Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Gündem

Gazeteciler işsizlikten kan ağlıyor

Cemiyet Başkanı Yusuf Ziya Çakır, “Sansüre karşı ilk direnişin gerçekleştiği 24 Temmuz tarihi, gerçek gazeteciliğin başladığı gündür. Bu özel günde mesleğimizin işsizlik kıskacında olması üzüntü vericidir” dedi

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti’nden ’24 TEMMUZ’ mesajı

‘İŞSİZLİK, KANAYAN YARA’

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yusuf Ziya Çakır, Türk basında Sansürün Kaldırılışının 113’üncü Yıl Dönümü’nde, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle bir açıklama yayımladı. Çakır günümüzde basın sektörünün yaşadığı en önemli sorunun ‘işsizlik’ olduğunu belirtti.

SANSÜRE KARŞI İLK DİRENİŞ
Tarihler 24 Temmuz 1908’i gösterdiğinde, Meşrutiyet’in ilanından 1 gün sonra gazetelerin ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başladığını hatırlatan Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi:

“24 Temmuz, 1971 yılından bu yana ‘Basın Bayramı’ ya da ‘Basın Özgürlüğü Günü’ olarak kutlanırken, son yıllarda Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak anılmakta. Bugünü anlamlı kılan olay ise 1908 yılında, o dönemin aydın gazetecilerinin, padişahın adamlarına baskı kalıplarını vermeyi reddederek, sansüre karşı ilk direnişi gerçekleştirmeleridir. Yani bu açıdan 24 Temmuz gerçek gazeteciliğin başladığı gündür.

24 SAAT SORUMLULUK
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi basın milletimizin ortak sesidir. Dolayısıyla basın, ülke olarak gelişmemizin, kalkınmamızın, güçlenmemizin ve hedeflerimize ulaşmanın en önemli kurumlarından birisi olmayı sürdürmektedir. Basın, her türlü gündemi, ülkemizin hedefleri doğrultusunda, milletimizin duygu, beklenti ve ihtiyaçlarını uluslararası alana taşıma noktasında, çok büyük bir sorumluluk üstlenmekte ve 7 gün 24 saat bu sorumluluğu yerine getirmektedir.

İŞSİZLİK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Bugün bir 24 Temmuz’da daha basının, demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından biri olduğunu vurgulamamızın yanı sıra, mesleğimizin Türkiye’de belki de tarihinin en zorlu, en güç süreçlerinden birini geçirdiğini belirtmek istiyoruz. Her geçen gün artan işsizlik, mesleğimizin gerçek emekçilerinin kanayan yarası olmaya devam etmektedir. Basın sektöründe ifade özgürlüğünün önündeki engeller ise azalacağına maalesef artmaktadır. Artan işsizlik ve ifade özgürlüğüne getirilen engeller endişe vericidir. Oysa basın ve basın özgürlüğü, çağdaş hayatın ve çağdaş demokrasinin vazgeçilmez unsuru olmaya devam etmektedir.

Sonuç olarak, sorunlarımızın çözümü konusunda mücadelemizi artırarak sürdüreceğiz. Bu yönde umutsuz bir çaba içerisinde olmayacağız. Bu düşünceler ışığında tüm meslektaşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, sağlık, başarı ve esenlikler diliyorum.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davada duruşma ertelendi

Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın, konuşmalarında ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı’ gerekçesiyle yargılandığı davanın duruşması, sanık avukatının ek süre istemesi üzerine ertelendi.

Soner AYDIN
MERSİN-Mersin 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, başka suçtan Edirne F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan HDP’nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katılmadı. Duruşma salonunda hazır bulunan sanık avukatı, müvekkilinin mütalaaya karşı savunma yapması için ek süre istedi. Talebi kabul eden hakim, duruşmayı 17 Temmuz’a erteledi.(DHA)

Okumaya devam et

Genel

Bakan Yerlikaya: Oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize, sosyal medya destekli “oyun kurmaya” çalışıyorsa; onların oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz.

ANKARA-İçişleri Bakanı Yerlikaya: Hangi kurum içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik bir yapılanma varsa, sonuna kadar gidip, o yapıları tespit edip adalete teslim edeceğiz.

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dün olduğu gibi bugün de organize suç örgütlerine, şehir eşkıyalarına, uluslararası kartel haline gelmiş zehir tacirlerine, uluslararası örgütlenmiş göçmen kaçakçılarına, yabancı istihbarat servisleriyle irtibatlı illegal yapılara ve suç odaklarına göz açtırmadık, açtırmıyoruz ve açtırmayacağız. Mücadelemizi kimler engellemeye çalışıyorsa, kimler FETÖVARİ gizli tanık taktikleriyle kendi karanlık düzenlerinin hakim olmasını istiyorsa, onların o düzenlerini de başlarına yıkıyoruz, yıkmaya da devam edeceğiz.(DHA)

Okumaya devam et

Genel

Emekliliği iptal edilip, 9 aylık maaşı geri istendi

Antalya’da yaşayan aşçı Taner Baysal’ın (46), EYT düzenlemesiyle emekli olduktan 9 ay sonra emekliliği iptal edildi. 27 yıl öncesinden borcu olduğu söylenen Baysal, ödeme yapıp tekrar başvurarak emekli oldu. Baysal’dan 9 ay boyunca ödenen toplam 101 bin liranın da tahsil edileceği bildirildi.

Semih ERSÖZLER
ANTALYA-Kepez ilçesinde yaşayan 2 çocuk babası Taner Baysal, bir otelde aşçılık yaparken, çıkan EYT düzenlemesi nedeniyle emekli olmak için geçen yıl mart ayında başvuruda bulundu. Başvurusu kabul edilen Baysal, haziran ayından itibaren 7 bin 500 lira olan emekli maaşını almaya başladı. 9 ay boyunca emekli maaşı alan Baysal, mart ayında maaşı yatmayınca SGK’ya başvurdu. Maaşının neden kesildiğini anlamaya çalışan Baysal’a, 1997 yılında tarım sigortası girişi olduğu ve 2 bin 500 lira borcu olduğu için maaşının kesildiği, bu nedenle yeniden emekliliğe başvurması gerektiği belirtildi. Baysal, borcu ödeyip nisan ayında tekrar başvuru yaparak emekli oldu. Baysal’a, 9 ay boyunca ödenen toplam 101 bin liranın da her ay 2 bin 500 lira şeklinde emekli maaşından kesilerek tahsil edileceği söylendi.

‘EMEKLİ OLUP OLMADIĞIMI BİLMİYORUM’

Taner Baysal, kendi sorumluluğu dışında yaşanan olaylardan dolayı bir anda borçlu çıktığını belirterek, “2023 mart ayında EYT düzenlemesiyle başvuru yapıp emekli oldum. 9 ay emekli maaşı aldım. Birkaç ay önce emekli maaşım bir anda kesildi. SGK’ya başvurup sorduğumda borcum olduğu söylendi. O borcu ödedim ancak o an emekli olup olmadığımı bilmiyordum, kafam çok karıştı. Bu durumu maaşım yatmayınca fark ettim. Bunun üzerine gidip görüşünce emekliliğimin iptal edildiğini öğrendim” dedi.

Mecburen çalışmaya devam ettiğini söyleyen Baysal, “1997 yılında tarım sigortasına kayıt yaptırmışım ancak ödeme yapılmamış. Ancak 1 gün dahi sigortası gözükmüyor. Ben SSK’dan emekli oldum. Yine de onu ödedim ve ödediğimi bildirdim. Ancak yeniden emeklilik başvurusu yapmam gerektiği söylendi. Yaptım ve nisan ayından itibaren tekrar emekli olduğumu söylediler. Ancak bu kez 9 aydır aldığım maaşı, faiziyle 101 bin lira olarak geri istediler. Öncesinde 6 bin 150 günüm vardı, o zaman da emekliliği hak ediyordum” diye konuştu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.