Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Asayiş

Dolandırıcıların yeni yöntemi

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, kendisini hâkim, savcı, polis ve asker olarak tanıtıp dolandırıcılık yapan kişilerin kullandığı yeni yöntem konusunda vatandaşları uyardı

ESKİŞEHİR-Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan uyarıda dolandırıcıların, inandırıcılık sağlamak için çeşitli yöntemler kullandığı ve bu yöntemlere yenilerinin eklendiği belirtildi. Cumhuriyet Başsavcılığı, dolandırıcılar tarafından kurban seçilen vatandaşları kendilerine inandırmak için polis telsizi sesi dinletmenin yanı sıra son olarak kullanılan, telefondaki çağrıları yönlendirme yöntemi hakkında uyarıda bulundu. Bu yöntemle dolandırıcılar, kurban olarak seçtiği vatandaşlardan kendilerini telefonda kolluk görevlisi olarak tanıtıp para istiyor ve vatandaş inanmadığı takdirde 155 Polis hattını aramasını söylüyor. Dolandırıcılar önceden yaptıkları plan doğrultusunda apartman girişlerine konan telefon kutularına saplama yaparak hattan gelen çağrıları kendilerine yönlendirerek vatandaşın güvenini kazanıyor. Yeni yöntem hakkında bilgilendirmede bulunan Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, vatandaşları dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı.
Cumhuriyet Başsavcılığı, telefon hatlarına müdahale ederek çağrıları yönlendirenlere karşı uyardı. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca dolandırıcılıkla ilgili yapılan duyuruda ise şu ifadelere yer verildi:

“Kendisini hakim, savcı, polis ve asker olarak tanıtarak işlenen dolandırıcılık suçlarının önü maalesef bütünüyle kesilebilmiş değildir. Bu yöntem ile dolandırıcılık yapan kötü niyetli kişiler vatandaşların aklıselim düşünme ve olayı idrak edebilme yeteneklerini zaafa uğratmak için akıl almaz yol ve yöntemlere başvurmaktadırlar. En sık rastlananlar arasında mağdur kişiye telefon konuşması esnasında arka plan efekti olarak polis telsizi sesi dinlettirmek, arama yapılan yerin kalabalık bir polis merkezi olduğu imajı vermek için ortam konuşmaları duyurmak; hâkim, savcı, vali, kaymakam adına yaptıkları aramalarda araya sekreter koymak, bir müddet bekletmek ve bu arada telesekreter sesi ve resmî kurum müzikleri dinlettirerek resmî bir arama izlenimi oluşturmak gibi akla ziyan birçok yol ve yöntem kullandıkları bilinmekteydi. Ancak son olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza iletilen bir şikâyet başvurusunda hayret uyandıracak şöyle bir yönteme başvurmuşlardır. Mağdur vatandaş yine polis kimliği ile aranarak, ‘hesaplarınız terör örgütünün eline geçmiş ve boşaltılmak üzere iken hesabınız bloke edilmiştir, eğer bize inanmıyor iseniz kendiniz 155 polis hattını arayın onlar size durumu daha net açıklasınlar’ denmiştir. Mağdur da doğal olarak herkesten bekleneni yapmış,155 polis ihbar hattını aramıştır. Ancak bu davranışı önceden planlayan bu kötü niyetli kişiler apartman girişlerine konan telefon kutularına saplama yaparak kurban olarak seçilen telefon hattından o esnada yapılan tüm aramaları kendilerine yönlendirmiş olduklarından, mağdur şahıs 155 polis hattını aradığı halde gerçek polisler yerine dolandırıcı olan kişiler ile konuşmuştur. Doğal olarak onlara inanmış ve aldığı talimatlara harfiyen uyarak onların istediği şekilde hesabındaki parayı sözüm ona devlete teslim ettiği zannı ile dolandırıcıların hesabına havale etmiştir.”

“Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir memuru sizi telefon ile arayarak para istemez”

Duyurunun devamında ise devlet memurlarının hiçbir şekilde vatandaşlardan para istemeyeceği hatırlatılarak, “Kötü niyetli bu kişilerin akıl almaz ve sınır tanımaz yöntemlerine karşı vatandaşlarımızı bir kez daha sizlerin aracılığı ile uyarmak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir memuru sizi telefon ile arayarak sizden para, banka hesap bilgisi, kredi kart bilgisi istemez. Sizden aldığı para ve bilgiler ile suçlulara ve teröristlere operasyon yapmaya kalkmaz. Kanunlarımız hiçbir kamu görevlisine böyle bir hak ve yetki vermemiştir. Vatandaşlarımızın böyle bir telefon araması ile karşılaştıklarında yapacakları ilk iş görüşmeyi sonlandırmak olmalıdır. Tekrar arama olursa açmamaları ve en yakın polis ve güvenlik birimine giderek durumu onlara sormaları en güvenilir yol olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Asayiş

Beşiktaş’ta 29 kişinin hayatını kaybettiği yangın; Valilik 13 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verdi

Beşiktaş‘ta “Masquerade” adlı gece kulübünde 29 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Valiliğinden binaya ilişkin izin ve denetim belgesi veren 14 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni talep etti. Valilik aralarında o dönemin Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılarının da olduğu 13 kişi hakkında soruşturma izni verdi.

MİKAİL BIYIKLI
İSTANBUL-Beşiktaş‘ta 2 Nisan’da “Masquerade” adlı gece kulübünde çıkan yangın sonucu 29 kişi hayatını kaybetmişti. Yangınla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı denetim ve ruhsat belgesi veren, aralarında o dönemin Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılarının da bulunduğu 14 kamu görevlisi hakkında İstanbul Valiliğinden soruşturma izni talep etti.

VALİLİK 13 KAMU GÖREVLİSİ HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ VERDİ

Valilik Eski Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Şermet, Yasemin Saral, Ali Rıza Yılmaz, İBB İtfaiye Teknik Müdür Yardımcısı Şükrü Öztürk, İBB İtfaiye Müdür Yardımcısı Tuncay Akdağ, İBB İtfaiye Zabıta Amiri Numan Bulburu, İBB İtfaiye Çavuşu Fazlı Yavuz, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Cemal Aksoy (2017 yılında vefat etmiş), Beşiktaş Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Uğur Türkyılmaz, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat Şefi Nilüfer Oğuz, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat Memuru Rahşan Tekin Ölmez, Beşiktaş Belediye Memurları Lalehan Taşdelen Başkaya, Feridun Tayfun Erelmas hakkında soruşturma izni verildi. O dönemin belediye Ruhsat ve Denetim Müdürü olan Cemal Aksoy 2017 yılında hayatını kaybettiği için valilik toplamda 13 kişi hakkında soruşturma izni verdi.

Okumaya devam et

Asayiş

Bebeğini fındık bahçesine gömen anneye verilen müebbet hapsi istinaf onadı

ORDU’da evlilik dışı ilişkisinden doğan 2 günlük kız bebeğini öldürüp, fındık bahçesine gömen Bilge Çapa’ya (28) verilen müebbet hapis cezası, istinaf mahkemesi tarafından onandı.

Mustafa KIRLAK
ORDU-Altınordu ilçesi Karşıyaka Mahallesi’nde 12 Eylül 2022’de evlilik dışı kız çocuğu dünyaya getiren Bilge Çapa, bir süre sonra bebeği ile rutin kontrolleri için aile hekimliğine çağrıldı. Davet sonrası Çapa, polise gidip, bebeği için kayıp ihbarında bulundu. Ekipler, bebeğe dair iz bulamayınca araştırmayı derinleştirdi. Gözaltına alınan Çapa sorgusunda, bebeğini oturdukları evin arkasındaki fındık bahçesine gömdüğünü itiraf etti. Bahçedeki aramada, 2 günlük olduğu belirlenen bebeğin cesedi bulundu. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bilge Çapa, ‘kasten öldürme’ suçundan tutuklandı.

İLERİ DERECEDE ÇÜRÜME

Soruşturmada, DNA testi yapılmak üzere bebek ve Bilge Çapa ile ilişkisi olduğu ileri sürülen S.Ö.’den doku örneği alındı. Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi’nde yapılan DNA profil karşılaştırılması sonucunda şüpheli ile S.Ö.’nün yüzde 99,99 ihtimalle bebeğin biyolojik anne ve babası olabilecekleri tespit edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 1’inci Adli Tıp İhtisas Kurulu da bebeğin ölümüne ilişkin rapor hazırladı. Raporda, ileri derecede çürüme nedeniyle bebeğin ölüm nedeninin tespit edilemediği belirtildi.

Bilge Çapa hakkında ‘alt soydan akrabayı kasten öldürmek’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi ile Ordu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Çapa, 6 Şubat’ta çıktığı 7’nci duruşmada ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

SAVCI İLE AVUKAT, KARARI İSTİNAFA TAŞIDI

Cezayı fazla bulan Bilge Çapa’nın avukatı ile dosyanın savcısı, kararı istinafa taşıdı. Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi, Çapa hakkındaki müebbet hapis kararını değerlendirdi. 1’inci Ceza Dairesi, incelenen dosya içeriğine göre verilen hükümlerde bir isabetsizlik bulunmadığını, istinaf başvurusunda gerekçe olarak ileri sürülen nedenlerin yerinde görülmediğini belirtip, mahkemenin kararını onadı. (DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

Antalya Havalimanı’nda 4 polis ile 38 özel güvenlik, yedikleri tavuktan hastanelik oldu

Antalya Havalimanı‘nda görevli 4 polis ile 38 özel güvenlik görevlisi, yedikleri tavuktan zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. 42 personelin durumunun iyi olduğu kaydedildi.

Mehmet ÇINAR
ANTALYA-Antalya Havalimanı‘nda görevli bazı personelin gece saatlerinde ishal, kusma, halsizlik şikayetleri üzerine bölgeye sağlık ekipleri sevk edildi. 4 polis ve 38 özel güvenlik görevlisi, kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Antalya Havalimanı Hudut Mülki İdare Amiri Suat Seyitoğlu, yemekle ilgili inceleme ve araştırma yapmaları için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ekip istediklerini, gerekli numunelerin alındığını söyledi. Seyitoğlu, “Hafif bir zehirleme var, düzeldi. Hastaneye sadece başvuruldu, aynı gün geldiler. Genel bir denetim yaptık, sonuçlar çıkacak. Tavuk zehirlenmesi muhtemelen, yemekler dışarıdan geliyor. Sonuçta tavuk zehirlenmesi olduğu için biraz endişe vericiydi. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil, gerekli cezai işlemler uygulanacak. İnceleme başlatıldı, devam ediyor” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.