Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Serbest Bölgeler tanıtım atağında

Geçtiğimiz yıl 11 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye’ye 56 ilin toplamından fazla döviz kazandıran serbest bölgeler, ihracat yapmak isteyen üretici firmaları davet ediyor.

ZAFER BULUT
EKONOMİ SERVİSİ
– Kocaeli’de düzenlenen ‘Serbest Bölgeler Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kılınç, Türkiye’de 19 serbest bölge bulunduğunu ve bu bölgelerin ürettiğini ihraç eden firmalara daha yüksek kalitede hizmet sunduğunu, aynı zamanda benzersiz vergi avantajları sağladığını vurgulayarak, ihracatçı firmaları yatırım yapmaya davet etti.

SEBKİDER ve Kocaeli Sanayi Odası işbirliği ile Ticaret Bakanlığı’nın himayesinde, Kocaeli’de düzenlenen ‘Serbest Bölgeler Bilgilendirme Toplantısı’nda, serbest bölgelerin ihracat odaklı üretim yapan firmalara sağladığı fırsatlar değerlendirildi.

Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Ticaret Bakanlığı Değerlendirme, Uygulama ve Tanıtım Daire Başkanı Uğur Özcan ile SEBKİDER üyeleri ve sanayiciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,

Türkiye’de imalat sanayisinin yüzde 13’ünü karşılayan Kocaeli’den 2022 yılında 37.7 milyar dolarlık ihracat ve 71.2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiğini belirterek, kentin 14 OSB, 5 teknopark ve 2 serbest bölgesi ile katma değer bakımından Türkiye’nin en önemli illerinden olduğunu vurguladı.

Küresel ticarette rekabetin artmasıyla birlikte serbest bölgelerin öneminin daha çok arttığını vurgulayan Zeytinoğlu, şunları söyledi: “İstanbul ve Kocaeli’de belirli büyüklükteki yatırımlar için uygun yer artık kalmadı. Bu bakımdan da yatırım için uygun olanlar sağlayan serbest bölgelerimizin önemi artıyor. Özellikle ülkemizin ihtiyacı olan üretim, ihracat ve istihdam artışında önemli katkılar sağlayan serbest bölgelerimizin daha çok yatırım çekerek ülke ekonomimize katkısını arttıracağına inanıyoruz. Yeni serbest bölgelerin ekonomiye kazandırılması ve yatırımların arttırılması gibi konularda SEBKİDER başarılı çalışmalar yapıyor. Dünyada rekabetin hızla arttığı bu süreçte, serbest bölgelerimizin temsilcileri ile bölgemizdeki ihracat odaklı üretim yapan firmalarımızı buluşturmuş olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

İhracat Sıralamasında Ankara’dan Sonra 6. Sırada

SEBKİDER Başkanı Yusuf Kılınç da, Türkiye’deki serbest bölgelerin, yıllık 32 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 11 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaştığını ve en çok ihracat yapan iller bazında bir sıralamaya dahil edildiğinde Ankara’dan sonra gelerek 6. sırada yer alacağını belirtti.

Ülkedeki 19 serbest bölgenin SEBKİDER çatısı altında güçlerini birleştirdiğini hatırlatan Başkan Kılınç, “Bu güç birliğinin sağladığı sinerji ile serbest bölgelerimizi istihdam, üretim ve ihracat konularında Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak şekilde çalışmalar yürüteceğiz” dedi.

Kılınç, yatırımların ülkeye çekilmesi ve ihracata yönelik üretim kapasitesinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda önemli bir enstrüman olan serbest bölgelerin arttırılması ve tam doluluk oranlarına ulaşan bölgelerin de genişleme alanlarına kavuşması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “ 91 bin kişinin çalıştığı serbest bölgelerimizden, 56 ilimizin toplam ihracatından daha çok ihracat gerçekleşiyor. 2022 yılında Türkiye’nin toplam dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83’ken, serbest bölgelerde bu oran yüzde 140 olarak gerçekleşti. Sadece bu veriler bile serbest bölgelerin kuruluş felsefesine ne kadar doğru hizmet ettiğini kanıtlıyor.”

Batı Anadolu Serbest Bölgesi Yatırımcıların İlgisini Çekiyor

Serbest Bölgeler Bilgilendirme Toplantısı’nın ikinci bölümünde ‘Serbest Bölgelerde Yatırım Fırsatları’ başlıklı panel düzenlendi. SEBKİDER Başkanı Yusuf Kılınç’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde Ticaret Bakanlığı Değerlendirme, Uygulama ve Tanıtım Daire Başkanı Uğur Özcan ile BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmasında Batı Anadolu Serbest Bölgesinde yatırımcılara sundukları fırsatları anlatan Dr. Faruk Güler, şöyle konuştu: “Batı Anadolu Serbest Bölgesi, 22 yıl aradan sonra kurulan ilk serbest bölge oldu ve kuruluşu 7 yılda tamamlandı. Kuruluş süreci tamamlandıktan sonra BASBAŞ olarak çok hızlı hareket ettik ve kısa bir sürede bölgenin altyapısını yatırımcıya hazır hale getirdik. Önümüzdeki yıl firmalar üretimlerine başlayacak. Lojistik açıdan Türkiye’nin en değerli bölgesi olan Bergama’da yatırımcıya 2.5 milyon metrekarelik bir alan kazandırdık. Sadece serbest bölgelerde değil OSB’lerde de belli ölçekteki sanayi yatırımları için yeteri kadar alan kalmadığı için ülke ekonomisine katkısı büyük olacak çok değerli yatırım alanı kazandırmış olduk. Yatırımcının da ilgisi büyük oldu. İhracat odaklı üretim yapan ve serbest bölgelerin bu tür firmalara sunduğu fırsatları henüz değerlendirmemiş olan firmaları bölgemize davet ediyorum.”

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.