Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa, güne yüzde 0,10’luk yükselişle başladı.

İSTANBUL-Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi güne yüzde 0,10’luk yükselişle başladı. Endeks, 4,91 puanlık artışla 4.956,26 puan oldu. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,45, holding endeksi yüzde 0,03 değer kaybetti.


Ekonomi

TÜİK: Tüketici güven endeksi yüzde 0,1 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tüketici güven endeksinin mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 artarak 80,51 olduğunu açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Mayıs 2024 dönemine ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, nisan ayında 80,46 iken mayıs ayında yüzde 0,1 oranında artarak 80,51 oldu. Alt detaylarına bakıldığında mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi yüzde 0,4 artarak 65,3, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 0,01 azalarak 82,8, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 0,2 artarak 78,3, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi yüzde 0,3 azalarak 95,6 oldu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Ticaret Bakanlığı: Tüketiciyi aldatıcı reklamlara 5 ayda 108 milyon lira ceza kesildi

Ticaret BakanlığıReklam Kurulu‘nca tüketiciyi aldatıcı reklam ve faaliyetlere 5 ayda yaklaşık 108 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Reklam Kurulu‘nun 16 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen 345 sayılı toplantısında, 119 dosyadan 110’u mevzuata aykırı bulunurken, tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 13 milyon 744 bin 459 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Geleneksel ve dijital mecralarda; sağlık reklamlarından sosyal medya etkileyicilerinin (influencer) reklamlarına, gıda takviyesi reklamlarından indirimli satış reklamlarına birçok sektörde reklam ve uygulama ele alınarak incelendi.

İndirimli satışlara ilişkin denetimler kapsamında; bir firma tarafından çeşitli mecralar üzerinden yayınlanan kampanya ilanlarında indirimli satış süresi olarak 6 aylık bir sürenin belirlendiği tespit edildi. Yapılan incelemede, ‘sezon indirimi’ başlığıyla kış, ilkbahar ve yaz olmak üzere 3 sezona tekabül eder şekilde ve sürekli değişen ürünlerin dahil edilmesiyle kampanya yapılmasının, indirimli satış konusu ürün/kategori/kampanya kapsamı gibi hususlar hakkında tüketiciler nezdinde belirsizliğe yol açacağı ve sürekli indirim ve kampanya gerçekleştirildiği algısı yaratılmasına neden olacağı gerekçesiyle söz konusu reklamların durdurulmasına karar verildi.

Gıda sektörü başta olmak üzere hedef kitlesini hassas tüketici grubunda yer alan çocukların oluşturduğu ürünlere ilişkin tanıtımlarda; imalat, işleme, hazırlanma, ambalajlama ve paketleme gibi muhtelif üretim süreçlerine tabi tutulan ürünlerin, anneler tarafından hazırlan ürünlere eş değer olduğu vurgusunu yapan ‘anne tarifi’, ‘anne formülü’, ‘anne dokunuşu’ gibi ifadelerle tanıtımının yapılmasının, ev koşullarında herhangi bir işlenme yöntemine tabi tutulmadan hazırlanan ve bu nedenle çocukların tüketimine rahatlıkla sunulabilecek bir gıda ürünü olduğu izlenimi yarattığı, dolayısıyla, tüketicileri yanıltıcı nitelikte ve ilgili mevzuata aykırı olduğu değerlendirmesiyle durdurma cezası verilmesine karar verildi.

Reklam Kurulu yılın ilk 5 ayında toplam 756 dosya hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 664 dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uygulandı.

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Şimşek: Enflasyon sene sonu 30’lu rakamları görür

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yaz aylarında baz etkisi, para politikası, mali politika adımları, gelirler politikasının desteğiyle enflasyon çok hızlı şekilde bu sene sonunda 30’lu rakamları görür, gelecek sene de 10’lu, bir sonraki sene de tek hane” dedi.

Gizem ÇORLU- Emirhan YÜZÜGÜLDÜ
ANKARA-Bakan Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından finansal okuryazarlığın artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen platformun tanıtımı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Bakan Şimşek, enflasyonun tek haneye indirildiğinde sermaye piyasalarının çok daha güçlü bir şekilde öne çıkacağını belirtti. Şimşek, “Dezenflasyon programımız başarılı şekilde uygulanıyor. Aylık enflasyon rakamlarıyla hedeflerimiz örtüşmeye başladı. Mayıs ayında yıllık enflasyon yükselmeye devam edecek. Her platformda söylüyorum. Geçen sene mayısta aylık enflasyon 0’a yakın, bu yıl yüzde 3 de çıksa artışı gösteriyor. Enflasyon mayıs ayında zirveye ulaşacak. Yaz aylarında baz etkisi, para politikası, mali politika adımları, gelirler politikasının desteğiyle enflasyon çok hızlı şekilde bu sene sonunda 30’lu rakamları görür, gelecek sene de 10’lu, bir sonraki sene de tek hane. Biz buna fiyat istikrarı diyoruz” dedi.

‘TEMEL EĞİTİMİN PARÇASI OLMAK ZORUNDA’

Şimşek, SPK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın, finansal okuryazarlığın müfredata temel bir alan olarak konulması hususunu çalıştığını bildirerek, “Yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla da özellikle ev kadınlarının, genel anlamda hepimizin finansal okuryazar olması konusunda ne yapılabileceği yönünde protokol çalışması var. Finansal okuryazarlık aslında bizim temel eğitimin bir parçası olmak zorunda. Orta vadeli programımıza bakarsanız, yine kalkınma planımıza bakarsanız, burada milli eğitim müfredatına, temel eğitimde finansal okuryazarlığın önemli bir bileşen olma hususunu zaten önemsiyoruz. Önemli reform alanlarımızdan bir tanesi bu. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde SPK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında gerek protokoller, gerekse bunun müfredata çok temel bir beceri, bir alan olarak konulması hususunu çalışıyoruz, işaret ediyoruz” diye konuştu.

‘KARARLARIMIZDA YARDIMCI OLACAK’

Bakan Şimşek, borsada yatırımcı sayısının 2020 yılında 1,9 milyon kişiyken şu anda 4 kattan fazla artarak 18,2 milyon kişiye ulaştığını söyledi. Şimşek, “Dolayısıyla bunlar çok büyük rakamlar. Ve bunlar gerçek anlamda finansal okuryazarlığı gerektiren alanlar. Bu işler tüyoyla, duyumlarla, dedikoduyla yapılacak işler değil. Evet yatırım işi hangi ölçekte olursa olsun bilgiye, analize dayalı olmak zorunda. Bilgi de çok, bilgi kirliliği de çok. Önemli olan orada gerçekten işe yarayacak ve değerlendirmeye baz oluşturacak bilgi ve analizi bir şekilde anlayabilmek ve bunu da yatırım kararlarına yansıtabilmek. Dolayısıyla biz bunu çok önemsiyoruz. SPK’nın çabaları önemli. Birincisi çok kapsamlı. Zaten işin adresi de SPK. SPK sertifikalandırıyor. Dolayısıyla burada eğitim boyutu var. Ücretsiz, herkese açık. Bunu hakkıyla yaparsanız sınavın da entegre edilmesi lazım. Çünkü sertifikalandıracağız. Bence bu çok önemli. Kapsamı itibarıyla, içerik itibarıyla erişim hususunda biraz özgün bir platform. Mutlaka vatandaşlarımıza tavsiye ediyorum. Çok basit, çok kullanışlı. Ve en azından verdiğimiz kararları daha sağlıklı vermemize yardımcı olacak bir platform” dedi.

‘BORSA OYUN ALANI DEĞİL’

Kolaycı para kazanma yollarının riskli olduğunu söyleyen Şimşek, “Vatandaşımız ‘Borsada oynuyorum’ diyor; burası bir oyun alanı değil aslında. Algı böyle olabilir. Ama burası aslında yatırım yapıyor. Bir hisse senedi aldığınız zaman aslında şirketi satın almış oluyorsunuz. Yani aldığınız zaman bir şirketin tabii ki gelecekte yaratacağı nakit akışına binaen bir yatırım kararı veriyorsunuz. Dolayısıyla burası bir oyun alanı değil. ‘Borsada oynuyor bizimki’ falan derler ya. Burası bir oyun alanı değil. O nedenle bilgiye dayanıyor, analize dayanıyor. Değerlendirmeler üzerinden bu kararları vermemiz lazım. Ve toplumun bütün kesimleri için finansal okuryazarlık değerli. Borsada hesabınız yoksa da kripto piyasalarına bulaşmayacaksanız da mutlaka verdiğiniz bütün kararlar aslında alternatif maliyeti olan kararlardır” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.