Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Düşen sebze ve meyve fiyatları pazarlara olan ilgiyi arttırdı

Kocaeli’de kurulan semt pazarında düşüşe geçen sebze ve meyve fiyatları, vatandaşların pazara olan ilgisini arttırdı.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde kurulan semt pazarı vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Pandemi döneminin etkisiyle bir süredir yüksek seyreden sebze ve meyve fiyatlarının düşüşe geçmesi ve market ürünlerine nazaran daha taze ürünlerin satışa sunulması gibi etkenler vatandaşların pazara olan ilgisini arttırdı. Pazarcı esnafı pandeminin etkisinden yavaş yavaş kurtulduklarını belirtirken, sebze meyve fiyatlarının olabilecek en uygun bantta olduğunu ifade ettiler. Esnaflar, fiyatlardaki ucuzluğun sera dönemine kadar bu bantlarda devam edeceği dile getirdiler. Kurulan semt pazarında, kabak 6 lira, salata 5 lira, patlıcan ve dolma 5 lira, fasulye 8 lira, kıl biber 5 lira’dan satışa sunulurken, elma 4 lira, şeftalinin 3 kilosu 10 liradan satılıyor.

“En bol, en güzel ve en taze zamanı”

Ürün fiyatlarının uygun olduğunu belirten pazarcı esnafı Mustafa Baştan, vatandaşların pazarlara olan ilgisinin arttığını ifade ederek, “Fiyatların en ucuz zamanı şu an. En bol, en güzel ve en taze zamanı. Kabak 6 lira, salata 5 lira, patlıcan ve dolma 5 lira, fasulye 8 lira, kıl biber 5 lira. Pandeminin etkisinden kurtulduk, Allah’a şükür şu an iyi işler. Vatandaşlar pazara gelsinler, pazar her zaman iyidir, ürünler tazedir, günlüktür” dedi.

“Seralar çıkar, fiyatlar yükselir”

Fiyatların bir süre daha bu bantlarda gideceğini ifade eden Baştan, sera mevsiminden sonra yükseleceğini belirterek, “1-1 buçuk ay daha böyle gider. Sonrasında seralar çıkar fiyatlar yükselir. Bunlar tarla malı, organik. 1 ay, 1 buçuk ay sonra sera malları gelir.

Allah’a şükür günlük taze geliyor meyve ve sebzelerimiz. Vatandaşlar da geliyor her zaman pazara. Pandemide yasaklar vardı şu anda yok Allah’a şükür herkes kendini koruyor pazara geliyorlar” diye konuştu.

“Bu ucuzluk 1, 1 buçuk ay daha sürer”

Meyve ve sebze fiyatlarının uygun olduğunu ifade eden pazarcı esnafı Cem Eren Kara, pandemi etkisinden yavaşça kurtulduklarını belirterek, “Fiyatlarımız gördüğünüz gibi uygun, elma 4 lira, şeftali 3 kilo 10 lira görüyorsunuz, vatandaşlarımızı pazara bekliyoruz. Pandemiden dolayı esnafımız batmıştı, yavaş yavaş kurtulmaya başlıyoruz. Bu ucuzluk 1, 1 buçuk ay daha sürer kış geliyor ya kış geldiği zaman malcılar çalışmıyor, araya aracı giriyor fiyatlar yükseliyor. Vatandaşlarımızı pazara bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Pazardaki ürünler daha taze oluyor”

Fiyatlardan genel anlamda memnun olduğunu dile getiren Halit Oğul isimli vatandaş, maketten ziyade pazarları tercih ettiğini belirterek, “Meyve fiyatları bir tık pahalı geldi ama sebze fiyatları normal. Pandemi sürecinden sonra fiyatlarda bir tık düşüş oldu. Mesela domates 5 lira kilosu, biber keza öyle. Bu sene karpuz biraz ucuzlamadı o da havalardan herhalde öyle devam ediyor 2- 2,5 liradan. Ürünleri yetiştirenlere de hak vermek lazım. Şartlar zor ekonomik şartlar. Halk da biraz mağdur gibi. Milletin cebinde fazla para yok her yönden baktığında herkes kendine göre haklı. Pazardaki ürünler daha taze oluyor, göze hoş geliyor istediğini seçebiliyorsun. Biraz nostaljiye benziyor” ifadelerini kullandı.

Harun Yıldız

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Hepsiburada Moda Haftası başladı

Hepsiburada, 10 bin marka ve birçok üründe geçerli olan Moda Haftası‘nın başladığını duyurdu. 16 Mayıs’a kadar sürecek olan etkinlik kapsamında moda, kozmetik ve giyilebilir teknoloji ürünlerinde müşteriyi, peşin fiyatına 12 taksit, Hepsiburada limiti ve kapıda kolay iade gibi avantajlar bekliyor.

İSTANBUL-Moda Haftası kapsamında 4 gün boyunca erkekler ve kadınlar için giyim, çanta-ayakkabı, saat, gözlük & aksesuar, kişisel bakım, giyilebilir teknoloji ürünlerinde cazip kampanyalarla alışveriş yapılabilecek.

Peşin fiyatına 12 taksit imkanı ile bütçeleri zorlamadan alışveriş keyfinin yanı sarı, Hepsiburada limiti ile kartsız taksitle ödeme ve kapıda kolay iade gibi avantajlar da Moda Haftası’nda kullanıcıları bekliyor. Moda tutkunları, ‘İyi fiyata süper görün’ mottosuyla hayata geçen etkinlikte tarzını yansıtacak ürünlere uygun fiyatlarla sahip olabilecek.

ÖZEL İNDİRİMLERLE AVANTAJLI ALIŞVERİŞ

Erkekler ve kadınlar için geniş bir yelpazede, binlerce markanın milyonlarca ürününün yer alacağı Moda Haftasında, giyim ürünleri, saat, gözlük ve aksesuar çeşitleri, kişisel bakım ve kozmetik ürünleri, akıllı saatler ve bileklikler gibi giyilebilir teknolojiler avantajlı fırsatlarla sunuldu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Yıllık 2 bin tarımsal Ar-Ge projesi yürütüyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal alanda Ar-Ge’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın, ülkenin geleceğine yapılan yatırım olduğunu söyleyerek, “Güçlü tarımsal Ar-Ge alt yapımızla, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle iş birliği içerisinde çalışıyor, yıllık yaklaşık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz” dedi.

Taha AYHAN- Ali Eren İĞDE
ANKARA-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde ‘2024 Uluslararası Tarım Teknolojileri Festivali’nin açılışına katıldı. Bakan Yumaklı, tarımsal üretimlerini geliştirmek ve dünyayla rekabet gücünü arttırmak için son dönemde önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bitkisel üretimden hayvansal üretime, su ürünleri üretiminden tarımsal Ar-Ge’ye, kırsal kalkınma yatırımlarından su ve sulama yatırımlarına, birçok alanda üretimi ve üreticimizi destekledik. Yıllık 69,2 milyar dolarlık tarımsal hasılayla; Avrupa’da 1’inci, dünyada ilk 10 ülke arasına girdik. Bunların sonucunda bugün 85 milyon nüfusumuzun ve 60 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacını sorunsuz karşıladık ve karşılamaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra; 31 milyar dolar tarımsal ürün ihracatımızla ekonomimize önemli katkı sağlıyoruz. Hem ihtiyacımız olan gıdayı üretiyoruz, hem de ürettiğimiz gıdanın fazlasını ihraç ediyoruz. Ancak bu başarı bizde rehavet oluşturmamalı. Son 10 yıl içinde ülkemizin bulunduğu coğrafyada önemli değişimler oluyor. Savaşlar, pandemi, afetler, iklim değişikliği, nüfus artışı. Bu sıraladığım bütün risk faktörleri, başta tarım sektörümüz olmak üzere, tüm alanlarda ekonomimizi etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. İşte biz bu risk faktörlerini yeni normal olarak tanımlıyoruz. Uzun değil, 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar, Türkiye nüfusu da 105 milyon olacak. Bu durum gıdaya olan talebin yüzde 70 daha fazla olacağını gösteriyor. Ülkemiz gıda üretimi noktasında büyük bir potansiyele ve üretim kabiliyetine sahip. Ülkemiz tarımını geleceğe taşıyacak olan insan kaynağını yetiştirme ile bilim ve teknoloji üretme konularında üniversitelerimize büyük görevler düşüyor” ifadelerini kullandı.

‘POLİTİKALARIMIZDA AR-GE VE İNOVASYON KONUSUNUN AYRI YERİ VAR’

Bilim ve teknolojinin her alanda geliştiği bir çağda yaşadıklarını aktaran Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Tarımsal alanda Ar-Ge’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın, bu ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu çok iyi biliyoruz. Bakanlık politikalarımızda Ar-Ge ve inovasyon konusunun ayrı bir yeri var. Bugün Türkiye, bulunduğu coğrafyanın en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkesinden biri. Tarımsal Ar-Ge anlamında; 49 araştırma enstitümüz, 300 laboratuvarımız, 2 binden fazlası akademik seviyede olmak üzere 6 bin 500 personelimiz ile ihtiyaç duyulan her alanda ülkemizin hizmetindeyiz. Güçlü tarımsal Ar-Ge alt yapımızla, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle iş birliği içerisinde çalışıyor, yıllık yaklaşık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Bu çalışmalarla üreticimizin verimli ve kaliteli ürün almasını sağlıyoruz. Araştırma kurumlarımızda; tarla bitkilerinde 1004, bahçe bitkilerinde 1041 yerli ve milli tohumluk çeşidi geliştirdik. Ata Tohumu Projesi kapsamında, farklı türlerde 37 yerel çeşidi tescil ettik ve koruma altına aldık. Tarımsal üretimin geleceğinin teminatı olan 318 bin genetik materyali gen bankalarımızda koruyoruz. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz bir dönemdeyiz. Bunun için kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı tohum çeşitleri geliştiriyoruz. Bu bağlamda, 79 tohumluk çeşidi geliştirdik ve çiftçilerimizin hizmetine sunduk.”

‘HİBE DESTEKLERİNE ÖNEMLİ YENİLİKLER GETİRDİK’

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimde gençlerin söz sahibi olması için genç girişimcilerine hibe destekleriyle pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, “Buradaki temel amacımız, kırsalda teknolojiyi ve inovasyonu üretime katarak, üretimde verimliliği sağlayan genç ve kadın çiftçi sayısını arttırmak. Çünkü artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için daha az kaynak kullanarak, daha çok üretmemiz gerekiyor. Bu kapsamda ekonomik yatırımlar ve IPARD programları ile genç ve kadın girişimcilerimizin projelerine ekstra puan ve hibe desteği veriyoruz. Bu yıl hibe desteklerimizle ilgili önemli yenilikler getirdik. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı’nda hibe desteğine esas proje limitlerini 7 milyon TL’den, 14 milyon TL’ye yükselttik. 42 ilde uyguladığımız IPARD programını da 81 ilimize yaygınlaştırdık. Yeni hayvancılık yol haritamız kapsamında; hayvancılık desteklerimizde gençlere ve kadınlara daha çok destek vereceğiz. Bunun yanı sıra; tarım ve ormancılık alanında yükseköğrenim görmüş gençlerimizin sektöre yatırım yapması için Uzman Eller Projesi’ni başlattık. Projeyle tarımsal üretime katma değer sağlayan her projeye 250 bin lira hibe desteği sağlıyoruz. TARSİM, ORKÖY ve daha birçok alanda kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz” dedi.(DHA)


Okumaya devam et

Ekonomi

2024 yılı Mart ayı cari işlem açığı yüzde 13,4 oranında azalışla 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşti

Ticaret Bakanlığı: 2023 yılı Mart ayında 5,2 milyar dolar olan cari işlemler açığı, 2024 yılı Mart ayında yüzde 13,4 oranında azalışla 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.(DHA)


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.