Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Samsun’da gübrelere denetleme

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun’da bulunan 52 adet dağıtıcı ve 7 adet üretici firmadan olmak üzere toplam 61 adet DNA Barkod numunesi alınarak analize gönderilmiş olup denetimler devam etmektedir. Gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanması Gübre Takip Sistemi üzerinden yapılmaktadır” dedi.

SAMSUN-
Tarım ve Orman Bakanlığınca kurulan Gübre Takip Sistemi (GTS) ile el yapımı patlayıcılarla mücadele, taklit, tağşiş, sahte ve merdiven altı üretimin engellenerek haksız rekabetin önüne geçilmesi ve çiftçiler ile mevzuatlara uygun gübre üreterek piyasaya arz eden gübre üreticisinin korunması amaçlanıyor. Bu çerçevede GTS üretimden son kullanıcıya kadar bütün tedarik zincirinin izlenebilirliğini ve takibini sağlamak amacıyla 2018 yılından itibaren kullanılıyor. Bu sayede çiftçileri gübre bayilerinden T.C. kimlik numaraları ile gübrelerini alabiliyor. Bu uygulama ile gübrelerin içeriğine işaretleyici DNA Barkod uygulanarak ve gübre ambalajına karekod (DNA Bandrol) yapıştırılarak GTS’ye kaydı yapılıyor ve izleniyor. Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi çerçevesinde, 81 ildeki bakanlığa bağlı gübre denetçileri tarafından denetimler yapılıyor. Bakanlığın yaptığı İllere göre denetim planında, Samsun’da 23 – 31 ekim tarihlerinde denetimler başladı. Yapılan denetimlerde numuneler alınmaktadır. DNA Barkod ve izlenebilirliğinin kontrolünün hızlı ve etkili bir şekilde yapılması amacıyla üretim yerlerinde ve gübre bayilerinde alınan numunelerin DSPN cihazıyla analizleri yapılmaya başladı.

“61 adet DNA Barkod numunesi alınarak analize gönderildi”

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “GTS uygulamasında, özellikle gübrelerin içeriğine uygulanan DNA barkodunun analiz edilerek son kullanıcısına ulaşılabilmesi, el yapımı patlayıcı imalinde kullanılan gübreleri amacı dışında kullananların belirlenerek cezalandırılmasında önemli rol oynamaktadır. İlimizdeki 17 ilçede bulunan dağıtıcı ve üretici firmalardan DNA Barkod numunesi alım işlemine, 23 Ekim tarihinde GTS’den görevli iki teknik personelle başlanmıştır. İlimizde bulunan, 52 adet dağıtıcı ve 7 adet üretici firmadan olmak üzere toplam 61 adet DNA Barkod numunesi alınarak analize gönderilmiş olup denetimler devam etmektedir. Gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanması GTS üzerinden yapılmaktadır. Bu çerçevede, Samsun genelinde faaliyet gösteren, gübre dağıtıcı belgesi bulunan iş yerlerinin denetimi aralıksız devam etmektedir. Denetimlerde etiket kontrolü, DNA barkod testleri yapılıp, içerik analizi ve DNA barkod/bandrol tespiti için gübre numuneleri alınmakta ve çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. GTS sayesinde sağlıklı veri oluşturulmakta, Tarım politikalarının sürdürülebilirliğine katkı sağlanmakta, çiftçilerimiz bürokratik işlemlere gerek kalmadan sadece kimlik numarasıyla bayilerden gübrelerini alabilmektedir. Ayrıca piyasaya nitratlı gübre arz eden üretici ve ithalatçı firmaların paketleme ünitelerine yüklenici firma tarafından sistem ücretsiz olarak kurulmaktadır” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Doğu Karadeniz’de kış geri döndü

Doğu Karadeniz’de hava sıcaklıkların düşmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Dağların tepeleri beyaz örtü ile kaplanırken, köylerde yaşayan vatandaşlarla soba yakarak ısındı.

NUSRET DURUR-
ARTVİN-Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yerlerinde etkili olan soğuk ve yağmurlu hava kış mevsiminden kalan günleri yaşatıyor. Bölgede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışına etkili oldu. Rize’nin 2600 rakımlı Ovit Yaylası’nda sabah saatlerinde kar yağışı başlarken, Kaçkar Dağları’nın zirvesi de beyaza büründü. Kar yağışının etkili olduğu Rize ve Artvin’de yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşlar, ısınmak için yeniden sobalarını yaktı. Meteoroloji verilerine göre bölgede soğuk hava dalgasının hafta boyunca süreği tahmin ediliyor. (DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.