Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür Sanat

Kültür Yolu Festivali Samsun’da ilk kez yapılacak

TÜRKİYE Kültür Yolu Festivali’nin 8-16 tarihleri arasında ilk kez düzenleneceği Samsun’da, sohbet toplantısı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, “Festivalimiz, Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edildi. Yaklaşık 40 ülkenin içerisinde bulunduğu Avrupa Festivaller Birliği artık festivalimizi tanıtıyor” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak amacıyla bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dördündü durağı Samsun olacak. Bu yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin rotasına dahil olacak Samsun’da, 08-16 Haziran tarihleri arasından konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi etkinlikleri yapılacak. 9 gün boyunca 30’un üzerinde noktada 500’ün üzerinde etkinliğin yapılacağı festivalin sohbet toplantısı, Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlendi. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, “Türkiye Kültür Yolu Festivali aslında 2021 yılında başladı. Ankara, Diyarbakır ve Çanakkale derken geçtiğimiz yıl 11 şehrimizde, bu yıl da daha kurumsal haliyle 16 şehrimizde hayat bulacak. Bizim için çok kıymetli, festivaller şehrin marka değerine katkı sağlıyor. Bunu çok net fark etmiş olduk. Bu şehrin hem ekonomik hem de sosyal gelişimine de doğrudan katkısı oluyor. Turizm Geliştirme Ajansı, festival tarihlerinde özellikle turizm potansiyeli yüksek olan şehirlerde ‘influencer’lar ve yabancı gazeteciler getirip, her festivali deneyimletiyorlar hem de festival haricinde şehrimizin turizme dönük mekanların tanıtımını yapıyorlar. Bu tanıtımda yerli ve yabancı sanatçılar da katkı sağlıyor. Bu festivalin uluslararası ayağının da olması çok kıymetli. Festivalimiz, Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edildi. Yaklaşık 40 ülkenin içerisinde bulunduğu Avrupa Festivaller Birliği artık festivalimizi tanıtıyor” dedi.

“BAKAN BEY SIK SIK SAMSUN’U SORUYOR”

7’den 70’e sloganının vücut bulduğu bir iş olduğuna değinen Terzi, “En mutlu olduğumuz şey 3-4 yaşında çocuklarımızın da büyüklerimizin de kendinden içerikler bulduğu bir yapı haline geldi. Muhakkak ki eksiğimiz vardır, olacaktır da. Samsun’da ilkini düzenliyoruz, 9 gün içerisinde başlayan hazırlık süreci de dahil olmak üzere eksiklerimizi de not alacağız. Sizlerin bize dönüşleri de çok kıymetli. Bu Samsun için yapılmış çok kıymetli işlerden bir tanesi. Haftada bir bakanımızla bir araya geliyoruz. Sık sık Samsun’u soruyor, durum ne, ne yaptınız, sıkıntı yaşamıyoruz değil mi gibi. Her sene aynı takvimde olmasının avantajı şu, insanlar tatil planlarını bu tarihlere göre güncelleme fırsatı bulacak” diye konuştu.

“KÜLTÜRÜN VE SANATIN BAŞKENTİ”

Samsun’un 17 ilçesiyle tarihin, doğal güzelliklerin, kültürün ve sanatın başkenti olduğunu söyleyen Samsun Valisi Orhan Tavlı, “1960’lı yıllarda ilk resmi festivalin yapıldığı şehir Samsun diye hatırlıyorum. Karadeniz’in farklı şehirlerinden Samsun’daki festivale milyonlar akardı. 19 Mayıs şehri Samsun’umuzda, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı, kurtuluşun şehri Samsun’da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk adımını attığı Samsun’da kültür ve sanatın en derin güzellikleriyle, en güzel anlarıyla vatandaşlarımızla buluşacak olmasından dolayı memnuniyetimi bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

“SAMSUN BİR FESTİVAL ŞEHRİ”

Samsun için hep beraber aynı heyecan ve mutluluğu hissettiğini söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ise, şunları söyledi:

“Samsun bir festival şehri, bu geleneklerdeki tecrübelerimiz esasında geleceğe yeni bir etkinliği hayata geçirmek için fırsat doğdu. Aynı zamanda hep birlikte eksiklerimizi göreceğiz. Daha iyi neler yapabiliriz onları öğreneceğiz ama şuna inanıyorum ki; Samsun yaptığı festivalle, tanıtımla hem de insanlar buraya geldiklerinde gördükleriyle hayran kalacaklar. 19 Mayıs bizim için çok önemli, Mayıs ayıyla birlikte zaten etkinlik süreci başlamış oluyor. Samsun’un bu manada kurtuluş meşalesinin yandığı şehir algısını daha da yukarı çıkaracak faaliyetlerle, Haziran’da da Kültür Yolu Festivali’nin Samsun tanıtımına çok önemli bir katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum.” (DHA)


Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kültür Sanat

Samsun Kent Müzesi ziyarete açıldı

AVRUPA’nın en prestijli 6 müzesinden biri olan “Samsun Kent Müzesi” 9 aylık aranın ardından ziyaretçilerine yeniden kapılarını açtı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Kent Müzesi’nin ziyarete açıldığını belirterek müzelerin şehrin kimliği açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

İbrahim CANBULAT
SAMSUN-Eylül 2023’te yaşanan sel afeti sonrası ziyarete kapatılan Samsun Kent Müzesi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın talimatıyla kısa sürede tamamlanan çalışmalar sonrası yeniden ziyarete açıldı. Yaklaşık 10 aydır müzenin açılışını bekleyen vatandaşlar ve öğrenciler müzeye yoğun ilgi gösterdi. Günlük ziyaretçi trafiğinde artış yaşayan müze her gün 08.30-16.45 saatlerinde misafirlerini ağırlıyor.

2013 yılında kurulan Samsun Kent Müzesi’nde; şehrin tarihi, coğrafyası, kültürü, sosyal yaşamı, ekonomisi, turizmi, sanat tarihi, mimarisi ve yemek kültürü gibi konularda bilgi veriliyor. Kentin kronolojik tarihinin yer aldığı müzede, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişiyle başlayan Kurtuluş Savaşı süreci de anlatılıyor. 2013 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından ‘Proje Özel Ödülü’ne layık görülen müze 2015 yılında ise İtalya’nın Bressia kentinde yapılan ‘XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması”’nda finale kalarak Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden biri seçilmişti.

Samsun Kent Müzesi’nin yeniden hizmette olduğunu duyuran Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kent Müzesi geçen yıl Eylül ayında sel afeti sonrası ziyarete kapatılmıştı. Göreve gelir gelmez çalışmaları hızlandırarak, Kent Müzemizi ziyaretçilerimize açtık. Kent Müzesi şehrimiz için önemli. Hem tarihimize hem kültürümüze ışık tutuyor. Şehirler kimlikleriyle yaşar. Bizler bu bilinçle şehrimizin tarihi, kültürel zenginliklerinin bilinciyle hareket ediyoruz. Şehir hafızamızın ışığında Samsun’umuzu daha ileri taşıma gayesiyle hareket ediyoruz. Samsun’umuzdan, çevre illerimizden, ülkemizin dört bir tarafından şehrimize gelen vatandaşlarımızın Samsun’umuzu tanımaları noktalarında da müzelerimizin önemi büyük. Bizler, gerekli çalışmaları tamamlayarak müzemizi ziyarete açtık. Hemşerilerimizin kent müzesine ilgisi çok yüksek” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et

Kültür Sanat

KÜSAD, Samsun’un uluslararasılaşmasına yönelik çalıştay düzenledi

SAMSUN’da Kültür Sanat ve Turizm Akademisi Derneği (KÜSAD) tarafından, ‘Uluslararasılaşma ve Samsun Çalıştayı’ gerçekleştirildi.

ERDİ DEMİR
SAMSUN-Samsun’un kültür sanat, turizm, spor gibi alanlarda uluslararasılaşmasına yönelik çalıştay düzenlendi. KÜSAD tarafından, Samsun Müzesi’nde dört oturumda gerçekleştirilen çalıştayda, sağlık turizmi, eğitim, kültür sanat ve STK’lar ve uluslararasılaşma konularında, uzmanlar tarafından bilgilendirmeler yapıldı. Çalıştaya, Rusya Kültür Ateşesi Alexey Ivanov Sotnicenko, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, KÜSAD Başkanı Prof. Dr. Metin Eker, akademisyenler, dernek üyeleri ve STK temsilcileri katıldı.

‘ŞEHRİN VE ÜLKENİN SAHİPLERİYİZ’

Samsun’un Karadeniz coğrafyasının büyük şehirlerinden birisi olduğunu söyleyen KÜSAD Başkanı Prof. Dr. Metin Eker, Samsun’un baş harfi olan S’nin yanına sporun, sağlığın ve sanatın S’sini de koyup 3 S ile bunun peşinde koşuyoruz. Dolayısıyla şehrin sesi olma niyetindeyiz. Düşünen, üreten, paylaşan, paylaşıma yön veren bir sesiz. KÜSAD hem mensubiyeti, hem de temsiliyetiyle karakterize süreçleri tasarlayıp, uygulayacak bir kapasiteye sahip bir birlikteliğin, sinerjisine sevk edilecektir. Samsun Türkiye’nin önemli şehirlerinden bir tanesi. Kuzeyin en büyük şehri. Karadeniz coğrafyasının da büyük şehirlerinden bir tanesi. Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan; Orta Doğu, Kafkaslar ve Afrika’ya kadar uluslararasılaşma kapasitemiz var. Üniversitelerimizde 103 ülkeden öğrencilerimiz var. 7 bin civarında Rusça konuşan ailemiz var. Üniversitemizde 6 bin yabancı öğrenci var. Aslında uluslararasılaşma ile ilgili fiziki durumu yaşıyoruz ama bununla ilgili teorik açılımları, fikirleri, planları henüz düşünmüş değiliz. Şehrimizin yavaş yavaş turizm adımlarına başladı. Kültür ve sanat alanında birçok çalışmamız var. Şehrimiz önemli bir şehir. Biz dedelerimizin dedelerinin de burada yaşadığını bilerek bu şehre sahip çıkmaya çalışıyoruz. Biz buranın ve ülkenin sahibiz. Çevremiz ateş çemberi ve biz burada baharı yaşatmaya çalışıyoruz. Bu insanlığın doğasında olan bir şey” dedi. (DHA)

Okumaya devam et

Genel

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti’nde seçim

ABDULLAH GONCA
BAŞKAN ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Olağan Genel Kurulu’nda başkanlığa mevcut Başkan Yusuf Ziya Çakır yeniden seçildi. Güven tazeleyen Çakır, bundan sonra da gazetecilerin haklarını korumaya devam edeceklerini söyledi.

19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Olağan Genel Kurulu Atakum Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Toplantı Solunu’nda gerçekleşti. Divan Başkanlığını Nusret Sağlam’ın yaptığı ve tek listenin yarıştığı seçimde mevcut başkan Yusuf Ziya Çakır genel kurula katılanların oylarının tamamını alarak yeniden başkan seçildi.

FAALİYET RAPORUNA ONAY

Çoğunluk aranmaksızın gerçekleşen ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan genel kurulda faaliyet ve gelir gider durumu raporları okunup ibra edilirken, denetim kurulu raporu da üyeler tarafından kabul edildi.

GAZETECİLERE YENİ HİZMET BİNASI YAPILACAK

Dilek ve temennilerde gazetecilerin de düşüncelerini paylaştığı genel kurulda daha sonra söz alan Başkan Çakır, bugüne kadar gazetecilerin her zaman yanlarında olduklarını belirterek, Samsun’a 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti’ne yeni hizmet binası kazandıracaklarını ve ihale aşamasına gelindiğini söyledi.

YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

Ardından seçime tek liste halinde giren mevcut başkan Yusuf Ziya Çakır, kullanılan oyların tamamını alarak yeniden başkan seçildi. Başkan Çakır, yaptığı teşekkür konuşmasında, gazetecilerin haklarının korunması için bundan sonra da çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

SİNECEK’TEN SAĞLAM’A PLAKET

Genel kurul sonunda Atakum Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek, Divan Başkanı Nusret Sağlam’a plaket verdi. Yeniden başkan seçilerek adeta güven oyu alan Başkan Çakır, genel kurula katılanların tebriklerini kabul etti.

YÖNETİM KURULU

Yapılan seçimde 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti’nin Yönetimi şu isimlerden oluştu: Okan Aralan, Muammer Dilber, Mehmet Gençali, Fatih Akca, İlyas Gün, Oktay Öztürk, Sedat Öksüzoğlu, Yalçın Karataş, Merve İlhan, Ahmet Çağdaş Çatoğlu, Fatih Çakır, Harun Üstün, İbrahim Canbulat, Zekeriya Fırat.” M. Necdet Uzun, İsmail Temiz, Mahmut Erdoğan ve H. Yaşar Aslan ise Federasyon Delegesi seçildi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.