Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

“Asgari ücretin kaderimiz olmaktan çıkmasını istiyoruz”

HAK-İŞ Konfederasyonu Kayseri İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, asgari ücretin çalışanların kaderi olmaktan çıkması gerektiğini söyleyerek, “4 kişilik bir ailenin geçinebileceği şartlar göz önünde bulundurularak rakam belirlenmesi gerekiyor” dedi.

Ali Göç
KAYSERİ-
Türkiye’de 7 milyona yakın asgari ücretlinin olduğunu hatırlatan HAK-İŞ Konfederasyonu Kayseri İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, asgari ücreti belirleyen komisyonun yapısına itirazı olduklarını kaydeden Çelik, “2024 yılı asgari ücret görüşmeleri kapsamında 11 Aralık 2023 tarihinde ilk toplantı yapıldı. İkinci toplantıda 18 Aralık’ta yapıldı. 16 milyon sigortalının olduğu ülkemizde 7 milyona yakın asgari ücretlinin çalıştığı ve asgari ücretin de belirlenmesi noktasında Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşme görüşmeleri başlamış oldu. Dolayısıyla biz asgari ücretle ilgili ilk etapta komisyonun yapısına bir itirazımız var. Asgari ücret tespit komisyonu maalesef anti demokratik bir yapısı var. Sadece Türkiye’nin en büyük işçi sendikası ve işveren sendikasının devlet eliyle belirlenecek asgari ücret toplantısının yapılması ve diğer tarafların toplantıya dahil edilmemesi noktasında ciddi manada itirazımız var. Dolayısıyla Hak-İş’in diğer sendikaların da bu asgari ücretle ilgili komisyonda olması demek yaklaşık 7 milyon asgari ücretle çalışanların daha tatmin olacağı, daha memnun olacağı bir sonucun çıkması anlamına gelecektir. Dolayısıyla asgari ücret tespit komisyonunun yapısındaki eksiklikler asgari ücretin belirlenmesinden sonra da çalışanları tatmin etmemekte ve memnun etmemektedir. İlk etapta asgari ücret tespit komisyonu yapısı noktasında bir değişiklik yapılması talebimiz var” ifadelerini kullandı.

“Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması noktasında bir çalışma yapılması talebimiz var”

Serhat Çelik, “İkinci olarak da vergi sisteminde ciddi manada itirazımız var. 2021 yılı içerisinde asgari ücretten vergi alınmaması noktasında bir düzenleme yapılsa da asgari ücretin az bir üzerinde çalışan arkadaşların, üyelerimizin veya çalışanların ciddi manada vergiye maruz kaldığını görüyoruz. Dolayısıyla vergi sisteminin az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması noktasında bir çalışma yapılması talebimiz var. Üçüncü olarak da komisyonun yapısı dedik, vergi sistemi dedik. Asgari ücret kaderimiz olmaktan çıkmalı. Bununla ilgili biz Kayseri özelinde Kayseri’de bütün çalışanları HAK-İŞ Konfederasyonu’nda mücadeleye davet ediyoruz. Organize sanayide çalışanları, bina görevlilerini, ev işçiliğinde çalışan kardeşlerimizi HAK-İŞ Konfederasyonu bünyesi altında mücadeleye davet ediyoruz. İşverenlerimizi de yine örgütlenmenin önünün açılması noktasında taleplerimize kulak vermesini istiyoruz. Organize sanayi özelinde değerlendirecek olursak, sendikalı olan iş yerlerinde istihdamla ilgili herhangi bir sorun yok. Ama şu anda istihdamda ciddi sorun yaşanan yerlerin önünde gelen yerler maalesef sendikalı olmayan yerler. Sendikanın olmadığı yerlerde de çalışanların iş yerine karşı aidiyet duygusu olmuyor. Sendikalı olan iş yerlerinde istihdamla ilgili ciddi manada sorunlar gözükmüyor. Biz organize sanayide çalışan ve Kayseri özelinde Türkiye’nin tamamında HAK-İŞ’te üyeliğe davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Asgari ücretin kaderimiz olmaktan çıkmasını istiyoruz”

Asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği bir rakamın olması gerektiğini kaydeden Çelik, “Asgari ücretin kaderimiz olmaktan çıkmasını istiyoruz. 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği rakam olması gerekiyor. 4 kişilik bir ailenin kira gideri, elektrik, su, öğrencilerin okula gidip geldiği yol masrafları, yeme içme masrafları, mutfak masrafları, bunların tamamının göz önünde bulundurulduğu bir rakam ortaya çıkması gerekiyor. Telaffuz edeceğimiz rakamların bir anlamı kalmıyor. Asgari ücretin belirleneceği tarihten itibaren hayatımızın ve alım gücümüz rahatlatılması noktasında adımlar atılmadığı müddetçe ifade edeceğimiz rakamın bir anlamı kalmıyor. Şu anda mesela 1 Ocak’ta belirlenecek asgari ücret çalışanların hesabına Şubat ayında hesaplarına geçecek ama şu anda asgari ücretle ilgili telaffuz edilen rakamlar piyasada zamlanmaya başladı. Yarın resmi olarak açıklandığında da artışa göre piyasa yine bir zam alacak. Dolayısıyla çalışanların şubat ayında alacağı rakama ulaşabilmesi için ciddi manada 1-1.5 aylık bir zorluk yaşıyoruz. O yüzden 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği şartlar göz önünde bulundurularak rakam belirlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.