Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Vaniköy Camii Erdoğan’ın katılımıyla ibadete açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan restorasyonun ardından Vaniköy Camii’nin yeniden ibadete açılması sebebiyle düzenlenen programda yaptığı konuşmada, “Ayasofya Camii’yi 86 yıllık aranın ardından Ezan-ı Muhammed-i ile buluşturduk. 2002’den bu yana sadece Vakıflar Genel Müdürlüğü vasıtasıyla yaklaşık 5 bin 500 eserimizi restore ederek ihyasını gerçekleştirdik. Son 21 yılda İstanbul’a yaptığımız kamu yatırımlarının toplam tutarı güncel rakamlar ile 812 milyar lirayı geçiyor. Ancak İstanbul’un birkaç yıldır yerel hizmetler konusunda fetret devrine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz” ifadelerinde bulundu.

İSTANBUL-
İstanbul’un simge yapılarından Vaniköy Camii, Kasım 2020’de çıkan yangında hasar görmüş ve büyük oranda tahrip olmuştu. Restorasyonu tamamlanan Vaniköy Camii, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı tören ile yeniden ibadete açıldı. Törene Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve vatandaşlar da katılım sağladı. Vaniköy Camii’nde Cuma namazını kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonrasında açıklamalarda bulundu.

“Camimiz tamamen özgün malzeme kullanılarak yenilendi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Boğaz’ın incileri arasında yer alan, 358 yıllık Vaniköy Camii, maalesef 2 buçuk yıl önce çıkan yangında çok ağır hasar görmüştü. Camimizin ahşap çatısıyla mahfi bölümü tamamen yanmış, Hünkar Kasrı’nın iç mekanları da kullanılamaz hale gelmişti. Bir Üsküdar sakini ve aşığı olarak bizim de yüreğimizi yakan bu yangın sonrasında malum çevreler hemen istismara başladılar. Buranın komple yıkılarak ranta açılacağını ifade ettiler. Akla, vicdana ve ahlaka sığmayan bir sürü tezvirat yaydılar. Her zaman yaptıkları gibi yalanlarla, çarpıtmalarla, bühtanlarla İstanbullu kardeşlerimizin zihnini bulandırmaya çalıştılar.

Biz bunların hiçbirine kulak asmadık. Ata yadigarı şu nadide eseri, şehre vefa vizyonuyla yeniden ihya etmek için süratle harekete geçtik. İstanbul Vakıflar İkinci Bölge Müdürlüğümüz, Mehmet Vani Vakfı ve Kalyon Vakfı arasında bir restorasyon protokolü imzalandı. Kapsamlı bir hazırlık sürecinden sonra Kalyon Vakfı, camimizi aslına uygun olarak tekrar şehrimize kazandırmak amacıyla kolları sıvadı.

Çam keresteleri Dursunbey’den, Meşe keresteleri Yenice’den, mermerleri Marmara Adası’ndan temin edilerek camimiz tamamen özgün malzeme kullanılarak yenilendi. Ayrıca camide yer alan Hünkar Kasrı’nın zemin katı, kütüphane olarak vatandaşlarımızın istifadesine sunuldu. Titiz bir çalışmayla seçilen yaklaşık bin 600 eser, başta gençlerimiz olmak üzere camimizi ziyaret eden herkesin kullanımına açık olacak. Sadece Üsküdar’ın değil, İstanbul’un da sembol mimari eserlerinden olan Vaniköy Camii, yangından yıkılana kadar tam 3 buçuk asır boyunca bu bölgenin adeta kalbi konumundaydı. 18’inci yüzyıldan itibaren padişahların ziyaretgahlarından biri olmuştu. Camimizin artık kütüphanesiyle birlikte kısa sürede İstanbul’umuzun yeni uğrak yerlerinden biri haline geleceğine inanıyorum.

Restorasyon sonrası tekrar ibadete açtığımız Vaniköy Camii’nin ilçemize ve İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyorum. Bu muhteşem eserin şehrimize kazandırılmasında emeği geçen, işçisinden mimarına, mühendisine, ustasından sanatçısına kadar herkese teşekkür ediyorum. Caminin restorasyonunu gönüllü olarak üstlenen ve bu görevi en güzel şekilde yerine getiren Kalyon Vakfı’nı canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

Türk Hava Kuvvetleri, 113 yaşında

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 113’üncü yıl dönümünü kutladı.

ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gökyüzündeki çelik kanatları olan Hava Kuvvetlerimizin kuruluşunun 113’üncü yıl dönümü kutlu olsun. Ülkemiz ve milletimiz için çalışan kahraman ve fedakar personelimize başarılı görevler diliyor, Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Milli Mücadele kahramanlarımızı, şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” denildi. (DHA)

Okumaya devam et

Genel

İETT Şoförlerinin eğitim süresi 5 güne çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs ayı toplantısı gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda İETT şoförlerinin 1 günlük eğitim süresi 5 güne çıkarıldı. Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği’nin toplantıda görüşülmesini isteyen Martı TAG uygulaması yöneticileri ve sürücüleri toplantının yapıldığı tesisin önünde eylem yaptı.

 Altan ÇİMEN- Uğur GÜLBOY 
İSTANBUL-İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs ayı toplantısı Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün başkanlığında yapılan toplantıda; Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi kapsamında zorunlu şoför eğitimi verilmesi ile ilgili teklif oylamaya sunuldu.

Oybirliği ile kabul edilen teklif doğrultusunda ilk kez şoför olacaklara verilen 1 günlük eğitim 5 güne çıkarıldı. Toplantıda aynı zamanda İstanbul Ulaşım A.Ş Sabiha Gökçen Havalimanı hatlarının ücret tarifesinin yeniden belirlenmesi teklifi ise bir sonraki UKOME toplantısında görüşülmek üzere gündemden çıkarıldı.

EYLEM YAPTILAR

Öte yandan UKOME toplantısı boyunca, “Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği” çıkarılmasını isteyen Martı TAG uygulaması yöneticileri ve sürücüleri salonun önünde eylem yaptı. Martı TAG’ın kurucusu Oğuz Alper Öktem’in önderliğinde toplanan kalabalık ‘Haklıyız, Kazanacağız’, ‘Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği İstiyoruz’ pankartlarıyla sloganlar atarak UKOME toplantısında konunun gündeme alınması için eylem yaptı. Salona alınmayan kalabalık toplantının bitmesiyle birlikte dağıldı.(DHA)

Okumaya devam et

Genel

Cumhuriyet tarihinde 6 kat artan Türkiye nüfusu, ‘yaşlandı’

İlk sayımın yapıldığı 1927’den bu yana nüfusu 6 kat artan Türkiye’de, yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2’ye çıktı. Yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaşırken, Türkiye nüfusunun yüzde 26’sını oluşturan çocuk nüfusu, ilk istatistiklerin tutulduğu 1935’ten itibaren en düşük veri oldu.

Tolga YILDIRIM
ANTALYA-Türkiye Cumhuriyeti döneminde ilk sayımın yapıldığı 1927 yılında 13 milyon 648 bin 270 olan nüfus, geçen yıl 85 milyon 372 bin 377’ye çıktı. Cumhuriyetin 100’üncü yılının kutlandığı 2023’te, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 10,2’ye çıkarak cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. İlk sayımdan bu yana nüfusu yaklaşık 6 kat artan Türkiye’de, ilk istatistiklerin tutulduğu 1935 yılında yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 3,9 olarak kayıtlara geçti.

‘ÇOK YAŞLI NÜFUSLU ÜLKE’

Geçen yıl sonu itibarıyla 65 yaş ve üzeri nüfusun 8 milyon 722 bin 806’ya ulaşmasıyla Türkiye, Birleşmiş Milletler kriterlerine göre ‘çok yaşlı nüfuslu ülke’ statüsünde yer almaya başladı. Nüfus artış hızı gerileyen ve nüfusu hızla yaşlanan Türkiye’de, nüfus projeksiyonlarına göre; yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranının 2030’da yüzde 12,9, 2040’ta yüzde 16,3, 2060’ta yüzde 22,6 olacağı öngörülüyor.

YAŞLI NÜFUS ARTTI, ÇOCUK NÜFUS AZALDI

Nüfusunda yaş yapısı şekil değiştiren Türkiye’de yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı artarken, çocukların azaldı. 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye nüfusunun 22 milyon 206 bin 34’ünü, çocuklar oluşturdu. Türkiye nüfusunun yüzde 26’sını oluşturan çocuk nüfusu, 1935’ten itibaren en düşük veri oldu.

ORTANCA YAŞ 2023’TE 34’E YÜKSELDİ

Çocuk nüfus oranı ortalaması yüzde 18 olan Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke ile karşılaştırıldığında; ortalama yüzde 26 olan Türkiye’de, bu oranın 2030 yılında yüzde 25,6, 2040 yılında yüzde 23,3, 2060 yılında yüzde 20,4 ve 2080 yılında yüzde 19 olacağı öngörüldü. Yeni doğan bebekten en yaşlıya kadar nüfusu oluşturan kişilerin yaşları küçükten büyüğe sıralandığında; ortada kalan kişinin yaşını ifade eden ortanca yaş 2023 yılında 34’e yükseldi. 1935 yılındaki ortanca yaş ise 21,2 olarak kayıtlara geçti.

YAŞLI VE ÇOCUK NÜFUSU EN FAZLA OLAN İLLER

Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 20 ile Sinop, en düşük olduğu il yüzde 3,5 ile Şırnak oldu. En yüksek çocuk nüfus oranına sahip il yüzde 44,4 ile Şanlıurfa, en düşük olduğu il yüzde 16,5 ile Tunceli olarak kayıtlara geçti.

YILLIK NÜFUS ARTIŞ HIZI GERİLEDİ

Yıllık nüfus artış hızı 1935’te binde 21,1 iken 1950’de binde 21,7, 2000 yılında binde 18,3’e oldu. Artış hızı 2018’de 14,7, 2022 yılında binde 7,1, 2023’te binde 1,1’e geriledi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.