Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bakan Yardımcısı Kacır: Türkiye 20 yılda dev bir inovasyon ekosistemi haline geldi

Türkiye’nin 20 yıl öncesine kıyasla dev bir inovasyon ekosistemi haline geldiğini dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Bugün çok farklı bir Türkiye’den bahsediyoruz. Bu hepimiz için bir gurur verici, hem motivasyon kaynağı hem de bir sorumluluk unsuru” dedi.

Mısra Ezginur Göçer
ESKİŞEHİR-
Bakan Yardımcı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ATAP A.Ş. çatısı altında faaliyet gösteren firmaların temsilcileri ve girişimcilerle bir araya geldi.

“Yüzde 99 doluluk oranına ulaştık”

Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen istişare toplantısının açılış konuşmasını yapan ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç, 1991 yılında Türkiye’de kurulan ilk teknopark olan ATAP A.Ş.’nin gelinen süreçte yüzde 99’luk doluluk oranına ulaştığını ifade ederek, “ATAP A.Ş. bugün gelinen noktada 2 şehir 4 üniversite ve bir organize sanayi bölgesi ile tek bir ekosistem ortaya çıkarma başarısı göstermiştir. 4 yerleşke ve 9 binada yüzde 99 doluluk oranıyla hizmet vermektedir. Bölgemizde 138 Ar-Ge firması faaliyet sürdürmekte ve bu kuruluşlarda 867 Ar-Ge personeli istihdam edilmektedir. Devam eden proje sayısı ise 313’tür. 2020 yılında toplam 60 proje, 2021 yılında ise 48 projemiz TÜBİTAK tarafından destek görmüştür” dedi. Saraç, 2022 yılı ve sonrasında yürütecekleri çalışmalara da değinerek, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’ne 21 milyon TL’lik bir yatırımla yeni teknopark binaları kuracaklarını ifade etti.

“Yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun ilgisi söz konusu”

Türkiye’nin en büyük 2. OSB’si olarak yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, “Eskişehir OSB 31,1 milyon metrekare büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük 2. OSB’si. Bölgemizde 806 firma bulunmakta, 568 tanesi aktif olarak çalışmakta. Yerli ve yabancı yatırımcılarımızdan bölgemize yoğun bir ilgisi var. Bu kapsamda 1. Gelişme Bölgemizi, bundan 4 sene önce yapılaşmaya açtık ve bu yıl itibariyle, bölgemizin yüzde 90’ı dolmuş durumda. Şimdi diğer rezerv alanlarımızı hızla kamulaştırarak yatırımcılarımıza sunmak için çalışmalarımız sürüyor. Bölgemizin toplam büyüklüğünü önce 40 milyon ardından 50 milyon metrekareye çıkarmak arzusundayız” dedi.

“Yüksek teknolojili ürünlerin ihracat oranını yüzde 20’lere çıkaracağız”

Eskişehir’in yüksek teknolojili ürünler ihracat payının yüksek olduğunu söyleyen Başkan Küpeli, “Eskişehir’in toplam sanayi ürünleri ihracatı içinde yüksek teknolojili ürünlerin ihracat oranı yüzde 15’ler düzeyinde ve bizler bunu önümüzdeki yıllarda yüzde 20’lere çıkarmak arzusundayız. Bu amaçla Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgemizi her açıdan geliştirme için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Özellikle burada yüksek teknolojili ürün geliştirecek, bunu ticarileştirip ihracata konu edecek firmalar her zaman birinci önceliğimiz oldu” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK’ın Eskişehir’de açacağı Ar-Ge ve koordinasyon birimleri ile öne çıkan bazı sektörlerin gelişimine ciddi katkılar sunulacağını belirten Küpeli, “Havacılık ve uçak motor sanayii, raylı sistemler sanayi, beyaz eşya sanayi ve üretken endüstriler ile dijital oyun sektörleri Eskişehir’in başlıca öne çıkan sektörleri. Bu sektörlerin daha da gelişmesi ve bu alanda firmalarımızın ihtiyaç duyduğu yol göstericiliği, TÜBİTAK’ın Eskişehir’de açacağı Ar-Ge ve koordinasyon birimleriyle çok daha iyi yapacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Eskişehir çok özel bir yer”

Prof. Dr. Hasan Mandal, Eskişehir’in içinde barındırdığı değerler ile özel bir yer olduğunu söyleyerek, “Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi bilim ve teknolojinin kalbinin attığı yer. Eskişehir hem akademik olarak hem de içerisinde barındırdığı değerli girişimcilerle çok özel bir yer. Bu memlekette doğmuş büyümüş bir hemşeriniz olarak üstüme düşen ne varsa yapmaya hazırım. Kapımız her zaman sizlere açık” ifadelerinde bulundu.

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Çay fiyatları maliyetlere bakılarak yapılmıştır

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Çay fiyatları maliyetlere bakılarak yapılmıştır. Beklentileri yüksek tutmayı tamamen siyasi görüyorum. Şu an için bizim açıkladığımız fiyat ile ÇAYKUR’un alım fiyatıyla, maliyetlerin arasında anormal bir fark yok” dedi.

ANKARA-Bakan Yumaklı, AK Parti TBMM grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yumaklı, kilogramı 19 lira olarak açıklanan çay alım fiyatı ile ilgili, “Çay fiyatları maliyetlere bakılarak yapılmıştır. Beklentileri yüksek tutmayı tamamen siyasi görüyorum. Şu an için bizim açıkladığımız fiyat ile ÇAYKUR’un alım fiyatıyla, maliyetlerin arasında anormal bir fark yok. Maliyetlere göre hazırlanmış, açıklanmış, çalışılmış makul bir alım fiyatı var. Her sene olduğu gibi maliyetlere bakılır, onun üzerine makul bir kar koyulur. Ona göre fiyat açıklanır. Geçen yıllara göre hiçbir fark yok; ama hatırlıyorsanız geçen yıllarda da bu beklentiler daha yükseklere çekilmişti” diye konuştu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

İtalyan traktör markası Bandırma’da fabrika açtı

SDF Group Bandırma’da FARMotion Motor fabrikası açılışıyla üretime başladı. Euro 5 emisyon değerine sahip 3,4 ve 6 silindirli motorların üretiminin yapılacağı fabrikanın açılışında konuşan SDF Grup CEO’su Lodovico Bussolati, “Grubumuz Bandırma serüveninin başladığı 2013 yılından bu yana SDF Türkiye’nin sermayesini yaklaşık 3,5 milyar TL, üretim alt yapıları tesislerine ve makinelerine ise 1,5 milyar TL yatırım yaptı. 2019 yılında traktör fabrikasını 10 bin metrekareden 20 bin metrekareye genişletilmesi ve yeni boya fabrikasının inşaatı, akabinde 2021 yılında traktör fabrikasını 4 bin metrekare daha genişleterek 24 bin metrekareye yükseltildi. En son olarak da FARMotion motorlarının montajı ve mekanik işletme hattını ekledik” dedi.

MEHMET İNAN
BURSA-2013 yılından beri Balıkesir’in Bandırma ve Gönen ilçe sınırlarında Bulunan Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren SDF Group, motor fabrikasının açılışıyla üretime başladı. Toplamda 24 bin metrekare alanda üretim yapan fabrikada FARMotion Motor fabrikasının açılışı yapıldı. Açılışa SDF Onursal Yönetim Kurulu Üyesi Vittorio Carozza, SDF Grup CEO’su Lodovico Bussolati, SDF Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Carozza, SDF Türkiye Fabrika Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Deniz, SDF Türkiye CEO’su Giampaolo Cameli, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, ve bayi temsilcileri katıldı.

‘TÜRKİYE BÜYÜK BİR ESKİ TRAKTÖR PARKINA SAHİP’

Açılış konuşmasında tarım sektörünün Türkiye için önem taşıdığını belirten SDF Türkiye CEO’su Giampaolo Cameli, “Türkiye dünyanın 10 büyük tarım ülkelerinden biridir. Avrupa’da 1’inci sırada yer alıyor. Tarım sektörünün payı ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının sadece yüzde 5,3’üdür. Toplam istihdamdaki payı yüzde 14 dür. Çiftçiler daha profesyonel olmaya istekliler. Arazilerin birleştirilmesi çok önem arz etmektedir. Traktörlerin beygir güçleri daha gelişmiş traktöre, düşük emisyona ve daha düşük yakıt tüketimine olan taleple her geçen gün artmaktadır. Bugün FARMotion Motor Fabrikası’nın açılışını gerçekleştiriyoruz. Tasarımı ve üretimi SDF mühendisleri tarafından gerçekleştirilen, Sektördeki en gelişmiş emisyon seviyesi ve hali hazırda Avrupa’da kullanılanlar ile birebir aynı üretimi türkiyede üretiyoruz. Bu dönüşümün Türkiye ekonomisine katkısı inanılmaz büyüktür. SDF, son 10 yılda sektörün en fazla büyüyen şirketidir. Türkiye’deki köklerimiz çok derindir” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 2,6 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 2,6 arttığını, bir önceki aya göre (aylık) yüzde 0,1 azaldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini açıkladı. Buna göre; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, 2024 yılı Mart ayında yıllık yüzde 2,6 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 14 milyon 839 bin 534 kişiyken, 2024 yılı Mart ayında 15 milyon 225 bin 128 kişi oldu. Alt detaylarına bakıldığında, 2024 yılı Mart ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 1 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 9,3 arttı ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 3,5 arttı. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, martta aylık yüzde 0,1 azaldı. Ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,4 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 0,1 azaldı ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,1 arttı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.