Ordu’nun Kabadüz ilçesinde bulunan Çambaşı Yaylası’na mevsimin ilk karı düştü.
Selim Kuşcu ORDU-Ordu merkezde dün gün boyunca etkili olan sağanak, yüksek kesimlerde kar yağışına dönüştü. Kabadüz ilçesine bağlı 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası’nda da mevsimin ilk karı yağdı. Yeşil bitki örtüsünün büyük oranda beyazla kaplandığı, kartpostallık görüntülerin oluştuğu yaylada insanlar kar yağışına şaşırırken, bu anı fotoğrafladı. Kar yağışını duyan çok sayıda vatandaş geceden ve sabah saatlerinde yaylaya giderek, fotoğraf çektirdi.
Kar yağışının ardından güneş etkili olurken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesine göre güneşli havanın pazar gününe kadar etkili olması tahmin ediliyor.
Bursa’nın Gemlik ilçesinde dün yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından artçılar durmuyor. BURSA-Dün saat 10.42’de yaşanan deprem Bursa ve çevre illerde hissedilirken, depremin ardından 24 saatte 100’den fazla farklı büyüklüklerde artçı yaşandı. Can ya da mal kaybının yaşanmadığı deprem, vatandaşlar arasında paniğe neden olurken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre son 24 saat içinde Bursa ve Yalova illerinde 100’ün üzerinde farklı büyüklüklerde artçı meydana geldi.
Elektrik şirketi 305 araç ve 882 personel ile sahada
Ülke genelinde hızı saatte 120 kilometreyi aşan fırtına sonrası yaşanan elektrik kesintileriyle mücadelesini sürdüren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.(YEDAŞ), 305 araç ve 882 personel ile sahada çalışıyor. SAMSUN-26 Kasım Pazar günü tüm yurdu etkisi altına alan lodos elektrik hatlarını olumsuz yönde etkiledi. Lodosun tüm hafta sonu etkili olması hızlı müdahaleleri de zorlaştırdı. Saha ekiplerine destek ekipler de ekleyen YEDAŞ, toplam 882 personel ile sahada görev yaptı. Hizmet bölgesinde bulunan 5 ilde rüzgâr kaynaklı yaşanan şebeke hasarlarının bulunduğu alanlara hızla müdahale ederek enerji verilmeye çalışılıyor. YEDAŞ, zorlu arazi şartları ve fırtınanın etkisine rağmen tüm kadrosuyla büyük özveri ile saha çalışmalarına devam ediyor.
Tüm bölgede çalışmalarımız sürüyor Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum illerinde etkili olan yağış ve lodos sonrası YEDAŞ ekipleri tam kadro sahada görev başında olduğunu duyurdu. Bölgede 305 araçlık ekibin görev aldığını açıklayan YEDAŞ, solunum cihazına bağlı yaşamını sürdüren kullanıcılar ve kalıcı şebeke hasarına bağlı enerji verilemeyen kullanıcılar için 45 adet jeneratör tesis ettiğini bildirdi. YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, “Bölgede yaşanan rüzgâr nedeniyle şebekede ciddi hasar meydana gelmiştir. Fırtınanın etkisine bağlı 26 Kasım tarihi saat 15.00 itibariyle enerjisiz olan bin 615 köye, YEDAŞ ekipleri tarafından hızlıca müdahaleler sağlanmış olup 27 Kasım saat 00.00 itibariyle bin 610 köye enerji verilmiştir. Kuvvetli rüzgâr neticesinde şebeke hasar boyutunun çok fazla olduğu 5 köy için de saha çalışmalarına devam ederek elektrik enerjisi sağlanmıştır” dedi.
Samsun Valiliği’nden ‘kış lastiği’ uyarısı: 1 Aralık’ta başlıyor
Samsun Valiliği, 1 Aralık itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının hayata geçeceğini duyurdu. Samsun’da yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan ‘hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmadığı’ hatırlatılarak, can ve mal güvenliği için tüm araçlarda kış lastiği kullanılması tavsiye edildi. SAMSUN-Valilikten yapılan açıklamada, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi uyarınca ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanması zorunludur. İl sınırları içerisinde ise kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenmektedir. Bu çerçevede Valiliğimizce ilimiz sınırları içerisinde ticari amaçlı yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlar için her yılın 1 Aralık tarihi ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir” denildi.
Kış lastiğinin, ‘7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik olduğu’ bilgisi verilen açıklamada, “Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer. Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Seyir esnasında herhangi bir sebeple değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastikler de kış lastiği olmak zorundadır. Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti bulunması gereklidir. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik diş derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda ise kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz” ifadelerine yer verildi.
2 bin 568 Türk Lirası idari para cezası Açıklamada ayrıca, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi gereğince kış lastiği denetimlerinde ihlali tespit edilen araçlara 2 bin 568 Türk Lirası idari para cezası uygulanmaktadır. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamakla birlikte, can ve mal güvenliği için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye ediyoruz” uyarısı yapıldı.