Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Kremlin: Putin, NATO’nun doğuya doğru genişlemeyeceğine yönelik garanti istedi

Kremlin’den ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekleştirdiği görüşmeye dair yapılan açıklamada, Putin’in NATO’nun doğuya doğru genişlemeyeceğine yönelik garanti istediği belirtildi.

Erhan Altıparmak
MOSKOVA
-Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden’in video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği 2 saat 1 dakika süren görüşmesine yönelik yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Biden ile Putin’in Haziran 2021’de Cenevre’de düzenlenen Rusya-ABD zirvesinin sonuçlarının uygulanmasını ele aldığı belirtildi. Açıklamada, “Rusya ile ABD arasında ortaya çıkan ikili ilişkiler ve diğer sorunlar dikkate alındığında en üst düzeyde varılan anlaşmaların tutarlı bir şekilde uygulanmasının ve Cenevre ruhunun korunmasının önemine dikkat çekildi. Bu bağlamda Başkanlar, İkinci Dünya Savaşı sırasında iki ülkenin ittifakına değindi. O dönem yapılan fedakarlıkların unutulmaması gerektiğini ve ittifakın bugünün gerçeklerinde temaslar kurmak ve birlikte çalışmak için örnek teşkil etmesi gerektiğini vurguladılar” denildi.

“Putin, Kiev’in Donbass’taki provokasyonları konusunda ciddi endişelerini dile getirdi”

Putin ve Biden’ın Ukrayna’nın doğusundaki gerilimi görüştüğü aktarılarak, “Görüşmede ağırlıklı olarak Ukrayna’nın iç kriziyle ilgili sorunlar ve barışçıl bir çözümün tartışmasız temeli olan 2015 Minsk anlaşmalarının uygulanmasında ilerleme kaydedilmemesi yer aldı. Rusya Devlet Başkanı bazı örneklere yer vererek Minsk anlaşmalarının ve Normandiya formatında varılan anlaşmaların Kiev yönetimi tarafından tamamen ortadan kaldırılmasını amaçlayan Kiev’in yıkıcı tutumundan bahsetti ve Kiev’in Donbass’taki provokasyonları konusunda ciddi endişelerini dile getirdi” ifadeleri kullanıldı.

“Putin NATO’nun doğuya doğru genişlememesi için garanti istedi”

ABD Başkanı Biden’ın ise Rus birliklerin Ukrayna sınırlarına yakın noktalardaki hareketliliğini “tehditkar” olarak nitelendirdiği ve gerilimin daha da tırmanması durumunda ABD ve müttefiklerinin uygulamaya hazır olan yaptırımlarından bahsettiği kaydedildi. Açıklamada, “Buna karşılık Vladimir Putin, Ukrayna topraklarını işgal etmek ve sınırlarımızda askeri gücü arttıranın NATO olması nedeniyle sorumluluğun Rusya’nın omuzlarına yüklenmemesi gerektiğini vurguladı” denildi.

Putin’in görüşmede NATO’nun doğuya doğru genişlememesi ve silah sistemlerinin Rus sınırlarına konuşlandırılmaması konusunda garanti istediği vurgulandı.

Nükleer anlaşmaya dönüş müzakereleri de ele alındı

Putin ve Biden’ın İran nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nı ele aldıkları belirtilirken, Putin’in ilk anlaşmaların uygulanması çağrısında bulunduğu aktarıldı. Liderlerin Kasım ayı sonunda Viyana’da başlayan görüşmelerinin taraflar arasında kabul edilebilir kararlar alınması yönünde umutlarını dile getirdiği ifade edildi.

Putin’den diplomatik misyonlara yönelik kısıtlamaların kaldırılması teklifi

Görüşmede Rusya-ABD arasındaki ikili ilişkilerin de ele alındığı aktarılarak, “İkili meseleler masaya yatırıldı. İş birliğinin hala tatmin edici bir durumda olmadığı belirtildi. Bu özellikle her iki ülkenin ‘kısıtlanmış’ diplomatik misyonlarının çalışmalarında yaşadıkları zorluklarda kendini gösteriyor. Vladimir Putin tüm bunların, 5 yıl önce büyük çaplı kısıtlamalar, yasaklar ve Rus diplomatların toplu sınır dışı edilmesini uygulamaya başlayan Amerikan makamlarının uygulamalarının bir sonucu olduğunu vurguladı. Rus tarafı, diplomatik misyonların işleyişine ilişkin tüm kısıtlamaları kaldırmayı önerdi” denildi.

Açıklamanın sonunda, “Başkanlar, uluslararası güvenlik ve istikrarı koruma konusundaki özel sorumluluklarını dikkate alarak Rusya ve ABD’nin diyaloğu ve gerekli temasları sürdürecekleri yönünde görüş bildirdiler” ifadeleri kullanıldı.

Dünya

Dışişleri Bakanlığından İsrail Dışişleri Bakanı Katz’a tepki

Dışişleri Bakanlığı, “İsrail hükümetinin soykırım politikaları, artık hem Filistinlilere hem de İsraillilere yönelik bir tehdit haline gelmiştir” dedi.

ANKARA-Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlara ilişkin, “Sayın Cumhurbaşkanımız, İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği affedilmez suçları cesurca kınıyor. Türkiye, İsrail’in işlediği katliamı sona erdirmek için durmaksızın çaba harcıyor, İsrail’in uluslararası toplum tarafından izole edilmesi yönünde somut adımlar atıyor. Bazı İsrailli siyasetçilerin Türkiye’yi ve Sayın Cumhurbaşkanımızı asılsız iddialarla saygısız biçimde hedef almasının gerçek nedeni budur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada İsrail’in politikalarının hem Filistinlilere ve İsraillilere karşı bir tehdit haline geldiği belirtilerek, “Türkiye, İsrail’in Filistinlilere karşı uyguladığı ırkçı ve adaletsiz politikaları gündeme taşımaya devam edecek. Filistinliler kendi ülkelerinde, kendi devletlerine sahip olana dek bu haklı davayı savunacağız” denildi.

Okumaya devam et

Dünya

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, görevden alındı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu görevden alarak, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atadı. Putin, Şoygu’nun yerine eski Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov’u önerdi.

VAHDET AYAZ
Kremlin’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Vladimir Putin ‘Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Hakkında’ kararnameyi imzaladı. Sergey Kuzhugetovich Şoygu’yu Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atadı. Bu Kararname imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer” denildi.

Rus medyası, Putin’in Şoygu’nun yerine eski Başbakan Yardımcısı Belousov’u önerdiğini duyurdu.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

İsrail Dışişleri Bakanı, BM kararını ‘siyasi tiyatro’ olarak adlandırdı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin’in BM üyeliğinin BMGK’de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısını kabul etti. Karara tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz, “BM adı verilen siyasi tiyatro, gerçeklikten kopuk, sadece terörizmi cesaretlendiren yapay bir karar almıştır” dedi.

Şara Zehra ÖZBEY
BM Genel Kurulu, dün Filistin’e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısını kabul etti. Genel Kurulda yapılan oylamada tasarı 143 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Tasarı 25 ‘çekimser’ oy alırken, aralarında ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan’ın bulunduğu 9 ülke tarafından ise ‘hayır’ oyu aldı. Filistin’in Genel Kurul oturumlarına, BM organları tarafından düzenlenen toplantılara ve BM konferanslarına katılımını sağlayacak şekilde bazı düzenlemelerin kabul edilmesi talep edilen kararda, bunun ‘istisnai olmak kaydıyla ve emsal teşkil etmeyecek şekilde’ yapılacağına dikkat çekildi.

“KARARI DESTEKLEMEYEN ÜLKELERE MİNETTARIZ”

Karar sonrasında İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz tepki göstererek, “BM adı verilen siyasi tiyatro, gerçeklikten kopuk, sadece terörizmi cesaretlendiren yapay bir karar almıştır. İsrail barış istemektedir ve barış ancak taraflar arasında doğrudan müzakere yoluyla sağlanacaktır. İsrail, tarihin ve ahlakın doğru tarafında durmayı tercih ederek bu çarpık hamleyi desteklemeyen ya da işbirliği yapmayan tüm ülkelere minnettardır” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.