Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

“Borsada deprem-seçim gündemi ile bekle-gör dönemi yaşanıyor”

Borsanın güncel durumunu değerlendiren ALB Yatırım Yurt İçi Piyasalar Direktörü Barış Eniş, “Borsada kısa vadeli beklentiler, geçen yılki gibi hızlı bir yükseliş ivmesini destekleyecek kadar kuvvetli değil. Ancak mevcut şartlarda 4200-4400 bandının aşağı kırılmasını gerektiren olumsuz bir durum da gözükmüyor. Bu sebeple kısa vadede 4200-5800 gibi geniş bir aralıkta bekle-gör dönemi geçireceğiz gibi görünüyor” dedi.

İSTANBUL-3 Ocak’ta 5704,82 ile zirve yapan endeks, risk iştahının azalması ile birlikte kâr realizasyonu dönemine girdi. Seçim beklentisi ile başlayan 2023’e, yaşanan deprem felaketi de damga vurdu. Bu süreçte endeks, 4500 seviyesinin de altını test etti. Deprem sonrası bir takım tedbirlerin devreye girmesi ve beklentili sektörlerin hareketlenmesiyle birlikte endeks tekrar 5000 puanın üzerine çıksa da, (20 Şubat kapanışına göre) zirvesinin hala yüzde 10,80 gerisinde bulunuyor. Endeksi taşıyan beklentili sektör hisselerinde ise tarihi yüksek seviyeler görülüyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ALB Yatırım Yurt İçi Piyasalar Direktörü Barış Eniş, “Endeks bazında yüzde 196 gibi olağanüstü performans gösterilen 2022’nin ardından, borsada kâr realizasyonları aslında normal karşılanmalı. Bunun için bazı şartların oluşması gerekiyordu, 2023’te bunlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. ABD Merkez Bankası’nın faiz hadlerinde zirveye yaklaşmış olması beklentileri ile birlikte, altın ve kriptolarda bir kıpırdanma gözlemleniyor. İçeride de faizlerde yukarı yönlü hareket yaşanıyor. Geçen yıl rakipsiz olan borsanın yanına; bu yıl altın, kriptolar ve mevduat, bir alternatif olarak geldi” dedi.

“Orta-uzun vadeli bakılmalı”

Borsa için orta ve uzun vadede beklentilerinin ‘pozitif’ olduğunu vurgulayan Barış Eniş, “Burada daha kısa vade diyeceğimiz 3-6 aylık süreci atlatıp, bazı belirsizliklerin netleşmesini bekleyeceğiz. Bu anlamda içeride en önemli gündem maddesi seçimlerdi. Şimdi buna deprem felaketi eklendi. Yatırımcılar da güvenli liman diyebileceğimiz altın, mevduat ve KKM tarafına bir miktar kaymaya başladı. Borsada kısa vadeli beklentiler, geçen yılki gibi hızlı bir yükseliş ivmesini destekleyecek kadar kuvvetli değil. Ancak mevcut şartlarda 4200-4400 bandının aşağı kırılmasını gerektiren olumsuz bir durum da gözükmüyor. Bu sebeple kısa vadede 4200-5800 gibi geniş bir aralıkta bekle-gör dönemi geçireceğiz gibi görünüyor” diye konuştu.

Hangi sektörler öne çıkacak?

Borsanın bekle-gör döneminde yatırımcılara orta ve uzun vadeli fırsatlar sunabileceğini ifade eden Barış Eniş, sözlerini şöyle tamamladı: “Endekste 5704 zirvesinden itibaren yaşanan gerileme sırasında; birçok sektör ve hissede piyasa çarpanları ve değerleme bakımından fırsat diyebileceğimiz seviyelere yaklaşıldığını görebiliyoruz. Kârlılığı sermayesinden oldukça yüksek şirketlerden ‘yüksek oranda bedelsiz sermaye artırımı’ haberleri geliyor. Öte yandan birçok hissede geri alımlar yaşanıyor. Deprem yaraları hızla sarılıyor. Bu süreçte öne çıkabilecek ilk sektörlerde hareketlilik başladı zaten. Seçim belirsizliğinin de ortadan kalkmasıyla birlikte; çimento ve demir-çelik sektörüne, sınai, havacılık, gıda, perakende, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinin dahil olabileceğini söyleyebiliriz. Endekste, 4800-4600 bandına yaklaşıldıkça tepki alımlarının geldiğini görüyoruz. Bu bölgeyi, mevcut şartlar altında orta-uzun vadeli portföyler için, kademeli şekilde ağırlık artırılabilecek seviyeler olarak görüyoruz. Yine kısa vadeli olarak baktığımızda; mart ayında MSCI ve FTSE endeks değişimleri ile birlikte, bu fonlardan gelecek para girişi de piyasaya moral olacaktır.”

Ekonomi

İş Bankası ‘kefalet sigortası’ ürününü hizmete sundu

Türkiye İş Bankası ve Anadolu Sigorta iş birliği ile kefalet sigortası ürünü hayata geçirildi. Ürün ile ihracatçı müşterilerin finansmana erişiminin kolaylaşması hedefleniyor. Kefalet sigortasının sunduğu ek teminatla, ihracatçıların finansman ihtiyacı hem TL hem YP nitelikli ihracat kredileriyle sağlanıyor.

İSTANBUL-İş Bankası ve Anadolu Sigorta, kredibilitesi yüksek ancak ek teminata ihtiyacı olan ihracatçı müşterilerin finansmana erişimini kolaylaştıran kefalet sigortasını hizmete sundu. İhracat kredisi kullanırken kefalet sigortası satın alan müşterilere avantajlı faiz oranları sunuluyor. Kredi değerliliği dikkate alınarak müşteriye özel sunulan kefalet sigortası ürünü ihracatçıların kısa ve orta vadeli nakit finansman ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamasına yardımcı oluyor. Kefalet sigorta teminatlı ihracat kredilerine İş Bankası şubelerinden başvurulabiliyor.

“ETKİN VE HIZLI ÇÖZÜMLERLE İŞ DÜNYASINA DEĞER KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, ülke ekonomisini desteklemek üzere mal ve/veya hizmet ihracı yapan firmaların ihracat odaklı büyümelerine destek olmak amacıyla uygun maliyetler ile finansmana erişmelerine katkı sağladıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Ülkemizdeki ihracatçı firma ve işletmelerin sınırlı sermaye birikimleri nedeniyle finansmana erişimlerinde sıkıntı yaşamalarındaki önemli unsurlardan birini teminat yetersizliği oluşturuyor. Başta KOBİ’ler olmak üzere, kredibilitesi yerinde olmakla birlikte yeterli teminat sunamayan müşterilerimizin Anadolu Sigorta ile ortaklaşa kurguladığımız kefalet sigortası ürünü ile hem Türk lirası hem de yabancı para finansmana erişimini kolaylaştırılmayı amaçladık. Türkiye’de bir ilk olan bu ürünü satın alan müşterilerimize ihracat kredilerinde avantajlı faiz oranları sunarak ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayan ihracatçılarımıza yönelik çalışmalarımızı sürdürüyor ve mevcut ihracat hacmini artırmaya, küresel pazarlara açılmak isteyen müşterilerimizin her türlü ihtiyacında yanlarında olmaya önem gösteriyoruz.”

“İHRACATÇI FİRMALARIN ULUSLARARASI TİCARETTE DAHA RAHAT HAREKET ETMELERİNE İMKAN SAĞLIYORUZ”

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan ise konuya ilişkin açıklamasında, “İş Bankası’ndan ihracat kredisi kullanan müşterilerden belirli kriterleri sağlayanlara düzenlenecek olan kefalet sigortası ile sigortalı müşterilerin kullanılan kredi borcunu vadesinde geri ödeyememeleri durumunda sigorta poliçesi devreye girecek ve kalan kredi borcunun poliçe düzenlenirken üzerinde anlaşılan oranı, şirketimizce İş Bankası’na ödenecek” dedi. Kefalet sigortasının geleneksel sigorta uygulamalarından ziyade bir finansal enstrüman niteliği taşımakta olduğunu belirten Tuğtan sözlerine şöyle devam etti: “İş Bankası ile birlikte geliştirdiğimiz kefalet sigortası ürününün ihracatçı firmaların risklerini azaltıp daha geniş kredi imkanına kavuşmalarını kolaylaştırdığı gibi uluslararası ticarette daha rahat hareket etmelerine imkan vereceğine inanıyoruz. Ticaret hayatının akışını kolaylaştırarak ülke ekonomisine canlılık getirmeyi hedefliyoruz” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Hizmet üretimi yıllık yüzde 6,8 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında hizmet üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 6,8 arttığını, bir önceki aya göre (aylık) aynı kaldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin hizmet üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; mart ayında yıllık hizmet üretimi yüzde 6,8 arttı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 6,3, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 1,8, bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 15, gayrimenkul hizmetleri yüzde 13, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 7,4, idari ve destek hizmetleri yüzde 7 arttı.

Martta aylık hizmet üretimi aynı kaldı. Ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 0,3 arttı, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 3,1 azaldı, bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 2,7 arttı, gayrimenkul hizmetleri yüzde 0,5 azaldı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 0,5 azaldı, idari ve destek hizmetleri ise yüzde 1,5 arttı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Tarım ürünleri üretici fiyatları aylık yüzde 2,71 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında tarım ürünleri üretici fiyatlarının bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 60,77, bir önceki aya göre (aylık) yüzde 2,71 arttığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Nisan 2024 dönemine ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; tarım ürünleri üretici fiyatları, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,71, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 20,68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,77 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 60,69 arttı.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,67, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,43 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,65 fiyat artışı gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 2,27 fiyat azalışı olurken; çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 11,79 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 4,58 fiyat artışı görüldü. Yıllık fiyat artışının en yüksek olduğu alt grup yüzde 166,06 ile yağlı meyveler, aylık fiyat artışının en yüksek olduğu alt grup yüzde 58,57 ile turunçgiller oldu. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.