Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk Yatırım Fonunun sağlayacağı mali imkanların işbirliğimize ivme kazandıracağına inanıyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Yatırım Fonunu da mümkün olan en kısa sürede hayata geçmesinin yararlı olacağını belirterek, “Fonun sağlayacağı mali imkanların işbirliği kuvvetlendirip faaliyetlere ivme kazandıracağına inanıyorum” dedi.

Aliia Raimbekova
SEMERKAND-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 9. Zirvesinde yaptığı konuşmada, ülkeler açısından fırsatlarla beraber riskleri de olan hassas bir dönemden geçildiğini belirterek, “Bu dönemde aramızdaki işbirliği, dayanışma ve ahengi tüm alanlarda güçlendirmemizin çok daha kritik hale geldiğini görüyoruz” dedi.

Ukrayna’da 9 aydır devam eden çatışmaların adil bir barışla sona ermesi için her türlü gayreti sürdürdüklerini ifade eden Erdoğan, “Bunu yaparken, gıda krizinin önüne geçmek için de gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Erdoğan, Güney Kafkasya’daki barış sürecinin Azerbaycan’ın tüm girişimlerine rağmen halen kırılganlığını koruduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“8 Kasım’da kutladığımız şanlı Karabağ Zaferi’nin 2. yıl dönümünde aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık ve afiyet diliyorum. İlham kardeşimizin şahsında Azerbaycan halkını tekrar tebrik ediyorum. Haklı mücadelesinde olduğu gibi barış arayışlarında da Azerbaycan’ın yanındayız.”

“Bir cinayet ve casusluk şebekesi olan FETÖ ile mücadelemizde siz kardeşlerimizin desteğine güveniyoruz”

Türkiye olarak PKK, YPG, FETÖ, DEAŞ ve El Kaide dahil eli kanlı terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürdüklerini söyleyen Erdoğan, “Ülkemize yönelik terör tehdidi tamamen yok edilene kadar durmayacak teröristlerin inlerini başlarına geçirmeye devam edeceğiz. Bir cinayet ve casusluk şebekesi olan FETÖ ile mücadelemizde siz kardeşlerimizin desteğine güveniyoruz. FETÖ’nün bertaraf edilmesi noktasında her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2014 yılından bu yana dünyanın en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi olduğunu hatırlatarak, 3,6 milyonu Suriye’den gelenler olmak üzere yaklaşık 5 milyon sığınmacıyı misafir ettiklerini dile getirdi.

“Düzensiz göçün engellenmesi ve idaresi konusunda işbirliğimiz artırmamızda fayda görüyoruz” diyen Erdoğan, bu kapsamda ortak güvenlik konsepti geliştirmenin ve güvenlik konseyi sekreterleri toplantılarını sürdürmenin isabetli olacağını kaydetti.

Erdoğan, TDT üye ülkelerinin su ve çevre sorunlarına ilaveten iklim değişikliğiyle mücadelede birlikte hareket etmesinin ortak firara olacağının altını çizerek, sınır atık projesini küresel düzeye taşımak üzere Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na sundukları karar tasarısına TDT ülkelerinden destek beklediğini söyledi.

Teşkilatın uluslararası mecrada görünürlüğünü artırmalarının önemli olduğunun altını çizen Erdoğan, “İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ile BM gibi uluslararası kuruluşlarda dayanışmayı güçlendirmeliyiz. Teşkilatımızın bu kuruluşlarla gözlemci üye olması için çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız” ifadelerini kullandı.

” KKTC’nin teşkilatımıza gözlemci üye olmasını kabul ettik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin TDT’ye gözlemci üye olmasını kabul ettiklerini kaydederek, “Kardeşlik hukukumuzun gereğini yerine getirerek KKTC’nin teşkilatımıza gözlemci üye olmasını kabul ettik. Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıslı kardeşlerimizin yalnız olmadığını göstererek çözüm sürecine de katkı sağladık. Bu dayanışma iradesini sergilediğiniz için siz kıymetli kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” dedi.

Geçen sene İstanbul’da gerçekleştirilen tarihi TDT Zirvesinin Türk dünyasındaki kurumsal birlikteliği güçlenmesi sürecinde bir kilometre taşı olduğuna işaret eden Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Konseyimizi teşkilata dönüştürürken aynı zamanda özgün ve etkin yapının temelini de attık. İstanbul’da kabul ettiğimiz 2040 Türk Dünyası Vizyon Belgesi işbirliğimizin çerçevesini oluşturuyor. Siyaset, güvenlik, ticaret, gümrük, ulaştırma, enerji, sağlık, bilişim, eğitim, gençlik ve spor gibi alanlarda işbirliğimizi pekiştirelim istiyoruz. Bugün kabul ettiğimiz Stratejik Belgesi de bizlere bir yol haritası sürüyor. Strateji Belgemizdeki unsurların birer hayata geçirilmesinin hep birlikte takipçisi olalım.”

Erdoğan, Türk Yatırım Fonunu da mümkün olan en kısa sürede hayata geçmesinin yararlı olacağının altını çizerek, “Fonun sağlayacağı mali imkanların işbirliğimizi kuvvetlendirip faaliyetlere ivme kazandıracağına inanıyorum” dedi.

Ticaret, ulaştırma ve enerji başta olmak üzere aramızdaki bağların derinleştirilmesine önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, “Türkiye, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye-Kazakistan-Azerbaycan dışişleri, ulaştırma ve ticaret, ekonomi bakanları toplantıları vaktinde attığımız kritik adımlardır. Benzer mekanizmaları çoğaltmamızın ve kapsamını genişletmemizin hepimizin faydasına olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgemizde yaşanan son gelişmeler, ortak koridor güzergahını daha da etkin hale getirmeleri için fırsatlar sunduğunu kaydederek, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun 2017’de faaliyete geçmesiyle koridorun önemli bir ayağı tamamlandığını dile getirdi.
“Türkiye olarak aynı amaca hizmet maksadıyla Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Geçişi, İstanbul havalimanı, Osman Gazi köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi büyük projeleri hizmete aldık” diyen Erdoğan, TDT üyesi ülkelerin toplam ticaret hacminin 700 milyar dolara ulaşmakla birlikte bu rakamın sadece yüzde 5.5 teşkilat ülkeleri arasındaki ticaret kaynaklı olduğu bilgisini paylaştı.

Siyaset

Suat Kılıç: Tasarrufun en büyüğü ihaleler yapılırken yapılacak olan tasarruftur

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, “Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e açık çağrıda bulunuyoruz. İşçi ve memur servislerini kaldırmakla bu paket amacına ulaşmaz. Aslolan, esas kayıp ve kaçakları tespit etmek, önlemek, önüne geçmek ve kamuda gerçek tasarrufu kaynağında yapabilmektir. Tasarrufun en büyüğü ihaleler yapılırken yapılacak olan tasarruftur” dedi.

Gizem KARADAĞ-Celal ATALAY
ANKARA-Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, Genel Başkan Fatih Erbakan başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Kılıç açıklamasında, “Bölücü terör örgütü PKK ve FETÖ olmak üzere her türlü terör yapılanmaları, organize suç örgütleri, uyuşturucu kartelleri ve irili ufaklı mücadelelerde devlet birimlerimizin yanındayız. Toplumun ifsadına ve başta aile olmak üzere toplumsal değerlerimizin içten çökertilmesine yönelik örgütlü yapılarla, emniyet, adalet ve istihbarat teşkilatlarının yürüttüğü mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Adı, sanı, faaliyet alanı ne olursa olsun hiçbir yapılanma Türkiye Cumhuriyeti müesseselerinden daha güçlü ve dokunulamaz değildir. İllegal faaliyetlerle mücadele halinde olan emniyet ve adalet teşkilatlarımıza güveniyoruz. Güvenimizi sonuna kadar korumak istiyoruz” diye konuştu.

‘YAŞ ÇAY ALIM FİYATI 2023 RAKAMINA ÇIKARILMALI’

Kılıç, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü hatırlatarak, çiftçilere güzel haber verilmesini beklediklerini belirtti. Kılıç, “Ama maalesef olmadı. Türkiye tarım ve hayvancılıkta yeniden kendi kendine yeten bir ülke olmak hatta nitelikli ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatını arttıran bir ülke olmak zorundadır. Tarım ve hayvancılıkta verimliliği artırmadan gıda enflasyonunu dizginlemek mümkün değildir. Köylünün acil ihtiyacı, mazot, gübre, tohum ve zirai ilaç giderlerine devletimizin ortak olmasıdır. Çiftçinin üretim maliyeti düşürülmeden tüketicinin gıda enflasyonu düşürülemez. Yaş çay kilogram fiyatı destekleme rakamıyla birlikte 19 lira olarak açıklandı. Bu rakam üreticinin beklentisini karşılamaktan uzaktır. Geçen sene Rize’de 1 kilo yaş çay ile 2,5 ekmek alınabilirken bu sene 1 kilo yaş çay ile 1,5 ekmek alınabilmektedir. Yani 1 kilogram yaş çayın sofraya getirdiği ekmek geçen seneden bu seneye 1 adet eksilmiş durumdadır. Yaş çayın yüzde 40’ını Çaykur almakta kalanı özel sektöre satılmaktadır. Özel sektörün kilo fiyatı Çaykur baş fiyatının da bu şekilde altında kalmaktadır. Hükümetten beklentimiz yaş çay alım fiyatının hiç değilse satın alma gücü bakımından 2023 rakamına çıkarılmasıdır” dedi.

‘AÇIK ÇAĞRIDA BUULUNUYORUZ’

Kılıç, ekonomide yaşanan kaynak sıkıntısının farkında olduklarını, emeklilikte adalet arayanların da yanında durmaya devam edeceklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

“Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunu çözülürken kademeli geçiş göz ardı edildiğinden yaşanan adaletsizliğin verdiğimiz kanun teklifi doğrultusunda çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Aynı şekilde staj ve çıraklık mağdurları için de adalet arayışlarını desteklemeye devam ediyoruz. Staj ve çıraklık mağdurlarıyla kademeli emeklilik bekleyen vatandaşlarımızın sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantılarıyla gündemde tutan Konya milletvekilimiz Sayın Ali Yüksel’e de bu vesileyle teşekkürlerimizi ifade ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde hükümet kamuda tasarruf önlemleri paketini kamuoyuna duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek tarafından açıklanan tasarruf tedbirlerini Yeniden Refah Partisi olarak destekliyoruz. Ancak araç kiralama sözleşmeleriyle işçi ve memurların minibüs ve otobüs servisleriyle yapılacak tasarruftan beklenen faydanın sağlanması mümkün değildir. Türkiye’nin tasarruf ihtiyacı 100-200 milyar lira değil, çok daha fazlasıdır. Bunun için de kara deliklerin kapatılması kaçınılmazdır. Vergi af ve muafiyetleriyle yap, işlet devret projelerin mercek altına alınması halinde tasarruf paketinin tümünden daha fazla tasarruf yapılacağı açıkça ortadadır. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e bu anlamda açık çağrıda bulunuyoruz. İşçi ve memur servislerini kaldırmakla bu paket amacına ulaşmaz. Aslolan, esas kayıp ve kaçakları tespit etmek, önlemek, önüne geçmek ve kamuda gerçek tasarrufu kaynağında yapabilmektir. Tasarrufun en büyüğü ihaleler yapılırken yapılacak olan tasarruftur. Kalitede ve fiyatta rekabeti gözetecek, rekabetçi ortamın kamu ihalelerinde sağlanması halinde çok daha fazla 100 milyarlarca tasarrufun yapılacağı açıkça ortadadır. Kamuda tasarruf, zayıf ve sönük bir umut olarak değil, çok daha kapsamlı radikal bir icraat olarak uygulamaya alınmalıdır.” (DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Harcanan her kuruşun hesabını soran bir bakış açısını egemen kılıyoruz

Son dönemde oda ve borsalarımızın kapasiteleri arttı. Biz de bu süreçte daima destek olduk. Önünüzü açtık. TOGG’u hep birlikte hayata geçirdik, sabotaj girişimlerine rağmen ülkemize kazandırdık.

ANKARA-Küresel ekonominin genel seyrinden maalesef olumsuz etkilendik. Ekonomideki adımlarımız sürecek. Ekonomi programımızın neticelerini çeşitli alanlarda görmeye başladık.

‘Orta Vadeli Program’ ve ‘12. Kalkınma Planı’ ile gelecek 5 yıla ait yol haritamızı belirledik. Son 11 aydır da bu yol haritasını harfiyen uyguluyoruz.

Tasarruf kültürü yaygınlaştıkça ve toplum tarafından sahiplenildikçe cari açıktaki iyileşme de hız kazanacaktır. Harcanan her kuruşun hesabını soran bir bakış açısını egemen kılıyoruz. Böylece ülkemizin kaynaklarını çok daha verimli ve öncelikli alanlarda kullanabileceğiz.31 Mart’tan sonra özellikle muhalefet belediyelerinde yaşanan eş, dost, hısım, akraba atamalarının maşeri vicdanda nasıl yaralar açtığını hepimiz görüyoruz.

Mart ayında istihdam 32.6 milyon kişiye ulaşırken işsizlik oranı yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.Bütçedeki yatırım ödeneklerini gıda, tarım, yeşil ve dijital dönüşüm gibi öncelikli alanlara yönlendireceğiz, ayrıca yapısal reformları hızlandırıyoruz.Ülkemizin risk primi giderek düşüyor. Bu düşüş sayesinde iş dünyamızın dış finansmana erişim koşulları da iyileşiyor.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

Bakan Tekin: Mülakatın kaldırılması, şu an gündemimizde yok

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamasında mülakatın kaldırılmasıyla ilgili, “Şu an bizim gündemimizde öyle bir şey yok. Ben bakan olarak, mevcut elimizdeki yasal düzenlemeye göre işlem yapıyorum” dedi.

Muhammet BAYRAM
ANKARA-Bakan Tekin, TBMM’de AK Parti grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tekin, ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ ile ilgili soru üzerine, “Süreç bürokratik anlamda tamamlandı. TBMM’deki Milli Eğitim Komisyonu’nun gündemine gelecek. Oradaki tartışmalardan sonra Genel Kurul’un gündemine gelir. Orada ne tür tedbirler aldığımızı daha önce de açıkladık. Hapis cezalarının arttırılması, erteleme taleplerinin reddedilmesi ve özel okullardaki öğretmen arkadaşlarımızın aynı şekilde koruma altına alınması vesaire. Yasal düzenleme yapıyoruz; ama şunun atını çizmek lazım; bu konular salt yasal düzenlemeler ile çözülecek konular değil. Hep beraber bir toplumsal farkındalık oluşturmak gerekiyor. Sadece öğretmenler için değil, şiddete maruz kalma potansiyeli olan bütün mesleklerle ilgili hep beraber bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta komisyon gündemine gelecek. Tartışmaların seyrine göre Genel Kurul’un gündemine ne zaman geleceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘YÖNETMELİĞİMİZİ YAYIMLADIK, SÜRECİ İŞLETECEĞİZ’

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan, sözleşmeli öğretmen atamalarındaki mülakat düzenlemesine değinen Tekin, “Şu andaki mevcut duruma göre, mülakat öğretmen arkadaşlarımızın atanmasında yüzde 100 etkili. Biz mülakatın etkisini yüzde 50’ye düşürüyoruz; ama ilginç bir şekilde mülakata karşı çıkanlar bu düzenlemeyi iptale taşıyor. Yani ‘Yüzde 100 mülakat etkin olsun’ diyorlar. Burada bir çelişki var. Biz yönetmeliğimizi yayımladık, süreci ona göre işleteceğiz” diye konuştu.

Tekin, mülakatın tamamen kaldırılmasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine, “Bizim gündemimizde öyle bir şey yok. Ben bakan olarak, mevcut elimizdeki yasal düzenlemeye göre işlem yapıyorum” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.