Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

AB ülkeleri gaz tavan fiyatında anlaşamadı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin enerjiden sorumlu bakanları gaza tavan fiyat getirilmesi konusunda anlaşmaya varamadı.

Özgür Öztürk
PRAG-
Çekya’nın başkenti Prag’da düzenlenen ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin enerjiden sorumlu bakanlarının katıldığı gayrı resmi toplantıda yaz sezonundan önce ortak gaz alımlarının başlatılması ve bu konuda dayanışma ile enerji tasarruflarının güçlendirilmesi konusunda genel bir anlaşma sağladı. Bakanlar ayrıca, gaz fiyatlarının, elektrik fiyatları üzerindeki etkisinin önlenmesi gerektiği konusunda da hemfikir olurken, gaza tavan fiyat getirilmesi konusunda ise anlaşmaya varamadı.

“Enerji krizinin etkilerini hafifletmek gerek”

Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela toplantı sonrasında yaptığı açıklamada her ülkenin farklı fikirleri olduğunu belirtirken, “En önemli konumuz yüksek gaz fiyatları. Bu konuya odaklanmış durumdayız. Her devletin önlemler hakkında farklı fikirleri ve koşulları var. Mevcut enerji krizinin etkilerini hafifletmek gerek. Toplantıda, enerji ve gaz piyasasına yönelik düzenlemeler ve fiyatlar gibi önemli konuları görüştük” dedi. Skela ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun, bu görüşmelerin sonuçlarını dikkate alması gerektiğini söyledi. Bu görüşmenin, Çekya dönem başkanlığındaki AB ülkelerinin enerjiden sorumlu bakanlarının dördüncü toplantısı olduğunu belirten Sikela, gayrıresmi toplantının ardından bakanların resmi bir toplantıda da buluşacağını ifade etti.

“Rusya’dan gelen doğalgaz arzı yüzde 10’un altına düştü”

Avrupa Birliği Enerji Komiseri Kadri Simson ise, toplantıda gaza tavan fiyat getirilmesi konusunda anlaşma sağlanamadığını söyledi. Fiyatların sürdürülemez olduğu ifade eden Simson, “Rusya’dan gelen doğalgaz arzı yüzde 10’un altına düştü. Bu nedenle, Avrupa Komisyonu enerji krizini hafifletmek için başka bir önlem paketi üzerinde çalışıyor. Gaz tüketiminin daha da azaltılması gerek. Aralarında dayanışma anlaşması olmayan devletler için de karşılıklı işbirliğinin sağlanması amacıyla çözüm hazırlanmaktadır. Avrupa Komisyonu, devletlerden bazı durumlarda en az yüzde 15 oranında zorunlu tasarruf yapmasını isteyebilir. Devletlerin birbirleriyle ve piyasadaki tekliflerde rekabet etmemeleri için ortak gaz alımları gereklidir” dedi.

Dünya

Dışişleri Bakanlığından İsrail Dışişleri Bakanı Katz’a tepki

Dışişleri Bakanlığı, “İsrail hükümetinin soykırım politikaları, artık hem Filistinlilere hem de İsraillilere yönelik bir tehdit haline gelmiştir” dedi.

ANKARA-Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlara ilişkin, “Sayın Cumhurbaşkanımız, İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği affedilmez suçları cesurca kınıyor. Türkiye, İsrail’in işlediği katliamı sona erdirmek için durmaksızın çaba harcıyor, İsrail’in uluslararası toplum tarafından izole edilmesi yönünde somut adımlar atıyor. Bazı İsrailli siyasetçilerin Türkiye’yi ve Sayın Cumhurbaşkanımızı asılsız iddialarla saygısız biçimde hedef almasının gerçek nedeni budur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada İsrail’in politikalarının hem Filistinlilere ve İsraillilere karşı bir tehdit haline geldiği belirtilerek, “Türkiye, İsrail’in Filistinlilere karşı uyguladığı ırkçı ve adaletsiz politikaları gündeme taşımaya devam edecek. Filistinliler kendi ülkelerinde, kendi devletlerine sahip olana dek bu haklı davayı savunacağız” denildi.

Okumaya devam et

Dünya

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, görevden alındı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu görevden alarak, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atadı. Putin, Şoygu’nun yerine eski Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov’u önerdi.

VAHDET AYAZ
Kremlin’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Vladimir Putin ‘Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Hakkında’ kararnameyi imzaladı. Sergey Kuzhugetovich Şoygu’yu Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atadı. Bu Kararname imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer” denildi.

Rus medyası, Putin’in Şoygu’nun yerine eski Başbakan Yardımcısı Belousov’u önerdiğini duyurdu.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

İsrail Dışişleri Bakanı, BM kararını ‘siyasi tiyatro’ olarak adlandırdı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin’in BM üyeliğinin BMGK’de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısını kabul etti. Karara tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz, “BM adı verilen siyasi tiyatro, gerçeklikten kopuk, sadece terörizmi cesaretlendiren yapay bir karar almıştır” dedi.

Şara Zehra ÖZBEY
BM Genel Kurulu, dün Filistin’e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısını kabul etti. Genel Kurulda yapılan oylamada tasarı 143 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Tasarı 25 ‘çekimser’ oy alırken, aralarında ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan’ın bulunduğu 9 ülke tarafından ise ‘hayır’ oyu aldı. Filistin’in Genel Kurul oturumlarına, BM organları tarafından düzenlenen toplantılara ve BM konferanslarına katılımını sağlayacak şekilde bazı düzenlemelerin kabul edilmesi talep edilen kararda, bunun ‘istisnai olmak kaydıyla ve emsal teşkil etmeyecek şekilde’ yapılacağına dikkat çekildi.

“KARARI DESTEKLEMEYEN ÜLKELERE MİNETTARIZ”

Karar sonrasında İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz tepki göstererek, “BM adı verilen siyasi tiyatro, gerçeklikten kopuk, sadece terörizmi cesaretlendiren yapay bir karar almıştır. İsrail barış istemektedir ve barış ancak taraflar arasında doğrudan müzakere yoluyla sağlanacaktır. İsrail, tarihin ve ahlakın doğru tarafında durmayı tercih ederek bu çarpık hamleyi desteklemeyen ya da işbirliği yapmayan tüm ülkelere minnettardır” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.