Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Karacabey’in salçalık domatesi karaborsa

Salçalık domates üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Karacabey ovasında, bu yıl salçalık domates ve kırmızı biber bereketi yaşanıyor.

Bilhassa Ege ve Konya ovasında yetişen salçalık domateslerde istediği rekolteyi tutturamayan salça fabrikaları, Karacabey’de yetişen domatesten alabilmek için birbiriyle yarışıyor. Salça vaatlerini tutturabilmek için domates arayışına giren fabrikalar, tarladaki domatesin fiyatını 1,5 liraya çıkardı. Karacabey ovasında daha tarladayken fabrikalar tarafından satın alınan salçalık domatesten bulabilmek neredeyse imkânsız.

Fabrikasyon ürünleri tercih etmeyip eski gelenekleri devam ettirmek isteyen vatandaşlar, domates bulmakta güçlük çekiyor. Tarlada kilosu 1,5 lira olan domates pazarda 4.5 – 5 liradan satılıyor. Rusya’nın Türkiye’den domates ihracatına onay vermesinin fiyatları daha da artırması bekleniyor.
Domates ile ilgili bütün bu sıcak gelişmeler yaşanırken, Karacabey Belediyesi, 4 koldan çiftçilerin rahat ve huzur içerisinde bir hasat dönemi geçirebilmeleri için çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Neredeyse her gün bir domates üreticisini ziyaret eden Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, tarla tarla dolaşıp çiftçinin meseleleri ve ihtiyaçlarını yerinde dinleyip çözüme ulaştırıyor.
Bu yıl çiftçiyi çok memnun eden bir hasat dönemi geçirdiklerini belirten Ali Özkan, “Talep çok. Çiftçilerimiz taleplere yetişmek için var güçleriyle çalışıyorlar. Bu sene Ege ve Konya’da istedikleri verimi bulamayan fabrikalar Karacabey ovamızda yetişen salçalık domatesi adeta kapışıyorlar.

Salçalık domates, Karacabey için en önemli üretim kaynağı. ‘Kırmızı elmas’ olarak bilinen salçalık domates, bu yıl çiftçimizin yüzünü güldürüyor. Salça fabrikalarına taahhütlü olarak ekilen ürünün kilo fiyatı 65 kuruş. Bununla birlikte serbest piyasada, rampalarda 95 kuruş ve 1 lira civarında. Bu açıdan bakıldığında, bilhassa açığa ekim diye tabir edilen sistemi uygulayan çiftçilerimiz, bu fiyatlardan çok memnun. Çiftçilerimizin memnun olması Karacabey’imizin ekonomisine de olumlu yansıyacak. Çiftçilerimiz bir sonraki yılın hazırlıklarını yapmaya şimdiden başladılar” diye konuştu.
Bölgenin domates üreticilerinden Kadir Kutku da, bu yıl domates üreticisinin yüzünün güldüğünü belirterek, “Bu yıl domates biraz fiyat yaptı. Allah bereket versin. Memnunuz, ama fiyat istikrarı olması lazım. Taban fiyatının olması lazım. Geçen yıl para etmedi. Bu fiyatlar farklı. Bu sayede gelecek yıl yeniden ekme şansını yakaladık. İlaç ve gübre paralarını ödedik. Yakıt ve su paralarını ödedik. Çok memnunuz” diye konuştu.

Alper Tüydeş

Ekonomi

TÜİK: Tarımsal girdi fiyatları, mart ayında arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında tarımsal girdi fiyatlarının aylık yüzde 1,16, yıllık yüzde 49,93 arttığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; tarımsal girdi fiyatları mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,16, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 12,67, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,93 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 37,50 arttı. Ana harcama gruplarında bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerde yüzde 0,81, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde yüzde 3,35 fiyat artışı gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 46,74, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 72,55 fiyat artışı görüldü.

Yıllık fiyat artışının en yüksek olduğu alt grup yüzde 165,31 ile veteriner harcamaları, aylık fiyat artışının en yüksek olduğu alt grup yüzde 7,04 ile tohum ve dikim materyali oldu. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Kurban pazarları kurulmaya başladı; kurbanlıklar 1 Haziran’da İstanbul’da

Kurban Bayramı’na 1 aydan az bir zaman kaldı. İstanbul’da belirlenen kurban satış noktalarında hazırlıklar sürerken kurbanlık fiyatlarının büyükbaş için 90 ile 180 bin lira arasında, küçükbaş için ise 8 bin ile 18 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor. Bahçelievler Kurban Pazarında açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Tibet Bayhan, “Alanda 117 tane çadırımız var. Bunların 89 tanesi büyükbaş, 28 tanesi de küçükbaş hayvanlar için tahsis edildi. Şuan da bizim de edindiğimiz bilgilere göre 1 Haziran itibariyle hayvanlar kurban alanına gelmeye başlayacak” dedi.

Altan ÇİMEN – Feridun AÇIKGÖZ
İSTANBUL-Diğer yandan, Bahçelievler’de kurulum hazırlıkları devam eden 7 bin hayvan kapasiteli kurban pazarı havadan görüntülendi.Pazarda 89’u büyükbaş kurbanlıklar, 28’i de küçükbaş kurbanlıklar için olmak üzere toplam 117 çadır bulunacak.

117 ÇADIR KURULUYOR

Kurban Bayramı’na 1 aydan az bir zaman kala Türkiye’nin birçok noktasından getirilecek olan kurbanlıklar, canlı hayvan sevk noktalarında İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünün ardından İstanbul’a giriş yapacak. İl Tarım Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre 1 Haziran’da İstanbul’a girecek kurbanlıklar önceden belirlenen kurban satış noktalarında alıcılarını bekleyecek.Kurban pazarlarının hangi ilçelerde kurulacağı ise önümüzdeki günlerde yapılacak koordinasyon toplantısı sonrası kesinleşecek. Avrupa Yakasındaki kurbanlık satış noktalarından Bahçelievler Kurban Pazarında ise hazırlıklar sürüyor. 3 bini büyükbaş olmak üzere 7 bin hayvanın bulunacağı pazarda hayvan sahipleri ve kurbanlıklar için 117 çadır kuruluyor. Veterinerlik hizmetinin verileceği kurban pazarında kesim yerleri de hazırlanıyor. Diğer yandan İstanbul’da 12 ay satış yapan noktalarda kurbanlıklar satılmaya başladı. Büyükbaş kurbanlık fiyatlarının 90 ile 180 bin lirasında, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının ise 8 bin lira ile 18 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor.

“1 HAZİRAN İTİBARİYLE HAYVANLAR GELMEYE BAŞLAYACAK”

Bahçelievler Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürü Veteriner Hekim Tibet Bayhan, “Bir Kurban Bayramı daha yaklaşmak üzere, Bahçelievler Belediyesi olarak biz de daha önce kurban hizmeti verdiğimiz bu alanda tekrar çadırlarımızı kurmaya başladık. Çadırını alan hayvan sahipleri çadırlarının yerlerini düzeltmeye başladı. Biz de bu arada burada değer vereceğimiz hizmetlerle ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gelen vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarını gidermesi için kafeterya, mescit, lavabo ve tuvaletler gibi ayrıca bu alanda küçükbaş kesimi de olacağı için arka tarafta küçükbaş kesimi için de gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Kripto para borsasından küçük yatırımcıya özel ‘WBT Holding’ programı

Yükselen faizler ve artan ücretlere karşı kripto parayı vadeli mevduat gibi kilitleyip bir süre kullanmama sözü vermeyi tanımlayan ve risksiz getiri imkanı sunan staking, holding gibi yöntemlerin ön plana çıktığını söyleyen kripto para borsası WhiteBIT CEO’su Volodymyr Nosov, “Paranın değerini enflasyona karşı korumanın yollarından biri, WBT Holding sistemi. WBT Holding’in seviyesi, 10 WBT kilitleyerek başarılabiliyor. 100 dolar gibi bir bütçeyle yatırımcılar, yıllık yüzde 22’ye kadar getiri sağlama yolunda adım atabiliyor. Kripto para birimleri oynak olsa da bu getiriler eksilmiyor” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL-WhiteBIT kullanıcılarının enflasyondan WBT Holding ile korunduğunu ifade eden Volodymyr Nosov, “Dikkate değer bir faiz getirisi sunmayan küçük ölçekli birikimleri olan yatırımcılar, vadeli mevduatta da aradığını bulamayarak, kripto para borsalarının sunduğu staking ve holding programlarına yöneldi” diye konuştu.

Pasif gelir kaynaklarının aktif gelire bağımlılığı azalttığını ve finansal stabiliteyi artırdığını vurgulayan Nosov, “Küçük yatırımcı için en avantajlı pasif gelir seçeneklerinden biri, güvendiği bir kripto ekosistemini desteklemek için onun yerel token’ını kilitlemesini ve tutmasını öngören yöntemler. Örneğin Avrupa’nın en büyük kripto para borsalarından biri olan WhiteBIT, ekosistem token’ı WBT Coin için WBT Holding isimli bir program yürütüyor. WBT Coin’i transfer etmeden ya da alıp satmadan, belirli bir vadede tutan yatırımcılar, ekosisteme sundukları destek kapsamında ödüllendiriliyor. Küçük yatırımcı bu birikimleri bileşik faizin gücünden yararlanarak büyütüyor” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.