ciddi sıkıntılar yaşanırken, bizler pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek altyapıyı kurmayı başardık” diye konuştu.

Darphanenin Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmek üzere devreye alınan politikaların uygulanmasında da önemli rol oynadığını vurgulayan Bakan Nebati, “Bu kapsamda, atıl tasarrufların ekonomiye kazandırılması amacıyla Darphanemizin uhdesinde Çeyrek Altın Sistemi’ni hayata geçirerek önemli bir adım attık. Altın toplama ekosistemi içerisinde yer alan bu sistemde, tasarruf sahipleri fiziki birikimleri olan çeyrek, yarım veya tam altınlarını Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap sistemine dâhil bankalar ve katılım bankalarındaki hesaplarında değerlendirme imkanına kavuşmuştur. Sistemin başladığı 1 Mart 2022 tarihinden itibaren vatandaşlarımızın sisteme olan güven ve ilgileri artarak devam ediyor. 23 Kasım 2022’ye kadar olan dönemde; Darphane Çeyrek Altın Hesabı kapsamında yaklaşık 267 kg (163.712 adet çeyrek altın), Banka Altın Değerlendirme Sistemi kapsamında yaklaşık 6 ton 586 kg ve Rafineriler aracılığıyla yaklaşık 6 ton 660 kg olmak üzere toplam 13 ton 513 kg altın toplanmıştır. Geçtiğimiz pazartesi günü de Darphane Altın Sertifikasının Borsa İstanbul nezdinde ihracını gerçekleştirerek işleme açtık. Bu ihraç ile 5 ton altın karşılığı olmak üzere 500 milyon adet sertifika yatırımcılarımıza sunulmuştur” şeklinde konuştu.

Bakan Nebati, darphanenin, yakın zamanda ‘Dijital Altın Projesi’ ile altın tasarruf sistemine ve altının ekonomideki işlevine önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin son dönemde önemli bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini söyleyen Bakan Nebati, “Bu süreçte bizler de kartlı ödeme sistemi, blokzincir teknolojisi gibi birçok alanda önemli atılımlar gerçekleştiriyoruz. Yerli banka ve kredi kartı şemamız olan TROY’un yurt içinde ve yurt dışında yaygınlaştırılması için tüm paydaşlarımızla beraber çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bugün itibarıyla Türkiye’de toplam 29 ödeme kuruluşu ve 45 elektronik para kuruluşunun aktif faaliyet gösterdiğini hatırlatan Bakan Nebati, “Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının yenilikçi ve inovatif yaklaşımı, hanehalkının finansal hizmetlere erişiminde finansal kapsayıcılık bakımından dijitalleşme sürecinde önemli bir rol oynuyor. Öte yandan, dijitalleşmenin, getirdiği fırsatlar kadar risklerin de olduğunu göz ardı edemeyiz” diye konuştu.

Bakan Nebati geçtiğimiz günlerde, ABD’de iflas süreci başlayan kripto para borsası FTX kapsamında, ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde MASAK’ın gerekli tedbirleri alıp inceleme başlattığını bilgisini vererek, “Böylesine büyük bir oluşumun çok hızlı bir şekilde iflas ve kriz sürecine girebildiğini hatırlatmak ve mevcut haliyle kripto para piyasasının azami ihtiyatla yaklaşılması gereken bir alan olduğunun altını çizmek isterim” dedi.

Salgın süreciyle birlikte oluşan zorlu küresel koşullara rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü ve dinamik bir şekilde ilerlediğini aktaran Bakan Nebati, “Salgının tüm dünyayı derinden sarstığı 2020 yılında dahi Türkiye daralma yaşamayan az sayıda ülkeden biri olmayı başarmıştır. 2021 yılındaysa ekonomimiz yüzde 11,4’lük büyümeyle son 50 yılda kaydettiğimiz en yüksek büyüme oranını yakalamıştır.

2022 yılına geldiğimizde, Rusya-Ukrayna arasında ortaya çıkan savaş koşullarına ve başta enerji olmak üzere hızla yükselen emtia fiyatlarına rağmen ülkemiz; yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı odağına alan Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde dengeli ve istikrarlı büyüme eğilimini sürdürebilmiştir. Büyümeyle birlikte ekonomimiz istihdam sağlamaya da devam ediyor. Bugün istihdamımız 31 milyon kişiyle, ülke tarihimizde kaydedilen en yüksek seviyesindedir.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Macaristan’da Samsun zirvesi

 Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetimi, Macaristan’la karşılıklı iş birliği ve ticareti artırmak, yeni iş imkanları sağlamak amacıyla başkent Budapeşte’de iş forumu düzenledi. Yaklaşık 60 kişilik bir heyetle Macaristan’a giden Samsun TSO heyeti, düzenlediği iş forumunda, Samsun’un ekonomi, sanayi ve ihracat potansiyelinin yanı sıra öne çıkan sektörlerini Macar iş insanlarıyla paylaştı.

AYHAN GONCA
SAMSUN-
Samsun TSO Yönetimi, Macaristan’la karşılıklı işbirliği ve ticareti artırmak, yeni iş imkanları sağlamak amacıyla Budapeşte’de iş forumu organize etti. Koordinatörlüğünü Samsun TSO’nun yürüttüğü Avrupa İşletmeler Ağı Karadeniz Projesi kapsamında, Macaristan’da bu projeyi yürüten HEPA iş birliği ile düzenlenen iş forumunda, Macaristan ve Samsun arasındaki yatırım ve işbirliği fırsatları masaya yatırıldı. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu başkanlığında, Meclis Başkanı Haluk Akyüz, Yönetim Kurulu Meclis Üyeleri ile meclis üyelerinden oluşan heyet ayrıca program kapsamında, çeşitli ziyaretlerde de bulunarak, Samsun’u tanıttı.

Samsun’u anlattı

Macar iş insanlarının büyük ilgi gösterdiği Samsun-Budapeşte İş Forumu’nun açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’un ekonomi, sanayi ve ihracat potansiyelinin yanısıra öne çıkan sektörlerini katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında, geçmişten bugüne Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerin dostluk, iş birliği ve karşılıklı çıkarlar temelinde gelişmekte ve derinleşmekte olduğuna vurgu yapan Başkan Murzioğlu, “Bizler de bugün burada Atatürk’ün şehri Samsun’un iş camiasının temsilcileri olarak dost ülke Macaristan’da yüzyılı aşkın köklü bağların üzerine iş birliğimizi güçlendirmek, yeni işbirlikleri tesis etmek adına buradayız. Samsun, Türkiye’nin kuzey kıyısında alternatifli üretim ve hizmet altyapısına sahip, yaşamaya değer unsurlarla örülü ülkemizin parlayan şehirlerinden bir tanesi, Karadeniz Bölgesi’nin lokomotif şehridir. Samsun dört ulaşım aksının bir arada olduğu alternatifli depolama alanlarıyla birlikte önemli bir lojistik şehridir. Organize sanayi alanları ve buradan dünyanın dört bir yanına gönderdiği ürün çeşitliliğiyle sanayi şehridir. Samsun konumuyla, hizmet ağıyla, serbest bölgesiyle, limanlarıyla ve fuar merkeziyle bir ticaret merkezidir. Sosyal ve kültürel alanları, doğasıyla, konaklama alternatifleriyle görülmeye değer bir turizm kentidir. Gelişmiş insan kaynağı, iklimi, coğrafi koşulları, kültürel imkanları, eğitim olanakları ve sağlık hizmetleri ile yaşamaya değer bir cazibe merkezidir” dedi.

Murzioğlu: “Birlikte iş yapmak için çok sebebimiz var”

Samsun’u hem yaşamak için hem de iş yapmak için pek çok fırsatı bir arada sunan bir şehir olarak tanımlayan Başkan Murzioğlu, “Samsun’da tekstilden, ana metal sanayiye, tarımsal ürünlerden, su ürünlerine, mobilyadan otomotiv yedek parçaya, ilaç sanayiye kadar pek çok ürün üretiyoruz. Her iki ülkenin karşılıklı dış ticaretini incelediğimizde birbirine rakip bir yapıdan çok tamamlayıcı bir halde olduğumuzu görüyoruz. Dolayısıyla birlikte iş yapmak için çok sebebimiz var. Dış ticaret rakamlarımız da bunu doğruluyor. Samsun’dan dost ülke Macaristan’la yapmış olduğumuz alışverişte 2021 yılından bu yana anlamlı bir artış olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte çok daha büyük bir potansiyelin varlığına inanıyoruz. Bu bağlamda uluslararası hedefleri olan KOBİ’lere yönelik dünyanın en büyük destek ağı olan Avrupa Birliği Tek Pazar Programı kapsamında dünyada 40’tan fazla ülkede ve 450’den fazla kurum tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı projesi çok önemli bir araçtır. Proje ortağımız KOSGEB Samsun Müdürlüğü’nün de destek verdiği bugünkü buluşmada, Samsun ve Macaristan arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve işbirliği fırsatlarını arttırmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle 1923’te imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması’nın 100. yıl dönümü olması dolayısıyla ilan edilen 2024 yılı Türkiye ve Macaristan Kültür Yılını kutluyor, ekonomik anlamda işbirliğimizin de dostluk temelinde güçlenerek artmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Samsun’da ihracat arttı, ithalat azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Samsun’dan Mart ayında toplam 120,3 milyon dolarlık ihracat, 82 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

AYHAN GONCA
SAMSUN-
TÜİK, dış ticaret istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Verilere göre Türkiye’de ihracat Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalarak 22 milyar 571 milyon dolar, ithalat yüzde 6,3 azalarak 29 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İthalat geriledi, ihracat arttı

Samsun’da ise 2024 yılının Şubat ayında 114 milyon 140 bin dolar olan ithalat, Mart ayında 82 milyon dolara geriledi. 2024 yılının Şubat ayında 103 milyon 23 bin dolar olan ihracat ise Mart ayında artarak 120 milyon 342 bin dolara çıktı.

Çevre iller

Çevre illerden Amasya’dan Mart ayında ayında 14 milyon dolar ihracat ve 5,2 milyon dolar ithalat, Ordu’dan 35 milyon 743 bin dolar ihracat ve 3 milyon 143 bin dolar ithalat, Sinop’tan ise 3 milyon 894 bin dolar ihracat ve 1 milyon 298 bin dolar ithalat yapıldı.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,44 liradan, euro ise 34,7360 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,4380 liradan alınan dolar 32,44 liradan, 34,7340 liradan alınan euro ise 34,7360 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,38 liradan, euro ise 34,73 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.