Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Başkan Büyükakın: Denizi kirleten gemilere 16.5 milyon TL ceza kestik

Yaşanabilir bir kent için çevre çalışmalarını ve yatırımlarına devam edeceğini söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Yüzde yüz biyolojik arıtmayı gerçekleştiren ilk kentiz. Havadan, denizden ve karadan denetimler yaparak denizimizi kirleten unsurlara göz açtırmıyoruz. Bu çerçevede bu yıl içerisinde denizi kirleten gemilere 16.5 milyon TL ceza kestik” dedi.

Cihat Polat
KOCAELİ-
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, çevre dolayısıyla yaptıkları yatırım ve çalışmaları anlattı. Yarınlara daha yeşil, daha mavi, daha temiz bir Kocaeli bırakmak için tüm imkanlarını seferber ettiklerini ifade eden Başkan Büyükakın, “Yüzde yüz biyolojik arıtmayı gerçekleştiren ilk kentiz. 2024 yılında yüzde yüz ileri biyolojik arıtma tesisine ulaşan ilk belediye biz olacağız. Mavi bayraklı plajlarımız, sahil parklarımız, millet bahçelerimiz, balıklandırma çalışmalarımızı gibi Türkiye’ye örnek çevre yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz. İzmit Körfezi’ne gözümüz gibi bakıyor ve hiçbir şekilde kirletilmesine müsaade etmiyoruz. Deniz uçağımız düzenli olarak kontrol uçuşları yaparak, Körfeze giren gemileri denetliyor ve bunlardan denize atık bırakılması durumunda ekiplere haber veriyor. Bu tip durumlarda çok ciddi cezalar uygulanıyor. Yine derelerden gelebilecek kirliliğe karşı da önlemlerimizi alıyoruz. Sanayi kuruluşlarından kaynaklı atıkları da yakından takip ediyoruz. Havadan, denizden ve karadan denetimler yaparak denizimizi kirleten unsurlara göz açtırmıyoruz. Bu çerçevede bu yıl içerisinde denizi kirleten gemilere 16.5 milyon TL ceza kestik” dedi.

“Balıklandırma projesi çerçevesinde yaklaşık 30 bin balığı denizlerimize saldık”

Yapılan çalışmaları anlatan Başkan Büyükakın, “26 milyon metrekareye yakın yeşil alana sahip bir kent olduk. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı yaklaşık 13 metrekareye çıktı. Çevresel sorunların çözümünde akıllı kent ve yenilikçi uygulamalarını da kullanıyoruz. Bu noktada SCADA Merkezimiz Türkiye’ye örnek. Eskiden su kaçağı oranı yüzde 70’lerde iken bu oranı yüzde 20’lere kadar indirdik Atık su arıtmadan çıkan suyu ikinci bir arıtmadan geçirerek elde edilen geri kazanım suyunu fabrikalara soğutma suyu ve yeşil alanların sulanmasında kullanıyoruz. Yıllık 12-16 milyon metreküp arasındaki tatlı suyu korumuş oluyoruz. Balıklandırma projesi çerçevesinde yaklaşık 30 bin balığı denizlerimize saldık. Böylece balık çeşitliliğinin oluşmasına katkıda bulunduk. Denizlerimiz artık su sporları organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Yelkenden yüzmeye kadar ulusal ve uluslararası su sporunu kentimizde rahatlıkla düzenliyoruz” diye konuştu.

“Kocaeli’yi Türkiye’nin bir numarası yapacağız”

Çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Başkan Büyükakın, “Hayata geçirdiğimiz bu çevre yatırımlarının, hizmetlerin tek gayesi var, Kocaeli’de yaşayan vatandaşlarımızın mutluluğu, huzuru. Kocaeli bir sanayi şehri olmasına rağmen aynı zamanda doğanın, turizmin, sporun, kültürün ve tarımın şehri. Kocaeli denizin şehri, üretimin şehri. Hep birlikte çalışacağız, üreteceğiz, Kocaeli’yi Türkiye’nin bir numarası yapacağız. İzmit Körfezimizde, Karadeniz sahillerimizde mutluluk içinde kulaç atacağız. Kocaeli’nde yaşayan her çocuğumuz sağlıklı, huzurlu, mutlu bir şekilde büyüyecek” şeklinde konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

7 dakikada tsunami uyarısı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni ‘Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı’ istasyonunu devreye aldı. Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, “Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız. Dolayısıyla uluslararası standartlar 7 dakika, Marmara Denizi için istasyon sayımızı ne kadar arttırırsak bu uyarı mesajını daha erken verme şansımız var. Bu biz bunu 4-5 dakika civarlarına indirmeyi planlıyoruz” dedi.

Feridun AÇIKGÖZ
İSTANBUL-Beklenen İstanbul depreminin yıkıcı etkisi kadar Marmara Denizi kıyılarında oluşturacağı tsunami ihtimali de endişe yaratıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yerleştirilmesi planlanan 20 adet yeni ‘Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı’ istasyonlarından 19’unu devreye aldı. Yapımı devam eden İmralı istasyonunun devreye alınmasıyla birlikte daha önce yapılan 28 istasyonla birlikte toplam erken uyarı sistemi sayısı 48’e ulaşılmış olacak. Türkiye genelinde faaliyet gösteren istasyonlar sayesinde depremin ardından 7 dakika içerisinde tsunami olup olmayacağı yönünde vatandaşların uyarılabileceğini belirten Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, istasyon sayısını arttırarak süreyi 4 dakika seviyesine indirmeyi planladıklarını söyledi.

“13 FARKLI ÜLKEDE 19 TANE KURUMA TSUNAMİ UYARI MESAJI YOLLUYORUZ”

Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, “Hepimizin bildiği gibi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü sadece Türkiye’de değil, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde tsunami uyarı merkezi. Bu merkezin görevi sadece Türkiye’ye değil bize abone olan 13 farklı ülkede 19 tane farklı kuruma biz tsunami uyarı mesajı yolluyoruz. Bir denizde bahsetmiş olduğum denizlerde veya karadan 100 kilometre içeride, 5 buçuğun üzerinde bir deprem olduktan sonra bu depremlerin tsunami yaratma riski bulunuyor. Enstitümüzde bu konuda bir depremden sonra arkadaşlarımız bir algoritma çalıştırdıktan sonra bunun bir tsunami yaratma imkanı varsa bunu Türkiye’de AFAD aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılıyor. Onun dışında dediğim gibi farklı ülkelere gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

“MARMARA DENİZİ’NDE HEYELANLARDAN DOLAYI TSUNAMİ OLMA RİSKİ VAR”

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 10 yılı aşkın süredir bu konuda yetkili olduğunu söyleyen Haluk Özener, “Sadece Türkiye içinde değil, bakın şu ana kadar Harita Genel Müdürlüğü’nün kurmuş olduğu 20 tane deniz seviyesi istasyonlarının verileri Kandilli’ye geliyor. Bizim kurmuş olduğumuz 8 tane daha öncesinde deniz seviyesi istasyonları var. Tsunami istasyonları diyoruz, mareograf diyoruz. Fakat önceki 8 tanenin farklılıkları, içinde sismik gözlem yapan cihazların da olmasıydı. Bununla birlikte İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında, tabii ki bunun büyük ölçekteki organizasyonda TARAP, Türkiye Afet Risk Azaltma planı. Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli’ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Doğu Karadeniz’de kış geri döndü

Doğu Karadeniz’de hava sıcaklıkların düşmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Dağların tepeleri beyaz örtü ile kaplanırken, köylerde yaşayan vatandaşlarla soba yakarak ısındı.

NUSRET DURUR-
ARTVİN-Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yerlerinde etkili olan soğuk ve yağmurlu hava kış mevsiminden kalan günleri yaşatıyor. Bölgede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışına etkili oldu. Rize’nin 2600 rakımlı Ovit Yaylası’nda sabah saatlerinde kar yağışı başlarken, Kaçkar Dağları’nın zirvesi de beyaza büründü. Kar yağışının etkili olduğu Rize ve Artvin’de yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşlar, ısınmak için yeniden sobalarını yaktı. Meteoroloji verilerine göre bölgede soğuk hava dalgasının hafta boyunca süreği tahmin ediliyor. (DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.