Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Eğitim

Rektör Ünal: OMÜ’nün araştırma üniversitesi olmaktan başka bir şansı yok

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ’nün, ‘araştırma üniversitesi’ olmaktan başka bir şansının olmadığını söyledi.

SAMSUN
-OMÜ Proje Geliştirme Ofisi tarafından kaynakların etkin kullanımını sağlamak, araştırma faaliyetlerinin nitelik ve niceliğini artırmak amacıyla “Akademisyenler Arası Sektörel İş Birliği Buluşması” düzenlendi. OMÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Prof. Dr. Cengiz Batuk, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, Proje Geliştirme Ofisi Koordinatörü Ekrem Altan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topçu, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Kasap, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yetkin Bulut, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Öztürk, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu ile Yeşilyurt MYO Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, proje sunumları gerçekleştirdi.

Ayrıca fakültelerin hazırlamış oldukları stantlarda görsel sunumlar yapılarak öğrencilerin projeler hakkında bilgi alması sağlandı.

“OMÜ’nün, araştırma üniversitesi olmaktan başka bir şansı yok”

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal yaptığı açılış konuşmasında OMÜ’nün, ‘araştırma üniversitesi’ olmaktan başka bir şansı olmadığına işaret ederek, “OMÜ ya sıradan bir üniversite olarak kalacak ya da araştırma geliştirme (AR-GE) ve inovasyonla araştırma üniversitesi liginde yer alarak toplumsal itibarını güçlendirecek. Bunun yanı sıra, stratejik hedefimizi gerçekleştirirken disiplinlerarası imkân ve kabiliyetleri bir araya getirmek zorundayız. Burada beklediğimiz şey; birbirimize ilham kaynağı olmak, bunu hakikaten çok önemsiyoruz. Bir diğer önemli husus da AR-GE çalışmalarının sayısını yukarıya taşımak ki yine bu noktada güçlerimizi birleştirmek suretiyle daha güçlü ses çıkarmalı, daha hızlı yürümeli ve toplumumuza öz güven aşılayacak bir duruş sergileyerek böyle bir perspektife sahip olmalıyız. Tabii burada şimşeğin çakabilmesi için Üniversitemizdeki beyin gücüyle sektördeki imkân ve ihtiyaçların buluşması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Akademisyenler arasında etkileşimi artırmak ve karşılıklı iş birliğini oluşturmak istiyoruz”

Rektör Yardımcı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ise sektörel buluşmaların ilkinin akademik olduğunu ikincisinin ise yılbaşından sonra Samsun’da yer alan sanayi kuruluşlarıyla birlikte geniş katımla düzenleyeceklerini söyledi. Yazıcı, Üniversite olarak bulunduğu konumu görebilmek için buluşmayı gerçekleştirdiklerini belirterek buluşma sayesinde akademisyenler arasında etkileşimi artırmak ve karşılıklı iş birliğini oluşturmak istediklerini vurguladı.
AR-GE çalışmalarında yoğun çalışmalar yaptıklarını belirten Yazıcı, “AR-GE’de performansa yönelik destek verilmesini sağlayan sisteme geçerek akademisyenlere projelerinde 3 kata kadar artış yaptık. 6 aylık süreçte bu destekleri takip ederek elde edilen geri dönüşlerle Üniversite olarak daha ileriye nasıl gidebileceğimiz üzerine yeni hamleler gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

“1, 5 yıl öncesine oranla AR-GE destekleri bütçede 5 kat büyüdü”

AR-GE sayısındaki çeşitliği arttırdıklarına dikkat çeken Yazıcı, 1,5 yıl öncesine oranla AR-GE desteklerinin bütçede 5 kat büyüdüğünün altını çizdi. Yazıcı, “Ayrıca lisans seviyesindeki 1000 öğrenciye proje yazma eğitimi vererek onların gelecekteki eğitim hayatlarına ve başarılarına katkı sağlamak istiyoruz. Bu sayede öğrencilerimiz yazacakları projelere 5 Bin TL destek sağlayacağız. Samsun’da düzenlenecek TEKNOFEST 2022 için ise takım başvurularına 100 bin TL’ye kadar destek vereceğiz. Bunun haricinde bölgeye göre öne çıktığımız kenevir bitkileri, Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltası’nda yapılan tarımsal faaliyetler, arıcılık, mandacılık gibi alanlarda araştırmaları geliştirmek istiyoruz” dedi.

Eğitim

Canik Belediyesi’nden mesleki istihdama katkı

Samsun Canik Belediyesi’nin ilçede gerçekleştirdiği ücretsiz Mesleki Türkçe Eğitimleri vatandaşların yoğun ilgisiyle devam ediyor. Vatandaşların mesleki istihdamına katkılar sunan eğitim programında, sözlü iletişim, okuma, yazma ve dil bilgisi konularında eğitimler gerçekleştiriliyor.

SAMSUN-Canik Belediyesi ve RET International Derneği Samsun Temsilciliği iş birliğiyle ilçe sakinlerinin hizmetine sunulan Benim Hayatım Toplum Merkezi’nde, vatandaşlar ücretsiz Mesleki Türkçe Eğitimleri ile bir araya geliyor. Mesleki istihdama katkılar sunan Mesleki Türkçe Eğitimleri çerçevesinde, kursiyerlere zihinlerinde düşünüp tasarladıklarını, gördüklerini, izlediklerini, sözlü ve yazılı bir biçimde anlatabilme becerisi kazandırılıyor. Uzman eğitmelerin eşliğinde sürdürülen Mesleki Türkçe Eğitimleri’nde konuşma pratiği çalışmaları da gerçekleştiriliyor. (DHA

Okumaya devam et

Eğitim

Uğur Okulları öğrencisine ödül

Uğur Okulları Samsun Canik Kampüsü öğrenci ve öğretmenleri ‘Küresel Kaynama Yeni bir Çağdır temalı Birleşmiş Milletler Simülasyonu’na katılmak üzere Antalya’ya gitti. 11. sınıf öğrencisi Sevde Öztürk ise ‘Kenya Delegesi’ olarak ‘Outstanding Delegate Ödülü’ aldı.

RÜMEYSA BULUT
HABER MERKEZİ-Dünyada ilk kez 1953 yılında Harvard Üniversitesi tarafından uygulanan, her öğrencinin ‘Birleşmiş Milletler Delegesi’ gibi hareket ettiği ve diğer ülkelerin öğrencileriyle birlikte küresel sorunlara çözüm bulabilmek için çalıştığı Model United Nations (MUN) konferanslarının bu yıl 4’ncüsü gerçekleşti.

IV. MUN Konferansı, ‘Global Boiling is the New Era (Küresel Kaynama yeni bir Çağdır)’ temasıyla 5-7 Nisan tarihleri arasında Antalya’da Asteria Kremlin Palace’da gerçekleşti. Samsun Uğur Okulları Canik Kampüsü’nün davet edildiği bu önemli konferansta; 17 öğrencinin yanı sıra öğretmenler yer aldı.

Dünya gençliğinin bir araya geldiği MUN Konferansı’nda; Samsun Uğur Okulları Canik Kampüsü 11. sınıf öğrencisi Uras Ada Sular’ın ‘Chair’ olarak yürüttüğü konferansta her bir öğrenci ülkelerini başarıyla temsil etti ve ödüllerle döndü. 11. sınıf öğrencisi Sevde Öztürk ise ‘Kenya Delegesi’ olarak ‘Outstanding Delegate Ödülü’ aldı.

Okumaya devam et

Eğitim

Samsun’un proje başarısı

Tokat’ta yapılan ’55. Lise Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi’nde Samsun’dan toplam 11 proje dereceye girdi, 5 proje ise finalist olarak Ankara’da yapılacak finallere katılma hakkını elde etti.

SAMSUN-
2024 yılı TÜBİTAK 55. Lise Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi’ne davet edilen projeler Samsun bölge kurulu tarafından belirlendi. Samsun, Amasya, Ordu, Giresun, Tokat, Kastamonu Sinop ve Çorum illerini kapsayan başvuruların değerlendirmesi sonucunda 100 proje bölge sergisine katılmaya hak kazandı. Samsun’da 23 proje bölge sergisine katılma başarısını gösterdi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda bölge sergisi gerçekleştirildi. Bölge finalinde Samsun’dan toplam 11 proje dereceye girerken, 5 proje ise finalist olarak Ankara’da gerçekleştirilecek final yarışmasına katılmaya hak kazandı.

Dereceye giren projeler
Değerler Eğitimi
Atakum Proje İmam Hatip Lisesi Danışman Öğretmen Ülkü Polat Dal ve öğrencileri Mehlika Barlak ve Elif Melek Gören “Lisan-ı Nezaket” adlı projesi ile 1.lik derecesi.
Atakum Proje İmam Hatip Lisesi Danışman Öğretmen Meryem Daştan ve öğrencileri Songül Özdemir, Reyyan Sezen, Zeynep Sare Çakır “Karakter Eğitimi Programı (KEP); Rıza Heybesi Örneği” adlı projesi ile 2.lik derecesi.
Bafra Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen Kudret Demir ve öğrencileri Mine Ceylan, Samet Emir Nar “MEB e Bağlı Okullarda Sadece Musluk Vanalarının Kısılması Yönteminin Ülkemizdeki Su Tasarrufuna Etkisinin İncelenmesi” projesi ile 3.lük derecesi

Türk Dili ve Edebiyatı.
Mithatpaşa Anadolu Lisesi Hüseyin Eroğlu ve öğrencileri Gamze Esen, Kalbenur Sezgin, Kerem Durgun “Z Kuşağının E-dili” adlı projesi ile 1.lik derecesi.
Namık Kemal Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen İlknur Birer ve öğrencisi Hayrunnisa Sesli “Yeraltı edebiyatının lise gençliğine bıraktığı etki üzerine bir farkındalık değerlendirmesi” projesi ile 2.lik derecesi.

Tarih
Canik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen Berker Kılıç ve öğrencisi Berke Başar “Türk Tarihini Sanal Gerçeklikle Keşfet: 100 Yılın Öyküsü” adlı projesi ile 1.lik derecesi.

Matematik
Samsun Bilsem Danışman Öğretmen Esra İnan ve öğrencileri Rıdvan Peynir, Ahmet Berat Dursun ve Fatma Rana İltekin “Toplamları eşit iki sayı grubunun parçalanış sayısı ile ilişkisi” adlı projesi ile 3.lük derecesi.

Yazılım
Aziz Atik Fen Lisesi Danışman Öğretmen Adem Ünlü ve öğrencileri Burak Erdoğan ve Berkehan Arda Özdemir “Cardguard: Online Alışverişlerde Yüksek Güvenlik-Kart Şifreleme ve Yapay Zekalı Site Kontrolü” adlı projesi ile 1.lik derecesi.

Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi Danışman Öğretmen Selçuk Uslu ve öğrencisi Miraç İmamoğlu “Yapay Zekada UNet ve Caps nette hibrit kullanımı ile Akciğer taramalarında nodül tespiti” adlı projesi ile 3.lük derecesi.

Fizik
Samsun Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen İbrahim Pazarozyurt ve öğrencileri Esra Yıldırım ve Beyza Sarı “Işığın Kırılma Özelliğinden Yararlanarak Kızartma Yağların Kullanılabilirliğinin Belirlenmesi” adlı projesi ile 3.lük derecesi.

Sosyoloji
Samsun Bilsem Danışman Öğretmen Göker Baylan ve öğrencileri Eda Karamustafaoğlu ve Zeynep Baş “Liseli Gençlerde Afet Sonrası Ölüm Algısı Yaşamın Anlamı” adlı projesi ile 1.lik derecesi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.